Nem kell mindig megijedni a pálinkától, csak tudod, a vas-és edényorrú bábát sem kezdi el az ember vetkőztetni, pedig lehet, hogy tök fincsi a puncija!:))
Most már mindegy, ne befolyásold az apóst, mert nem hagy rád semmit.:DD
Hallgass a szívedre, elsőre ne tegyél a tüskés körtébe cukrot, aztán jövőre majd meglátod...
Nem tettem. Így adott az 55 liter cefre 5.5 liter kimagasló minőségű pálinkát. A főzős azt mondta, tegyem félre a lányom lakodalmára, mert nem biztos, hogy ez mégegyszer összejön. A lányom két éves...inkább megiszom oszt majd csak lesz valami... :-)
nekem volt, hogy a tejes derítés bejött. Egy fél üdítőskupaknyi 1.8% zsírszázalékos tejet tettem bele. Megráztam és két nap múlva kipelyhesedett. azután papírtörlőn leszűrtem egyszer.
Máskor nem volt hajlandó pelyhesedni, akkor fagyasztóban tároltam, majd többszőr szűrtem papírtőrlőn, mire letisztult.
Néha magától letisztul. Idén a faeprem lett opálos ( 43-ra hígitva ), majd télen szűrögetem. Addig meg sötéstben iszom.
Mások szokták kávéfiltert ajánlani, nekem azon nem akart átfolyni.
Egy kérdés > mivel lett hígítva ? pl . csapvíz okozhat ilyet a véletlenek össze játszása révén > ha pl . vastartalmú a csap víz ami nem látszik ugyan de ha pl egy fehér tálba teszed és el párolog ott marad egy sárga folt - na egy idő után 1-2 év nálam okozott hasonlót a csucsor pálinkánál - amúgy az a pálinka majdnem lúgos ph 7,2 talán ezért de nálam csak ez lett kissé "rozsdás "> ha ioncserélő kiszedi akkor fém volt ha nem akkor majd a vese kiszűri !
elég szakmainak tűnik ? pálinkát szertő fórumtársam :-)
Miért ez a elszíneződést okozó anyag egészségkárosító is lehet vagy csak egyszerűen esztétikailag zavaró (vagy inkább jelzés értékű) vagy az ízeket befolyásolja illetve eddig is befolyásolta?
Apósom azt mondja (mert hogy az övé a pálinka) ez "igazi szilvapálinka" mert hogy az érés során elszíneződik.
Az enyém lassan egy éves,de van több féle amik több évesek, de egyik sem színeződött el egyelőre.
Akkor ez tulajondképpen valami lepárlási hiba lehet (leginkább)?
Folyasam át egy gyantán (lajikus vagy ebben, de azt tudom az akvarisztikában is használják)?
Látod így kell ezt csinálni. Hozzáfogsz s aztán jönnek a gondok, de így már konkrét esetről tárgyalhatunk. Egy néhány észrevétel:
- a 6 óra nagyon sok, de Te azt is tudod, hogy miért van így, hisz olvastad itt többször a katlan (szoknya) szükségességét. A képen látható megoldás esetében a hő nagy része elillan a környezetbe, anélkül, hogy melegítene valamit. Rézműves tett fel ilyen irányú megoldást gázfűtéshez is, és elég szemléletesen ecsetelte ennek előnyeit is.
- a gázrózsa szerintem egy kissé távol van az üsttől. Mindig az ellenkezőjével állunk szemben, de a Te esetedben csökkenteni kéne a távolságot.
- a gázrózsa teljesítménye, esetleg a nyomáscsökkentő is lehet nem éppen a megfelelő
- a 30 fokos, savanykás alszesz még nagyon jó. Ne kóstolgasd, hanem főzd le legalább 10 fokig. Addig, míg a gyufa meggyújtja a sisakra öntött alszesz gőzét és még egy picit ég is. Nagyon hamar leálltál. A tisztálásnál szükség van erre a savanykás részre is.
Idén én is kipróbáltam ezt az enzimet. Nem tudom h ad e valamit a pálinkához vagy sem mert nélküle viszont nem cefréztem ugyanazt a gyümölcsöt. A másik h mikor olvastam snpszmester írását, amit a Kokoferm tett közzé, ott azt írják semmi értelme sincs ha az elején rakjuk bele mert nem fejti ki hatását. Ebből kiindulva nem tudom h nálam a 7-10 napos erjedési időtartamba h tudna bármit is hozzátenni. Pláne h elvileg a cukor tartalom miatt gátolt a működése..
Egyszóval én is várom a tapasztalatokat és addig nem teszek bele semmibe sem Bétát. Ha valaki csinál törkölyt na ott ki lehetne próbálni nem?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szerintem meg marhára aggódnia kéne! Egy pálinka nem színeződhet el, kétezer év múlva sem! okozhatja vas, a levegő oxigénjének hatására, okozhatja rézkolloid, mely fény hatására barna lesz, zsírsavak, melyek fémekkel vegyületeket képeznek, stb. A pálinka nem színeződhet el! Ez ne legyen természetes! Ha mégis, na akkor kő a kationcserélő gyanta.
Kedves Józsipapa! Olyan szinten megbonyolítottátok, hogy Citrus tuti meg fog bukni, má csak azért is, mert pölö eddig én is ki tudtam számolni, de most már semmit nem értek, de hál' Istennek egész ritkán szoktam különböző szeszfokú pálinkákat keverni, úgyhogy nyugodt tudtam maradni.:)) Azonban, én a helyedben rohadtul nem vitatkoznék egy matematika tantó bácsival, má csak azért is, hátha visszaemlékszel a körmösökre, amit kaptál, anno!! No, hát a téli ZD-n még újra megkaphatod a beosztásod!:DDD