19°c fölé sose ment a kifolyó hőfok, és 85 literes üsthöz 5 m 22-es és 2 m 28-as csövet használok. ez valamivel az ajánlott méret felett van, de úgy vlem nem ezek a paraméterek okozzák a "szagtalanságot"!
Először kezdeném a saját pozitív tapasztalat megosztásával. Mivel használtam leégésgátló lemezt és ennek ellenére sikerült leégetnem a cefrét, így azt kidobtam az üstből, amit ugye ti javasoltatok. Ehhez vettem a melóhelyemen egy 100 ml-es szilikon olajat, és 85 l üstben ca 7-8 ml-t elkentem, mind az üst alján, úgy az oldalán is. Szintén tőletek olvastam, hogy a körte cefre eléggé odakapós, pont kapóra jött a barátom körtéje. Beleöntöttem, adtam hozzá ca 30% vizet, majd fűtés közben 48°C.-ig kevergettem. Itt már feljött a süreje, így rátettem a tetőt, és láss csodát, nem égett oda. Sokkal munkaigényesebb, de legalább nem kozmált le. És ez megérte ezt a menyiségű macerát.
De van, amiben ismét segítséget kérnék. Eddig főztem az átalakított üstömmel szílvát és körtét. Mindegyik esetén a kész pálinka jellegtele szagú lett. Az íze jó, de illata nuku. Töltögetés után a tölcsérről ha elillant a tömény alkohol, megjöt a finom illat. Elég, ha csak pihentetem a friss pálinkát?
Nos magam problémafejtegető hajlamával több dolgot ragadtam ki, ami szeritem illattalan pálinkámatt eredményezheti:
- Valaki említette, hogy cefréből alszesz készítésénél óvatosabban fűtött, akkor a lefőzött cefre illatosabb maradt és ha bátrabban fűtött, akkor viszont illatban szegényebb. Ezzel arányosan változott az alszesz illata is? Ebben van ráció? Intenzívebb fűtéssel intenzívebb illatú alszesz nyerhető? Ugyanez érvényes lehet a tisztázásnál is? Mert ez ugye gyökeresen ellentmodana az eddig olvasottaknak.
- Okozhatja az eredménytelenségemet, hogy ca. 10 liter alszeszt tisztáztam egy 85 literes üstben? (+ ~10 liter a tető)
- Lehet okozója az illattalan pálinkának, hogy a 85 literres főzőhöz a 2 méter hosszú, 28x1-es páracső és az 5 méter hosszú 22x1-es kondenzcső túlmretezett?
Minden lehetséges magyarázat érdekelne, mert kissé elkeserítő, hogy zamatban megfelelő a végtermék, de illatban nagy nulla. Vagy szimplán türelmeten vagyok? Hagyjam pihenni és idővel megjön az illata is?
Szia! Az uvaferm 228-nak (sárga tasakos, hidegtűrő élesztő), pont ugyanez a mellék aktivitása, mint a kék tasakos béta-enzimnek. Béta-glükozidász enzim a hatóanyaga mindkettőnek. Először felcsillant a szemem, mert azt gondoltam, hogy a keményítőt is bontja glükóz-cukorrá, ez a mellék-aktivitás, de valójában nem. Cellulózt bontja, sajnos nem tudom hogy mivé...Az élesztőt tesztelgetem, a kék tasakos bétát nem vettem meg,, drága.
Egyirányba tudom hatásosan forgatni, mert úgy van megoldva a kihajtásom, de nem részletezem, mert a lényeg ez, a táp pedig számítógépé, lehet átalakítok egy AT tápot szabályozhatóvá, vagy csinálok egy elektronikát, ami pár percenként csinál pár fordulatnyi keverést, de ez még a jövő.
Arra gondoltam lehet beteszek valami szimeringet. Persze akkor a menetes száron igencsak alakítani kell.
Miről van szó kedves Uram? Mindent tagadok az nem úgyvan, a túl sok pálinka az oka a rosszul/nem-emléezésnek...hogy is volt azal a borseprővel? :)
Más:
Talátam a bótnan egy eddig számomra elérhetetlen enzimet, a Lallzyme Beta nevezetűt (arany áron adják).... Aromafelszabadító enzim, amit a csomagolás szerint a főerjedés után kell belekeverni a cefrébe és 3-4 hétig hagyni, hogy rendesen kifejtse hatását....
Namármost ez némileg ellenkezik az eddig bevett gyakorlatommal...(1-2 nagyritkán 3hét erjedés és ha leáll a kotyokgó főzés)...
Megbocsájtasz de nem kértelek, hogy szóljál bele a provokativ kérdésenbe, mert ez nem néked szólt. Hogy tudom most már leellenőrizni a helyes megoldást annál a személynél akitől kérdeztem. Az én időmben ezért körmős járt!
Nagyon jó, akkor most provokállak, ha egyszer felajánlottad. (mégpedig azt, hogy provokáljalak :-DD )
A példa adott: 35 hektóliter 65%-os pálinkához mennyi 45%-os pálinkát kell adni, hogy az 50%-os legyen. Állitsd fel az egyenletet és rendezd a megoldásig.
Csináltam egy excelt, ami segít kiszámolni, egy adott mennyiségű és %-ú pálinkához, mennyi adott %-ú pálinkát/vizet kell önteni, hogy egy általunk elérni kívánt %-ú pálinkát kapjunk.:-).
Vízzel való hígításnál is működik a képlet, ebben az esetben 0%-osnak kell megadni a II-at.
Én is belemélyedtem ebbe a problémába (vén fejemre, pedig nem kellet volna :-(( ) és egy olyan megállapitásra jutottam, hogy a kontrakció figyelembe vétele oly módon megkavar mindent, hogy nem tudom táblázatba foglalni. A hőmérséklet figyelembe vétele nélkül nem megy. De! A hőmérséklet változását nem lineárisan követi a kontrakció, mert azt minden egyes hőmérsékletnél ki kell számolni, meg bezavar a kiinduló töménység, igaz csak egyszer de.... táblázat... mig miegymás. Esetleg azt lehet figyelembe venni, hogy 1dl víz+1dl abszolut alkohol 25Co-on 3,8% a kontrakció. Akár a hőmérséklet, akár a töménység változik, más a kontrakció. De ha bírod türelemmel, akkor hajrá!... :-))
Szerintem nem segítettél semmit. Ez a képlet egy segítség a megildáshoz, mert az egyenlet két oldalának egyenlőségét mutatja. Nem ott van a gond, hogy egyegyenlőséget hogyan állitunk fel, hanem az a kunszt, hogy az egyenlet valamely nem ismert tagját kiszámoljuk. Ugyanis, hogy egy ismeretlen tagot (akár v1-et, vagy v2-t, vagy c1-et, vagy c2-t, vagy c3-at) kiszámoljuk, ahhoz bizonyos fokú matematikai ismeretre van szükség, mert az egyenletet rendezni kell. Ha valaki nem rendelkezik ezzel a tudással (mint pl. én sem, és még velem együtt nagyon sokan...:-(( ), a büdüs életbe nem fogja tudni használni.
Minden jót.
Józsipapa
Ui: Ez a példa egy általános iskolai feledatok között nem egy nagy durranás. Ahogy olvastam a problémáról gondolta én, hogy micsoda toporgás folyik ez ügyben. Végül is rá kellett ébrednem, hogy elő kell kotornom az Obádovics féle könyvet mert igen csak megkopott e tárgyban a tudásom és nem tudtam levezetni az egyenlet rendezését. (most már azért megy ám... :-)) )
Elkezdtem a főzést a hétvégén, mivel teljesen ész lett a főzőm.
Csak a cefrefőzésen vagyok túl, de eddig nagyon jól működik a szerkezet. Arian fazék+keverő, leégésnek nyoma sem volt, pedig a kavaró nem ment mindig, mert azért melegedett rendesen az ablaktörlő motor. Ladából való, de nem Niva. :)
Vasbicikli-től szerezve az ötletet a kavaró folyadékzáras lett, de ezzel nem vagyok teljesen megelégedve, mert érdekes módon a felfűtés után egy idővel elkezd felszivárogni a cefre, ha megy a kavaró. Ezt mindaddig csinálja, amíg kb 15-10 fokos a kicsepegő alszesz, utána nem. Esetleg arra gondoltam, hogy mivel menetes szárat használok, lehet kivezeti a rotyogó cefrét. Olyan felhabzást nem tapasztaltam, amit megláttam volna az alszeszben.