Ne feledkezz el arról, hogy a befőttet, szörpöt vízzel hígítjuk erjedés előtt. Jó hozzá üzletben vásárolt borélesztő /szárított fajélesztő/ vagy sima sütő élesztő. Az egész le van írva az egyszeregy 7. oldalán, a vörös betűk alul.
Úgy, hogy a nátrium-bikarbonát lúgos kémhatású,az ecet,meg savas.Pont "az történik"ha beleteszed,mint a gyomrodban,mikor beveszel egy adagot,ha savtúltengésed van.(bár erre már vannak fejlettebb szerek)
Kössz a tanácsot. Kb.20l szörpöm van.Jó hozzá üzletben vásárolt borélesztő /szárított fajélesztő/ vagy sima sütő élesztő? Milyen mennyiséget tegyek hozzá?
Ha úgy véled,hogy ecetes kissé a feltett cucc akkor szódabikarbónát szorsz a tetejére , elkevered és megint szorsz rá elkevered mindaddig míg habzást látsz, ha már nem habzik zárd az üstöt és főzd.
Nekem a 99,9999 literes üsthöz 200 literes a hűtő de ha 80-90 liter cucc van benne akkor kell még vizet adnom. Tehát az 50 lityis üsthöz kell a 120 lityis hűtő.
Véleményt szeretnék kérni.Tavalyról megmaradt feketeribizli szörpből szeretnék pálinkát főzni, tele van sok cukorral de van benne tartósítószer is, hogy elálljon. Nem tudom mit kezdjek vele,hogy indítsam be, hogy kiforrjon.Válaszokat köszönöm.
Nos az odaégett cefrét pont időben tudtam elzárni, így az aleszebe már nem került bele. Az ecetes pedig pont annyira volt csak az, ami már az alszeszen nem érződött. Tegnap ismét megtartottuk a már jól bevált és életünke beépült, annak szerves részét képező pénteki pálinka partit. Volt ott pár hetes ringló a környék egyik legjobb főzdéjében készűlt, három éves szílva, aminek az előéletéről nem tudok semmit és az én egy hetes "elrontott szílvám". Így volt összehasonlíthatóság.
Bátran merem mondani, hogy messze kimagasló volt az enyém. Igazából a három éves szílvával lehetett összeengedni fajtaküzdelemre. Annak szúrós szaga és csípős íze volt, nem igazán találtam benne a szílvát Az enyém elfogyott, a társaság 10 tagjából tíznek ízlett. Számomra ez az elismerés. Régóta főzetek pálninkát, több főzőben készíttettem már párlatokat és több barátom siker itókájából is ittam már, de elfogulatlanul ki merem jelenteni, faxa a szílvám.
No de elég az önajnározásból. Reggel beleszagoltam a körtébe, kezd megjönni az illata. Az ízén meg majd segít az aszalt körte. Én ezt így hagyom.
Az üstben már bent van a meggy, délután azzal foglalatoskodom. Legközelebb meg jobban odafigyelek. Ez lett a tanulópénz!!!
Ha nedves ruhával takarod a sisakot, nő a hőelvonás (párolog a víz) és javul a kiválasztás. Ha megszárad a ruha akkor hőszigetelést jelent és romlik a kiválasztás. Egyébként a leírt számadatokhoz nem kell görcsösen ragaszkodni.
truffle
Van úgy, hogy egy sűrűbb cefre réteget képez a felszínén és 10-20 percig nem törik meg ez a felszín. Ilyenkor lehet hőmérséklet stagnálást vagy visszaesést mérni a sisakon. Nem kell nagyobbra venni a fűtést, kivárod amíg átfordul, vagy vizezed a cefrét máskor. Az olajjal nem függ össze a jelenség.
G.á.b.o.r.
Bizony előfordul, hogy helybeli öreg rókák a romlott cefrékből főzik "az igazit". A baj csak az, hogy ezt lelkesen védelmezik is, nem kíváncsiak, Te hogy csinálod.
Kovács Tamás2
A 25%-ig leengedett tisztázás még nem katagorikusan utópárlatos pálinka, néha 0%-ig lehet engedni, ezt a kóstolás dönti el. Ha elek81 nem talált hibát a pálinkában, akkor nem volt hiba leengedni 23%-ig (véletlenül).
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Látom mindenki szorgoskodik, nem csak én szoktam munka után éjjelente ülni az üst mellett:) Még az a jó, hogy a már kész pálinkát közben lehet kóatolgatni. Asszony tegnap meg is gyanúsított hogy zugivó lettem... Alszeszelek, azt próbálom közben, hogy ha a páracsőből leszigetelek 20-40 százalékot akkor mennyire változik a kifolyása. Most 20 fokra állítottam, korábban 10 körül lehetett. Magasabb az alkohol fok de lassabban is jön le. Gondolom meg kell találni az arany középutat. Végre a fát is ki tapasztaltam és folyamatos ismét a kifolyás mint a gáznál volt. Nekem 45 liter álmából szokott 6 liter körüli 35-ös alszesz lenni. 9-10 liter / kg volt az eddigi kihozatal, ízben es illatban is csodájára járnak. Ennyire gagyi lenne az itteni kifőzde és a cefre az öreg rókáknál:)
Mondjuk odaégett és ecetes szilvából hogyan lett jó pálinka nem értem!
Ha elkezd potyogni a birs, akkor leszedheted, de ami nem érett, azt utóérlelni kell, ami érett, az meg fagyasztóban megvárhatja a többit. A fagyasztás egyébként is jó, mert rongálja egy kicsit a gyümölcs szerkezetét!
Cefre főzésénél étolaj használata visszafoghatja a sisakban mért hőmérsékletet?
- eddigi problémamentes cefre főzések(mirabella) után ma kipróbáltam az étolajat(cseresznye) és sisakban mért 55°-körül megállt mint a hal szeme. Csak jó sokáig max. tüzelésen tartva idult újra felfelé a hőfok, félő volt a lekozmálás. Lehet összefüggés vagy inkább a más gyümölcs viselkedése érvényesülhetett?
Nekem maradt a főző átalakítása előttről 120 liter meggyem, az jön most. Azt hiszem, valami a főzési eljárásommal nincsen rendben. A szilva ok, a körte kuka. miért van ez így, miközben a szílvám egy része ecetes, a másik felét odaégettem és eddig mindent odavert a főzteim közól? A körtém hibátlan, a leégést meggátoltam szilikon olajjal és a vége mégis semmit érő?
Most vagyok túl az első finomító főzésemen. A 20-25 liter szilvacefre múlt hétem adott 3,5 liter 32%-os alszeszt, hígitás után ezt főztük ki ma este. Az eredmény egy rendkívűl kellemes/aromás illatú 1,3 liternyi 67%-os pálinka lett, melyet 45%-osra fogok higítani.
Érdekes, hogy rezes törést abszolút nem figyeltem meg, kristálytiszta volt a mind az eleje mind a közepe.
Holnap egész nap Én is az almával fogok foglalatoskodni. Az mondjuk jó kérdés, hogy duplafalú üstnél érdemes-e kihigítani a cefrét.