2MM FALVASTAGSÁG AZ ERŐS NINCS AZ AZ ANYAG (Húrka vagy másra gondolok)
AMI SZÉTNYOMJA!
Nem is arra gondoltam, hogy a hurka szétnyomja a 2mm-t, hanem arra, hogy ha egy kicsit eltér a szabályos körívtől és felköszörültetem a belsejét, akkor mennyi marad a 2mm-ből. Meg persze az is számít, hogy ha a tartókeretet felhegesztem (bár valszeg csak ezüstel v. rézzel forrasztanám), a vékonyfalú anyag mennyire húzódik el a hő hatására.
Láttam már régi függönyben főzni a rizst, a vászonzacskót magam is próbáltam, szerintem nagyon praktikus. Konkrétan egy vászon tarisznyát használok ilyen célra, azt frankón rá lehet akasztani egy rúdra.
Mindig úgy csinálom a rizst, hogy dupla abálót rakok rá ( 5 kg 10 l lé:) Mikor felforr a víz bele a rizs+ fűszerek. Bors, só, majoranna. Rá a rizs és addig főzöm állandó kavarás mellett, még jó nem lesz. ( itthon mindig úgy van , hogy picit roppanjon a rizs)
Ha megfőtt ráöntöm a darálthúst ( bele az üstbe) rá a hagyma maradék fűszer. Üstben van összekavarva, kóstolva. Sokkal könnyebb összekavarni a foró anyagot. Utána kiöntjük egy teknőbe és lehet tölteni.
Ez sem hangzik rosszul. Én is ha van időm már előző este megfőzöm a rizst,így már hideg mire belekeverem a hurhaanyagba. Egyrélszt aznap nem megy el vele értékes idő,másrészt a főtt húst és zsiradékot még hűti is,ahelyett hogy még melegítene rajta ha frissen csinálnám.
Nálam már nem régi disznóvágások vannak 8-10 emberrel. Amit tudok egyedül csinálok,így be kell osztani a munkát és az időt.
Én is jártam már így hogy a rizs egy része kemény maradt.Múltkor kaptam néhány zsákot,abban főztem,de úgy rágyógyult a zsákra,hogy alig lehetett lekaparni. Ki is dobtam.
Legutóbb inkább előre megcsináltam egy nagy lábasban gáztűzhelyen. 1 rész rizshez 1,6 szeres víz és kevés só kell,többször megkeverni,majd amikor elfőtte a vizet (fedő alatt) még megkeverem,gázt elzárom,és lefedve hagyom még párolódni. Ugyanezt megcsinálhatod zsákban is. Főzés közben többször alaposan keverd át nagy fakanállal,majd amikor kiveszed az üstből,még egyszer. Teknőben vagy húsosládában valamivel lefedve hagyd még kövedni.
Mi úgy szoktuk, hogy a rizst jó bő vizbe feltesszük és lobogtatva főzzük ,közben kavargatva és amikor már majdnem megfőtt levesszük vagy 2 lével átmossuk ,hogy teljesen lejöjjön róla a lisztes rész,lecsepegtetni, száraz konyharuhán kiterítve megszikkasztani.Így finom és teljesen pergő lesz , tehát nem tapad össze.Ez a művelet a disznóvágás előtti este szokott megtörténni.
Lenne egy kérdésem: Mostanában vászon szatyorban főzöm a rizst a hurkához és néha kemény marad, néha csak néhány szem, van hogy a fele. Csináltam már párolva is az üstbe beleöntve és annyi abalével hogy ellepje, de úgy meg leégett. Ti milyen praktikával csináljátok????
Hellósztok!Bírtok nekem segíteni?Használt disznó perzselőnek mennyibe kerül amire aszt lehet mondani hogy jó vagy nagyon jó ár???Meg nem tud valaki eladó teknőt,kutricát meg rénfát???Kösszönöm a segitséget előre is!!!!!!
Ha nem sürgős,én lemérem,és lefényképezem az enyémet,de csak hétvégén tudom,mert mindig sötétben érek haza,meg olyan köd van hogy vakuval sem mennék semmire.
20 éve használom. Csövekből van,könnyű de erős. Idén tettem rá kézi csörlőt. Már egy 195 kg-os pácienst felhúztam rajta,de annak meg leért a feje,olyan hosszú volt.
A csörlő miatt meg kell toldanom a csöveket,bár egy átlagos 140-150 kg-oshoz még elég a jelenlegi magassága.
Szombaton úgyis vágok,remélem nem felejtem el a fényképezést,és csinálok több képet bevetés közben. Addig a türelmedet kérem!
Nagyon jó, és jogos a felvetésed. Én már elég régen küzdök ezzel a problémával, de akárkit próbáltam megkörnyékezni senki sem vállalta a fűrészlapok élezését. Pedig olyan embereket kerestem fel akik kimondottan ( igaz faipari) lapok gyártásával, élezésével foglalkoznak. Meglátták az apró fogakat és elhajtottak. Azt mondták vegyek újat, mert az sem lenne drágább mint ha ők reszelgetik nekem. Pár lapot megreszeltem én, de közel sem volt olyan tartós mint az eredeti éle volt. Így marad a folyamatos újítás.