Kevés a 600 W, ami 30 év után lehet, hogy már csak 500 W.
Jövőre megoldom, mert az új főzőmbe már 10 l cefrét önthetek, így a 600 W már kevés.
Találtam 2 platnis (1200 és 800 W) szabályozható fűtésű rezsót, 9990 Ft volt.
Hogy jövőre mennyi lesz, azt nem tudom, de a céltábla közepén van.
Na és egy kis számolás: 50-60 perc az alszesz megindulásáig.
3 óra a teljes (15-20 %) kifőzésig.
Másfél óra a tisztázás. Összesen őt és fél-hat óra szorozva 600 W-al, kb 3.6 kW. Itt az áram ára 46 Ft/kW, tehát a 4-6 deci 50-es pálinka kb 166 Ft-ba kerül.
Mondjuk 1 liter meg kerekítve 330 Ft.
Gondolom, hogy ennyiért még megéri, ráadásul nékem a plusz költség az a két púpos evőkanál cukor, ami a cefrébe megy. Más költségem nincs, 70 éven túl már munkadíjat nem számolok.
Teljesítményszabályozáshoz nyugodtan vegyél egy "dimmer"-t (tirisztoros fázishasításos teljesítményszabályozó), talán már 2eFt-ért is kapni. Simán elviszi a 600W-os rezsót. Kérdés, hogy nem jobb-e az egész szerkezetet lecserélni - tudom, vannak anyagi korlátok.
A 86829-ben kérdezted, a 86832-ben feltettem ezt a képet.
Úgy látom, hogy a spájzban nem csak oroszok vannak, hanem valami más is. DD
Egyébként azóta beszereztem egy pár ív laboratóriumi szűrőpapírt, azóta felhőtlen a főzés.
A fűtésemre vonatkozó összes hozzászólásra ísmét ideírom, hogy jelenleg az egyetlen működő energiaforrásom a 600 W-os villanyrezsó. Hát ezzel nem tudom a fűtést szabályozni.
Ez az év már így megy el, nincs más lehetőségem.
Cefre sincs már, hétvégén fejtem először a bort, egy kis (15-20 l) seprő lesz még, 2 l 50-es borpárlatra számítok.
Ez már az új főzőn jön le, majdnem kész vagyok véle, ha kész, teszek fel képeket.
Az oklevelet kereteztesd be, a TZD-én majd rendezem a számlát.
Az én olajos főzőmnél ha akkor veszem vissza afűtést ahogy írod az már késő mert az olaj nem hűlik le gyorsan.
A kozmaolajról:tegnapelőtt főzettem szilvát egy nagynevű kereskedelmi főzdében mivel nem tudtam végig ott lenni kértem hogy 48%-ra állítsák be, amire azt válaszolták hogy nem teszik mert beszürkülhet, mindenféle hűtésről meg átpaszírozásról beszéltek.Pedig náluk van kozmaolaj szűrő ha lesz időm kipróbálom meddig birom levinni.
A fűtést (tisztázáskor )akkor kell visszavenned amikor a páracsöved hűtő felőli vége is felforrósodik.Így lassabban indul, könnyebb a párlatrészeket külön választani.
Én a cefre főzésénél melegítek intenzívebben. Kozmaolaj szűrőm van de ritkán használom.Ha azonnal kifőzöm a cefrét, nincs igazából kozmaolaj gond, csak pl. a narancsnál.De ott nagyon!:)
Az illattalanság független a felfűtési időtől. Lehet az az oka, hogy túl sok előpárlatot veszel el az elején. Lehet továbbá, hogy nem is illattalan, csak a főzésnél annyira telítődsz az illatával, hogy utána napokig nem érzed. Várjál pár napot, és akkor szagold meg, vagy szagoltasd meg egy távolabbi hölgyismerőssel, aki nem iszik mindennap pálinkát- higgyél neki.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Mennyi idő alatt optimális lefőzni ca35-40 liter cefrét?
A felfűtés kb 1 1 és negyed óra, de azt nem tudom, hogy neyyire kell visszavenni a fűtést. Kérdésem hátterében még mindig az illattalan pálinka áll. Én arra is gondoltam, hogy alszesz főzésénél minél intenzívebb a fűtés, persze ésszerűen, annál illatosabb lehet a végtermék? Vagy a főzési idő és az alszesz illatanyag mennyisége közt nincsen ilyen összefüggés?
Vagy okozhatja az eredményt, hogy a kozmoolajat egész főzés ideje alatt elveszem? Ha igen, akkor az elején, vagy inkább a végén hagyjam benne az alszeszben?
Kaptam pár emailt, de valamiért nem megy a válasz elküldése.
Megpróbálok itt válaszolni.
Párszor írtam, hogy nekem kis főzőm van, 5 l cefrét tudok feltenni, az eredmény 4-6 dl 50-es pálinka.
Ebben az évben (ezt is írtam korábban) számomra érthetetlen okból minden tisztázásom beopálosodott.
Sok jó tanácsot kaptam, de a megoldás a szűrés lett.
Én soha nem hígítok, engedem 50-ig. Még ilyenkor ritka az UP íz. Ha egy kicsi beleszalad, még jó is, én szeretem, ha van benne.
Nemrég tettem fel képet egy "Mekk-mester" féle háromlábú fröccsenésgátlóról.
Most fel tudok tenni 8 l cefrét, nem fröcsög föl a páracsőbe.
A szűrésről is írtam. Gondoltam egyet: mivel a kozmaolajszűrőt nem tudtam elkészíteni (anyaghiány miatt), megnöveltem a vattakorongok számát.
Jelenleg (őszibarack és körte cefrét főztem) az alszesz főzésekor 6 db vattakorong volt a tölcsérben, plusz a fehér kávéfilter. (Erről istettem fel képet.) Még az alszesz sem opálosodott be. Ugyanez a tisztázásnál is.
Nem kell mindig megijedni a pálinkától, csak tudod, a vas-és edényorrú bábát sem kezdi el az ember vetkőztetni, pedig lehet, hogy tök fincsi a puncija!:))
Most már mindegy, ne befolyásold az apóst, mert nem hagy rád semmit.:DD
Hallgass a szívedre, elsőre ne tegyél a tüskés körtébe cukrot, aztán jövőre majd meglátod...
Nem tettem. Így adott az 55 liter cefre 5.5 liter kimagasló minőségű pálinkát. A főzős azt mondta, tegyem félre a lányom lakodalmára, mert nem biztos, hogy ez mégegyszer összejön. A lányom két éves...inkább megiszom oszt majd csak lesz valami... :-)
nekem volt, hogy a tejes derítés bejött. Egy fél üdítőskupaknyi 1.8% zsírszázalékos tejet tettem bele. Megráztam és két nap múlva kipelyhesedett. azután papírtörlőn leszűrtem egyszer.
Máskor nem volt hajlandó pelyhesedni, akkor fagyasztóban tároltam, majd többszőr szűrtem papírtőrlőn, mire letisztult.
Néha magától letisztul. Idén a faeprem lett opálos ( 43-ra hígitva ), majd télen szűrögetem. Addig meg sötéstben iszom.
Mások szokták kávéfiltert ajánlani, nekem azon nem akart átfolyni.