Keresés

Részletes keresés

Mulan Creative Commons License 2001.06.12 0 0 2861
Gyümölcstortának én sem sima piskótát szoktam használni, hanem vajas piskótát, vagy linzertésztát (utóbbit inkább kosárkához, ill a "bennesütős" tortákhoz, de akkor nem cakkosra).
Előzmény: kicsi emma (2854)
Mulan Creative Commons License 2001.06.12 0 0 2860
Pedig leírtam már, mert máskor is kérték, csak feltéve nincs még:-((( Nagyon egyszerű:

Kínai sült tészta
(ropogós tészta)

A kínai ropogós tészta nagyon forró olajfürdőben (min. 180o), merítőhálóban készül (de én pl. fém levesszűrőben csinálom). Kétféle ropogós tésztát szoktak készíteni:
1. Aranysárga
Tojásos száraztésztából (spagetti vagy gyufametélt, vékony laska, esetleg cérnametélt) készül. A tésztát negyed órára hideg vízbe áztatjuk, lecsurgatjuk, egy órára hűtőbe tesszük. A forró olajban aranysárgára sütjük. (Ügyeljünk rá, hogy egy menetben csak annyit süssünk, ami nem hűti le a forró olajat, mert különben lassan sül, nem lesz jó). Papírra szedjük ki.
2. Fehér
Szójatésztát (üvegtészta, celofántészta) vagy rizstésztát áztatás nélkül kell sütni. Ez nem sárgul meg: akkor jó, amikor a jellegzetes sercegés elhallgat.

Előzmény: pitipatt (2859)
pitipatt Creative Commons License 2001.06.12 0 0 2859
Kedveseim! Kérném szépen, ha valaki tudja a kínai sült tészta receptjét ( Mulannál kerestem ,de nincs meg!) írja meg SOS! Próbálkoztam vele, de valahogy nem lett az igazi. Ja! A köretre gondolok, nem édességre! Kínaiban, mikor ettem , leginkább a spaggettire hasonlít, zöldségek vannak hozzákeverve és nagyon finom!
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2001.06.12 0 0 2858
Ne aggódj, a sima piskóta mindig összeesik egy picit, és nem a tortaforma oldala a ludas. Ha megfigyeled, inkább a közepe szokott beesni, annak meg nem sok köze van a karimához.

Olajos tészta (kicsi - 23 cm - gyümölcstorta formához.)

2 tojás sárgáját jól kikeverek 12 dkg cukorral (finom kristály), hozzáadok 1/2 dl langyos vizet és ugyanannyi olajat, ezzel is jól kikeverem. Hozzávegyítek 1 dkg sütőporral elkevert 12 dkg lisztet, végül óvatosan a tojások habját. Kivajazott, morzsával meghintett formában sütöm.

Előzmény: pitipatt (2856)
pireisz Creative Commons License 2001.06.12 0 0 2857
Szia Csilla! A magokat sajnos nem kaptam meg. Most már mindegy. A remoska pedig egy elektromos edény, még Csehszlovákiában vettem régen. Felülről füt, kerek, de van egy kuglófsütő tartozéka is. Ebben főzni is lehet, csak az edényt kéne cserélni. Mivel csak egy van, én sütésre használom. Jól szokott sikerülni, csak a közepe néha borzalmasan felpuposodik. Én tepsibe nem tudok piskótát készíteni, mert a melegtől eldeformálódik, teljesen keresztbe fordul és elfolyik a tészta az egyik oldalra. Pedig még tetőcserepet is raktuk a gáztűzhelybe, hogy egyenletes legyen a meleg. Szóval nem megy. Másik tepsit, meg mindig halogatom. Az anyósom például rendes lábasban is szokott piskótát, vagy tortát készíteni.
Előzmény: Csilla (2853)
pitipatt Creative Commons License 2001.06.12 0 0 2856
Kérném szépen ennek az olajos piskótának a receptjét, egyébként nekem minden piskótám összeesik, pedig minden szakácskönyvben ezt bújom, hogy mi a jó piskótakészítés titka! Úgy látszik nagyon béna vagyok, mert soha nem sikerül olyan nagykönyvire. Most a napokban olvastam az x-dik receptben , hogy csak a tortaforma alját szabad kivajazni-zsírozni, az oldalát nem, mert azért csúszik le a tészta! Kipróbáljam?
Előzmény: Vének Tanácsa TM (2855)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2001.06.12 0 0 2855
Nálam a cakkos_szélű_gyümölcstorta_hogy_szedjem_ki problémára leginkább az vált be, ha liszt helyett finomra szitált zsemlemorzsával szórom ki a formát vajazás után. Egyébként meg olajos tésztából sütöm, nem sima piskótából, nem szokott összeesni és nagyon finom!
kicsi emma Creative Commons License 2001.06.12 0 0 2854
Gyümölcstorta: amyg piskótát sütöttem tortaalapnak ezekbe a cakkos formákba én is sokat bajlódtam azzal, hogy hogyan fordítsam ki belőle. Aztán egy francia lánytól kaptam gy picit különböző receptet, és csodák csodájára, ez mindig kijön a formából.
tehát egy lapos formába 2 tojásfehérjéből habot verek, belekeverem a két sárgáját, 5 dkg cukrot, 7 dkg lisztet és 10 dkg megolvasztott, és kihülni hagyott (de nem megmerevedett) margarint. Asszem ez utóbbi a lényeg: a kikent, kilisztezett formából kis mozgatás után mindig ki tudom szedni, és nagyon finom is a tészta. ha több tészta kell, csak a tojást szaporítom!

pitipatt, örülök, hogy jól sikerültek a halak!

Csilla Creative Commons License 2001.06.12 0 0 2853
Magasságban nekem sem esik össze, csak a széle, és mindig kiboritva szoktam hülni hagyni, igaz hogy nem rácson hanem falapon és megszoktam forditani miután leszdtem róla a sütőpapirt. Na majd kipróbálom a tanácsodat, köszi.
off off
még jó rég elkellet volna küldjenek a rokonaim neked egy levelet a pocsin magvakkal, nem sikerült azóta beszéljek velük igy nem tudom megkaptad-e. Bocsi na nem, majd jövőre pótolom.
on on on
Mi az a remoska? Néha nekem is pupos a süti teteje, de elég ritkán szerencsére.
Előzmény: pireisz (2851)
Mulan Creative Commons License 2001.06.12 0 0 2852
Szvsz krémsajttal ill. natúr sajtkrémmel (nem vajkrémmel, az szerintem még csak nem is vaj, nemhogy sajt lenne) egész jól helyettesíthető. Amit mostanában krémsajt néven árulnak, azt el kell dolgozni egy kis tejszínnel vagy tejföllel, hogy tényleg krémszerű legyen.
Előzmény: szklara (2849)
pireisz Creative Commons License 2001.06.12 0 0 2851
Helló Csilla! Éppen most olvastam egy receptben, hogy a tortaforma tetejét belisztezik és fejjel lefelé leborítják, úgy hagyják kihűlni. Szerintem ez pont azt szolgálja, hogy ne essen össze a sütemény és lassan hűljön ki.
Én néha a remoskában szoktam süteményt csinálni és nekem az a problémám, hogy a közepe mindig egészen felpúposodik. Ezt hogy lehetne megakadályozni, vagy mérsékelni?
Előzmény: Csilla (2845)
Csilla Creative Commons License 2001.06.12 0 0 2850
Szia!
Én használtam már nagyon krémesre kikavart tehéntúrót is a mascarpone helyett, biztosan nem ugyan olyan de nem rossz, tiramisut csináltam vele és fini volt.
Amugy köszi mindenkinek a tippeket.
Előzmény: nogea (2848)
szklara Creative Commons License 2001.06.11 0 0 2849
nogea,
egyszer valamilyen receptben azt olvastam, hogy a mascarpone sajtot helyettesíteni lehet ízesítetlen, natúr vagy tejszínes vajkrémmel (pl. Party), de ettem már tiramisut mascarponéval, meg Partyval...hát...
Néha a Tescóban lehet ócsóér mascarponét kapni, egyszer-egyszer el lehet viselni, a helyettesítő anyagok sem sokkal olcsóbbak.
szklara
nogea Creative Commons License 2001.06.11 0 0 2848
Sziasztok !!!

Nekem is lenne egy kérdésem !
Van egy csomó reci amit mascarpone sajtal kell készíteni. Itt nálunk nem igen lehet ezt kapni, meg amúgy is " kinek van arra energiája" jó drága. Nem tud valaki valami olyan terméket ami olcsó és lehet vele helyettesíteni -e nemes anyagot ?

Előzmény: bozsi (2847)
bozsi Creative Commons License 2001.06.11 0 0 2847
Meg van mit kérj a legközelebbi szülinapodra!
TORTENRING a neve, Fackelmann márkáju, és a szupermarketek, pl. Interspar olyan különleges konyhamütyűrök osztályán lehet kapni. Én 899,-ft-ért vettem. Ez egy szabályozható bőségű műa.karika. Tuti jó, bevált! Sok zselés tortát sütök, igy már megérte.
Különben régen ezt alifóliából hajtogatott csikkal váltottam ki.
A zseléhez nekem a legjobban a dr.Oetker tortazselépor (piros, v. színtelen) vált be, nem folyik le, gyorsan szilárdul. Olyan pici zacsiba van,mint a sütőpor, és általában az aktuális gyümi ízű szörpiből főzöm.
A cakkos szélű tortaformával néha nekem is vannak
nehézségeim, de ez a fóliabélelés, főleg a fülezés jónak hangzik, ki fogom próbálni!
Előzmény: Csilla (2845)
Mulan Creative Commons License 2001.06.11 0 0 2846
Csilla, kedves!

Méghogy a szétszedhető a legjobb? A teflonos szétszedhető az igen:-)))) (Itt sem lehet, illetve, lehet, hogy lehet, lottózom is néha)

Namármost van nekünk ez a mezitlábas edény... Nem hiszem hogy akár ámerikában is van pont annyival kisebb forma, amennyit aszik a piskótaalap a hűtőben - ha valami zseléset csinálsz, át lehet itatni (nem eláztatni, csak úgy mértékkel) azzal a lével, amivel közel egyformán kell majd zsugorodnia, behűteni, és azután kezdeni a rárakom-rákenem...
De én azt az aljasságot szoktam alkalmazni, hogy néhány kör erősebb papírral szűkebbre veszem a helyet:-( Nem hiszem, hogy ez bármely szakácskönyvben, vagy ilyesmi:-(

Előzmény: Csilla (2845)
Csilla Creative Commons License 2001.06.11 0 0 2845
Köszi a tanácsokat, erre gondoltam én is, legközelebb kipróbálom. Hát igen a szétszedhető az igazi de itt nem lehet ilyet kapni, rendes torta formám nekem is olyan van. Na ha már itt vagyok még egy kérdés. Sok krémes tetejű, zselés tortánál ahol van egy piskóta alap azt írja hogy köré rakjuk a torta forma karikát és a piskótára tesszük a krémet majd be a hűtőbe szilárdulni. Itt az a gondom hogy sokszor a piskóta miután kiszedtem (bár ugyan abban a formában volt sütve)már kissebb mint a forma, körben kb 0,5-1 cm-vel kissebb, igy ha ráteszem a krémet, az oldalat lefolyi. Na erre mi a megoldás? Csak az hogy kell egy kisebb forma is és annak a karimáját használjam, vagy van jobb tipp is?
A piskótás gyümitortáknál sokszor nem marad éppen a szép cakkos szél, ezzel mi lehet a gond. Általában sütőpapirt használok de azzal is ilyen cakkosnál az a baj hogy nem idomul szépen a redőkbe igy nem lesz olyan szép a torta széle, persze más sütiknél ez nem gond és imádom is használni.
Előzmény: Mulan (2844)
Mulan Creative Commons License 2001.06.11 0 0 2844
Kell kicsit lisztezni, de a kikenésen múlik a kijön-nem jön ki: fagyos zsiradékkal kell kenni, nagyon gondosan, legjobb ujbeggyel, az ember úgy a legügyesebb.

A tuti profi módszer a sütőpapír, legalábbis nagymamának még volt olyan nagyon vékony zsírpapírja, meg a profi csukrászoknak is van (a készen kapható piskóták oldalára is egy olyan csík van felragadva) - de valamiféle sütőpapírt mostanában is lehet kapni, és végszükségben az alufólia is megteszi, pláne, ha "cifra forma", azt jól bele lehet simítani...

Az olyannál, amit ráadásul nem lenne jó felfordítani (fedetlen gyümölcstorta), célszerű hagyni akkora papír-peremet, aminél fogva ki lehet emelni a cuccot a formából - illetve a formához szorosan beledolgozott védőréteg és a forma közé két hosszab csíkot tenni keresztbe, aminek a kilógó vége lehet a fogantyú.

Azért a legkényelmesebb mégis a szétszedhető:-)))

Előzmény: Kkukka (2843)
Kkukka Creative Commons License 2001.06.11 0 0 2843
Épp mostanság akartam én is föltenni azt a kérdést. Én piskótát szoktam sütni gyümölcstortaformában, amit kivajazok és lisztezek. És van amikor könnyen kijön és van amikor nem, olyankor krumplipucolóval szoktam segíteni neki, de azért már jó lenne valami tui módszer.
Lehet, hogy csak vajazni kéne és semmi liszt?
Előzmény: Csilla (2841)
gumikacsa Creative Commons License 2001.06.11 0 0 2842
Köszi, Léderer! Ettől ugyan nem lettem okosabb! Nem lehetne esetleg egy kicsit pontosabban? Mi az a mittudoménmi, meg nem tudom micsoda? Nincs meg valahol az eredeti recept?

gumikacsa

Előzmény: Léderer (2839)
Csilla Creative Commons License 2001.06.11 0 0 2841
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem sok olyan gyükitortát lehet látni könyvekben amik a töltelékkel együtt vannak sütve, gyümölcstorta formában, azt szeretném megtudni hogy lehet a kész sütit egészben kiszedni a formából (nem kapcsos tortaforma hanem rendes gyümölcstorta forma)?
pitipatt Creative Commons License 2001.06.11 0 0 2840
Jelentem, mindkét fajtát megcsináltam!El is fogyott egy szálig, pedig csak ketten voltunk rá! Egyiket megettük szombaton vacsira( mandulás), másikat vasárnap ebédre (Molnárné !csak úgy süllő módra). Sikerem volt, KÖSZI!!!! Mulannak is, Vének Tanácsának is! Máskor is számítok rátok, ha nem baj!
Előzmény: kicsi emma (2831)
Léderer Creative Commons License 2001.06.09 0 0 2839
Hú, most nincs meg a recept, de nemrég csináltunk a barátnőmmel meg a bátyjámmal plus a barátnőjével. Hát, kellettünk is négyen. A receptben ilyen dolgok voltak, hogy és akkor a nem tudom milyen csoda párájával melegítsünk meg egy kanálnyi mittoménmit és aztán cseppenként keverjük stb. Szóval eléggé rázós volt, de hülyére röhögtük magunkat és egész jó lett. Persze biztos lehet ezt is Maggimódra csinálni valahogy. De ha van időd és kedved, érdemes végigszenvedni ezt.
Előzmény: gumikacsa (2808)
Léderer Creative Commons License 2001.06.09 0 0 2838
hát, nekem nagyon bejött az, hogy bordugót főzök a pörkölthöz. Apámnak izlik legalábbis. Aztán persze ki kell venni. Nyugi, nem fog szétfőni, nem lesz minden tiszta parafa:)

Léderer

bd Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2837
Vadiuj bogrács és egyéb vasedény "kiégetése" technikáját keresem.
Ha valaki tudja, hogy kell, vagy hol olvasható, kérem írja meg.
(Ez állítólag régen mindíg a férfiak dolga volt)
bd
Mulan Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2836
Off
ke, kedves, ha tudtam volna, mit szabadítok rád, nem tettem volna, kivártam volna, míg elrendeződik az átszervezés. Majd megyek az Első topicba gyakorolni:-)))
on

sylvie, kedves, csupa olyat kérsz, amit gyorsan lehet, de pontosan? ahányház:-)))

(sörbet: bármely gyümölcslé mézzel, jéggel, esetleg szénsavas vízzel - de utánajárok rafináltabbnak, nem ígérem mára)

A bécsi kávé Franci néni szerint (86/dsanyám nagynénje, magyarul nem beszél): rendes, erős feketekávé (1/2 dl) egy kk tejszín, egy kocka keserű csokoládé (de olyan, ami feloldódik a kávéban), cukrot, tejszínhabot lehet hozzá, ha akarsz.

A mexikói kávé, amennyire tudom hirtelen, kakaós (nem csokoládés). Leginkább: kávéskanál kakaót éppannyi forró vízzel keverj ki (pár csepp!!), hogy sűrű, de pép legyen, és rá a forró kávét. Cukor, miegymás (rum) szintén tetszés szerint.

Bacon and eggs: ez közönségesen szalonna tojással - leginkább rendes szelet kolozsvári szalonna (nemám lehhelletnyi bacon) vagy angolszalonna átsütve legalább üvegesre, és tükörtojás rá, de van aki rántottát.

A sajtburger marhafasírt, amire egy szelet sajtot is sütöttek

A vitaminsaláta konkrét receptjét még ennyire sem vállalom. Mindenféle nyers zöldség, ami kéznél van, természete szerint vagdosva/reszelve - méz, citromlé. (Nem Olympos! Citromlé! )

Törökméz Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2835
A bacon and eggs, olyan mintha egy amerikai reggelizőhely étlapjáról volna. Amennyiben ezt kérsz a pincér még várja, definiáld hogy kéred a tojást, ami leginkább tükör vagy rántotta.
Szerintem ez vékony húsos szalonna és tojás külön elkészítve.
Előzmény: sylvie (2834)
sylvie Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2834
Mulan kedves, Te vagy az utolsó reményem! A következő receptek kellenének nekem viszonylag gyorsan és pontosan: sörbet, bécsi kávé, mexikói kávé, bacon and eggs (nem tévedés!), cheeseburger, vitaminsaláta. Tudsz nekem segíteni? Vagy természetesen bárki más!
pitipatt Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2833
OK! Vettem! Van neki egy jó kis tanyája a csepeli bányatavaknál. Nem tudom, hallottál-e róla?
Előzmény: snowman (2832)
snowman Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2832
Az Olympos-tól mentsen az ég a főzésnél. Citromot annak a drága halnak! Egyébként hol fogta a párod a süllőcskéket?
Előzmény: pitipatt (2830)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!