Keresés

Részletes keresés

citrus04 Creative Commons License 2013.09.21 0 0 90055

Az elszállt válaszban irtam, hogy köszönöm a segitséget, a feladott képletben a végeredmény 10500 liter volt.

Igy már én is ki fogom tudni számolni:-)))

Holnap újabb feladvánnyal jövök, ugyanis hármat kaptunk, abból egyet már tudtam, most már tudom a másodikat is:-)))

Pálinkás szép estét kivánok!

 

Előzmény: citrus04 (90052)
Tucso69 Creative Commons License 2013.09.21 0 0 90054

90046 hsz-ben ott van, hogy 10500 vagyis 10,5 hektó.

Előzmény: citrus04 (90052)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90053

Nem a végeredmény érdekel, hanem, hogy hogyan számolom ki a józan paraszti eszemmel? 

 

Eléggé ellentmondásos ez a mondat, sőt a topik céljával sem passzol, a józan paraszt meg te magad vagy!

Előzmény: citrus04 (90049)
citrus04 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90052

Elszállt megint a válaszom...Köszönöm mindenkinek a segitséget!

Igy már értem, ahogy Tucso levezette:-)))

Az azért kiderül, hogy hány liter volt a 45%-os hordóban? Vagy ez a becsapás, amire figyeljek?

Miért ne lehetne belőlem mester a ti útmutatásotok alapján????????????????

Előzmény: Tucso69 (90051)
Tucso69 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90051

Az 50 fokhoz mért különbséget elosztod egymással, és ahányszor megvan az egyik a másikban, olyan arányban kell keverni egymással.

Az egyik 5 fokkal kevesebb, a másik 15 fokkal több. 15/5=3 tehát 1:3 ban kevered a cuccot!

:-)

Előzmény: citrus04 (90049)
Tucso69 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90050

Nem, pálinkafőző mesternek tanul!

Előzmény: konture (90047)
citrus04 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90049

Az előbb nem engedett be az Index.

Fiúk, ne csináljátok...

Hektoliterben számolunk, nem literben.

Ennyi pálinka nincs is a világon:-)))

Nem a végeredmény érdekel, hanem, hogy hogyan számolom ki a józan paraszti eszemmel?

elek81 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90048

Sziasztok!

 

Hírtele több dologban szeretném a segítségeteket kérni:

 

- Olvastam, hogy a szilikon olajata van, aki a szimpla falú üstben leégés elkerülésére használja. Simán bekeni az üst fenekét a szilikon olajjal?

 

- Kitaláltam, hogy hogyan lesz réz a rozsdamentes acélból készített üstöm tetejében:

 

Ez volt a leégés gátlóm.

 

 

Ez lett belőle:

1.

 

2.

És végül kép formájában a két lemez a helyén összetolva:

 

 

Majd jött a "pisztóriusz" tányér ötlet. De hogy is építsem be, hogy jó legyen?

 

 

Ha jól értem, ez az egylépcső lepárlásának a verziója.

 

 

 

Ez pedig  két lépcsősé.

 

Valójában így néz ki, én domborítottam:

 

 

Remélem érthtő volt.

Már csak egy dologra lennék kíváncsi, hogy a tényért a tetőm sapkájánek az aljától ,mekkora távolságra építsem be?

 

 

 

Amúgy ha nem jó az elképzelésem, akkor kérlk jelezzétek, hiszen csak próbálok többet kihozni a főzőmből, az itt leírtak alapján.

 

 

Jó nedűt!

konture Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90047

"Hogy számolsz el vele nem tudom! :-D"

 

Valószínű hogy "centiliterre" gondolt liter helyett! :-D

Előzmény: Tucso69 (90045)
konture Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90046

+10500 liter 45%

így lesz 14000 liter 50%

Előzmény: citrus04 (90043)
Tucso69 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90045

3 liter 45% + 1 liter 65% lesz 4 liter 50%

Mondjuk nem pont 4 liter lesz, hanem egy kicsit kevesebb.

Hogy számolsz el vele nem tudom! :-D

Előzmény: citrus04 (90043)
konture Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90044

Nekem a duplafalúban olaj van, azért gondoltam hogy azzal fűtöd.

Jövőre én is megpróbálkozok lekvár főzéssel, van olyan szilvám amihez nem kell cukor mégis elég édes.

Csak attól tartok, hogy a réz sisakra ráfröcsög a forró lekvár és nehezen tudom letakarítani.

Előzmény: norris53 (90041)
citrus04 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90043

A következő feladatot kellene kiszámolnom, de nem tudom. Tudna valaki segiteni?

 

Egyik hordóban van 35 hektoliter,  azaz 3500  liter, 65%os barack pálinkám.

Másik hodróban van 45 %os os barack pálinkám, de nem tudom, hogy hány liter.

50 %-os pálinkát kell kiadnom.

Azt ki tudom számolni, ha sima vizzel higitom, hogy mennyi lesz. De igy, kicsit macerásabb:-)))

A második hordóból mennyit kell hozzátenni az elsőhöz, hogy 50 %-os pálinkát kapjak?

Hogyan tudnám kiszámolni?

Ennyi pálinkát el sem tudok képzelni:-)))

Szép estét kivánok:

Citrus04

Tucso69 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90042

Jó eséllyel igen, én is csináltam már.

De inkább a savazást ajánlom!

Ha nem jön be, akkor felköpök, és aláállok.

De senki ne szidja Anutát! :-)

Előzmény: buga1 (90040)
norris53 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90041

Olaj ?

Víz > és az megnyomva 0,5 ig ez így 120 C°alatt van valahol azt hiszem :-)

keverni nem sokat kellet  inkább csak unalomból !

A következő volt a módszer > mosott szilva magostól turmikszolva mint a cefrének - > majd 4mm eres rostán a főzőbe - mag és a  (héj nagy része) fenn maradt !

20 kg szilvából 15 kg velő -s ebből 5 kg lekvár :-) mindez 2,5 óra

Előzmény: konture (90038)
buga1 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90040

Szerintem a 3-4 hét jó tárolási viszonyok mellet ( a pince csak egy a lehetőségek közül- szerintem az egyik legideálisabb, mivel állandó a hőmérséklet) még a Ph érték beállítása nélkül is "belefér". Persze a legoptimálisabb ha beállítja a Ph-t...

Előzmény: Tucso69 (90039)
Tucso69 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90039

Ha megromlik neki, mert nem állította be a Ph-t, vállalod az ódiumát?

Nem a pince a garancia, hogy nem romlik meg!

Mivel az alkohol illékonyabb a víznél, ezért csökken az alkoholtartalom a hordóban. 

Előzmény: buga1 (90036)
konture Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90038

Milyen hőmérsékletű volt az olaj, és gyakran kevertél rajta?

Előzmény: norris53 (90015)
buga1 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90037

Mármint a cefre...

Előzmény: buga1 (90036)
buga1 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90036

Nem nagyon értem, miért akarod a finom almapálinkát "ízteleníteni". Mire jó ez??? Tudtommal az alkoholtartalom nem szokott csökkenni. Viszont a hordóban elhelyezett (s ráadásul új hordóban!) pálinka térfogat tartalma jelentősen meg fog csappanni...

Ha jó helyen tárolod (pince...), 3-4 hét nem probléma.

Előzmény: cefrésch (90028)
Tucso69 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90035

Az almaíz nem fog elmenni, csak a faíz fogja elfedni.

Ha pörkölt a donga, 1-2 hét után sztem nem lesz almaíze, kóstolgatni kell.

Tehát nem fogsz kapni semleges ízű italt.

De egyszerűbb lenne ha megmondanád mi a terved.

Szerintem 1 év alatt sem fog 60-ról 50-re lemenni az alkoholfok egy ekkora hordóban, esetleg 55-re, mivel nagy a hordó. De ez sacc.

Előzmény: cefrésch (90028)
kupeci Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90034

A Lada ablaktörlő motor csodákra képes, igaz néha vizesruházni kell a homlokát de még bírja!:)

Előzmény: norris53 (90027)
kupeci Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90033

A legtöbben másként csináljuk, de úgy is a végeredmény számít!:)

Előzmény: cefrésch (90029)
Cernunnos, Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90032

Kiváncsi vagyok, ki hány foknál áll meg. Lehetne egy közvéleménykutatást csinálni? Én 95 de azt hiszem ez túl korán van.

 

Ma délután let kész a szilva páleszom. 9 liter lett 49 fokos. Sose volt még ennyi. Kicsit meg is kostóltam! ;)

Előzmény: Kidd 58 (90019)
Tucso69 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90031

Igen, a kozmaolajszűrőmben, az első kamrában rakodik ki egy kevés, de nagyon ragaszkodik.

Úgyhogy leszarom, nem szedem ki belőle.

Ezért sem használok eprüvettát cefrefőzésnél, mert csak összedzsuvázná ez a zsír.

Ott a laborhőmérő, 100 fokot mutat ha már nincs benne semmi szesz!

Előzmény: zsuzska60 (89978)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90030

Féltem tőle, hogy elkések. Esetleg a végeredményről egy csereüzlet? :D

Előzmény: norris53 (90013)
cefrésch Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90029

Hali

Mi szőlődarálóval daráltuk úgy, hogy visszafelé hajtottuk, és így a falhoz préselődve mentek szét a szemek,csak egy pár mag roppant szét, de az szerintem belefér.

Előzmény: kupeci (90025)
cefrésch Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90028

Sziasztok!

Olvastam snapszmester körtecefre receptjét, csak Szegeden sehol nem találtam Lallzyme Ex-v-t,Cuvée Blanc-ot, és Optimum White ot, szerintetek hol lehetne beszerezni, vagy tudtok-e Szegeden vagy Budapesten olyan helyet ahol van?Esetleg valaki utánvéttel tudna-e postázni?(természetesen minden plusz költséget fizetek).

Múlt héten csináltam szilva cefrét, és szeretnék erjedés után Lallzyme B-t rakni bele, szerintetek kell e savazni hogy ne romoljon a cefre a 3-4 hét alatt?( cefrézés közben kapott egy kevés savat).

Ha tölgyfahordóba szeretnék almapálinkát rakni 3-4 hónapra vagy annyira amíg el nem megy az almaíz, kb hány % os legyen, hogy ne menjen 45-50% alá az alkoholtartalom? ( én kb 60 ra gondoltam, a hordó új és 110 literes).

Üdv cefrésch

norris53 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90027

Tökéletes a technikád Barátom :-)

Te nagyban nyomod :-))

Előzmény: kupeci (90025)
Joexe Creative Commons License 2013.09.20 0 0 90026

Embörök! Egy olyan kérdésem lenne hogy használ valaki közületek olyan égőfejet ami a Fég átfolyós vizmelegítőé , átalakítva  pb palackosra?:D

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!