Az a pár tő kadarkám amim van, stabilan terem évek óta. Stabilabban mint a kékfrankos. Pedig néha kevesebb permetet kapnak mint többi szőlő.
Valóban, kordonon van, de mind stabilitása, mind a termőképessége fajta függő.
Olvastam anno: Heimannék kadarka telepítés előtt nekiálltak begyűjteni a fajtákat. Akkor 27-et sikerült nekik.
Amikor apám megvette ezt a területet hagyományos művelésben javarészt saját gyökéren lévő bújtatott tőkék voltak. Kadarkából állt a termés java, de sokféle volt közöttük. Olyan is amit nem tudott kordonra felhúzni, mert csak sínylődött.
Én elfogult vagyok a kadarkával: mert van a kadarka, meg van az összes többi. HA választani lehet akkor ezt a gyümölcsös, zamatos fajtát iszom, s ha valahol látok belőle fehéret, pláne ami több éves ....
Nálunk 2100 körüli, a beton meg 1200 körüli. A beton azért egy fokkal mutatósabb is, talán komolyabb hangulatot sugall, mint a fa oszlop. Persze ez is egyén függő. Na meg a fában az esetleges nem kívánatos lakók is jobban megtudnak húzódni, mint a betonban. Falusi turizmusra nem tudom mennyire adnak támogatást, de majd meglesem.
A fiatal gazda pályázat lenne még, de 5 év alatt olyan követelmény van olyan kevés támogatásért, hogy egyszerűen semmi értelme... Kiszámoltam, ha 5 évig dolgozok a munkahelyemen, 1 millióval kapok kevesebbet mint a támogatás - nem kell 6 ha szőlőt felhúzni, csak annyit amennyit fel tudok - 4. évre és ha nem üt be valami gond, akkor még a 6-7. évben is munkahelyem lesz és tudom lapátolni a pénzt a fejlesztésbe.
A fiatal gazdánál pedig a mezőgazdaságot kell főállásban űzni és keményen adózni magunk után, szóval ha nincs mellette több milliós tőke, akkor totál értelmetlen.
Felejtsd el. Pláne hagyományos műveléssel. Nekem ilyen volt, a tavalyi (remélhetőleg) extrém időjárásban 12-szer permeteztem, kapáltam, hajtást/fürtöt válogattam, leleveleztem, hogy minél szellősebb legyen és mégis tönkrement a termés 80 %-a. Az ősszel ki is vágtam a fenébe. Ha mindenáron ragaszkodsz ehhez a fajtához, akkor a kordonos művelés javaslom, az biztonságosabb, de készülj fel rá, hogy átlagosan 3 évente nulla termésed lesz.
"Amúgy tavaly a kadarkám volt a legszebb a sok betegség közepette."
Ez jó hir. Ez volt a sejtésem... Ha tényleg Kadarka az, ami van --egy a saját gyökerén Pilisről hoztam- és egy olványkánt (itt agyagos talaj) permetezés nélkül--valamennyire védett helyen-- alig maradt levél rajta, de aszalódva elég jó lett.
Nagyecsér nem lesz ilyen védett, de takarás és rézgálic lehet eredmény is lesz.
Számottevő sajnos nincs. De annyi van, hogy a vesszejükből egy részt bizony újra fogok telepíteni. Az idén sima vesszőt teszek le, lesz amilyen lesz, ha másra nem hát oltóvesszőnek jó lesz két - három év múlva.
Keretem nincs egy teljes felújításra, sajnos csak a javítgatás marad hobbikertészetként, de legalább addig is tanulok.
Amúgy tavaly a kadarkám volt a legszebb a sok betegség közepette.
Egy kicsi nosztalgiázás, és vagy apánk iránti tiszteletből és régi finom borok iránti akármiből...
Régen volt--még akkor amikor jött egy felhő és esett nyáron az eső-- abból az időből vannak emlékeim a Kadarkáról. Finom bor volt belőle, igaz apánk jobban értett hozzá és rézgáliccal permetezte--igaz a többiekhez képest nem vitte túlzásba. Én nem permetezek, de ha ismét Kadarkát telepitenék, akár rászánom magam a permetezésre, ha még kapható rézgálic. Magam is permeteztem többször és készitettem is a permetlevet a betonhordóban.
A lényeg: azóta megváltozott--pontosabban visszatért a régi igen kiszámithatatlan mederbe- az időjárás. De régebben is ilyen volt az időjárás s a Kadarka több száz éve itt van, szinte őshonos.
Kinek van most is számottevő Kadarka szőlője? Most hogyan és mivel--jó lenne ha csak rézgáliccal-- sikerrel védekeztek? A 2014 évet leszámitva, hogyan védhető meg a Kadarka?
Tőkeműveléssel és télire takarással termeszteném, ahogyan régen tette apánk is és mindenki Pilisen is.
Elvileg van Kadarkám egy tőke, de ha valaki tudna küldeni bevált Kadarkából vesszőt, akkor elkezdeném szaporitani és a leendő házamnál ületetném mielőtt oda megyek (igaz ez 3 év múlva lesz). Pilisen saját gyökerén volt--csak az un. hullajtós Kadarkát oltotta át.
Én fekete öntéstalajon (Nagyecsér) oltványként telepiteném (néhány száz tőkét)...
Van valakinek saját gyökerén is olványként is Kadarkája? Mi a különbség a kettő között?
Ezt csak azért kérdezem, mert szerintem Pilisen a homokos talajon ma már gyötri a gyökértetű a nemes szőlőt, igaz nem pusztitja ki.
Hát sok mindent akarok, de még várjunk vele, hogy lesz-e kvótám, aztán mennyire korlátozza majd a telepíthető fajtákat a HNT, stb stb.
Na meg ahogy olvasom a nagyoktól, az oltványosokkal se lehet mindig dűlőre jutni. Pécsen először tök készségesek voltak velem, aztán lankadt a figyelem. Ígértek piros bakator oltványt, de még decemberbe is azt a választ kaptam, hogy megnézik maradt-e az őszi rendelésből. Ezek után nem tudom, hogy az őszre rendelt oltványokat mennyire vegyem biztosra, de reménykedem.
Van földünk, de nem alkalmas szőlőnek. Vagy a 2 lábúak miatt, vagy az adottságok miatt. Szóval ezt venni kell.
Van egy kis pincém, hordóban közel 4000 liter bort tudok eltárolni, de ez nem alkalmas "pincetúrára" Szóval kellene egy csinos présház + pince a géppark az megvan, Rambo a vacsi új traktorokat nézi, mi meg a kis mtz-t 200 000ből teljesen felújítjuk. Az adapterek is adottak. Persze én is szívesebben néznék el egy 320-as MTZ-t, de annak ára van...
A művelésmódot én kordonba szeretném, szóval kellenek oszlopok. A fém szóba se jöhet a színes színesfém kereskedők végett. A fa drágább mint a beton, így maradt a beton. Itt majd kísérletezek saját előállításúval, hogy mennyire jó az ár és a minősége. A drótot nem tudom előállítani, azt is venni kell :D
Bogyózót azt megépítjük, az kijött közel 100 000ből, de még csak idén lesz kész, ha nem merülnek fel váratlan gondok.
Van kicsi kosaras présem, (kb 100 literes) de ha úgy van beruházok egy félautomata présre, azok se kerülnek már világon túli árba használtan.
A pince felszerelés további eszközeit is meg kellesz majd venni. Vannak hordóim, de én inkább üvegben, vagy acélban erjesztenék, aztán üvegben vagy hordóban érlelnék. Erjesztésnél bármi gond lehet, ha valami nem jól sül el, a hordónak annyi.
Hát így állok (ülök, fekszek, hasalok, csúszok, mászok) jelenleg :)
Mekkora területet tudok venni korrekt áron. (Mármint olyan területet, ahol azért nem kell 2 naponta permetezni)
Milyen áron tudok kvótához jutni és mennyihez.
Meg sok más apróságtól is.
De konkrét számokkal élve, 1-6 Ha közötti terület. Persze a 6Ha-ig csak akkor megyek el, ha már van egy alap.
Én se úgy tervezem, hogy a palackozás legyen a fő szempont, aztán a tescoba ott a lábbszaggal egy szinten (alsó polc) csücsüljenek a boraim... Ha netán netán beindulna a szekér, lehetne szó palackozásról kisebb tételben, de ezek még messzi tervek. Egyelőre legyen föld, kvóta, engedélyek és olyan oltványok amelyeket szeretnék.
Itt is konkrétan: Ezerjó, Somlói sárfehér, (nem az izsáki! A somlóit állítólag régen itt is műveltek.), piros bakator.
Vörösből egyelőre a jádorvány, csóka, és néró. Itthon lesz fekete rizling, de az nem kerül semmilyen módon forgalomba, az csak ilyen bemutató jellegű lesz, hogy az 1800as években Nyírcsaholyban ez terjedt el.
A Néró tökéletes választás,ha most telepítenék én se tennék mást.Kitűnő rozé és vörös bora van,számomra az egyik legfinomabb!Királyleánykám nincs ez ügyben nem tudok nyilatkozni.A földel kapcsolatban a véleményem hogy tavasszal trágyázd meg,forgasd be és ősszel vagy tavasszal elkezdheted a telepítést.Szerintem az őszi jobb nekem jobban bejött.Fagytól nem kell félned,nálam a Néró még sosem fagyott el.A gödör aljába tett trágya nálam nem volt jó(csemegeszőlőnél) megégette a gyökeret,pedig a gyökér és a trágya között volt kb 20 centi.SOK SIKERT!!!
Szia, a Néró témához: finom bora van , főleg a rosé egészen kiemelkedő, egyre több az aranyérmes az országban . (nekem is sikerült az arany :-) ) vörösbora is finom (a 2014esem ezüst lett), bár igaz rá is , mint a legtöbb vörösre, hogy egy-két évesen sokkal jobb, sokat változik az ízvilága ! barrikolást is bírja, de ahhoz kevés volt a 14-es évjárat, én közepesen égetett zalai tölgyben érleltem, de egy hónap után kikéredzkedett.sillere is iható, abból is láttam már ezüstöt eredményhirdetésben.
a Nérót én a legjobb választásnak tartom. de ez csak egy magánvélemény. királyleánykát nem ismerem, de az mintha nem rezisztens lenne. miért nem Solaris? biztos olvastad, mit tud... :-)
Pont ez az, hogy utánajártam. A hegybíró (Kupai Tamás) rendesen felvilágosított és megúsztam, hogy majdnem kiadtam jó pár 100 ezret egy olyan kvótáért, amit fel sem tudtam volna használni, csak is borvidéki területeken.
Idézem a levelét:
38/2013. (V. 24.) VM rendelet15. § (2) Az értékesítési felhívás alapján újratelepítési jogot vásárolhat az a természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki az újratelepítési jog vásárlási kérelmével egyidejűleg telepítési engedély iránti kérelmet nyújt be, és vállalja, hogy a vásárolt jogot annak időbeli hatálya alatt, de legkésőbb a vásárlás borpiaci évét követő második borpiaci év végéig oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel, vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel előállított bort adó ültetvény telepítéséhez használja fel."-nek nem felel meg, ugyan is nem tud Nyírcsaholyban ilyen ültetvényt telepíteni.
Szóval papíron én még minőségi bort sem csinálhatok...
Nem tudom hogy működik ez a kvóta rendszer,de szerintem nem kell a te nevedben kivágni.Felmész bármelyik agrár oldalra ahol van hirdetés és ott annyi kvótát hirdetnek és akkora területre amekkorát akarsz.
De ez csak a saját véleményem,mi még soha nem vettünk kvótát mivel csak a saját területünket telepítettük át
Nem tudom mekkora területről van szó,de én azt javaslom, hogy tavasszal az egész területet trágyázd majd forgattasd meg a földet, és én csak 2016 tavaszán ültetnék.Véleményem szerint a tavaszi ültetés jobb.
Nem tudom,hogy akarod ültetni de én nem javaslom a lyukfúrós ültetés és a gödör aljára tett trágyát,inkább ültetőfával ültesd el a vesszőt.
A néró szőlőről nem tudok mondani semmit mivel nem ismerem ezt a faját és a borát se,felénk nem elterjedt fajta. De valaki biztos tud segíteni neked.
Tisztelt fórumtársak!Új vagyok az oldalon.Zala megyében van 1 kis földünk,a régi szőlőt 2014 ősszén vágtuk ki.(direkt termő fajták,hagyományos művelési módú). Újra szeretném telepíteni 2015 őszén néró és királyleányka fajtákkal.Valamint kordonos támrendszert építeni.Trágyázva már vagy 15 éve nem volt a terület.Eddig kapott egy mélylazítást 55 cm mélységben.A talajfáradtság miatt nem akarok tavasszal ültetni,kivárom az 1 évet.A trágyázást meg úgy terveztem hogy ültetésnél a gödör aljába szerves trágyát rakok.A kérdésem az lenne hogy a talaj előkészítést hogyan folytassam a tavasszal,valamint hogy a néró szőlőből valóban lehet jó minőségű bort előállítani.Várom az észrevételeket,kritikákat. Üdv. B.B.
Mivel nekünk van a tehen, így nem trágyát áztatok hogy levet nyerjek, a jószág pisil is. Ebbe persze kerül trágya is, amennyi alkalom adtán belemosódik a hidlásba. Ezt szoktuk kihordani. A trágyát felönteni vízzel, majd abból nyerni a trágya levet körülményes, és olyan trágya akna kellene, amelyből a levet le lehet csapolni.
Mivel nem bortermő vidéken akarok telepíteni, ezért csak úgy juthatok kvótához, hogy bérelek olyan szőlőst amit ki akarnak vágatni. Az én nevembe indítom el a kivágatást, majd ha ez megvan, a hegybíró így átvezeti a nevemre a kvótát.
Ezzel (is) próbálják elkerülni, hogy ne legyen mindenhol agyontelepítés. Ez szép és jó dolog, de hát a bortermő vidékeken is mennek olyan mutyizások, azokat meg magasról leszarja a HNT és a többi illetékes szerv. (na de ez más téma és akad 1-2 nagyon rendes hegybíró is, csak az ő hatáskörük véges)
Természetesen ha telepítésre kerül a sor, előtte mindenképp lesz talajvizsgálat (úgy tudom az kötelező is, sőt más mezőgazdasági támogatásoknál is van, de nem mélyültem el benne)
A trágyalé előnye a trágyával szemben, hogy elég szép löketet ad a szőlőnek és gyorsabban fel tudja venni.
Az érett trágya pedig a talaj szerkezetét javítja nagyon pozitívan. (saját tapasztalat alapján írtam csak)