Keresés

Részletes keresés

Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90170

Bocsánat, félreírtam:

28/5m szerintem nem teljesen elfogadható a te 85-ösödnél.

HELYETTE:

28/5m szerintem teljesen elfogadható a te 85-ösödnél!

 

Bocs..

Előzmény: elek81 (90169)
elek81 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90169

19°c fölé sose ment a kifolyó hőfok, és 85 literes üsthöz 5 m 22-es és 2 m 28-as csövet használok. ez valamivel az ajánlott méret felett van, de úgy vlem nem ezek a paraméterek okozzák a "szagtalanságot"!

Előzmény: Kovács Tamás2 (90168)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90168

1x1-ben még ezt is írják:

 

Az aroma megőrzés miatt törekedjünk arra, hogy 20°C alatt legyen a kicsöpögő alszesz vagy pálinka hőfoka.

 

Előzmény: Kovács Tamás2 (90166)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90167

Üvegben tárolom, tehát semmi nem színezhette be utólag.

 

Sárga szín alatt ne azt értsd, mintha tartrazint öntöttem volna bele.

Ha kiöntöm pohárba, nincs színe, de üvegben, ha vastagabb az üveg, "mintha" enyhén sárgás árnyalata lenne.

Előzmény: Tucso69 (90165)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90166

1x1 - gyakorlatil_pálinkafőzés :

60 literes főző: páracső minimum 22 hűtőcső hossza minimum: 3m

100 literes főző: páracső minimum 28 hűtőcső hossza minimum: 4m

 

28/5m szerintem nem teljesen elfogadható a te 85-ösödnél.

 

Ha az íze jó, idővel az illatának is meg kell jönnie, szvsz.:-).

Előzmény: elek81 (90164)
Tucso69 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90165

Ne viccelj, szinező anyag nem fog átdesztillálni!

Nekem hordóban tárolt törköly pálinkám van ami az előtte benne lévő bortól rózsaszínes.

Tehát mindig valami megszinezi, nem lesz a tárolástól szines a pálinka!

Előzmény: Kovács Tamás2 (90163)
elek81 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90164

Sziasztok!

 

Először kezdeném a saját pozitív tapasztalat megosztásával. Mivel használtam leégésgátló lemezt és ennek ellenére sikerült leégetnem a cefrét, így azt kidobtam az üstből, amit ugye ti javasoltatok. Ehhez vettem a melóhelyemen egy 100 ml-es szilikon olajat, és 85 l üstben ca 7-8 ml-t elkentem, mind az üst alján, úgy az oldalán is. Szintén tőletek olvastam, hogy a körte cefre eléggé odakapós, pont kapóra jött a barátom körtéje. Beleöntöttem, adtam hozzá ca 30% vizet, majd fűtés közben 48°C.-ig kevergettem. Itt már feljött a süreje, így rátettem a tetőt, és láss csodát, nem égett oda. Sokkal munkaigényesebb, de legalább nem kozmált le. És ez megérte ezt a menyiségű macerát. 

 

De van, amiben ismét segítséget kérnék. Eddig főztem az átalakított üstömmel szílvát és körtét. Mindegyik esetén a kész pálinka jellegtele szagú lett. Az íze jó, de illata nuku. Töltögetés után a tölcsérről ha elillant a tömény alkohol, megjöt a finom illat. Elég, ha csak pihentetem a friss pálinkát? 

Nos magam problémafejtegető hajlamával több dolgot ragadtam ki, ami szeritem illattalan pálinkámatt eredményezheti:

- Valaki említette, hogy cefréből alszesz készítésénél óvatosabban fűtött, akkor a lefőzött cefre illatosabb maradt és ha bátrabban fűtött, akkor viszont illatban szegényebb. Ezzel arányosan változott az alszesz illata is? Ebben van ráció? Intenzívebb fűtéssel intenzívebb illatú alszesz nyerhető? Ugyanez érvényes lehet a tisztázásnál is? Mert ez ugye gyökeresen ellentmodana az eddig olvasottaknak.

- Okozhatja az eredménytelenségemet, hogy ca. 10 liter alszeszt tisztáztam egy 85 literes üstben? (+ ~10 liter a tető)

- Lehet okozója az illattalan pálinkának, hogy a 85 literres főzőhöz a 2 méter hosszú, 28x1-es páracső és az 5 méter hosszú 22x1-es kondenzcső túlmretezett?

 

Minden lehetséges magyarázat érdekelne, mert kissé elkeserítő, hogy zamatban megfelelő a végtermék, de illatban nagy nulla. Vagy szimplán türelmeten vagyok? Hagyjam pihenni és idővel megjön az illata is?

 

Jó nedűt!

Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90163

Teljesen felesleges aggódnod.

Talán valahogy átjöhet a gyümölcsből egy kis színező anyag, amely utólag, éréskor előjön.

 

Az én 2 éves barackom enyhén sárgás színű, míg az idei színtelen. Lehet,h ez is idővel ici-picit "besárgul", de nem fogok aggódni miatta:-).

Előzmény: Váradi János (90160)
Váradi János Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90162

Azt hiszem nem parafa dugója van, de nem merek megesküdni rá.

Amennyiben enm parafa akkor mi lehet az okozója.

Nem az állaga miatt aggódom csak egyszerűen érdekel milyen folyanat során történik az elszíneződés, mert szerintem nem mindegyik színeződik el.

Azt mondod normál esetben nem színeződik el?

Előzmény: foxrudi (90122)
Váradi János Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90161

:)) Köszönöm!

Nem aggódom csak érdekel milyen anyag vagy folyamat okozza azt, hogy a színtelen, szinessé válik.

Előzmény: Ferenc50 (90120)
Váradi János Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90160

Na jó, de mitől lesz egyszerre színes ami eddig színtelen volt?

Előzmény: Kovács Tamás2 (90118)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90159

Szia! Az uvaferm 228-nak (sárga tasakos, hidegtűrő élesztő), pont ugyanez a mellék aktivitása, mint a kék tasakos béta-enzimnek. Béta-glükozidász enzim a hatóanyaga mindkettőnek. Először felcsillant a szemem, mert azt gondoltam, hogy a keményítőt is bontja glükóz-cukorrá, ez a mellék-aktivitás, de valójában nem. Cellulózt bontja, sajnos nem tudom hogy mivé...Az élesztőt tesztelgetem, a kék tasakos bétát nem vettem meg,, drága.

Előzmény: Baracilin (90153)
citrus04 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90158

Pálinkás szép estét!

Tucso megértette, hogy mit nem értek:-)))

Kérem szépen a táblázatot is.

Józsi papa!

Szerintem te is oda akarsz kilyukadni, amit nem értettem:-)))

KÖSZÖNÖM MINDENKINEK A SEGITSÉGET!

Minden megoldást elmentettem!

Nem  baj, ha megkérdezem, amit nem értek? Novemberben vizsgáznom kell:-)))

 

Pálinkás szép estét kivánok mégegyszer mindenkinek!

 

Egy kis vidám dolgot is elmesélhetek talán...

Itt volt ma az egyik szomszédasszony, és elmesélte, hogy kiöntött a férjének kb. 2 dl vodkát, este.

A férj természetesen megitta, majd, hogy az asszony ne tudja meg, hogy elfogyott mind, feltöltötte vizzel az üveget.

Az asszony másnap látja, hogy több van az üvegben, mint amit beletöltött, de nem szólt egy szót sem.

Később a férj bevallotta, hogy feltöltötte vizzel.

És azt is bevallotta, hogy  másnap nagy megrázkódtatás érte, mert beleivott:-)))

Vizet nem szokott inni:-)))

Üdv:

Citrus04

Hurkafej Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90157

Egyirányba tudom hatásosan forgatni, mert úgy van megoldva a kihajtásom, de nem részletezem, mert a lényeg ez, a táp pedig számítógépé, lehet átalakítok egy AT tápot szabályozhatóvá, vagy csinálok egy elektronikát, ami pár percenként csinál pár fordulatnyi keverést, de ez még a jövő.

Arra gondoltam lehet beteszek valami szimeringet. Persze akkor a menetes száron igencsak alakítani kell.

Előzmény: vasbicikli (90142)
Baracilin Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90156

Ez nem valami bíztató...kíváncsileszek mit tud...

Előzmény: .:.:stalker:.:. (90154)
.:.:stalker:.:. Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90155

helyesen: beleraktam :-)

Előzmény: .:.:stalker:.:. (90154)
.:.:stalker:.:. Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90154

 

Üdv!

 

Én igen.

Az elején belleraktam cefrézéskor(csak kísérletképpen) de az az igazság,h nemigen volt érezhető hatása...

 

Szal inkább csak lélektani hatását tudom igazolni.

 

A végerjedés után 3 hét elég soknak tűnik.

Na persze van,h csak ekkorra sikerül lefőzni...:-)

Előzmény: Baracilin (90153)
Baracilin Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90153

Miről van szó kedves Uram? Mindent tagadok az nem úgyvan, a túl sok pálinka az oka a rosszul/nem-emléezésnek...hogy is volt azal a borseprővel? :)

 

 

Más:

Talátam a bótnan egy eddig számomra elérhetetlen enzimet, a Lallzyme Beta nevezetűt (arany áron adják)....
Aromafelszabadító enzim, amit a csomagolás szerint a főerjedés után kell belekeverni a cefrébe és 3-4 hétig hagyni, hogy rendesen kifejtse hatását....

Namármost ez némileg ellenkezik az eddig bevett gyakorlatommal...(1-2 nagyritkán 3hét erjedés és ha leáll a kotyokgó főzés)...

Valaki kísérletezett már ezzel az enzimmel?

Előzmény: szilvakukc (89997)
csalitos Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90152

   Megbocsájtasz de nem kértelek, hogy szóljál bele a provokativ kérdésenbe, mert ez nem néked szólt. Hogy tudom most már leellenőrizni a helyes megoldást annál a személynél akitől kérdeztem. Az én időmben ezért körmős járt!

   Megkaptad! :-DD

Előzmény: Kovács Tamás2 (90151)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90151

Ott van a hozzászólásod alatt a segítség, vagy már nem kell segítség?:-).

Előzmény: csalitos (90149)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90150

A mintapéldában:

 

65*3500+45*X=50*(3500+X)   /zárójel felbontása

65*3500+45*X=50*3500+50*X  /-45X   ,  -50*3500

 

65*3500-50*3500=50*X-45*X

65*3500-50*3500=(50-45)*X

(65*3500-50*3500) / (50-45) = X

 

Az excel, amit megadtam, ugyanezt a számítási módot alkalmazza, nem kell mindig papíron kiszámolni.

 

 

 

 

 

Előzmény: Kovács Tamás2 (90148)
csalitos Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90149

   Nagyon jó, akkor most provokállak, ha egyszer felajánlottad. (mégpedig azt, hogy provokáljalak :-DD )

A példa adott: 35 hektóliter 65%-os pálinkához mennyi 45%-os pálinkát kell adni, hogy az 50%-os legyen. Állitsd fel az egyenletet és rendezd a megoldásig.

   Minden jót.

   Józsipapa

Ui: Küzdjél nékem tiszteséggel...

Előzmény: zsuzska60 (90147)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90148

Csináltam egy excelt, ami segít kiszámolni, egy adott mennyiségű és %-ú pálinkához, mennyi adott %-ú pálinkát/vizet kell önteni, hogy egy általunk elérni kívánt %-ú pálinkát kapjunk.:-).

 

Vízzel való hígításnál is működik a képlet, ebben az esetben 0%-osnak kell megadni a II-at.

 

Itt elérhető a fájl.

http://destiny84.uw.hu/szazalek.xls

 

A kék részeket kell módosítani, a zöld rész adja meg a választ a kérdésre..."mennyit kell hozzáöntenem?":)

Előzmény: zsuzska60 (90147)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90147

egy ilyen hatalmas egyenlet rendezésében még talán én is tudok segíteni :-)

Előzmény: csalitos (90143)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90146

sokat segít a tömeg, az megmarad :-)

Előzmény: csalitos (90144)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90145

...próbáld meg csupán 6-Voltos táppal hajtani, így is elég erős, lassabban kever, de nem melegszik annyira...

Előzmény: Hurkafej (90141)
csalitos Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90144

   Szervusz Tucso69

   Én is belemélyedtem ebbe a problémába (vén fejemre, pedig nem kellet volna :-((  ) és egy olyan megállapitásra jutottam, hogy a kontrakció figyelembe vétele oly módon megkavar mindent, hogy nem tudom táblázatba foglalni. A hőmérséklet figyelembe vétele nélkül nem megy. De! A hőmérséklet változását nem lineárisan követi a kontrakció, mert azt minden egyes hőmérsékletnél ki kell számolni, meg bezavar a kiinduló töménység, igaz csak egyszer de.... táblázat... mig miegymás. Esetleg azt lehet figyelembe venni, hogy 1dl víz+1dl abszolut alkohol 25Co-on 3,8% a kontrakció. Akár a hőmérséklet, akár a töménység változik, más a kontrakció. De ha bírod türelemmel, akkor hajrá!... :-))

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: Tucso69 (90116)
csalitos Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90143

   Hello zsuzska60

   Szerintem nem segítettél semmit. Ez a képlet egy segítség a megildáshoz, mert az egyenlet két oldalának egyenlőségét mutatja. Nem ott van a gond, hogy egyegyenlőséget hogyan állitunk fel, hanem az a kunszt, hogy az egyenlet valamely nem ismert tagját kiszámoljuk. Ugyanis, hogy egy ismeretlen tagot (akár v1-et, vagy v2-t, vagy c1-et, vagy c2-t, vagy c3-at) kiszámoljuk, ahhoz bizonyos fokú matematikai ismeretre van szükség, mert az egyenletet rendezni kell. Ha valaki nem rendelkezik ezzel a tudással (mint pl. én sem, és még velem együtt nagyon sokan...:-((  ), a büdüs életbe nem fogja tudni használni.

   Minden jót.

   Józsipapa

Ui: Ez a példa egy általános iskolai feledatok között nem egy nagy durranás. Ahogy olvastam a problémáról gondolta én, hogy micsoda toporgás folyik ez ügyben. Végül is rá kellett ébrednem, hogy elő kell kotornom az Obádovics féle könyvet mert igen csak megkopott e tárgyban a tudásom és nem tudtam levezetni az egyenlet rendezését. (most már azért megy ám... :-))  )

Előzmény: zsuzska60 (90124)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90142

Próbáltad esetleg fordított forgásiránnyal, hogy akkor is jön-e a cefre a tengely mellett?

Előzmény: Hurkafej (90141)
Hurkafej Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90141

Sziasztok!

Elkezdtem a főzést a hétvégén, mivel teljesen ész lett a főzőm.

Csak a cefrefőzésen vagyok túl, de eddig nagyon jól működik a szerkezet. Arian fazék+keverő, leégésnek nyoma sem volt, pedig a kavaró nem ment mindig, mert azért melegedett rendesen az ablaktörlő motor. Ladából való, de nem Niva. :)

Vasbicikli-től szerezve az ötletet a kavaró folyadékzáras lett, de ezzel nem vagyok teljesen megelégedve, mert érdekes módon a felfűtés után egy idővel elkezd felszivárogni a cefre, ha megy a kavaró. Ezt mindaddig csinálja, amíg kb 15-10 fokos a kicsepegő alszesz, utána nem. Esetleg arra gondoltam, hogy mivel menetes szárat használok, lehet kivezeti a rotyogó cefrét. Olyan felhabzást nem tapasztaltam, amit megláttam volna az alszeszben.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!