Keresés

Részletes keresés

vinik táltos Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90222

Szia!

Fordított a problema.

 

Kevés a 600 W, ami 30 év után lehet, hogy már csak 500 W.

Jövőre megoldom, mert az új főzőmbe már 10 l cefrét önthetek, így a 600 W már kevés.

Találtam 2 platnis (1200 és 800 W) szabályozható fűtésű rezsót, 9990 Ft volt.

Hogy jövőre mennyi lesz, azt nem tudom, de a céltábla közepén van.

 

Na és egy kis számolás: 50-60  perc az alszesz megindulásáig.

3 óra a teljes (15-20 %) kifőzésig.

 

Másfél óra a tisztázás. Összesen őt és fél-hat óra szorozva 600 W-al, kb 3.6 kW.  Itt az áram ára 46 Ft/kW, tehát a 4-6 deci 50-es pálinka kb 166 Ft-ba kerül.

Mondjuk 1 liter meg kerekítve 330 Ft.

 

Gondolom, hogy ennyiért még megéri, ráadásul nékem a plusz költség az a két púpos evőkanál cukor, ami a cefrébe megy. Más költségem nincs, 70 éven túl már munkadíjat nem számolok.

Üdv:

 

Előzmény: barkócza (90218)
ferenczidaniel Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90221

Köszi az opálos tippeket, és bocsi a tegnapi hangnemért...
Mégegyszer köszönöm midnenkinek, kipróbálok amit tudok.

emGeza Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90220

Sokat ne várj töle . Ügynököm "aztot monyta ,bíz ez paraszt vakítás".

Előzmény: Baracilin (90156)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90219

Kozmaolaj problémám nincs, a "kis úszkáló izék" kiszűrésére viszont bevált a konyhai papírtörlő.

1-2 rétegben kibélelem vele a műanyag tésztaszűrőt, eléggé haladósan és hatékonyan szűr.

Előzmény: vinik táltos (90210)
barkócza Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90218

Szia, Táltos!

 

Teljesítményszabályozáshoz nyugodtan vegyél egy "dimmer"-t (tirisztoros fázishasításos teljesítményszabályozó), talán már 2eFt-ért is kapni. Simán elviszi a 600W-os rezsót. Kérdés, hogy nem jobb-e az egész szerkezetet lecserélni - tudom, vannak anyagi korlátok.

Előzmény: vinik táltos (90210)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90217

én a környezetbarát változatot használom, de az is jól működik

Előzmény: kupeci (90215)
kupeci Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90216

Szia Zsuzska60!:)

Előzmény: zsuzska60 (90213)
kupeci Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90215

Igen köszi, megtaláltam! MELITTA a neve, köszi!:)

 

Előzmény: vinik táltos (90210)
vinik táltos Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90214

 

Na, előkerítettem.

zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90213

Az opálos pálinkáról már rengetegszer volt szó, éppen vissza is lehet keresni...

Miklós1 1x1-e is segít.

 

és még le sem kell szopni senkit, meg haragudni sem kell, ha a nagyérdemű a fontosabb kérdések mellett éppen nem vett észre. :-)

Előzmény: ferenczidaniel (90189)
kupeci Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90212

Mekkora keret legyen?:)

Előzmény: szentöltvíz (90209)
vinik táltos Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90211

Hoppá, eltűnt a kép.

vinik táltos Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90210

 

A 86829-ben kérdezted, a 86832-ben feltettem ezt a képet.

Úgy látom, hogy a spájzban nem csak oroszok vannak, hanem valami más is. DD

 

Egyébként azóta beszereztem egy pár ív laboratóriumi szűrőpapírt, azóta felhőtlen a főzés.

 

 A fűtésemre vonatkozó összes hozzászólásra ísmét ideírom, hogy jelenleg az egyetlen működő energiaforrásom a 600 W-os villanyrezsó. Hát ezzel nem tudom a fűtést szabályozni.

Ez az év már így megy el, nincs más lehetőségem.

Cefre sincs már, hétvégén fejtem először a bort, egy kis (15-20 l) seprő lesz még, 2 l 50-es borpárlatra számítok.

 

Ez már az új főzőn jön le, majdnem kész vagyok véle, ha kész, teszek fel képeket.

Üdv.

 

 

Előzmény: kupeci (90202)
szentöltvíz Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90209

Hali kupeci uram !

 

Az oklevelet kereteztesd be, a TZD-én majd rendezem a számlát.

Az én olajos főzőmnél ha akkor veszem vissza afűtést ahogy írod az már késő mert az olaj nem hűlik le gyorsan.

A kozmaolajról:tegnapelőtt főzettem szilvát egy nagynevű kereskedelmi főzdében mivel nem tudtam végig ott lenni kértem hogy 48%-ra állítsák be, amire azt válaszolták hogy nem teszik mert beszürkülhet, mindenféle hűtésről meg átpaszírozásról beszéltek.Pedig náluk van kozmaolaj szűrő ha lesz időm kipróbálom meddig birom levinni.

 

Üdvözlégy!!

ui:az nem is spájz ahol nincs 40-50 l pálinka !

Előzmény: kupeci (90208)
kupeci Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90208

A fűtést (tisztázáskor )akkor kell visszavenned amikor a páracsöved hűtő felőli vége is felforrósodik.Így lassabban indul, könnyebb a párlatrészeket külön választani.

Én a cefre főzésénél melegítek intenzívebben. Kozmaolaj szűrőm van de ritkán használom.Ha azonnal kifőzöm a cefrét, nincs igazából kozmaolaj gond, csak pl. a narancsnál.De ott nagyon!:)

Előzmény: elek81 (90204)
emGeza Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90207

Sok jó ötleted után , most úgy látom , hogy új néven kell ötletelned .

Előzmény: Törölt nick (90200)
barkócza Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90206

Az illattalanság független a felfűtési időtől. Lehet  az az oka, hogy túl sok előpárlatot veszel el az elején. Lehet továbbá, hogy nem is illattalan, csak a főzésnél annyira telítődsz az illatával, hogy utána napokig nem érzed. Várjál pár napot, és akkor szagold meg, vagy szagoltasd meg egy távolabbi hölgyismerőssel, aki nem iszik mindennap pálinkát- higgyél neki.

Előzmény: elek81 (90204)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90205

        vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (90174)
elek81 Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90204

Sziasztok!

 

Mennyi idő alatt optimális lefőzni ca35-40 liter cefrét?

A felfűtés kb 1 1 és negyed óra, de azt nem tudom, hogy neyyire kell visszavenni a fűtést. Kérdésem hátterében még mindig az illattalan pálinka áll. Én arra is gondoltam, hogy alszesz főzésénél minél intenzívebb a fűtés, persze ésszerűen, annál illatosabb lehet a végtermék? Vagy a főzési idő és az alszesz illatanyag mennyisége közt nincsen ilyen összefüggés?

Vagy okozhatja az eredményt, hogy a kozmoolajat egész főzés ideje alatt elveszem? Ha igen, akkor az elején, vagy inkább a végén hagyjam benne az alszeszben?

 

Jó nedűt!

kupeci Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90203

Szilvaaaaa....biztos tapasztaltad az előbb is, ezeket a sorokat fiatalok is olvassák. (valami szoptatásról is írtak):)))

Előzmény: szilvakukc (90198)
kupeci Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90202

Szia Vinik, ezt a fehérszínűt azóta is vadászom, tedd már fel légyszi a dobozát úgy könnyebb lenne rábukkanni.:)

Előzmény: vinik táltos (90201)
vinik táltos Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90201

Üdv!

 

Kaptam pár emailt, de valamiért nem megy a válasz elküldése.

 

Megpróbálok itt válaszolni.

 

Párszor írtam, hogy nekem kis főzőm van, 5 l cefrét tudok feltenni, az eredmény 4-6 dl 50-es pálinka.

 

Ebben az évben (ezt is írtam korábban) számomra érthetetlen okból minden tisztázásom beopálosodott.

 

Sok jó tanácsot kaptam, de a megoldás a szűrés lett.

 

Én soha nem hígítok, engedem 50-ig. Még ilyenkor ritka az UP íz. Ha egy kicsi beleszalad, még jó is, én szeretem, ha van benne.

 

Nemrég tettem fel képet egy "Mekk-mester" féle háromlábú fröccsenésgátlóról.

 

Most fel tudok tenni 8 l cefrét, nem fröcsög föl a páracsőbe.

 

A szűrésről is írtam. Gondoltam egyet: mivel a kozmaolajszűrőt nem tudtam elkészíteni (anyaghiány miatt), megnöveltem a vattakorongok számát.

 

Jelenleg (őszibarack és körte cefrét főztem) az alszesz főzésekor 6 db vattakorong volt a tölcsérben, plusz a fehér kávéfilter. (Erről istettem fel képet.)  Még az alszesz sem opálosodott be. Ugyanez a tisztázásnál is.

Nincs opálosodás,

Üdv.

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90200

minőségi cigarettapapír a jó!

 

-csak előtte vedd ki belőle a dohányt!!!!

Előzmény: ferenczidaniel (90189)
szilvakukc Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90199

Leszopnod azt kell, aki 5000-ből kihoz egy főzőt, ami működik. De, ahogy írod, úgy látom egyenlőre megúsztad!:)))

Előzmény: ferenczidaniel (90189)
szilvakukc Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90198

Ne hugyozz bele!:DDD

Előzmény: kupeci (90186)
szilvakukc Creative Commons License 2013.09.25 0 0 90197

Nem kell mindig megijedni a pálinkától, csak tudod, a vas-és edényorrú bábát sem kezdi el az ember vetkőztetni, pedig lehet, hogy tök fincsi a puncija!:))

Most már mindegy, ne befolyásold az apóst, mert nem hagy rád semmit.:DD

Előzmény: Váradi János (90178)
Boar... Creative Commons License 2013.09.24 0 0 90196

Boar...

Hallgass a szívedre, elsőre ne tegyél a tüskés körtébe cukrot, aztán jövőre majd meglátod...

 

Nem tettem. Így adott az 55 liter cefre 5.5 liter kimagasló minőségű pálinkát. A főzős azt mondta, tegyem félre a lányom lakodalmára, mert nem biztos, hogy ez mégegyszer összejön. A lányom két éves...inkább megiszom oszt majd csak lesz valami... :-)

Előzmény: Miklós1 (89144)
cloaked Creative Commons License 2013.09.24 0 0 90195

Semmilyen tiszta párlatnak nem szabad utólag elszíneződnie az üvegben.

 

Utoljára akkor láttam ilyet, mikor műanyag flakonban tartotta valaki a szilvát, de gondolom nálad üveg.

 

Ugye nem fektetve tárolod?

Előzmény: Váradi János (90178)
fehérkutya Creative Commons License 2013.09.24 0 0 90194

És ne érts félre, ajánlatodra nem tartok igényt :-)

Előzmény: fehérkutya (90193)
fehérkutya Creative Commons License 2013.09.24 0 0 90193

nekem volt, hogy a tejes derítés bejött. Egy fél üdítőskupaknyi 1.8% zsírszázalékos tejet tettem bele. Megráztam és két nap múlva kipelyhesedett. azután papírtörlőn leszűrtem egyszer.

Máskor nem volt hajlandó pelyhesedni, akkor fagyasztóban tároltam, majd többszőr szűrtem papírtőrlőn, mire letisztult. 

Néha magától letisztul. Idén a faeprem lett opálos ( 43-ra hígitva ), majd télen szűrögetem. Addig meg sötéstben iszom.

Mások szokták kávéfiltert ajánlani, nekem azon nem akart átfolyni.

Előzmény: ferenczidaniel (90189)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!