Keresés

Részletes keresés

Miklós1 Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90345

Ne feledkezz el arról, hogy a befőttet, szörpöt vízzel hígítjuk erjedés előtt. Jó hozzá üzletben vásárolt borélesztő /szárított fajélesztő/ vagy sima sütő élesztő. Az egész le van írva az egyszeregy 7. oldalán, a vörös betűk alul.

Előzmény: edinano (90343)
foxrudi Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90344

Szia.

Úgy, hogy a nátrium-bikarbonát lúgos kémhatású,az ecet,meg savas.Pont "az történik"ha beleteszed,mint a gyomrodban,mikor beveszel egy adagot,ha savtúltengésed van.(bár erre már vannak fejlettebb szerek)

  Remélem nem baj,hogy válaszoltam.

Előzmény: Kazymoto (90339)
edinano Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90343

Kössz a tanácsot. Kb.20l szörpöm van.Jó hozzá üzletben vásárolt borélesztő /szárított fajélesztő/ vagy sima sütő élesztő? Milyen mennyiséget tegyek hozzá?

TINTUS Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90342

szerinted mennyiségek nélkül, hogy adjunk tanácsot?

próbáld VALAMENNYI  élesztővel újra beindítani

Előzmény: edinano (90337)
TINTUS Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90341

Ha úgy véled,hogy ecetes kissé a feltett cucc akkor szódabikarbónát szorsz a tetejére , elkevered és megint szorsz rá elkevered mindaddig míg habzást látsz, ha már nem habzik zárd  az üstöt és főzd.

Előzmény: Kazymoto (90339)
TINTUS Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90340

Milyen 3 közül??

 

Nekem a 99,9999   literes üsthöz 200 literes a hűtő de ha 80-90 liter cucc van benne akkor kell még vizet adnom. Tehát az 50 lityis üsthöz kell a 120 lityis hűtő.

Előzmény: OZ-61-45 (90338)
Kazymoto Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90339

Szia hogy kell azt érteni hogy a szódabikarbóna semlegesitette volna?

Illetve hogy kell alkalmazni? ha kérdezhetem!

Előzmény: Tucso69 (90334)
OZ-61-45 Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90338

OZ-61-45 2013.09.03 12:30:02 ©
89015

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=121594157&t=9007484

Én egy hasonló készítését tervezem.

 

Már nem csak terv,de tanácsot kérnék lepárló ügyben,mert a 50 l-es hűtőt keveslem,de a 200-ast meg sokallom.A hegyi présházban nincs vezetékes víz.

100-120-asra gondoltam és azt talán nem kell gyakran cserélni.

Na-de mégis melyiket válasszam a 3 közül?

Köszi előre is.

edinano Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90337

Véleményt szeretnék kérni.Tavalyról megmaradt feketeribizli szörpből szeretnék pálinkát főzni, tele van sok cukorral de van benne tartósítószer is, hogy elálljon. Nem tudom mit kezdjek vele,hogy indítsam be, hogy kiforrjon.Válaszokat köszönöm.

Tucso69 Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90336

Xaré nem megy fel a kép?!

Szóval a műv háznál van szüreti főzőverseny, befőzőverseny és pálinkaverseny

12:30-14:30 között lehet leadni 1 dl mintát, mikor és miből készült.

Ha jól veszem ki a plakát szövegéből 1 mintát lehet, de nem biztos.

Tucso69 Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90335

Csömörön ma pálinkaverseny!

Tucso69 Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90334

Ez pont fordítva van! A cefrén nem érzed az ecetet, mert kevés van benne, de az alszeszben a kevés etil-acetát is jól érezhető.

Ilyenkor verheted a fejed a falba, hogy egy kis szódabikarbóna semlegesítette volna, így viszont még alkoholt is "elvitt" az ecet.

Előzmény: Kaszti Imre (90332)
barkócza Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90333

"Az ecetes pedig pont annyira volt csak az, ami már az alszeszen nem érződött"

 

Bocs, de ilyen nincs. Tudom, ez a legnehezebb a pálinkafőzésben, hogy tudjunk a saját páinkákkal szemben objektívnek lenni.

Előzmény: Kaszti Imre (90332)
Kaszti Imre Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90332

Nos az odaégett cefrét pont időben tudtam elzárni, így az aleszebe már nem került bele. Az ecetes pedig pont annyira volt csak az, ami már az alszeszen nem érződött. Tegnap ismét megtartottuk a már jól bevált és életünke beépült, annak szerves részét képező pénteki pálinka partit. Volt ott pár hetes ringló a környék egyik legjobb főzdéjében készűlt, három éves szílva, aminek az előéletéről nem tudok semmit és az én egy hetes "elrontott szílvám". Így volt összehasonlíthatóság. 

Bátran merem mondani, hogy messze kimagasló volt az enyém. Igazából a három éves szílvával lehetett összeengedni fajtaküzdelemre. Annak szúrós szaga és csípős íze volt, nem igazán találtam benne a szílvát  Az enyém elfogyott, a társaság 10 tagjából tíznek ízlett. Számomra ez az elismerés. Régóta főzetek pálninkát, több főzőben készíttettem már párlatokat és több barátom siker itókájából is ittam már, de elfogulatlanul ki merem jelenteni, faxa a szílvám.

No de elég az önajnározásból. Reggel beleszagoltam a körtébe, kezd megjönni az illata. Az ízén meg majd segít az aszalt körte. Én ezt így hagyom.

Az üstben már bent van a meggy, délután azzal foglalatoskodom. Legközelebb meg jobban odafigyelek. Ez lett a tanulópénz!!!

barkócza Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90331

Ha nagy főzőben kevés alszeszt tisztázol, akkor csökkenteni kell a deflegmációt, vagyis száraz ruhával kell részlegesen takarni a sisakot/páracsövet.

Előzmény: Kaszti Imre (90327)
Miklós1 Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90330

Ha nedves ruhával takarod a sisakot, nő a hőelvonás (párolog a víz) és javul a kiválasztás. Ha megszárad a ruha akkor hőszigetelést jelent és romlik a kiválasztás. Egyébként a leírt számadatokhoz nem kell görcsösen ragaszkodni.

truffle

Van úgy, hogy egy sűrűbb cefre réteget képez a felszínén és 10-20 percig nem törik meg ez a felszín. Ilyenkor lehet hőmérséklet stagnálást vagy visszaesést mérni a sisakon. Nem kell nagyobbra venni a fűtést, kivárod amíg átfordul, vagy vizezed a cefrét máskor. Az olajjal nem függ össze a jelenség.

G.á.b.o.r.

Bizony előfordul, hogy helybeli öreg rókák a romlott cefrékből főzik "az igazit". A baj csak az, hogy ezt lelkesen védelmezik is, nem kíváncsiak, Te hogy csinálod.

Kovács Tamás2

A 25%-ig leengedett tisztázás még nem katagorikusan utópárlatos pálinka, néha 0%-ig lehet engedni, ezt a kóstolás dönti el. Ha elek81 nem talált hibát a pálinkában, akkor nem volt hiba leengedni 23%-ig (véletlenül).

Előzmény: elek81 (90312)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90329

ma lehet, hogy én is főzök!!

 

-a maccskacefre már elég illatos,a szomszédok egyenes rimánkodnak, hogy főzzek!  :D:))

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90328

vizes

 

-de ez titok!!

Előzmény: Kaszti Imre (90327)
Kaszti Imre Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90327

"Részleges takaráa"

Valaki elárulhatná, hogy ez vizes, vagy száraz takarás-e? Mert ugye más az elért eredmény!

Előzmény: G.á.b.o.r. (90324)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.28 0 0 90326

                                                      vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (90291)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.27 0 0 90325

25 fokig lehet engedni tisztázáskor?

Hát szerintem az már bőven utópárlat kategória...

 

Előzmény: emGeza (90290)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.09.27 0 0 90324

Látom mindenki szorgoskodik, nem csak én szoktam munka után éjjelente ülni az üst mellett:) Még az a jó, hogy a már kész pálinkát közben lehet kóatolgatni. Asszony tegnap meg is gyanúsított hogy zugivó lettem... Alszeszelek, azt próbálom közben, hogy ha a páracsőből leszigetelek 20-40 százalékot akkor mennyire változik a kifolyása. Most 20 fokra állítottam, korábban 10 körül lehetett. Magasabb az alkohol fok de lassabban is jön le. Gondolom meg kell találni az arany középutat. Végre a fát is ki tapasztaltam és folyamatos ismét a kifolyás mint a gáznál volt. Nekem 45 liter álmából szokott 6 liter körüli 35-ös alszesz lenni. 9-10 liter / kg volt az eddigi kihozatal, ízben es illatban is csodájára járnak. Ennyire gagyi lenne az itteni kifőzde és a cefre az öreg rókáknál:)

 

Jó nedűt!

Tucso69 Creative Commons License 2013.09.27 0 0 90323

Étolaj nem okoz ilyet.

Előzmény: truffle (90321)
Tucso69 Creative Commons License 2013.09.27 0 0 90322

Mondjuk odaégett és ecetes szilvából hogyan lett jó pálinka nem értem!

Ha elkezd potyogni a birs, akkor leszedheted, de ami nem érett, azt utóérlelni kell, ami érett, az meg fagyasztóban megvárhatja a többit. A fagyasztás egyébként is jó, mert rongálja egy kicsit a gyümölcs szerkezetét!

Előzmény: elek81 (90317)
truffle Creative Commons License 2013.09.27 0 0 90321

Cefre főzésénél étolaj használata visszafoghatja a sisakban mért hőmérsékletet? 

- eddigi problémamentes cefre főzések(mirabella) után ma kipróbáltam az étolajat(cseresznye) és sisakban mért 55°-körül megállt mint a    hal szeme. Csak jó sokáig max. tüzelésen tartva idult újra felfelé a hőfok, félő volt a lekozmálás. Lehet összefüggés vagy inkább a más gyümölcs viselkedése érvényesülhetett?

 

Kösz.

Tucso69 Creative Commons License 2013.09.27 0 0 90320

Ugyanaz a cefre más pálinkát ad, ha más főzi, máshol választja el, más karakterisztikájú a főző.

Körte nagyon más tud lenni fajtánként. 

Egy hete főztem egy ismeretlen fajta körtét. Nagyon illatos volt a gyümölcs, bíztam nagyon benne.

Az alszesz is jó illatú volt. A befokolt pálinkának alig volt illata, mondjuk az íze nagyon jó.

Kicsit opálos volt, így jól lehűtöttem, ma leszűrtem, és megcsapott az illata még hideg állapotban!

Finom pálinka lett.

Szóval nagyon nem mindegy a körte fajtája!

 

Előzmény: elek81 (90317)
truffle Creative Commons License 2013.09.27 0 0 90319

Hajaj! Tegnap mirabella tisztázás, ma cseresznye alszesz...errefelé minden kicsit később érik, sőt kő keményre fagyott az összes gyümölcsöm ;-).

Előzmény: G.á.b.o.r. (90308)
elek81 Creative Commons License 2013.09.27 0 0 90318

És ezt a fáról szeded, vagy a földről? Nálad most érik, vagy még várod?

Előzmény: Tucso69 (90315)
elek81 Creative Commons License 2013.09.27 0 0 90317

Nekem maradt a főző átalakítása előttről 120 liter meggyem, az jön most. Azt hiszem, valami a főzési eljárásommal nincsen rendben. A szilva ok, a körte kuka. miért van ez így, miközben a szílvám egy része ecetes, a másik felét odaégettem és eddig mindent odavert a főzteim közól? A körtém hibátlan, a leégést meggátoltam szilikon olajjal és a vége mégis semmit érő?

 

Asszem kezfdem nem érteni ezt az egészet. 

Előzmény: Tucso69 (90313)
cefre_86 Creative Commons License 2013.09.27 0 0 90316

Most vagyok túl az első finomító főzésemen. A 20-25 liter szilvacefre múlt hétem adott 3,5 liter 32%-os alszeszt, hígitás után ezt főztük ki ma este. Az eredmény egy rendkívűl kellemes/aromás illatú 1,3 liternyi 67%-os pálinka lett, melyet 45%-osra fogok higítani.

Érdekes, hogy rezes törést abszolút nem figyeltem meg, kristálytiszta volt a mind az eleje mind a közepe.

 

Holnap egész nap Én is az almával fogok foglalatoskodni. Az mondjuk jó kérdés, hogy duplafalú üstnél érdemes-e kihigítani a cefrét.

Előzmény: G.á.b.o.r. (90308)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!