Keresés

Részletes keresés

Jroux1 Creative Commons License 2016.06.12 0 0 4245

Sziasztok!

 

Néhány éve küzdök pitvarfibrillációval, másnéven szívritmuszavarral. Csak azt nem tudom, hogy a kellemetlen - és általában a sürgősségi osztályon kezelt - ritmuszavaron túl kell-e tartanom pl. a pitvarfibrilláció miatti szívmegálással vagy ehhez hasonló súlyos szövödménnyel. Reális veszély ez? Vagy nyugodtan terhelhetem magam fizikailag? Szeretnék teljes életet élni, úgymint régen és nem rettegni, hogy jaj ezt sem szabad, azt sem szabad.

 

Üdv.: Jroux1 

sziget30 Creative Commons License 2016.05.12 0 0 4243

Üdv!

Bal oldali borda alsó vagy középső része alatt gyors rángatózást érzek időnként ami albbamarad pár rángatózás után

Inszallagprobléma vagy szivritmuszavar lehet a háttérben?

Fájdalmat vagy fulladást nem érzek, de máskor meg egészen biztosan komoly szivritmuszavarom volt és az se fájt csak erősen rángatózott középen kétszer aztán elmúlt szóval nemtudom mit gondoljak

Tud valaki valami véleményt mondani?

 

 

Sandygirl Creative Commons License 2016.05.11 0 0 4242

Szia!

Extrák jönnek mennek két szülés után is,van hogy halmozottan is,az durva s ijesztő,azért voltam eltűnve,te hogy vagy?

Előzmény: andy0902 (4048)
Sandygirl Creative Commons License 2016.05.11 0 0 4241

Sziasztok!

 

Extrák jönnek,mennek 10 éve, már két szülés után is,továbbra sem fia g nő sz tíz által szervi problémát,de nagyon nagyon kellemetlenek! 

Újabban halmozottan jelentkeznek, ráfogom a frontra és az idegeskedésre.

KataNailart Creative Commons License 2016.04.26 0 0 4240

Jó estét!

4 nappal ezelőtt, pénteken a 74 éves anyósomon szintén komoly szívműtétet végeztek. Koszorúér csere, szívbillentyű csere, peacemaker beültetése.Miután mindent megcsináltak, még a műtőasztalon, a szív spontán újraindult, ahogy ennek lennie kell. Majd a kikanülözést elkezdik, a szívburok megtelik vénás vérrel.A kikanülözés heylét U öltéssel zárják, a vérzés csökken, de nem múlik el teljesen, közben a vérnyomás esik. A szívet ismét kiemelik, majd észlelnek egy sérülést a bal kamrán, a vérnyomás tovább esik, nem tudják stabilizálni, majd vérnyomás nincs, a keringés leáll és beáll a halál.. Tudnék még mit írni, de érthető okokból nem teszem...Várom a kommenteket..

angel53 Creative Commons License 2016.03.18 0 0 4239

Sziasztok ! Kerékpározás után vérnyomásméréskor szabályos csipogás közeben 8-10 gyorsabb csipogás halaható ! Próbáltam ezzel egyidejűleg a pulzust is tapintani de nem éreztem gyosabb ütéseket! Viszont hallani nagyon ijesztő Mi lehet  ez ??? Volt valakinek hasonló taspsztalata ??? Köszönöm !

ghepard Creative Commons License 2016.01.04 0 1 4238

Köszi szépen. Neked is kívánok boldog új évet, meg mindenkinek is. Az új esztendő mintha egy kicsit új kezdetet is jelentene. Próbáljuk meg még jobbá tenni életünket, főleg belső életünket, érzéseinket, légzésünket - akkor talán a szív is rendesebben fog működni, meg az egész test is, úgy ahogy van.

 

Én mindenesetre megpróbálom folytatni a sorozataimat, amiket úgy figyelek:

 

- most lépek sorozatban a 37. évbe, amikor egyetlen napot se hiányoztam a melóból

 

- most lépek a 8. évembe szemüveg nélkül (azelőtt 9 évig hordtam)

 

- most lépek a 9. évembe torokgyulladás nélkül (azelőtt minden évben volt, néha kétszer is)

 

- most lépek a 14. évembe amióta rendszeresen javulnak a légzésmutatóim

 

- most lépek a 5. évembe a gerelydobálással, eddig minden évben javultam 

 

Ha ezeket a sorozatokat tartani tudom, akkor szerintem minden rendben lesz, mindenesetre megpróbálom, számomra a legfontosabb a légzés és a nagyon jó érzelmi állapot. Azt mondják, hogy az élet nehéz, nagyon nehéz - de ha megvan hozzá a kellő belső erőnk, akkor könnyebb minden...... Legyen Veletek ez a belső erő mindig......

Előzmény: Sarkel-a (4236)
sangom Creative Commons License 2016.01.02 0 0 4237

Sziasztok! A szakdolgozatomat kardiológiai témában írom: A nyitott szívműtéten átesett betegek kardiológiai gyógytorna rehabilitációja a címe. Készítettem egy online kérdőívet, amivel az eddig megszerzett adataimat szeretném bővíteni és szeretném, ha minél többen kitöltenék ezért megosztom itt is. A megosztásokat , kitöltéseket előre is köszönöm 

 

www.kerdoivem.hu/kerdoiv/850138333/

Sarkel-a Creative Commons License 2015.12.26 0 0 4236

Boldog Karácsonyt és nagyon jó egészséget kívánok Neked, kitartást az edzésekben, hosszú, boldog életet!! (ezek persze olyan újévi jókvánság-félék is.... ) 

 

Előzmény: ghepard (4235)
ghepard Creative Commons License 2015.12.02 0 0 4235

 

Hát igen, az élniakarás, az életenergia, a vágy, a terv, a cél elérésének hajtóereje stb – ez sok emberből kiveszik idő előtt. Hát én is azt hiszem, hogy az komoly teljesítmény, amit elértem. Az a 43.25 méter helyből annyira komoly teljesétmény, hogy ezzel simán megvertem volna az egész mezőnyt korosztályomban (kb 180 centivel megelőzve az elsőt) a nemrég megrendezett veterán atlétikai Európa bajnokságon (Franciaország, Nice 1-11. okt. 2015). A győztes egy német fickó 41.54 métert teljesített. Az durva lett volna nekik, hogy én ennél majd 2 méterrel többet tudok helyből. De azt hiszem a java mégcsak ezután fog jönni – lesz ez még jobb is.

 

Én nem is mondanám, hogy nagyon sok energiát fektettem ebbe, gyakorlatilag ugyanazt csinálom mint eddig, csak 2012 óta jobban odafigyelek a részletekre – na meg minden hétvégén (2-3 nap) kijárok egy kicsit dobálgatni – kivétel nélkül, tehát minden héten, legyen bármilyen idő. Maga a dobálás csak kb 40 mp-t vesz igénybe, hisz egy kisérlet nem tart 1 másodpercig sem. Kb 40-50-et dobok egy nap (2012-ben a kezdetekkor 200-at is) – felét bal kézzel, felét jobb kézzel. A többi idő csak relax, kint vagyok a természetben, egy patakocska mentén, elég közel a fák, élvezem a repülő gerely látványát, a természet közelségét, a természet látványát és nem utolsósorban a jobb levegőt, messze a házaktól, utaktól stb. S a többi napon se edzek keményen fizikailag – csak olyan 2-3 percet, a többi relax és vibrációs meg légzőgyakorlatok gyakorlása, finomítása. Szerintem mindenki képes erre, ez inkább mentális kérdés, mint fizikai.

 

Hát sok embernek rossz sorsa van, sok csapás érte az életben, nehéz felállni a legmélyebb gödörből, az emberi társadalom is mint egész rossz irányba megy. Sok hajléktalannal találkoztam és beszéltem is – egypáran kint élnek az erdőben körülöttünk. Nagyon kemény kint lenni a hidegben, sötétben, egyedül, elhagyatva. Ami meglepett, az egyik azt mondta, hogy az első két év volt a legnehezezebb és most már nem is menne vissza az emberek közé, kap valami segélyt – abból elvan valahogy, meg sok mindent lehet begyűjteni a természetből  - én is sok mindent viszek haza a természetből.

 

A szív tükrözi az ember állapotát, az érzelmi világát. Tudni valamit (ismeretek, könyvek stb alapján) nem elég - érezni, átélni, tapasztalni kell – hogy a test is valamit elsajátítson abból.

 

Hát lassan nő az életkor, de nem mindenhol egyformán. Ahol biztosított a stresszmentesebb élet, ott nagyobb mértékben. De azt az életkort meg se közelítik, amit az általad említett népcsoprotok értek el. Olvastam erről valamiféle tanulmányt, valami 5 népcsoportot emlegetett a szerző - ebből 4 a magas hegyekben él. Ott pedig ritka a levegő és mégis. Az ötödik népcsport a gyönyörű okinawa szigeteken élő japcsik.  

 

Előzmény: Sarkel-a (4233)
ghepard Creative Commons License 2015.12.01 0 0 4234

Klassz hsz. Majd holnap írok, most megyek a vonatra.......

Előzmény: Sarkel-a (4233)
Sarkel-a Creative Commons License 2015.12.01 0 0 4233

Még egy fontos dolog a hosszú élet kapcsán: az élniakarás. Ez sugárzik belőled! Teljesen ugyan nem tudom felfogni a görbéidet, de az biztos, hogy komoly teljesítmény. Mindenesetre kivételes. Erre nagyon kevesek képesek, mert sok befektetett munkát igényelnek, az emberek többsége pedig lusta. És mindenféle csodában várja a megváltást.

Az élniakarás hiányában pedig hamar jön egy betegség. Akit nagy csapás ér az életben, utána sokszor már nem sokáig él. Én ebben látok bizonyos összefüggést. A szerencsétlen sorsú emberek, akik feladják, nem tudnak harcolni a betegségek ellen sem. Persze vannak kivételek is bőven. De azért érdekes, hogy tud a szív elromlani pl. a sors miatt....

 

Tényleg az agyban dől el sok minden, az orvosok csak a helyi tünetekre tudnak gyógymódot kitalálni, ami azért hatékony is lehet, hisz az átlagéletkor csak nő.

 

Persze vannak azok a népek, akik az életformájuknak, táplálkozásuknak, esetleg a genetikájuknak köszönhetően igen sokáig élnek, pl Japánban vagy a Kaukázusban.

Előzmény: ghepard (4232)
ghepard Creative Commons License 2015.11.26 0 0 4232

A tervben 250 év van.... J  Sok minden történhet az biztos, sose lehet tudni. Ez csak olyan számítás. Igen az cseppet se mellékes, hogy hogyan éli meg az ember az időskort, vagy a még idősebb kort. A tervem az, hogy jó kondiban legyek a lehető legtovább a legkisebb energia ráfordításával. Én is látom a sok idős embert, akik alig vonszolják magukat s még nincsenek is 60 évesek. Nekem van tervem, azt nagyon nehéz lesz elérni, de megpróbálom – ez hosszútávú terv, ez tartani fogja bennem az élet lángját, mint ahogy mondani szokás. Megpróbálom majd elérni a magyar meg a szlovák csúcs kétszeresét, de a háromszorosa se néz ki lehetetlen feladatnak. Mégpedig helyből, tehát én helyből akarok kétszer többet dobni valamikor, mint amit nekifutással értek el. Nekifutással rá lehet tenni a távolságra kb 44%-ot.

 

Ez a 125.5 év a pillanatnyi teljesítményből van számítva. Van egy másik számításom is, amiben még mindig a végtelenbe mutat a mutatóm, mert még mindig növekszik a teljesítményem. Tehát ebből nem látni, mikor érném el a nullát, vagyis a halált. A tudósok szerint kb 120 évre vagyunk kalibrálva. Az elért emberi teljesítmény szerint csak kb 110 évre. S ez csaknem minden atlétikai számban kb oda mutat. Én a gerelyt vezettem le magamnak. Nézd meg a betett ábrát. Ebből jól látszik, hogy az évek folyamán egyre csak csökken az ember teljesítménye. Ezek a világcsúcsok, tehát a legjobb teljesítmények korosztályonként (5 éves korosztályonként vezetnek világ és országos csúcsokat, ...34 alatt, 35-39, 40-44,.....95-99, 100 felett....). A célom tehát az, hogy az én teljesítményem ne csökkenjen olyan nagy tempóban, mint az az ábrán látható – és így sokkal messzebbre mutasson majd a meghosszabbított görbe. A felső kék a nekifutásos világcsúcs, az alsó kék az átszámított helybőli dobásra (én így dobálok), a zöld a magyar nekifutásos, a narancssárga a szlovák nekifutásos. Jól látszik az is, hogy a magyar és a szlovák csak 95 évre mutat és nagyon meredeken csökken. Már most jóval többet tudok, mint a korosztályom legjobbja tudott nekifutás nélkül. Merem remélni, hogy lesz ez még jobb is a technikáimnak köszönhetően.

 

 

Nem off szerintem az se amit írtál, hisz azzal a hozzáállásal a szívük is nagyon gyengül na meg a légzésük is. Gyakorlatilag semmi se off, ami az emberrel és teljesítményével kapcsolatos, hisz az elsősorban a szív érdeme is, hogy erre képes.

 

Már nagyon régen olvastam valahol arról az afrikai törzsről. Sok szokás van mindenfelé. Vedd csak azt, hogy sokan azon nyomban megbetegszenek, mikor meghal valaki közelebbi érzelmileg, nem ritka az sem, hogy pár nap után meg is hal – pedig semmi fizikai hatás nem érte őt. Kb ugyanúgy mint mikor az árnyék találata is beindít bizonyos folyamatokat a testben, amik halálhoz vezetnek pár napon belül. De pár percen belül lehet. Erre szokom előhozni egy nagyon régi történetet, hogy az USA-ban történt. Többszörös gyilkos el volt itélve villamosszékbeni halálra. De megjelent egy orvos, hogy kikisérletezett egy szert, ami humánus, tehát abszolút nem fájdalmas (a villamosszék nagyon az). Belegyezett a börtön is, meg az elitélt is. Eljött a nagy nap, minden ceremónia közepette beadta a szert és a fickó pár percen belül meghalt. Aztán elmondta, hogy a szer teljesen semleges és teljesen ártalmatlan – s mégis belehalt, mert az agya már előre eldöntötte........

 

Peszehogy összefügg a lelki okokkal az infarktus is, meg minden. A jó légzéssel ura lehet az ember az érzelmeinek, s ezáltal sokkal jobbab uralni tudja a testét is – beleértve a szívét is, meg a belső szerveit. Ebben egész jó vagyok, mindenki elérheti ezt.

Előzmény: Sarkel-a (4231)
Sarkel-a Creative Commons License 2015.11.26 0 0 4231

Hát, remélem, megéred a 125 évet, bár sok minden közbe jöhet. Az élet olyan kiszámíthatatlan. De az sem mellékes, hogy az ember milyen minőségben éli meg az öregkorát. Én azt látom, hogy sok az öreg, akik már nem tudnak nagyon mit kezdeni magukkal, és miután elvégezték a feladatukat, dolgoztak, felnevelték a gyerekeiket, aztán pedig nem találnak feladatot maguknak, és csak úgy vegetálnak. Vagy mindenáron megpróbálnak fontosak lenni, folyton belenyüzsögnek mindenbe, azzal meg agyára mennek a környezetüknek. (ez persze off..)

Nem hallottam még az afrikai árnyékmeghalókról, nagyon érdekes, amit írtál róluk. De itthon is vannak olyan történetek, amik szerint ha valakit hirtelen súlyos trauma ér, vagy ijedtség, akkor pillanatok alatt meg tud halni infarktusban. Hányszor halljuk, hogy valaki hirtelen, minden előzmény nélkül (?) csak úgy összeesik és meghal. Nem is tudom ezt elképzelni, én úgy gondolom, hogy minden súlyos betegség fokozatosan alakul ki és azért menet közben vannak tünetek, amikre lépni lehet. Szóval, az ilyen hirtelen infarktushalál nem függ össze lelki okokkal? Vagyis az agy dirigál ilyenkor is?

 

 

 

Előzmény: ghepard (4230)
ghepard Creative Commons License 2015.11.24 0 0 4230

Hát azok a technikák, amiket gyakorolgatok hatásosak az most már biztos. Azt hiszem ezt mindenki megtanulhatja, hisz gyakorlatilag egyformák vagyunk 99.9%-ban. Ha nekem sikerült, akkor másnak is, csak gyakorolni és gyakorolni, no meg gyakorolni és megintcsak gyakorolni kell(lene).

 

Ott is, meg én afrikai törzsről is olvastam, ahol az volt a hagyomány, hogy az ember ereje az árnyékában van, ha azt találat éri a harc folyamán (például lándzsa), akkor az annyi, mintha magát az embert érte volna találat. Ez olyan erős volt, hogy pár nap alatt meg is haltak az árnyékukat ért találat miatt.

 

Tudom, néha kell valami gyógyszer meg orvos, ha nem magy másképp - de nálam ez nem az első helyeken van. Sokkal fontosabb számomra, hogy ezek nélkül boldoguljak.

 

Én sem tudok arról, hogy az énekesek élen járnának a hosszú élet elérésében. Azt és ahogyan élnek meg művelik a légzést nem is igen lehet. Gyakorlatilag csak az egyik végletet gyakorolják - mégpedig a minél gyorsabb belégzést és a hosszabb kilégzést. Az egyensúlyhoz a másik véglet is szükséges. No meg aztán itt van az életmódjuk, a sok utazás, a sok éjjeli fenntlevés, koncertek ekkor meg akkor, nem jó alvás, nem jó, nem jó időben táplálkozás, sok esetben nagyon stresszes élet. Sok az időpont, amit be kell tartani, ami nagy és állandó teher.

 

De például Gandhi is "csak" 78 évet élt, pedig nagyon nagy  guru volt a maga nemében.

 

Én egész másképp állok hozzá az élethez, mint az átlagember. Nem mindegy, mikor mennyit alszik az ember, mikor mit mennyit, hogyan eszik, hogyan emészti meg stb stb. Azt hiszem ezekkel a technikákkal tartani lehet a jó teljesítményt jó sokáig. Persze már holnap is felfordulhatok, de jelenleg a teljesítményeim alapján 125.53 évre mutat a megélhető rátám. Most 63.33 éves vagyok, tehát még kb 62.2 év megélhető lenne számomra. De mint írtam, már holnap, vagy még ma is felfordulatok, az ember nem tudja, mit hoznak a következő percek....... Addig is igyekszem élvezni az életet...

Előzmény: Sarkel-a (4229)
Sarkel-a Creative Commons License 2015.11.23 0 0 4229

A technikád, amivel gyógyítod és karbantartod magad, igen spéci, de abszolút hatékony. De hát ezt nem lehet leutánozni, kész csoda, hogy így megtanultad kontrollálni és valamelyest irányítani a szervezeted működését, ez egészen kivételes. Az emberek túlnyomó többsége erre képtelen, inkább kapkodja a pirulákat azoktól remél segítséget. 

Olvastam valahol már elég régen hogy bizonyos indián törzsekben tanították a test feletti uralmat olyan szinten, hogy meg is tudtak halni ha akartak. Mármint az akaratuk erejével. Az biztos hogy a gondolkodás irányít és dönt, én is azt gyakorlom, hogy ha az egészségesnek próbálom magam érezni, akkor egészséges maradok. A gyógyszerekkel pedig nagyon kell vigyázni, de azért lebecsülni sem szabad némelyiket, hisz a szervezet nem képes megbirkózni  bizonyos nyavajákkal, pl. egy cukorbetegnek kell az inzulint adagolni, különben meghalna. 

 

Bár arról nem tudok, hogy az énekesek, akik sokszor gyakorolják és használják azt a technikát amivel hosszan, hosszú idő alatt  tudják kiereszteni a hangjukat, különösebben élen járnának a hosszú élet elérésében. 

Előzmény: ghepard (4227)
ghepard Creative Commons License 2015.11.18 0 0 4228

Csak úgy halkan megjegyzem, hogy most hétfőn sikerült még rátennem és most már kb 237 centivel vagyok a virtuális világcsúcs felett. Hétfőn nagyon jó idő volt (vasárnap egész nap esett az eső), meleg volt és fújt  a szél, ami felszárította a talajt és a füvet is. Továbbra is kulcsfontosságú lesz életemben az említett légzés és vibrációs technikák.........

Előzmény: ghepard (4227)
ghepard Creative Commons License 2015.11.13 0 0 4227

ěn olvasgatom azért a topikot, ha nem is irogattam már régen ide. Többnyire az emberek mostanában inkább  a gyógyszerekről meg annak ilyen olyan hatásairól érdeklődnek, aztán meg mindenféle eljárásokról, műtétek meg hasonlók. Az nem az én parkettám, hanem az, amit a végén írtál:

 

Tényleg hinni kell a szervezet öngyógyító erejében és abban, hogy ha valaki tényleg gyógyulni vagy legalább javulni akar, megkeresi, megtalálja a számára legmegfelelőbb lehetőséget. 

 

Erről fecsegtünk eleget lejjebb néhány topiktárssal. Ma még biztosabb vagyok ebben, mert ez visz előre még most is - még mindig tudok fejlődni és minden évben javul a teljesítményem, pedig már lassan 64 éves leszek. Fejembe vettem, hogy a technikáimmal (gyakorlatilag kemény és időigényes fizikai edzés nélkül) majd egyszer elérek valami brutálisan nagy teljesítményt gerellyel. 2012-ben kezdtem és eddig  úgy haladok, hogy elérhertő lehet olyan 12-14 éven belül. Már most elértem a (az idén márciusban először) a virtuális világcsúcsot (jelenleg kb 187 centivel vagyok felette) - érzem, hogy lesz ez még sokkal jobb is. De majd meglátjuk. Semmi se hajt, szórakozom csak és élvezem az életet........

 

Az én technikáim a légzés, a túlnyomásos légzés és különböző vibrációs technikák. Most olyan szinten vannak a sejtjeim, hogyha kifújom a levegőt - elmegyek még olyan 70-80 métert gyalog.

Előzmény: Sarkel-a (4226)
Sarkel-a Creative Commons License 2015.11.13 0 0 4226

Kedves Topic-olvasók!

Bár sajnálattal látom, hogy a topic aktivitása nagyon lecsökkent, de mégis úgy gondoltam, hogy írnom kell bele akkor is ha talán senki sem olvassa. Nemrég idekavarodtam annak kapcsán, (véletlenül, vagy sem....)  hogy kíváncsi lettem a pananginról szerzett tapasztalatokra, így elolvastam közel 5 év hozzászólásait.

Ezért nem tudom megtenni, hogy ne mondjak köszönetet mindenkinek aki megosztotta a problémáit, ill. segített másoknak. Leginkább talán BFerinek, Ghepardnak, ETNA-nak köszönöm nagyon tanulságos és bölcs gondolataikat. Sokszor úgy éreztem, hogy csak az írásaik olvasása is segít, gyógyít. 

Magamról nem is írok, hisz kinek? 

De annyit még: nagyon jó, ha az ember keres és talál örömet az életben, mindenben segít a jókedv és a nevetés! És amennyire lehet, vegyétek magatokat körül optimista, bizakodó emberekkel. Hisz ahogy nemrég olvastam egy facebookon keringő megjegyzést: Tartsd távol magad a negatív emberektől, hisz nekik minden megoldásra lesz egy problémájuk.

Tényleg hinni kell a szervezet öngyógyító erejében és abban, hogy ha valaki tényleg gyógyulni vagy legalább javulni akar, megkeresi, megtalálja a számára legmegfelelőbb lehetőséget. 

Julianna08 Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4225

Szép napot. Többen beszéltetek itt a  Nebilet vérnyomáscsökkentőről. Én is szedem immár 3. hónapja, de valami nem stimmel, mivel az utóbbi egy hónapban levegőhiány jött elő. Olyan érzés, mintha nem telne meg a tüdőm levegővel. Kérdésem, hogy aki szed ilyen vérnyomáscsökkentő gyógyszert, neki is vannak ilyen tünetei. Nagyobb mozgásnál igen felgyorsul a szivverésem és fáradt leszek. Ez eddig nem volt, csak mióta ez a NEBILET gyógyszert szedem. Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de az én szervezetem nem igazán tolerál semmilyen vérnyomáscsökkentő gyógyszert. Ég a gyomrom, dagad a lábam, vakaródzok, fáj e fejem, szédülök. Minden nyavaja rám jön. Most amit szedek az a NEBILE és a LERCANTON 10, VALAMINT APADES 1,5 VIZHAJTÓ. Kérem véleményetek, hogy ti mit szóltok ezekhez a gyógyszerekhez. Kérdés még, hogy este ha lefekszem az egész testemben zsiborgás jön elő. Köze van e valamelyik gyógyszernek hozzá. 

pimmi Creative Commons License 2015.10.13 0 0 4224

A leggyakoribb szívbetegségek és tüneteik

Szív- és érrendszeri betegségek, vérkeringés, keringési zavar, szapora szívverés, palpitáció, kardiológia, hasmenés, pitvarfibrilláció, szívdobogás, szívelégtelenség, billentyűhiba

A vérkeringést fenntartó bármelyik szerv - a szív vagy az érhálózat - működésének csökkenése vagy zavara keringési elégtelenséget okozhat. Nézzük, melyek a leggyakoribb betegségek és milyen tüneteket produkálnak!

Valójában nincs egyetlen olyan tünet sem, ami 100 százalékosan bizonyítaná a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, de bizonyos tünetek megjelenése valószínűvé tehetik e betegségek diagnózisát. A kórisme megerősítése, a betegség súlyosságának megítélése műszeres vizsgálatokkal történik. A figyelmeztető jelek, a tünetek sokszor csak előrehaladott állapotban jelentkeznek.
Szívdobogásérzés
A beteg felgyorsult szívdobogást érez, ami zavaró, fájdalmas érzés számára. A szapora szívverést (tachycardia) gyakran az érzelmek váltják ki, de a háttérben lehet szívritmuszavar is. A szívdobogásérzés szokványos jelenség a nagyobb fizikai megterhelés után megpihenőknél, csak akkor ad okot aggodalomra, ha erőssége nem áll arányban a terhelés nagyságával, vagy a kiváltó ok ismeretlen.

A szívdobogásérzés lehet szabályos (ilyenkor a szívverés szabályos ritmusban folytatódik) és lehet szabálytalan is. Az első esetre leggyakoribb példa a kamra feletti területről kiinduló, rohamokban jelentkező szapora szívverés.

Az extraszisztolé (soron kívüli szívverés) a szokványos szívösszehúzódások mellett megjelenő szívverés, amely megzavarja a szívritmust. Az is előfordul, hogy minden egyes extraszisztolét egy-egy rövid szívmegállás követ (a pitvari extraszisztolé esetén), amit a beteg mellkasi fájdalomként él meg. Az említett okokon és a különböző szívbetegségekben szenvedőkön kívül extraszisztoléról gyakran panaszkodnak a túlságosan aggodalmaskadó, idegeskedő emberek és a hipochonderek is, azt gondolván, hogy súlyos szívbetegségük van, noha jó egészségi állapotnak örvendenek. Ez az úgynevezett szívneurózis.

A szív- és érrendszeri betegségek még mindig vezetik a halálozási rátát Magyarországon
A szív- és érrendszeri betegségek még mindig vezetik a halálozási rátát Magyarországon

Pitvarremegés
A szívdobogásérzés oka lehet a pitvarremegés (pitvarfibrilláció) is. Ilyenkor a pitvarfülcsék izomrostjainak rendszertelen aktivitása nem eredményez hatásos pitvari összehúzódást, és a kamrák összehúzódása is szabálytalan lesz. A pitvarfibrillácio az elektrokardiogrammon (EKG) számban és kitérésben szabálytalan, ún. F-hullámot (fibrilláció-hullám) eredményez a normális működést jellemző P-hullám helyett. Időskorú embereknél az érelmeszesedés, fiataloknál a kéthegyű (mitrális) billentyű elváltozása a leggyakoribb ok. Kezelésként a megfelelő szívritmus-szabályozó gyógyszerek adása szükséges.

Syncope cardialis
A fenyegető eszméletvesztéssel, szédüléssel, verítékezéssel, fülzúgással, sápadtsággal, átmeneti látászavarral járó rosszullét oka általában neurovegetatív szabályozási zavar. A syncope cardialis (más néven lipothymia) a különböző szívbetegségek miatt kialakuló agyi vérellátási zavar, többnyire átmeneti eszméletvesztéssel. Ezek a rosszullétek hirtelen erőkifejtés vagy erős érzelmi felindultság esetén egyébként egészséges embereknél is jelentkezhetnek. Ha a kóros állapot elhúzódóvá válik, a beteget stabil oldalfekvésbe kell fordítani, és azonnal orvost kell hívni.

A különböző szívbetegségek (aortaszűkület, veleszületett szívhibák, tüdőbetegség okozta jobb oldali szívtágulat) és szívritmuszavarok hasonló tüneteket okozhatnak és a nem szíveredetű betegségeket is kísérhetik hasonló tünetek (pl. súlyos vérszegénység, epilepszia, alacsony vérnyomás, hisztéria, tüdőembólia, mérgezések). A lipothymiás rosszullétet az alacsony vérnyomásúaknál akár egyszerű orvosi beavatkozás is kiválthat, de létrejöhet komolyabb beavatkozás, például mell- vagy hasüregi punkció következtében is.

Szívelégtelenség
A szívelégtelenség minden szívbetegség végkimenete, ilyenkor a szív nem képes többé ellátni a szervezetet a szükséges vérrel. Számos oka lehet, ezek közül az esetek 95%-a az alábbi elváltozások következménye:
A billentyűhibák (elégtelenség vagy szájadékszűkület) gyakran fertőzéses eredetűek, de a billentyűk betegsége lehet veleszületett is. A billentyűhiba a szívizom károsodása nélkül is akadályozza a megfelelő működést, és túlterhelést okoz.
A magas vérnyomás az erekben fellépő fokozott nyomást jelent, ami a szívet állandó, túlságosan nagy erőkifejtésre kényszeríti, hosszú távon fokozottan megterheli, majd károsítja a szívizomzatot. Gyakran kíséri koszorúér-károsodás is.

Szívroham
Infarktus: a rettegett szó azt a folyamatot jelöli, mikor a szívizmot vérrel ellátó koszorúér eltömődik. Szorító fájdalom, légszomj, hideg veríték a jellemző tünetek. Aki már érezte ezeket, soha nem felejti, pedig előfordulhat, hogy ismét át kell élnie. Ha újra lecsap...- kattintson ide a részletekért!
A szívelégtelenség időskorban gyakoribbá válik, mert ilyenkor a szív már normális körülmények között is fáradt. Fiatalkorban a szívelégtelenség hátterében valamilyen billentyűhiba vagy a magas vérnyomás áll.

Minden, ami akadályt képez a vér útjában, megterhelést jelent a szívnek és gyakran kóros elváltozást hoz létre a szűkület felett. Például a magas vérnyomás kezdetben a főverőér kezdeti szakaszát és a bal kamrát terheli meg, míg a tüdőbetegségek következtében létrejövő elváltozások először a jobb kamrát terhelik. Ugyanígy, minden szívelégtelenség az előtte levő területeken okoz tüneteket, például a bal kamra elégtelenségével tüdőödéma (pulmonáris hipetónia) társulhat.

A bal és a jobb szívfél elégtelenségének kezelésekor közösek az életmódbeli- és étrendi változásokat ajánló tanácsok (kerülni kell az elhízást, ajánlott a mérsékelt fizikai megterhelés) és a vízhajtó gyógyszerek szedésén alapuló terápia.

Sokk
A sokk (shock) keringési és oxigénellátási zavarral, a káros anyagcsere-termékek felszaporodásával járó, az egész szervezetre kiterjedő működési elégtelenség. Kialakulhat a sokk szívelégtelenség miatti értónusvesztés és nagy mennyiségű vérvesztés következtében is. A sokk kiváltó oka lehet szív eredetű (miokardiális infarktus, tachycardia, heveny szívburokgyulladás, szívelégtelenség végső stádiuma), de okozhatja heveny allergiás reakció (anafilaxiás sokk), mérgezés vagy vérvesztés (külső vagy belső vérzés), kiterjedt égés, hányás vagy elhúzódó hasmenés következtében kialakuló kiszáradás, fehérjehiány valamint mellékvesekéreg elégtelenség is.

A tünetek az artériás vérnyomás akut csökkenésével állnak kapcsolatban: a bőr - főleg a végtagokon - hideg és szürkén sápadt. A légzés felületes, a szívverés felgyorsul, gyakran a percenkénti 140-et is meghaladja, a pulzus nehezen tapintható.

A sokk prognózisa akkor a legkedvezőtlenebb, ha hátterében visszafordíthatatlan szívelégtelenség áll. A halálozási arány annál magasabb, minél idősebb betegről van szó.

Jroux1 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 4223

A mértékét nehezen tudom megbecsülni. A baj az volt, hogy a jobb kezemen ment be, a balon meg ki, mert azzal épp a földkábelt fogtam. Rendesen éreztem a rázást.

Előzmény: Gasparius (4222)
Gasparius Creative Commons License 2015.10.05 0 0 4222

S mekkora volt az a "kisebb" áramütés?

Előzmény: Jroux1 (4221)
Jroux1 Creative Commons License 2015.10.04 0 0 4221

Végül is valóban elmentem a sürgösségire, 5 óra hosszat megfigyeltek. Szerencsémre nem volt semmi komoly.

Előzmény: Gasparius (4220)
Gasparius Creative Commons License 2015.10.03 0 0 4220

Én elmennék a helyedben, kicsit monitoroznák az EKG-dat, ennyit megér szerintem.

 

Előzmény: Jroux1 (4219)
Jroux1 Creative Commons License 2015.10.01 0 0 4219

Sziasztok!

 

Ma délután 3 óra tájékán kaptam egy kisebb áramütés a normál 220V-os hálózatról. Mivel már életemben volt két előző ilyen eset mindenfajta következmény nélkül, hát folytattam a tevékenységemet - persze mostmár áramtalanítás után. Az ütés után kitapintottam a pulzusom, nem vert össze-vissza a szivem.

 De azért müködött bennem a kisördög, hogy minden oké-e, ugyanis ritmuszavaros vagyok (pitvari fibrilláció olykor) Este 10-kor csináltam egy ellenőrző vérnyomásmérést, az eredmény 130/83 85. A 85-ös pulzus kicsit sok. Majd 20 perc mulva: 149/93 76. Vagyis a vérnyomás felment, a pulzus javult. Érdemes ezzel elmennem a sürgösségire? Vagy mostmár javuló pályán vagyok? 

 

Üdv.: Jroux

Gasparius Creative Commons License 2015.09.29 0 0 4218

Sziasztok!

katéteres ablációval kapcsolatos kérdésem van, azok segítségét , véleményét kérem, akik már átestek ilyenen.

 

59 éves vagyok, kb 15-20 éve van (illetve remélem, hogy már csak volt) időnként visszatérő szívritmuszavarom, pitverfibrilláció, amelyek között több év is eltelt. 3-4 ilyen esemény volt, belindulása nem köthető semmihez, spontán, különböző élethelyzetekben, majd mindig kórházban maradt abba spontán szintén, 24 illetve 48 órán belül.

Voltak pár hónapos béta blokkolós kezelések, de lelassított, elhagytam.

Viszont egy éve volt egy enyhe stroke-om, majd kb fél éve egy újabb fibrilláció kapott el. Ezután szedtem Rytmonorm-ot, minden kellemetlen mellékhatásával együtt.

 

Viszont előjegyeztek ablációra, amit egy hete el is végeztek Debrecenben. Fagyasztásos eljárást alkalmaztak, azt mondták, nagyon eredményes volt, rengeteg PV potenciálom volt mind a négy tüdővéna esetében, amiket lefagyasztottak.

 

Összességében azóta jobban vagyok és mintha az idő múlásával mindig könnyebb lenne egy kicsit, igyaz, hogy a nagy levegővételeknél, a végén fáj egy kicsit, de azt mondják, a hegesedés miatt van, el fog múlni.

 

DE!

 

Azóta a Rytmonorm-ot elhagyatták velem, hanem 2,5 mg Concor-t kell szednem, állítólag kb. 3 hónapig. Viszont tegnap este több extra ütésem is volt, a velejáró és az utána következő kellemetlen mellkasi érzéssel, gyanítóm, hogy a Concor miatt van, mert lefekvés után jelentkezett, amikor már kb félórája nyugalomban voltam, a pulzusszámom pedig 56 és 60 között változott, ez szerintem kevés, ezt pedig a Concor teszi.

 

Kérdésem az lenne, hogy olyanoknak, akik átestek abláción, a rehabilitációban milyen tapasztalatuk van? 

 

Köszönöm!

Cardio-Sp Creative Commons License 2015.09.22 -1 0 4217

A Cardio Service Point Kft.  KARDIOLÓGIAI MAGÁNRENDELŐJE  szeretettel várja mindazon személyeket, akik rövid várakozási idővel, diszkrét, gyors szakellátással , barátságos kultúrált  környezetben, és korszerű diagnosztikus eszközökkel szeretnének gyógyulni.  Előzetes bejelentkezés szükséges.

 

Rendelési idő:          Kedd: 16:00-20:00-ig.

Rendelő orvosunk:  Dr.Kerekes György (Kardiológus, Belgyógyász, Klinikai adjunktus)

 

Email:  rendelo@cardio-sp.com

Cím:    Debrecen, Vág utca 4.

Mobil:  (30)989 2964

Web:   www.cardio-sp.com

Tel.:    (52)-500-120

 

     

 

Vizsgálataink:

Szívultrahang, Nyugalmi és Terheléses EKG, 24 órás EKG Holter, 24 órás vérnyomásmérés, ABI Boka-karindex, Vércukor és Koleszterin mérés, Testtömeg analízis, Vizsgálati csomagok, Szakorvosi konzultáció

 

Akciónk:

Bármelyik vizsgálati csomagunk igénybevétele esetén plusz 1 egyedi alapvizsgálat 50%-os árkedvezménnyel vehető igénybe!

 

Ingyenes receptfelírást biztosítunk ha arra szükség van.  Számlát minden esetben adunk.

Részletesebb információk weboldalunkon megtekinthetők.

 

 

Várjuk szeretettel Önt és kedves ismerőseit!

 

 

 

 

 

 

 

kuzco007 Creative Commons License 2015.06.30 0 0 4216

195 magas és 70 kiló vagyok, 25 éves. Az mitől lehet, hogy ha előrehajolok vagy fekszem, illetve ha éhes vagyok akkor egy-egy ütem duplára sikerül, vagy az első ütés kicsi és utána gyorsan egy nagyobb vagy előbb a nagyobb és utána egy gyors kicsi szívverés aztán visszaáll normálisra és pár 10 ütem múlva újra főleg ha nagy levegőt veszek és ha odafigyelek rá. Általában lefekvés előtt és fekvő helyzetben jelentkezik, illetve amikor éhes vagyok vagy már ettem és jól laktam. Gondoltam sokmindenre, de inkább egy hozzáértő véleményét olvasnám. Érdekes módon ezek a tünetek csak akkor jelentkeznek ha ülök vagy fekszek. Köszönöm a választ előre is!

Eksztra Creative Commons License 2015.05.19 0 0 4215

Sziasztok!

 

Pitvarfibrilláció miatt, mindenképpen szükséges véralvadásgátlót szedni?

 

A Xarelto 20mg-os tablettáról van esetleg valakinek, valamilyen tapasztalata, mellékhatásai milyen szinten veszélyesek, gondolok itt a különféle vérzésekre, belsővérzés stb..

 

Vajon melyik jelent kisebb veszélyt vérzés szempontjából, a Xarelto vagy a Syncumar szedése?

 

Köszönettel

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!