A fűtést (tisztázáskor )akkor kell visszavenned amikor a páracsöved hűtő felőli vége is felforrósodik.Így lassabban indul, könnyebb a párlatrészeket külön választani.
Én a cefre főzésénél melegítek intenzívebben. Kozmaolaj szűrőm van de ritkán használom.Ha azonnal kifőzöm a cefrét, nincs igazából kozmaolaj gond, csak pl. a narancsnál.De ott nagyon!:)
Az illattalanság független a felfűtési időtől. Lehet az az oka, hogy túl sok előpárlatot veszel el az elején. Lehet továbbá, hogy nem is illattalan, csak a főzésnél annyira telítődsz az illatával, hogy utána napokig nem érzed. Várjál pár napot, és akkor szagold meg, vagy szagoltasd meg egy távolabbi hölgyismerőssel, aki nem iszik mindennap pálinkát- higgyél neki.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Mennyi idő alatt optimális lefőzni ca35-40 liter cefrét?
A felfűtés kb 1 1 és negyed óra, de azt nem tudom, hogy neyyire kell visszavenni a fűtést. Kérdésem hátterében még mindig az illattalan pálinka áll. Én arra is gondoltam, hogy alszesz főzésénél minél intenzívebb a fűtés, persze ésszerűen, annál illatosabb lehet a végtermék? Vagy a főzési idő és az alszesz illatanyag mennyisége közt nincsen ilyen összefüggés?
Vagy okozhatja az eredményt, hogy a kozmoolajat egész főzés ideje alatt elveszem? Ha igen, akkor az elején, vagy inkább a végén hagyjam benne az alszeszben?
Kaptam pár emailt, de valamiért nem megy a válasz elküldése.
Megpróbálok itt válaszolni.
Párszor írtam, hogy nekem kis főzőm van, 5 l cefrét tudok feltenni, az eredmény 4-6 dl 50-es pálinka.
Ebben az évben (ezt is írtam korábban) számomra érthetetlen okból minden tisztázásom beopálosodott.
Sok jó tanácsot kaptam, de a megoldás a szűrés lett.
Én soha nem hígítok, engedem 50-ig. Még ilyenkor ritka az UP íz. Ha egy kicsi beleszalad, még jó is, én szeretem, ha van benne.
Nemrég tettem fel képet egy "Mekk-mester" féle háromlábú fröccsenésgátlóról.
Most fel tudok tenni 8 l cefrét, nem fröcsög föl a páracsőbe.
A szűrésről is írtam. Gondoltam egyet: mivel a kozmaolajszűrőt nem tudtam elkészíteni (anyaghiány miatt), megnöveltem a vattakorongok számát.
Jelenleg (őszibarack és körte cefrét főztem) az alszesz főzésekor 6 db vattakorong volt a tölcsérben, plusz a fehér kávéfilter. (Erről istettem fel képet.) Még az alszesz sem opálosodott be. Ugyanez a tisztázásnál is.
Nem kell mindig megijedni a pálinkától, csak tudod, a vas-és edényorrú bábát sem kezdi el az ember vetkőztetni, pedig lehet, hogy tök fincsi a puncija!:))
Most már mindegy, ne befolyásold az apóst, mert nem hagy rád semmit.:DD
Hallgass a szívedre, elsőre ne tegyél a tüskés körtébe cukrot, aztán jövőre majd meglátod...
Nem tettem. Így adott az 55 liter cefre 5.5 liter kimagasló minőségű pálinkát. A főzős azt mondta, tegyem félre a lányom lakodalmára, mert nem biztos, hogy ez mégegyszer összejön. A lányom két éves...inkább megiszom oszt majd csak lesz valami... :-)
nekem volt, hogy a tejes derítés bejött. Egy fél üdítőskupaknyi 1.8% zsírszázalékos tejet tettem bele. Megráztam és két nap múlva kipelyhesedett. azután papírtörlőn leszűrtem egyszer.
Máskor nem volt hajlandó pelyhesedni, akkor fagyasztóban tároltam, majd többszőr szűrtem papírtőrlőn, mire letisztult.
Néha magától letisztul. Idén a faeprem lett opálos ( 43-ra hígitva ), majd télen szűrögetem. Addig meg sötéstben iszom.
Mások szokták kávéfiltert ajánlani, nekem azon nem akart átfolyni.
Egy kérdés > mivel lett hígítva ? pl . csapvíz okozhat ilyet a véletlenek össze játszása révén > ha pl . vastartalmú a csap víz ami nem látszik ugyan de ha pl egy fehér tálba teszed és el párolog ott marad egy sárga folt - na egy idő után 1-2 év nálam okozott hasonlót a csucsor pálinkánál - amúgy az a pálinka majdnem lúgos ph 7,2 talán ezért de nálam csak ez lett kissé "rozsdás "> ha ioncserélő kiszedi akkor fém volt ha nem akkor majd a vese kiszűri !
elég szakmainak tűnik ? pálinkát szertő fórumtársam :-)