Keresés

Részletes keresés

Hpasp Creative Commons License 2006.08.20 0 0 35

Dombóvárral volt jó kapcsolat (igen sok tömény elpusztut). Gyakorlatilag bármitlehetett tőlük szerezni még a rakétához is. Állítólag ők hadműveleti területnek számítottak, igy nem kellett elszámolniuk.

 

Nekik szintén R300-asuk volt ugye?

 

Nállunk sohasem terveztek ilyen megerősített fedezéket az indító állványok számára?

 

Előzmény: tuzer (26)
Hpasp Creative Commons License 2006.08.20 0 0 34

a lényeg:

 

Előzmény: Hpasp (33)
Hpasp Creative Commons License 2006.08.20 0 0 33

remélem látszik:

 

Előzmény: tuzer (30)
uselessjunk Creative Commons License 2006.08.20 0 0 32
az Arabok pedig egy országot akartak eltalálni, gyakorlatilag alapirányba lőttek, irányzás nélkül, így negyedére csökkent az inditási idő, persze ez egy nagy baromság. viszont pszichikai hatása volt.

Az Irakiak nem az eredeti 8K14 rakétákat használták, hanem ezeknek saját maguk által módosított ("megnyújtott") verzióit.
Al Hussein: 600-650km
Al Abbas: 750-900km
Nyilvánvalóan, a távolság növelésével a szóráskép is jelentősen nőtt.

UJ
Előzmény: arpipa (16)
uselessjunk Creative Commons License 2006.08.20 0 0 31
Az R70 melyik rendszer? Luna-M?

UJ
Előzmény: Hpasp (20)
tuzer Creative Commons License 2006.08.20 0 0 30

1987 márciusáig az 5. Magyar Néphadsereg, és a hazánkban állomásozó Dél-Hadseregcsoport balhé esetén egy szabványos Varsói Szerződés féle egységes frontot alkotott volna

 

Nem létezett egységes front. Mindig az adott feladat szabta meg az összetételt már a szovjet hadseregek esetében is.

 

A Déli Hadseregcsoport soha nem állomásozott Magyarországon, csak a parancsnoksága (Mátyásföld). Durván egy hadseregük volt itt, 2-2 harckocsi és gépesített hadosztállyal+hadsereg közvetlenek.

 

Minden hadosztály parancsnok rendelkezésére állt R70-es harcászati atomtöltetű rakéta osztály. (összesen 11 hadosztály, 11 rakéta osztály)

Ezen túlmenően hadseregenként 1-2 nagyhatóerejű tüzérdandár, tele atomgránát kilövésére alkalmas eszközzel. Mi is kaptunk volna ilyet.

 

Az R300-asok hatótávolsága szerintem kevés az akkori NATO reptereinek lefogásához, úgyhogy céljuk az infrastruktúra (városok) rombolása, illetve az ellenfél páncélos csoportusulásainak megsemmisítése lehetett.

Soha nem terveztünk városokra atomcsapást, zömében vmilyen ÖPK-ban levő magasabbegység volt a cél. Soha nem terveztünk  lefogást, a célkitűzés minden esetben megsemmisítés volt (a veszteségokozás várható értéke min.50%).

 

A tervezett csapások zöme tömeges, vagy csoportos csapás volt.

Előzmény: Hpasp (20)
tuzer Creative Commons License 2006.08.20 0 0 29
Ez már egy levitézlő állapot volt. Szakmailag az R-70 -nek nem voltott semmilyen keresnivalója. A terrorfegyver? Egyrészt válaszoltam (tunk) korábban, másrészt uccu modj egy fegyvert, beleértve a lándzsát is, amelyiket nem lehet terrorra használni. A háború maga a terror. Ne higgy sebészeti pontossáró. minimális áldozatról stb. -ről szóló mesékben. Ezek azok a kamuk, amivel az erősebb próbálja igazolni magát.
Előzmény: United Snakes (6)
tuzer Creative Commons License 2006.08.20 0 0 28
Bocsi, az irányzást az irányzó részleg végezte 8S18 műszerkészlettel. A bemérők a tájolóirány, ellenőrző tájolóirány irányszögeitt határozták meg, kívülről csak az ellenőrző csoport kontrollált és értékelt. Ha visszaemlékszel, soha semmilyen kontrollálatlan tevékenység üteg szinten nem zajlott.
Előzmény: arpipa (14)
tuzer Creative Commons License 2006.08.20 0 0 27
Te nyertél, a keszthelyiekkel gyakorlatokon is találkoztam a harcrendünkben.
Előzmény: Hpasp (22)
tuzer Creative Commons License 2006.08.20 0 0 26
Dombóvárral volt jó kapcsolat (igen sok tömény elpusztut). Gyakorlatilag bármitlehetett tőlük szerezni még a rakétához is. Állítólag ők hadműveleti területnek számítottak, igy nem kellett elszámolniuk.
Előzmény: kábeles (24)
tuzer Creative Commons License 2006.08.20 0 0 25

Most jöttem vissza életem legpocsékabb kéthetes kempingezéséből.

 

Köszönöm mindenkinek, hogy feléledt a topik. Külön köszönöm Kábelesnek a mélt.

 

Végigolvastam mindent. Tehát a legérdekesebb számomra a volt sorkatonák véleménye. Tehát az értelmes, kiképzéssel eltöltött két év - ha mégoly kemény is - nem felesleges?

 

Én 1975 -ben kezdtem a 2. rak. o . 6. ütegében, mint parancsnoki szakaszparancsnok, egy bemérő, egy kidolgozó, egy híradó rajjal.

Legnagyobb teljeítményeim egyike az az ács-állványozó, aki 8 hónap után a jezsegodnyikból normaidőre logaritmussal számolta a nap-óraszöget és az klappolt a giroiránnyal.

 

A szórásról: 80-ban 273 km-re lőttünk, a nagyobb eltérés kb700 m.volt. De mint később megtanultam az akadémián, ez nem jelent semmit.

Ugyanis ez az eszköz kifejezetten atom  és vegyi fej célbajuttatására szolgált.

Egy rakéta atomcsapás tervezésénél pedig alapkövetelmény a cél pusztításának 90%-os megbízhatósága. Ehhez az adott indítási távolság szórása, a cél típusa, a kívánt robbantási magassága alapján választják a hatóerőt (harci fejet). 

Aki hallott valamit harangozni a GAUSS-féle szóráselméletről, az tudja, hogy ez gyakorlatilag 10-ből 9-szer a cél megsemmisüléséről szól.

 

Más: az irányzás pontossági követelménye (K-J-MF):2-4-6 szögperc volt.

kábeles Creative Commons License 2006.08.20 0 0 24
Helló!
Amíg én ott voltam,egyszer voltak nálunk oroszok.Hogy honnan jöttek arra nem emlékszem,de mindenki készült a fogadásukra.Benéztek mindenhová.A látogatás célját nem ismerem.
Üdv,Kábeles
Előzmény: Hpasp (23)
Hpasp Creative Commons License 2006.08.19 0 0 23

Kérdésem, hogy a mási két ruszki dandárral (Tata, és Dombóvár) volt (szakmai-emberi) kapcsolatotok?

Testvér alakulat, pótalkatrész beszerzés, ... ?

Hpasp Creative Commons License 2006.08.19 0 0 22

http://www.haditechnika.hu/Tipus/R300/Alap.htm

 

Hazánkban számos cikk foglalkozott a nukleáris robbanófejekkel, amelyeket nálunk tároltak, és ezek tárolási helyét szakemberek bemérték. 15 év távlatából a saját szakmai területemről ehhez csak az mondhatom, amikor a tapolcai dandárnál magasabb készültségi fokozatot rendeltek el, akkor a csodálatosan kiépített Tapolca-Veszprém közötti úton speciális menetoszlop indult el. A végcél pontosan nem volt bejelölve, de a vegyvédelmi gyakorlótérnél lehajtottunk egy szám nélküli aszfaltozott útra, ahol egy erdei áteresztő pontig gyakoroltuk a 60-80 km/h-ás száguldást. A robbanófej szállítóoszlopot menetközben csapatlégvédelmi eszközökkel oltalmazták. Erre a célra alkalmazták hazánkban unikumnak számító Sztrela–10 üteget. A Földön talán nem volt több olyan gazdag ország, amely fegyverrendszerébe négy eszközből álló  rakétarendszer alkalmaztak.

 

Érdekes, hogy más forrás a Strela-10 üteget a Szombathelyi 37. gépesített lövészezred alá rendeli.

 

Számomra midig logikusabbnak tűnt, hogy a Hadsereg közvetlen rakéta dandárt (mint a hadsereg legütőképesebb-legértékesebb egységét), a szintén hadsereg közvetlen 7. Keszthelyi légvédelmi rakéta ezred oltalmazza. 

United Snakes Creative Commons License 2006.08.19 0 0 21

Elolvastad egyáltalán, hogy miket írtál, mielőtt rátenyereltél a "mehet" gombra?

Szerintem le kéne jönnöd drogról... Vagy a kannás bornak is van ilyen hatása? :-((

U. Snakes

 

Előzmény: Buday Örvezetö (19)
Hpasp Creative Commons License 2006.08.19 0 0 20

Mint civil, nyitnék egy kis vitaindítóval...

 

1987 márciusáig az 5. Magyar Néphadsereg, és a hazánkban állomásozó Dél-Hadseregcsoport balhé esetén egy szabványos Varsói Szerződés féle egységes frontot alkotott volna.

 

A front egy önálló páncélos hadosztályból, és két gépesített hadseregből állt. (hadseregenként egy páncélos, és négy gépesített lövész hadosztályból)

 

Minden hadosztály parancsnok rendelkezésére állt R70-es harcászati atomtöltetű rakéta osztály. (összesen 11 hadosztály, 11 rakéta osztály)

 

A front, és a két hadsereg parancsnokainak rendelkezésére állt egy-egy R300-as harcászati-hadműveleti atomrakéta dandár. (összesen 3 dandár)

 

--------------------------------------------------------------

 

Szemben egy Nyugatnémet, és három Olasz hadtest, Lance, és Pershing rakétákkal készült (persze ők is csak súlymakettekkel)

 

--------------------------------------------------------------

 

Az R300-asok hatótávolsága szerintem kevés az akkori NATO reptereinek lefogásához, úgyhogy céljuk az infrastruktúra (városok) rombolása, illetve az ellenfél páncélos csoportusulásainak megsemmisítése lehetett.

 

.............................................................................

 

Javítsatok, pontosítsatok.

Buday Örvezetö Creative Commons License 2006.08.19 0 0 19
Üdvözöllek benneteket, MN1480-as kopaszok!
Itt egy öregkatona pofázik. Büszke vagyok rátok, ki tudja, miért...
Mindenesetre 1971/72-ben szolgáltam ott, bemérö, "büntetözászázad" Bánkuti Apu. Üdvözölném a Rádóczi alhadnagyot, és Lévai István Sztyopa örmestert. Soha senkinek egy haja szálát sem görbitették, rendes becsületes dolgozó emberek/katonák voltak. Lényegében mindenki dolgozott, a fegyelem is jó volt, föleg, hogy ennek elérésére megfelelö hatásos módszerek vannak. Ne emlegessük a szolgálati szabályzatot, a bibliát sokféle módon lehet prédikálni.
Mellesleg a legjobb figura szerintem Pesti Albert Tibor mérnökszázados, mellesleg Oroszlán, volt. A bemérök fönöke. A Bölcsföldi akkor még nagyon fiatal százados, de hát a legtöbb emberrel nem volt dolgom, az ember leginkább a századán belül mozgott. A Kárpáti valahol a Cár Váradi alatt lehetett. A Cár kedvenc prédikációja "az a buta, primitiv, korlátolt katona, aki egy pohár borért eladja az egyenruha becsületét..."  
***
Ha a negativ oldalhoz csak nagyon picit azért hozzá akarok tenni, nem azt a századot kell kiküldeni a szivlapáttal, aki éppen lókeh ellen oltatott azon a napon és a többség lázas, ... és a minusz húsz fokos ácsorgás a szabadban sem ésszerü, függetlenül, hogy valóban senkinek sem fagyott le a lába, mint ahogy az sem gond, ha valaki leesik a rampapampán, mert tériszonya van. Van gyengélkedö, mentöautó, kórház, mi a gond? És ha valamelyik szerencsételn bekapta a csöszájféket, tja kérem, szerelmi gondjai mindenkinek lehetnek...
Nem csak a technikát, az emberanyagot is becsülni és ápolni kell, kopaszok!
***
És ezt én mondom, aki az egyetlen kopasz voltam. A váradi Cárral a szóbeli kapcsolatom valaha is: Katona, nem fázik meg kopaszon? A válaszom: egy katona nem fázik meg.
***
Na jó, nem a negtaiv oldalról akarok eszmézni, mert én is megéltem a csodrit a tavaszi harmatos napfelkeltében, ahogy a bakonyi vágásba betáncolt. Fenséges látvány, aki ismeri a lánctalpas csotrogányt, ez volt a beceneve, hogy bosszantsuk a beállítókat, kezelöket. Gyönyörüen énekelt és táncolt.
***
És ha nagyon kellett volna, egy óra múlva vérben fetrengtek volna a kis szöszi lánykák valahol pár száz kilométrre, ahol se nem látod, se nem hallod a túlélök jajveszékelését. A véres sineken csúszott volna a villamosok kereke. Lapozd fel Hirosimát, újonc! Kimaradt a kiképzésböl, nemde? A Kis Johnyt azért bemutatták. Egyem a lelkét...
***
Még jó, hogy valamelyikötök bedobta a Töpfe szót. A hagyományos anyaggal tölteni? Kinek, minek? Üdvözlökártyának jó, de nem az ellenség élö erejének a megsemmisitésére.  Megsemmisités, így szólt a kiképzöszöveg. Nem ismerös a szó? Kár. Azóta kissé finomabban fogalmaznak, de a lényeg ugyanaz.
***
Imponáló! Végre valaki rájött, hol voltak a fejek. Aki keres, az talál... vegyetke elö egy Geiger-Müllert, hátha még találtok érdekeset.
***
Kapjon már a fejéhez, katona!
Kit érdekel, hogy mennyire hitelesen 50-300 méterre csapódik be az éles fejjel a rakéta? Milyen katonai célt akartál volna vele mgesemmisiteni vagy gyengíteni? Az ellenség morális erejét vagy a hátország nagyvárosaiban élö civileket? Persze, biotöltelékkel még finomabb, úgy is bio-barátok vagyunk.
Van még egy gond. Mi van, ha a másik oldal gyorsabb és ravaszabb, he?
***
Rendben van, ha utána kimész egy éles célhoz bemérni a becsapódás helyét, csak játsszál nyugodtan. De még jobb, ha felméssz a 3-as toronyba, van egy szép luk rajta...
***
Nem kell siratni a fényes katonai életet, át kell menni a civilbe és a politikusokat megfegyelmezni, de valódi jó tapolcai módszerekkel! A legjobb, ha a futkosóra zavarjuk öket.
***
Ki ellen kell védeni az országot? Milyen ellenség ellen? A törökök ellen? Ök valóban Európa felé szeretnének. Vagy csak rendfenntartó eröknek egyéb muzulmánokhoz? Az se rossz. Rendfennrtartáshoz persze nem katona, hanem rendör kell. Osztig kinek a rengyét köll ott tartani?
***
Valaki azt írja, mit ér a ház örzökutya nélkül... Hm. Milyen szinü az a ház?
***
Különben a sok unalmas, demagóg politikai szósznak ott lenn azért egy értelme volt, csak nem tudom, hányan értették? Történelmi materializmus...
***
Na jól van, irányozz a rakétára!
kábeles Creative Commons License 2006.08.19 0 0 18
Kedves Árpapa!
Én a spec műhelyben húztam le másfél évet,86-87-ben.valószínűleg találkoztunk is néhányszor.Sok kérdésem volna hozzád,majd föl is teszem őket,ahogy az eszembe jutnak a dolgok, igy 20 év után.86-ban Kapusztyin Jarban csak egy szivart lőttetek el?Összesen hány álvánnyal mentetek ki?Emlékszem a rakéta néhány darabjára,amit hazahozott a rajparancsnokom.(sajnos én nem voltam).Hogy nézhetett ki a becsapódás helye?Említettél fotókat.Biztosan készültek ott is,csak nem voltak publikusak.Amiket megmutattak nekünk,azok csak csoportképek voltak a jelenlévőkről.Aztán.Hogyan éltékek meg a rendszerváltást,mi változott meg ekkor a dandár életében?A hksz-ben,kiképzésben,hivatásosok és sorkatonák viszonyában?Egyenlőre ennyi,de lesz még...

Üdv,Kábeles
arpipa Creative Commons License 2006.08.18 0 0 17

Hello belic!

tegyük személyesebbé a topicot.

futottam a heti szokásos adagot, kilenc kilométert, 58' 38" alatt, ötven felett vagyok, hét éve futok.

közben töprenghetek. holnap az unokám viszem tüzijátékra, jövő szerdáig pihenés.

a kérdésed nagyon jó, logikus, odafigyeltél amit írtam, köszönöm!

Én a rakéta indításáért voltam a felelős, egy éles rakétát indítottam, láttam fel emelkedni az aszalról, életem leghosszabb 13 másodperce telt el az indítás gomb megnyomásától, annyi idő kell, hogy a fedélzeti akkumulátorok élesedjenek, a piropatronok beinduljanak, a giroszkópok áramellátása át álljon stb.

láttam ötven méter után a rakétát a célra fordulni, aztán csak egy távolodó tűzgolyó, füst és por, majd imitált ismételt csapás. 35 percen belül egy jó kilométerre lévő másik rakétát átvettem, és célra irányoztuk, az indtás gomb, megnyomásának pillanatáig kellet ejutni.

mindezt rengeteg néző elött, újságírók is voltak jelen, és sok- sok fejes, illetékes.

mikor az első rakétámnál volt egy kis probléma, a sos- sok fejes azt mondta: maga a szakasz parancsnok, oldja meg. megoldottam.

szóval kedves belic! nem a mai lézeres, műholdas, gprs-s, stb, fejjel kell gondolni a rakétára.

akkor a koncepció, tömeg pusztító fegyverekről szólt, / TÖPFE / és ez, az volt, ha bevallja valaki, ha nem. Szerintem hagyományos fegyverként használni,  kazettás bombaként lehetne. 

jelentkezem még, és elnézést, hogy elsőre kioktatóra sikeredett írnom, de higgyétek el, szeretni fogjuk egymást.

jó hétvégét!

kérdezzetek, tele vagyok válasszal.

árpapa     

Előzmény: belic (15)
arpipa Creative Commons License 2006.08.18 0 0 16

1986-os éles lövészeten a rakétám, 180 méterrel ment messzebb, és 120 méterrel jobbra. a cél egy 400x400 méteres terület, a becsapódást az oroszok ellenörizték, minden éles indítás egyben kisérlet is volt.

ha a rakéta öt fokkal eltért a pályától, vagy ekkora lett volna a bólogatása, működésbe lép az önmegsemmisítő.

" természetesen" a  pusztítás volt a lényeg és nem a pontosság, hála istennek, hogy nem kellett élesben használni.

az Arabok pedig egy országot akartak eltalálni, gyakorlatilag alapirányba lőttek, irányzás nélkül,  így negyedére csökkent az inditási idő, persze ez egy nagy baromság. viszont pszichikai hatása volt.

árpapa

Előzmény: belic (15)
belic Creative Commons License 2006.08.18 0 0 15
Hello!

A rakéta pontosságáról:

Ez nem a RAKETA pontossagarol szol, hanem a CELZAS pontossagarol.

Szerintem a raketa gyakorlati pontossagarol az szol, hogy elesloveszeten mekkora pontossag volt a hatar a jo/kivalo kozott.

Bel
Előzmény: arpipa (14)
arpipa Creative Commons License 2006.08.18 0 0 14

 köszönöm a biztatást, igyekszem úgy mesélni az eseményeket, mintha kiképzés lenne, érthetően és tömören.

Az "embertelen kiképzésről": akkor is voltak szabályzatok, és azok szerint kellett eljárni. békeidőben a gázálarcot mínusz tíz fok alatt nem szabadott felvenni, a tíz fok nem biztos, de volt határérték.

aztán volt meleg tea, volt készenléti indítás, éjszakai fűtők kijelölése, a biztonsági őrökön felül.

 A 18 év alatt egyetlen fagyási sérülés sem volt, egy katonát vittünk kórházba, mert a fülébe mászott egy bogár, majdnem megbolondult, a doki ragasztós pálcikával vette ki, / zseniális /

Ma divatos az "embertelen" kiképzésről beszélni, szerintem inkább túlságosan demokratikus volt a hadsereg, majd írok egyszer erről is, előzetesen annyit, egy párttaggyűlésen simán bírálhattam a parancsnokomat, hozzászólás címén, meg is tettük hacsak lehetett. Aki ott szolgált, emlékszik a hármas tantermi épület, "örökös" fűtetlenségi problémájára.

A rakéta pontosságáról:

egyszerű bevezetés a szögfüggvények világába.

a rakétát 1.5 szögperc pontosan kellett beirányozni, ezt egy nagyságrenddel pontosabb műszerekkel, külső pontról, a bemérők és vagy, az ellenőrző csoport végezte.

a hatótávolság 300 km volt.

képzeljetek el egy 300 km egyenlő oldalú háromszöget, bármelyik csúcsából a látómező 60 fok. egy szögperc látómezeje: 83,3333333333 méter. / 300.000 osztva 3600-al. Ennyi!!  

és ennyit mára, remélem eléggé színes voltam, és könnyen érthető.

éledjen a topik, amúgy hogyan kűldhetnék képeket, tettem fel, de nem találom, kezdő vagyok, de talán leszek olyan, mint rakétás voltam! / a jelmondatom volt:" utálom mások hátát nézni, elől szeretem látni a szakaszomat / üdv:árpapa, ez a jó név.  

Előzmény: PAPA1970 (13)
PAPA1970 Creative Commons License 2006.08.18 0 0 13

 Üdvözöllek!

 Nagyon jó hogy "idetaláltál" !

 

 Várom a történeteidet, visszaemlékezéseidet. Bíztos sok kérdésünk lesz!

 Én nem ott szolgáltam, de egy régi haverom ott töltötte sorkatonai szolgálatát. Sokat mesélt, de mivel Én nem ott voltam Ő meg főleg "szlengbe" beszélt ezért egy csomó dolog nem tiszta. Ő vmilyen meterológiai rajnál volt.

 Egyébként mesélt,  szén kilapátolásokról vagonból, éjszaka!

 Téli -20c os hidegben gyakorlatról gázálarcba, ugy, hogy volt olyan akinek fagyási sérülések lettek az arcán. stb

 Ezt lehet "embertelen" kiképzésnek is nevezni.

 Viszont a haverom a mai napig büszke, hogy ott szolgált, és "lenéz" minden más alakulatot!!! :-)

Előzmény: arpipa (9)
charlie21 Creative Commons License 2006.08.18 0 0 12
Üdvözlet! Végre talán felpörög a téma,sok laikust érdekelne.Kicsit misztikus az alakulat annak idején eléggé el volt hallgatva a dolog.Gondolom ma már nincs benne semmi katonai titok.Sajnálom hogy Tűzér kollega nem vitte végig a topikot.De talán most!Azért érdekes momentum hogy én voltam a Tótvázsonyi" A "fejtároloban ahonnan állitolag Tapolca kapta volna az éles fejeket és azt még a mai napig eléggé elhalgatják.
Előzmény: arpipa (9)
kábeles Creative Commons License 2006.08.17 0 0 11
Isten hozott!
Várom a történeteid!Érdekelne,hogy mi lett az ott szolgáltakkal.Persze sokan voltak,de néhány név (gúnynév) megmaradt az emlékezetemben.(Jó értelemben)
Üdv, Kábeles
Előzmény: arpipa (10)
arpipa Creative Commons License 2006.08.17 0 0 10

arpipa

 

arpipa Creative Commons License 2006.08.17 0 0 9

 Szevasztok!

véletlenűl kerültem a topicra, de igyekszem majd rendbe tenni és kiszélesíteni.

1976-tól, 1994-ig voltam a rakéta dandárnál.

végig jártam a szamárlétrát, 1-es kezelőtől, indító szakaszparancsnokig, és az 1989-es hadrendből kivonást is megértem.

aztán voltam "Katyúsás" felderítő.

1986-ban résztvettem éles indításon, az én szakaszom indított június 26-án.

most csak beugrottam ide, de mesélni fogok.

köszönöm, hogy a Kárpáti Béla bácsiról, / már az / jó emléked van.

arpipa  

kábeles Creative Commons License 2006.08.15 0 0 8
www.haditechnika.hu/Tipus%5CR300%5CAlap.htm címen elég részletes leírás található ezekről a rakétákról.Azért elgondolkodtató,hogy 91-ben egyszerüen felrobbantották őket a szállító járművekkel együtt.Sokan izzadtak ott vért azért,hogy ezek az eszközök mindig harcra készek legyenek.Ez egy kicsit olyan,mintha hátbaszúrnák azokat,akik ott szolgáltak.Szedték volna szét,vagy nem tudom.Két éve Kecelen a haditechnikai parkban (Pintér művek) láttam egy állványt,rakétával együtt.Valószínűleg ez az egy megmaradt.
belic Creative Commons License 2006.08.13 0 0 7
Hello!

és "Scud" közepes hatótávolságú harcászati rakéták voltak rendszerben, természetesen hagyományos robbanófejjel

Egy regi aranysas/topgun cikk szerint meg hagyomanyos robbanofej sem volt, csak sulymakett.

Szinten az a cikk irta, hogy az eredeti Scud is 1-2 kilometeres szorasu volt (a irak ezen jelentosen rontottak, a nagyobb hatotavolsag erdekeben), tehat a pontossaga is atomfejhez illo volt.

Bel
Előzmény: United Snakes (6)
United Snakes Creative Commons License 2006.08.12 0 0 6

"...mit gondolnak arról az alakulatról, ami a hadsereg csapásmérő ereje volt."

 

Kedves Tüzér! Bár én sem ott szolgáltam, ( igaz, onnan nem túl messze, a Pápai Repülőezrednél, a '80-as évek végén ) de erre az egy mondatodra szeretnék én is reagálni. Előre bocsátom, hogy nem a most divatos szóval "fikázni" akarok, őszintén érdekel a véleményed, mint szakértőé! Tehát: az régóta köztudott, hogy ennél az alakulatnál "Frog" rövid hatótávolságú, és "Scud" közepes hatótávolságú harcászati rakéták voltak rendszerben, természetesen hagyományos robbanófejjel. Állítólag az atomtölteteket háború esetén az oroszok szállították volna hozzájuk Ukrajnából, de ezzel kapcsolatban is sok a legenda, majd erre is reagálsz, ha akarsz. A fenti típusú rakéták, különösen a Scud, az első Öbölháború idején vonultak be a köztudatba nálunk, méghozzá rendkívül pejoratívan feltüntetve. A média tudósításaiból nekem, és a többi laikusnak is az jött le, hogy ezek egyszerű "terrorfegyverek", ugyanis annyira pontatlanok, hogy gyakorlatilag a "kilőjük, aztán majd csak leesik valahol" elv alapján kerültek alkalmazásra. Szívesen olvasnék tőled ( és talán mások is ) arról, hogy ez a kialakult kép mennyire felel meg a tényeknek, ha igen, akkor volt-e értelme hadrendben tartanunk őket? Ha nem ez a valós kép, akkor az irakiak átalakításai, esetleg helytelen harci alkalmazás, stb. vezetett-e a lesújtó médiakép kialakulásához, illetve az ott tapasztalt harctéri "eredményesség" vezetett-e nálunk a tapolcai rakétadandár felszámolásához? Hiszen emlékeim szerint, őket az elsők között szüntették meg. Olyan rengeteg alakulat követte őket ezen az úton, a pécsi tüzérségtől, a harckocsizók túlnyomó többségén át, a komplett honi légvédelemig, hogy később már talán fel sem tűnt volna a megszűnésük... :-((

U. Snakes

   

Előzmény: tuzer (3)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!