Egyébként a legjobb pácolt hering, amit eddig ettem, egy lengyel termék volt. Kellemesen savanykás, jól fűszerezett, és az üveg belsejében is hal volt, nem hagyma... És fele annyiba került, mint az osztrák, ami nekem nem is ízlik, mert túl ecetes.
Jól zárható üvegbe (fémdobozba) porcukrot teszel, (az is jobb, ha házi, keményítő- és e-szegény), beledugdosod a rúdvanília-készletedet, és így egy idő után a cukor "vaníliás" lesz. Gyökeresen más íze-illata van, mint a boltinak - nem annyira agresszív, de sokkal vaníliásabb. Ha még ilyened nem alakult ki (vagy uram bocsá' elfogyott egy nagyobb ünnep előkészületei során) lehet a vanília kikapart belsőségét keverni porcukorba.
Majdnem, mert meg nem pirul, de 2-3 percig szoktam kavargatni, mint a rendes lisztet. Az állaga az elkészült kajának más lesz. Ha belekavarod olyan puding-szerű, ha "pirítod" mint a rántásos.
Persz, hogy jó mással is! Pl: Friss bazsalikom?
Nagyon szupernek tűnik, ha a kaprot kihagyom (mi azt valahogy nem), de gondolom, jó helyette egyéb zöld:-)
Más: én keményítőt pirítani még soha nem próbáltam, meg beszórásra sem - mindig folyadékba (vagy tejföl, na) keverve használtam. Ugyanúgy müxik, mint a liszt?
A piacon vettem 1/2 kila üvegfriss, újnyi vastag-egyformákat. Amikor nejem pucolta, azt mondta, ilyent még nem látott, egyben lejött a vékony kérge!
1 l vízben 1 kk cukorral, összecérnázva, fejtől egyforma hosszra vágva állítottam, a víz "ködökig ért" (a levágott darabkákat is), és újraforrtól elzárva ott maradt 15'ig. Ez alatt elkészült az öntet: 2 pupeka búzakeményítőt megfuttattam (alaposan) 5 dkg vajon, 2 cs(ipet)só, 2 cs fehérbors, 2 cs szerecsendiót szórtam, fölöntöttem lassan 1/2 l tejjel habverővel keverve, belemorzsoltam 10 dkg márványsajtot, ~ 1/3-ad cső tejszínes rémsajtot, összefőztem. Kivajazott-morzsázott tálba teszem az 5-6 szálas csomókba fogott spárgákat (4tekercs) tenyérnyi sonkaszeletbe göngyölve, a mártásba apróra vágott kaprot keverek, a tekercsekre öntöm, rászórok 5-10 dkg reszelt trapistát, és 20-25' alatt előmelegített sütőben 8/4-fokozaton megsütöm. Lágy-mártásos lesz, és eszméletlen finom,
A főzőlébe dobok egy []tyúkhúslevet, köteg aljáról levágott, megfőzött darabokat leturmixolom 1 pohár tejföllel, 1 eka búzakeményítővel, fölengedem 1-2 merőkalán levessel, majd beleöntöm a többi közé, fölforralom habvarővel.
A múltkori vadaskorból maradt, lefagyasztott zsemlebongóccal ettük meg.
én ilyet szoktam csinálni, eddig még mindenkinek ízlett, bár nem könnyű zöldséges (olyat is lehet persze..., zöldbabot, kukoricát, salátát, friss zöldségeket összekeversz, de az inkább olajos öntettel jön be nekem)
Tehát: jó pár tojást keményre főzöl, kockákra vágod (tojásszeletelő 2x), összekevered apróra vágott vöröshagymával, (ha vendégeknek, akkor apróra vágott újhagymát inkább), kukoricakonzervvel, meg a tonhallal (volt már, hgoy "robbantott" tonnal csináltam, az is jó volt, szal kicsi darabokra szedd, az olajat öntsd le róla). Tartárral keverd össze (én majonézt, mustárt, sót, borsot, porcukrot, citromlevet és tejfölt szoktam keverni). Kész is van.
Ízlés dolga:-)) Ez eredetileg egy görög saláta volt, csoda, hogy uborka nincsen benne:-))))
De akkor javaslok valami zöldet bele, főleg madársalátát, de fejes is jó.
Például felkarikázol paprikát, paradicsomot, újhagymát, metélsz sok-sok petrezselyemzöldet, ezt jól összekevered a tonhallal, megtiszteled még egy kis fehér borssal, és jöhet rá a tejföl helyett felében fehér borral készült tartár.
Hali.
Nekünk csak zepter van, 4 éve csak azt használjuk (nászajándékba kaptunk 4 lábost).
Előnye pl. hogy egy kocsonyától nem lesz szagos a lakás és a legkisebb égőrózsa takarék lángján is forrásban marad a cucc. Levesek, töltött káposzta isteni lesz benne, mert nem kell hozzá semmi zsiradék és a zöldségek minden aromája megmarad.
Recept, ami tuti finom:
a zepter aljára 3 vékonyka bacon szelet, rá ponty vagy busa szelet vagy filé, utána a szürötálba vegyes zöldség. Só nem, petrezselyem igen! Majonézzel legjobb.
Köszi, sokat segítettél:DDDDD Tegnap amúgy vettem a Tescoban egészen jó külsejű tonhalkonzervet, úgyhogy erősen bízom benne, hogy csak összehozom valahogy... Az viszont tény, hogy a legjobb tonhalat életemben Horvátországban ettem. Isteni volt.........
www.elvira.mavinformatika.hu -> Bp Nyugati - Sturovo - Bp. Nyugati estleg Bp Nyugati - Esztergom - Sturovo - Esztergom - Bp. Nyugati
Szerintem meg vonatjeggyel egyutt is olcsobb, mint amit itthon ki tudsz hozni az osztrak ruszlibol. :-) (Azert a recept engem is erdekelne.)