Keresés

Részletes keresés

vasbicikli Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89990

Ilyen is előfordul, hogy nem felejtek el bizonyos dolgokat :)

Kicsit off, de végül rokonszakma - keverős lekvárfőző üst.

 

     

 

A főzőedény egy 2. világháborús gulyáságyú rozsdamentes üstje (sok minden főtt már benne, talán még pálinka is ;))

A  meghajtás egy ősrégi, kovácsműhelyben használt oszlopos fúrógépből van kialakítva.

Előzmény: obsitos3 (87947)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89989

Debreceni muskotály szilvát keresek megvételre, természetesen cefrének. Ha van valakinek eladó, kérem vegye fel velem a kapcsolatot. 

rézműves1 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89988

...az epruvetta kis tölcsérjében, ahová a hűtőből belecsorog az alszesz, régebben néha láttam vastagabb zsírszerű valamit, lehet, hogy azaz??...volt, hogy jó büdös is volt, de azóta minden főzés után forró vízzel kiöblítem, az kiviszi...

Előzmény: zsuzska60 (89978)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89987

...akkor egész jól bevált a "csiszolás+lakkozás", mert 1 szezon főzés után is ilyen lesz...

...különösen akkor, ha még tisztogatjuk is...

...a látogatás OK...a belépő a pálesz...

Előzmény: TINTUS (89967)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89986

nekem csak fényképet akart köldeni a pálinkájáról, de feismerte az antivírus :-)

Előzmény: peca_matyi (89982)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89985

te is ott vetted? :-)

Előzmény: peca_matyi (89981)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89984

az, az

összeáll mint az eperfa termése.

 

Előzmény: Szkajvolker Lajos (89980)
peca_matyi Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89983

Nem éred meg. Talán még a gyereked sem , csak ne főzz sok ecetes anyagot.

Előzmény: hevezoli64 (89956)
peca_matyi Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89982

Te "szerencsecsomag" , Te .... :-))))

A Te pálinkádat ezer közül is felismerem :-))

Ritka rossz.

Nem lehet mindenki milliomos , hogy full rézből csináljon főzőt.

Szegény ember vízzel főz.

Előzmény: szilvakukc (89958)
peca_matyi Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89981

http://schnapsbrennen.at/anlagen.php

4 sor balról második kép

Előzmény: Kovács Tamás2 (89900)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89980

Ha azok a kis büdös barna szmötyi golyók azok, ami kiül az epruvettára, meg az alszesz szűrőben is lebeg akkor igen.

Előzmény: zsuzska60 (89978)
barkócza Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89979

Úgy érted, olyat, hogy a szűrő tetején úszó kozmaolaj szilárd? Igen, bár ritkán - sajnos, nem emlékszem, milyen cefréknél.

Előzmény: zsuzska60 (89978)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89978

a múltkor nem reagált senki, de újra megkérdem:

kozmazsírt láttatok már?

Előzmény: rézműves1 (89966)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89977

Semmi probléma.

Az E magassága nem lényeg, nagyjából látható a képen.

 

Az általad megadott méretek alapján a dobozka űrtartalma kb 3,15 liter.

 

73-as főzőt néztem ki, 1:25 aránnyal-->kb 3 liter, valami hasonlót kell összehoznom.

Előzmény: rézműves1 (89976)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89976

...bocsi, ezt benéztem, helyesbítek, az valóban a D=80mm ...az E-t nem mértem meg, csak arra ügyeltem, hogy a kifolyó rekesz szintje valamivel lejjebb legyen, mint a befolyó-é, de a benne lévő folyadék azért kellően magas legyen...ahogyan azt Firekiller is említette, az összes kozmaolajat így sem tudod kivenni belőle, de ha kihígítod PL 43%-ra, nem lesz opálos...

...régebben azért is csináltak 50-55%-os (erős) pálinkát, mert annál még szép tiszta volt...

Előzmény: Kovács Tamás2 (89974)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89975

..."Gőztérben, közvetlenül a sapka alatt mennyire használható a lágy forrasztás?"...

 

...simán, csak próbálj ólommenteset használni...

 

 

 

Előzmény: elek81 (89957)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89974

E 80mm...

 

E alatt a D távolságot értetted?

 

vagy valóban a cső magasság a doboz aljától, ahol az E pont van?

:-).

Előzmény: rézműves1 (89963)
firekiller Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89973

Nem kell ecetes vizet fözni, elég ha ecetes vízzel átöblíted a rendszert, majd trisós vagy lúgos vízzel mégegyszer átmosod( semlegesíti az ecetet).

Előzmény: Kovács Tamás2 (89970)
firekiller Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89972

Ezzel a módszerrel nem lehet az összes kozmaolajat kiszedni a páleszből.

Ha betartod a cefrézési előírásokat és használod a kozmaolaj szűrőt, akkor nem opálosodik majd be higításkor a pálinkád.

Előzmény: Kovács Tamás2 (89969)
firekiller Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89971

Ha elveszed rendesen a vaselejét, akkor nem lesz vasas a pálinka :)))))))))))

Előzmény: szilvakukc (89958)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89970

Valaki mintha írta volna, hogy víz+ecetet kell párologtatni a főzőben, ha egy ideig nem használjuk a rendszer, és akkor a zöld réteget "letolja" róla:-).

Utána csak át kell öblíteni a rendszert, és újra szép a réz belülről.

 

Előzmény: rézműves1 (89968)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89969

Volt szó arról,h talán nem érdemes az összes kozmaolajat kiszedni az alszeszből, mert jellegtelenebb lesz.

Te az összes kozmaolajat felitatod papírzsebkendővel?

Előzmény: rézműves1 (89966)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89968

..."Mi a helyzet akkor a full-réz főző csodákkal?"...

 

...semmit, mindenki nagy megelégedéssel főz velük és nem törődünk Panyikné "reklámszagú" kijelentésével...lehet, hogy "saváló-csőtekerő" érdekeltségei vannak:):):)...

 

...én hiszek Vasbringás fórumtársnak és a laborjuknak...ha nem ecetes a cefre, akkor nem rezes a pálesz, még ha full rézben főzted is...

 

...arról nem is beszélve, hogy a jobb hűtés következtében a rézcsőből jóval kevesebb kell, vékonyabb is lehet, könnyebb megtekerni és sokkal kevesebb vizet fogyaszt...az viszont igaz, hogy a tisztántartására nagyobb gondot kell fordítani, és szárazon kell eltenni, mert akkor jön a "rézeleje"...

...én ha hosszabb időre leállok, alapos trisós elmosás után, hajszárítóval átfúvatom...de ha fél év múlva főzök vele, akkor se jön kék-zöld pálinka belőle...

...persze akinek macerás a tisztántartás, az csinálja savállóból...a főzdék folyamatos üzeménél is könnyebb egy saválló csőköteges, vagy tányéros hűtőt tisztítani, mint egy réz-spirált...

Előzmény: Kovács Tamás2 (89953)
TINTUS Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89967

Mi ez laboratórium??

 

(de csili-vili, egyszer meglátogatunk....)

Előzmény: rézműves1 (89965)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89966

...jó a hasonlatod, mert a kozmaolaj is, a kihígulás után kiül az alszesz tetejére a főzés során...

ez egy hártyaszerű, vékony, néha kisebb, néha nagyobb mennyiségben jelentkező anyag, ami nagyon hasonlít a kihűlt tea tetején lévő (jégtáblákra hasonlító) olajos foltra...általában az elején jelentkezik, de bármikor jöhet és nem minden gyümölcsnél egyformán...

 

...a működésről azért nem írok, mert azt már Józsipapapa nagyon jól elmondta...annyit hozzáteszek, hogy én a kis rekeszbe jó hideg vizet teszek (1-óra petpalackban, a fagyasztóban) és pár kocka jeget, ha elfelejtem...a papírzsepit 5-6 centis csíkokra vágom és a három réteget egymástól elválasztom... így könnyebb vele "halászni", nem szív annyit magába és sok olajnál nem fogy el egy egész csomag...

Előzmény: Cernunnos, (89916)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89965

...a képeket a kontroll-C nem viszi át, ezért ezek lemaradtak...

 

.........

 

......csak a ferde szűrőkeret hiányzik belőle, de az csak le van

 

tolva a rajta lévő szövettel, egészen a gát aljáig...ha vége a főzésnek csak kihúzom és az egészet meleg vízben elöblítem...

Előzmény: rézműves1 (89963)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89964

Én azért inkább a saját méréseimnek hiszek, mint a te "úgy tudom"-odnak.

Előzmény: GelleKMB (89961)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89963

...bocs, hogy csak most reagálok, de ez a házfelújítás sok időmet elveszi...igaza van GOMBÁSZOK-nak, a házzal vettem magamnak sok tennivalót is, hátmég a kiskutyával...

 

.........nos a méretek a

 

következők... A: 210mm;  B: 150mm;  C: 100mm; E 80mm...

 

...az első képen jobban látszik, hogy a kifolyó cső majnem egy centivel lejjebb van a szűrőkamrában, mint az olajfogó kamrában, aminek a tetejéről lehet a kozmaolaj nagyját leitatni a papírzsepivel...mivel az elválasztó fal lemegy az aljáig, csak a fenék közelében végződő "szivornya"-cső emeli át az alszeszt a második "szűrőkamrába"...nem tudom, hogy Szöllősi úr miért így tervezte az eredetit, mert az autómosók olajfogó aknáinál csak a gát alatti résen megy át szennyvíz, de azt az olajat talán nem oldja magába a víz és ezért talán jobb, ha az átemelő cső a kamra tetejére viszi az alszeszt...itt most nem tettem bele, de a nagyobbik "szűrő-kamrában" egy hasonló keret van ferdén betéve rozsdamentes drótból, rajta pelenkaszerű anyag, ami az előző (alacsonyabb) szűrőmnél is jól bevált, mint durvaszűrő és áramlás-lassító...

 

..."Miért nincsenek lentebb a csövek? Van valami jelentősége, hogy annyira fent vannak?

Az E betűvel jelölt helyen nem lenne érdemes az edény aljához közelebb elhelyezni a kivezető csövet?"...

 

...a kihígulás miatt jobbak a magasabb szűrők, mint az alacsonyabbak, mert kell egy bizonyos folyadék magasság, amiben a szintet csak a kifolyással lehet beállítani...

Előzmény: Kovács Tamás2 (89906)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89962
GelleKMB Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89961

Én úgy tudom, hogy az alkohol oldja a rezet, és amennyiben hosszab a réz hűtőspirál a kelleténél, a kifolyó itóka a szükségesnél hosszabb "utat" tesz meg, és így van ideje oldani.

Előzmény: vasbicikli (89960)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!