...az epruvetta kis tölcsérjében, ahová a hűtőből belecsorog az alszesz, régebben néha láttam vastagabb zsírszerű valamit, lehet, hogy azaz??...volt, hogy jó büdös is volt, de azóta minden főzés után forró vízzel kiöblítem, az kiviszi...
...bocsi, ezt benéztem, helyesbítek, az valóban a D=80mm...az E-t nem mértem meg, csak arra ügyeltem, hogy a kifolyó rekesz szintje valamivel lejjebb legyen, mint a befolyó-é, de a benne lévő folyadék azért kellően magas legyen...ahogyan azt Firekiller is említette, az összes kozmaolajat így sem tudod kivenni belőle, de ha kihígítod PL 43%-ra, nem lesz opálos...
...régebben azért is csináltak 50-55%-os (erős) pálinkát, mert annál még szép tiszta volt...
Valaki mintha írta volna, hogy víz+ecetet kell párologtatni a főzőben, ha egy ideig nem használjuk a rendszer, és akkor a zöld réteget "letolja" róla:-).
Utána csak át kell öblíteni a rendszert, és újra szép a réz belülről.
..."Mi a helyzet akkor a full-réz főző csodákkal?"...
...semmit, mindenki nagy megelégedéssel főz velük és nem törődünk Panyikné "reklámszagú" kijelentésével...lehet, hogy "saváló-csőtekerő" érdekeltségei vannak:):):)...
...én hiszek Vasbringás fórumtársnak és a laborjuknak...ha nem ecetes a cefre, akkor nem rezes a pálesz, még ha full rézben főzted is...
...arról nem is beszélve, hogy a jobb hűtés következtében a rézcsőből jóval kevesebb kell, vékonyabb is lehet, könnyebb megtekerni és sokkal kevesebb vizet fogyaszt...az viszont igaz, hogy a tisztántartására nagyobb gondot kell fordítani, és szárazon kell eltenni, mert akkor jön a "rézeleje"...
...én ha hosszabb időre leállok, alapos trisós elmosás után, hajszárítóval átfúvatom...de ha fél év múlva főzök vele, akkor se jön kék-zöld pálinka belőle...
...persze akinek macerás a tisztántartás, az csinálja savállóból...a főzdék folyamatos üzeménél is könnyebb egy saválló csőköteges, vagy tányéros hűtőt tisztítani, mint egy réz-spirált...
...jó a hasonlatod, mert a kozmaolaj is, a kihígulás után kiül az alszesz tetejére a főzés során...
ez egy hártyaszerű, vékony, néha kisebb, néha nagyobb mennyiségben jelentkező anyag, ami nagyon hasonlít a kihűlt tea tetején lévő (jégtáblákra hasonlító) olajos foltra...általában az elején jelentkezik, de bármikor jöhet és nem minden gyümölcsnél egyformán...
...a működésről azért nem írok, mert azt már Józsipapapa nagyon jól elmondta...annyit hozzáteszek, hogy én a kis rekeszbe jó hideg vizet teszek (1-óra petpalackban, a fagyasztóban) és pár kocka jeget, ha elfelejtem...a papírzsepit 5-6 centis csíkokra vágom és a három réteget egymástól elválasztom... így könnyebb vele "halászni", nem szív annyit magába és sok olajnál nem fogy el egy egész csomag...
...bocs, hogy csak most reagálok, de ez a házfelújítás sok időmet elveszi...igaza van GOMBÁSZOK-nak, a házzal vettem magamnak sok tennivalót is, hátmég a kiskutyával...
.........nos a méretek a
következők... A: 210mm; B: 150mm; C: 100mm; E 80mm...
...az első képen jobban látszik, hogy a kifolyó cső majnem egy centivel lejjebb van a szűrőkamrában, mint az olajfogó kamrában, aminek a tetejéről lehet a kozmaolaj nagyját leitatni a papírzsepivel...mivel az elválasztó fal lemegy az aljáig, csak a fenék közelében végződő "szivornya"-cső emeli át az alszeszt a második "szűrőkamrába"...nem tudom, hogy Szöllősi úr miért így tervezte az eredetit, mert az autómosók olajfogó aknáinál csak a gát alatti résen megy át szennyvíz, de azt az olajat talán nem oldja magába a víz és ezért talán jobb, ha az átemelő cső a kamra tetejére viszi az alszeszt...itt most nem tettem bele, de a nagyobbik "szűrő-kamrában" egy hasonló keret van ferdén betéve rozsdamentes drótból, rajta pelenkaszerű anyag, ami az előző (alacsonyabb) szűrőmnél is jól bevált, mint durvaszűrő és áramlás-lassító...
..."Miért nincsenek lentebb a csövek? Van valami jelentősége, hogy annyira fent vannak?
Az E betűvel jelölt helyen nem lenne érdemes az edény aljához közelebb elhelyezni a kivezető csövet?"...
...a kihígulás miatt jobbak a magasabb szűrők, mint az alacsonyabbak, mert kell egy bizonyos folyadék magasság, amiben a szintet csak a kifolyással lehet beállítani...
Én úgy tudom, hogy az alkohol oldja a rezet, és amennyiben hosszab a réz hűtőspirál a kelleténél, a kifolyó itóka a szükségesnél hosszabb "utat" tesz meg, és így van ideje oldani.