A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Gaggia Classic-ot szeretnek vasarolni. Par hete keresgelek, tegnap talaltam meg ezt a hirdetest en is. Visszaolvastam itt a forumon, azt irjak a hozzaerto forumtarsak, hogy a beltartalma teljesen ugyanaz mint a GC-nek. Ugyhogy elgondolkoztam rajta. Az az igazsag, hogy nekem nagyon tetszik a GC letisztult kinezete. Turmix TX10-rol valtanek, (Pidelnem is). Szerintetek konkretan ez, a hirdetesben szereplo gep ezert a penzert (nyilvan nem latunk bele szoval mindenkepp kockazat) "megeri" kategoria?
"Sziasztok! Ujabb segitseg kellene, hogy kit keressek Gaggia Baby PID beepites es egy altalanos atnezes ugyben?! Irtatok s.simi-t, irtam neki egy emailt mar egy hete kb. de semmi valasz, biztos nem foglalkozik mar ilyennel, vagy el van havazva? Vagy rossz email cimet talaltam. Mindegy is, szoval masvalaki, aki foglalkozik ilyennel?"
Mindkettő jó választás lehet, de szerintem inkább konkrét gépekről kérdezz, adott gépeket kellene összehasonlítanunk. Nekem mindkettő volt, mindkettő tuti kis gép volt, a régebbi, alsótartályos az úgy emléxem, csak olasz gyártmány volt, azaz azt a típust a románok még/már nem gyártották. Hozzám ez utóbbi alsótartályos gép állt közelebb.
Ja..., és ez a hsz-em itt legyen off, mert már megint Gaggia.
Aki elég időt és belefektetett energiát pazarolt(?) rá, az tudott csodákat ezekkel a régen belépő szintű gépekkel is. Páran Bar 14-el, én a Krups-szal.
Ha HX-es gép vásárlására adod a fejed, akkor arra figyelj, hogy fejhőmérő beépíthető legyen. Anélkül elég vakrepülés a HX. Kávé tekintetében sokak szerint nincs különbség egy full tuning Gaggia és a HX között (a pides gép stabilabb, mindig ugyanazt kapod, stb), de ha sok gőz kell akkor macera az egybojleres gép.
Ezzel nem tudok vitatkozni, igazad van. De ha valaki idejön, az már egy szűrő, és ha a véleményünket kéri leírjuk neki, mindenki a sajátját, ő pedig dönt. Szerintem a Pides Gaggia Classic/Baby alatt nem érdemes pénzt adni egy gépért, mások szerint meg igen, ezen rugózni felesleges. Az említett kisgépek közül csak párral volt szerencsém, de mindegyik alulextrahált, langyos kávét adott, azokat tényleg nem lehet ajánlani egy kávés fórumon. Majd ajánlja a "szakember" a multiban, de egy hobbista fórumon felejtős kategória (szigorúan a home barista szemszögéből).
2 decis a kazán a Magic Coffee-ban, éppen elég szokott lenni a két lattehoz.
Azzal viszont nem vagyok teljesen tisztában hogy mekkora minőségi ugrás van a felsorolt gépek között az ital minőségét illetően. Számomra inkább ez a kérdés. A kényelem csak másodlagos szempont. Nem készítek sok italt. Fele-fele arányban presszó, vagy latte. Viszont szeretném ha presszót iszom, akkor se az pár jól sikerült emlék maradjon, hanem többnyire jól sikerült poharak. Illetve egyszer volt szerencsém egy különösen selymes struktúrájú habhoz. Na az a képesség nagyon jól esne itthon is :)
Persze tévedhetek, és lehet nem a gépben van a hiba. Én igyekszem mindent kimaxolni az én oldalamról; tehát az örlemény mindig be van állítva, le van mérve, kalibrált tampert használok, igyekszem stabilizálni a folyamatot.
Ja, ha lakást vásárolsz, akkor kézenfekvő az Appartamento:) Amúgy a kis kazánnak meglehet az a hátránya, hogy hamar elfogy a gőz, de csak többet bír, mint amilyet most használsz.
Filózok azóta is a Gaggia Baby-n, s nem tudom, melyik típusba vágjak inkább. Nem vagyok nagy szakértő (még), de könnyebb megkülönböztetés érdekében: van a régebbi, egyszerűbb dizájnnal rendelkező a lenti képen (piros kávéval), s az újabb, teljesen "alumínium hatást" keltő Baby. A régebbiről vannak tapasztalatotok? Sajnos a kiadás évével sem vagyok tisztában, de gondolom kezdő gaggiásnak az is megfelelne.
Szerintem bátran vegyél hőcserélős gépet, megbánni nem fogod. Nem is feltétlenül kell újat venni, egy vendéglátóipari használatra készült gép évtizedek után is bírni fogja az otthoni felhasználást. Nyilván egy használt gépnél felmerül a műszaki állapot kérdése, abban nem tudok tanácsot adni, hogy kiben bízhatsz meg (eladó, szerviz, szerelő).
Amit érdemes átgondolni, az az, hogy belső tartályosat akarsz, vagy vízhálózatosat (az utóbbival van egy kis macera beszereléskor), meg hogy mennyire fontos a könnyű állíthatóság (kazán- és szivattyúnyomás).
Az a gond szerintem - de talán nem is gond, inkább vmiféle téveszme talán - hogy te is kapásból a saját ízlésed, KV-s látásmódot, a tipikus otthoni hobbi barista szemszögéből nézed ezt az egész KV-s világot, pedig szerintem aki kezdőként idejön annak a nagy többsége továbbra is a napi életritmusa egyik részének tekinti csak a KV-zást, és ezen életritmusán belül maradva max az addig megszokott vagy már megunt KV-s ízvilágán akar változtatni minél kevesebb macerával és még kevesebb anyagi és időbeli ráfordítással. Hidd el ez a réteg nem fog kiadni még 100 rugót sem ennek érdekében, vagy mert nem akar, vagy mert egyszerűen nem képes rá. Na nekik pl. ezek a lenti kisgépek jelenthetik az egyik vagy épp az egyetlen alternatívát. Őket nem érdekli a Gaggia utáni űr ki/betöltésének a problematikája.
Régóta olvasgatok, most tanácsot, vélemény szeretnék kérni. Sajnos a baráti körben nincs akit kérdezhetnék.
Idén elfogott az érdeklődés mélyebben a kávézás iránt. A kezdőszett egy Baratza Encore volt egy Delonghi EC680-al. A Delonghitól hamar megváltam és pár hónapja egy Tecnosystem Magic Coffee-t nyúzok, nagy megelégedéssel. De ahogy ez lenni szokott, kinyílt előttem egy világ és főleg E61-es HX gépekkel szemezek. Őszintén be kell valljam, ez jóval afölött van, amit reálisnak tartok (magamhoz képest), de sajnos maximalista típus vagyok. A Baratza-t azóta lecseréltem egy Mignon-ra, külső unszolásra, de nem érzek nagy ugrást a kettő között. Biztos bennem van a hiba.
Tehát a kérdés a szokásos: Milyen gépet?
Régebbi Nuova Simonelli Oscar van jó áron, ami minden további nélkül belefér, de pár helyen olvastam hogy megvannak a korlátai, ezért inkább köztes lépcsőnek érzem.
Oscar II van használtan is, elérhető áron, de nem tudom nyújt-e annyival többet, mint amennyivel többe kerül.
Néztem Silvia-t, ajánlottak Gilda-t, de valós feljebb lépésnek egy HX gépet éreznék, ezért az egy kazános vonalat szinte már el is hessegettem.
Amire úgy érzem, hogy nem kéne többet fejlesztésen gondolkoznom, az egy Rocket Appartamento lenne, viszont ehhez még nyújtanom kell az ingerküszöböm. Vajon megéri-e a kispénzű, kelet-európai átlagpolgárnak beruháznia egyszeri nagyobb összeget és hosszú időre letudni ezt a 'problémát'?
Jelenleg nem érzem, hogy valahova is eljutnék arra a pontra, hogy otthonra egy dual boileres gépen gondolkozzak.
Nagyon jól jönne egy kis iránymutatás a tapasztaltabb kávé rajongóktól!
Azzal nekem is sokszor sikerült, alkalmas rá -- csak nem garantált, hogy mindig jó lesz, nemritkán becsúszik egy hőingadozás, ami tönkreteszi az eredményt.