Keresés

Részletes keresés

arpipa Creative Commons License 2006.08.29 0 0 104

a sorkatonák leszerelésükig a kézfogásra készültek, vagy annak elutasítására, nekem több aláírt képem van, talán nem voltam annyira népszerűtlen, igaz volt akit a katonák és mi is patkánynak neveztek, később lett " rattus", így latinul szebben hangzott, milyen emer lehetett, én dolgoztam vele, akkor nem szerettem.

a képeket szándékosan válogattam felismerhetetlenre, most küldök csoportképeket, 85- 89 közöttröl

még jelentkezem, mindenkinek válaszolok, Anna-völgy kezd tetszeni, azért az egy beszédet mondott Jánosrol is van sztrori.

a képek! kábeles külön majd

árpapa

 

 

 

kovacsgyula44 Creative Commons License 2006.08.28 0 0 103
Kedves Arpipa 73 után 12 évet szolgáltam a Tüzér Kiképző Központban, majd 85-től 2000-ig nyugdíjazásomig Pécsett voltam. Az Anna-völgy ma is "elvtársi" pihenő. A baráti társaságban tábornokok és tiszthelyettesek is vannak, nyoma sincs bokacsattogtatásnak, de azt azért nem egedjük meg magunknak, hogy mondjuk Sebők Jánost "Janikám"-nak szólítsuk. Tartottunk találkozókat Pusztavacson, amíg Horovitz Feri volt ott a parancsnok. Egy találkozónk volt Tapolcán is, Németh Gyula és Simo Attila voltak a vendéglátók. Az utolsó néhány találkozót tartottuk Anna-völgyben, központi elhelyezkedése miatt, meg azért, mert ezzel az üdülővel Major Bélának jó kapcsolata van. A Káldi erdő említésére nagyot dobban a szívem, az az erdő a magyar erdészet csúcsa, egy bajor erdész telepítette, ott az erdőben temették el, többszáz éves tölgyek közelében, sírversét a soproni erdészeti tankönyvek is idézik. Magam is dolgoztam egy baromi nagyot abban az erdőben. Üdv. Gyula
tuzer Creative Commons License 2006.08.28 0 0 102

Hehe, ezen röhögött az egész lakótelep.

 

Izé, tudja, szmetana, olyan sűrű fehér!

 

Egyetértek. Tapolcára gyalog lemennék. Pedig Annavölgy itt van Szentendre mellett a számban.

 

Magyar Feriről, Bacsa Miskáról tudsz Valamit?

Előzmény: arpipa (95)
kábeles Creative Commons License 2006.08.28 0 0 101
Kedves arpipa!Sajnos a képek valahogy nem jöttek át!Túl nagy kérés lenne,hogy küld el az e-mailomra?(kabeles@freemail.hu)Hátha lenne rarjtuk ismerős arc!Az előző hozzászólásaidhoz csak annyit,hogy bár semmi közöm az egészhez,de egyetértek veled.Annak idején én is cipeltem a meszeszsákot valamelyik építkezésén.Ha valahol akadt valami jó kis munka,amihez már a helyi tsz-tagoknak sem füllött a foguk,arra mindig jók voltak a katonák.Igazad van a helyszint illetően is.Egyik kikéző tiszt -társad mondta(akár te is lehettél),hogy aki Tapolcán volt katona,az elmondhatja magáról,hogy katona volt.A C-körlet jó hely egy találkozóra(katonáknak)!Remélem érted mire gondolok.Szerintem ne idegesítsd ezen magad,nehogy félre üss a baltával.Lehet,hogy jobb ha az ilyenek nem mennek Tapolcára,mert ott katonák vannak(voltak(().
Tisztelettel,kábeles
Előzmény: arpipa (99)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2006.08.28 0 0 100
Tisztelt volt rakétások! Kötelességem jelenteni, hogy a Tapolcai Tüzérek Baráti Körébe nemcsak Polonyi Gézánál, hanem Horovitz Ferinél, Békési Zolinál, Major Bélánál is lehet jelentkezni. De, ha engem felhívsz a 06-20/358-5151 telefonon, akkor fentieknek tudom továbbítani az adataidat. Szeintem ennek a topicnak a nosztalgiázás a célja, nem a régen behegedt sebek hasogatása. Csak a szépre emlékezzünk. Üdv. Gyula
arpipa Creative Commons License 2006.08.28 0 0 99

az alábbi kép 1986 június 25-én készűlt, egy nappal az éles indítás előtt.

ezt nevezték 1-es készűltségi fokozatnak, a rakéta célra irányozva, és elvileg öt percen belűl indítható, hogy mennyira voltunk gyorsak, látható, a keret még nem ért le, az irányzás megerősítését várjuk, mi végeztünk.

a két jobb oldalán a két merev fószer, az ellenőrző csoport tagjai.

valahol én is rajta vagyok és várok.

árpapa

Előzmény: arpipa (98)
arpipa Creative Commons License 2006.08.28 0 0 98
1-es készültségi fokozat, 1986 június 25 Kapusztyin-jar
arpipa Creative Commons License 2006.08.28 0 0 97

 

végre talán egy kép, a 9p117m rakéta indító állvány

árpapa

Előzmény: arpipa (96)
arpipa Creative Commons License 2006.08.28 0 0 96
egy kép, egy próbálkozás, árpapa
arpipa Creative Commons License 2006.08.28 0 0 95

szevasz Gyula!

én nem ismertelek, de szerintem talán ellenőrző csoportban találkozhattunk,már mint te ellenőriztél minket.

érdekelne az Anna-völgy, ez már régebben is valami elvtársi pihenő lehetett?

én még csak most hallottam róla.

a megjelent Tapolcai Tűzérek, úgy rendfokozatilag a magasabb régiókba tartoznak?

van-e a találkozón mondjuk bemérő rajparancsnok,kidolgozó, vagy 6-os kezelő beosztású, tudod akik vitték az alakulatot úgy előre, egészen az aranykoszorús kiváló dandár címig?

ez nem valami slepp féle gyülekezet, ahol: "szerbusz kérlek szépen" van?

ezek a kérdéseim Gyula!

a kételyeim: a Tapolcai Tűzéreknek, Tapolcán kell találkozni, vagy esetleg, a "C" körletben, valamely tisztáson, a TBP helyén, vagy Válluson az erdőben, vagy Káldon az erdőben, még talán Márkó is megtenné, meg Kapusztyin- jar. ezeken a helyeken jártunk, de Annavölgyben még soha, és szerintem semmi köze a Tapolcai Tűzérekhez.

ja és van itten két tök üres laktanya, még a hemo is talpon van, de hírdetik eladásilag.

ma fát vágtam,

annyira felkavart a bejelentkezésed, főleg az egyik említett név, hogy szépen összevágtam két napi adagot, az anyósom kérdezte: miért mondod fiam, ha a tuskóra ütsz, nesze még egy autó föld?    

egyébként az általad említett embert én vittem fel Budapestre, mikor ment a szovjetúnióba akadémiára, és a virágait kellett csepel autóval vinni rokonhoz, kocsiparancsnokilag, és mikor a rokon ételt italt kínált, ő mondta: az elvtársak sietnek haza.

a sofőr kivitt a rokonaihoz, ott jól bezabáltunk.

és még egy, de ez már legenda, mikor az elvtárs először jött haza a szovjetúnióból, a boltban elfelejtett magyarúl, és mutogatott gesztikulált, míg kinyögte, hogy tejfölt kér!!  

hát Gyula üdvözlünk közöttünk, itten nincsen bokacsattogás.

árpapa 

Előzmény: kovacsgyula44 (90)
PAPA1970 Creative Commons License 2006.08.28 0 0 94

 Sziasztok!

 Nem tudnátok egy állománytábla szerü dolgot feltenni, hogy képbe legyünk. Miből mennyi volt, és milyen szervezésbe.

Köszi

Papa

Előzmény: arpipa (93)
arpipa Creative Commons License 2006.08.27 0 0 93

Bocsi kábeles, az előző hivatkozásom Tüzér-re vonatkozott.

kedves tüzér!

mint írtad, 1975-ben kerültél a céghez.

én 1976-ban, az első osztály / dzsudó / első üteg / hosszu kovács / indítószakaszába 

a te beosztásodnak megfelelő: nálunk a Pető Laci volt, a többiekről majd később.

jelentkezem még, szépen terjed a hírünk, én helybéli vagyok majd mozgosítok

árpapa 

Előzmény: tuzer (91)
arpipa Creative Commons License 2006.08.27 0 0 92

az Anna-völgyi találkozókra rendszeresen kapok meghívót, eddig még nem tudtam elmenni, én még nem érzem magam nyugdíjasnak, habár az vagyok, viszont engem nem szerveztek ki a hadseregből, én kértem a nyugdíjazásom ezért a nyugdíjam harmada a maiaknak, erről is írok még.

egyetértek a "kábeles"-el!!

akinél jelentkezni lehetne, ismerem.

Szigligeten épített nyaralót, a horgásztanya terhére hordatta velünk a telkére a töltés anyagot, kocsi parancsnoknak kellett lennem, mikor eljött az ebéd idő, be kellet jönni a laktanyába étkezni, utána folytatni a melót.

eléggé anyagiasnak ismertem meg, később a laktanyában az ital automaták üzemeltetésében is benne volt a keze.

szerintem nem volt a legnagyobb tüzér közöttünk, és népszerűségnek sem örvendett, talán ezért nem erőltetem az Annavölgyi találkozásokat.

árpapa  

Előzmény: kovacsgyula44 (90)
tuzer Creative Commons License 2006.08.27 0 0 91

Bárkinél jelentkezem, de nála nem.

Gyakorlaton késért pisztolyt fogott tiszttársára, majd letagadta, és rágalmazásért fel akarta jelenteni. Majd mikor kiderült, hogy van szemtanú, aszondta: ja, akkor bocs.

 

találkoztam vele, miután leszerelték vmi stikli miatt, úgy köpködött a seregre, hogy az valami hihetetlen. Nem egy csontos szerkezetű valaki.

Előzmény: kovacsgyula44 (90)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2006.08.26 0 0 90
Tisztelt volt tapolcai kollégák! Örömmel találtam rá erre fórumra. 1966-tól 1973-ig voltam a 2. üteg bemérő tisztje. Az előző topicot nem olvastam, így nem tudom felhívta-e valaki a figyelmeteket arra, hogy van egy társaság, akik a "Tapolcai Tüzérek Baráti Köre" tagjának vallják magukat. Évente rendszeresen találkozunk, a legutolsó találkozó június 10.-én volt Annavölgyben. Ebbe a körbe Polonyi Géza nyá. ezredesnél lehet jelentkezni. Telefonszáma: 06-30/942-4971. Valaki Rádóczi Jancsit említette, sajnos fiatalon meghalt. Pesti Albert Tibor ragyogó formában van, nyugdíjas. Majd még írok. Gyula
kábeles Creative Commons License 2006.08.25 0 0 89
Julius végén jártunk nálatok.Tapolcára rá sem lehet ismerni.Az egykori csendes kisváros már a múlté.És hiányoznak belőle a katonák is.(Bár nem tudom a helyieknek mennyire)Van körforgalom,fekvőrendőr,bevásárlóközpont,meg minden.Aztán befordultunk jobbra a Dobó laktanya felé és én egy másik Tapolcát láttam.Persze sokat szépült a lakótelep,de sokminden még a régi. Ezt egyáltalán nem bántam,jó volt egy kicsit emlékezni azokra az időkre,amiről te is írsz.Betértünk a kis büfébe,ahol a magyart kissé törő hölgy kedvesen kiszolgált hideg Traubival,ez jó l esett,mert nagyon meleg volt!Az ott iszogatók is udvariasan fogadták az "idegent".Érdeklődtem egykori század PK.-m után,megtudtam,hogy K.B. bácsi jól van,néha megfordul e helyen.Éljen soká egészségben.A laktanyát valamilyen biztonságiőrők őrízték.Én is szivesen bejártam volna,még egyszer megnézni azokat a helyeket ahol annyi időt töltöttünk.Talán minden szeglet egy új emléket idézne fel.Azért így is jó volt ez az (idő) utazás.

Elnézést kérek azoktól,akiket esetleg untatok a szövegemmel.A technikai részletek sokkal érdekesebbek,magam is érdeklődéssel olvasom őket..Árpapa kérünk még sztorikat!Nincs esetleg 86-87 környékéről?Henger '86?Ezt vajon hányan tudják,hogy mi volt?
Üdv,kábeles
Előzmény: arpipa (88)
arpipa Creative Commons License 2006.08.25 0 0 88

a laktanyáról: tervezem, hogy bemegyek még az idén és videóra veszem, az aszfalton már szépen nől a fű, a gaz mindent ellep.

a lakóteleppel kapcsolatosan van némi igazságod, hogy egy kicsit politizáljak, a mi képviselőnk újságban leírta, hogy elkeserítí; a telepiek nagyon leszavazzák minden esetben, ettől függetlenül mindig nyer.

minket az keserít el, hogy egy képviselő ilyent leír, és érezzük is, hogy tudja a szavazatunk.   de itt nem akarok politizálni többé.

 

ma inkább sztoriznák egy keveset.

a Váradi Miklós vezérörnagyról, a  "Cár"- ról.

én két évig szolgáltam alatta, 1976-78. 78 december 15-én ment nyugdíjba, ez majd lényeges lesz a sztori szempontjából.

fiatal örmesterkén kaptam szolgálati lakást és természetesen választhattam is kettő rossz közül, mint később kiderült, a legrosszabbat.

földszinti volt, a patak mellett, és esőben  visszajött a szennyvíz, mert alacsonyabban volt a derítő szintjénél. 

hónapokig panaszkodtam, nem volt eredménye.

december 13-án magán kihallgatást kértem a "cár"-tól, és akkor láttam dönteni.

berendelte a kommendáns fönököt, a polhelyettest, a  század paracsnokomat, osztályparancsnokot, párttitkárt, és még egy rakás embert.

Én kellően betojtam, és azt is megbántam, hogy megszülettem, a végrendeletemet fogalmaztam magamban.

ebből a társaságból létrehozott egy háromfős bizottságot, még aznap a lakásomra kellett menni, megszemléztek/ továbbra is be voltam tojva /

még a pici lányom is mutatta hogyan jön fel a szar.

visszamentek, jelentettek.

berendeltek, és azt mondták, menjek lakást választani, egy akadémistának volt kifestve és félre téve, pofátlan módon azt választottam.

az öregnek jelentették, az pedig vissza üzent, másnap 14-n 16 órára jelentsem, hogy beköltöztem. kaptam vagy ötven katonát a hurcolkodáshoz, az öreg a Hm-ben volt, a nyugdíjazásával kapcsolatban tüttették ki.

a kapunál kellett várnom, és ott jelentettem.

a beköltözés gyors volt. majdnem tíz évig laktam abban a lakásban, soha nem rótta fel senki, a panaszomat

akkor így mentek a dolgok és én úgy fogtam fel, egy örmesternek is lehet igaza, ezért becsültem Váradi Miklós vezérörnagyot.

Nyugodjon békében!

Előzmény: kábeles (78)
tuzer Creative Commons License 2006.08.25 0 0 87
Nem volt hozzá semmilyen rakéta. Különböző pct. és repesz lőszerek, összesen 1 ja=80 db.
Előzmény: Hpasp (85)
uselessjunk Creative Commons License 2006.08.24 0 0 86
BK-5 biztos nem volt hozzá, mert az a 100mm huzagolt hk. ágyúnak a kumulatív gránátja. Az MT-12-höz BK-3M és BK-16 volt, a repeszgránát jelölése OF-35.
Az irányított rakétákhoz szerintem nekünk nem volt meg a kiegészítő rendszer.

UJ
Előzmény: Hpasp (85)
Hpasp Creative Commons License 2006.08.24 0 0 85

Tüzér,

 

elnézést kérek az OFF-ért, de...

 

... az MT-12 -es ágyúkhoz volt nállunk 3UBK-10 9M116 Kastet/Kan rakéta rendszeresítve?

A tipikus javadalmazás ez volt(?):

8db BM-2/-20/-25 

4db BK-5/-17

4db OF-15

4db Kastet/Kan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

uselessjunk Creative Commons License 2006.08.24 0 0 84
Valószínüleg a híradások miatt, ahol a nyugati sajtóból átvett NATO kódokat használják. Az eredeti orosz megjelöléseket (sajnos) általában csak az üzemeltetők ismerik

UJ
Előzmény: krivics (83)
krivics Creative Commons License 2006.08.24 0 0 83
Köszi a pontosítást, szerintem ez másnak is fontos info. Amióta beszélni lehet róla mindenki csak Scud-ként, jó esetben ScudB ként emlegeti.
Külön sajnálhatjuk, hogy mi még ennyit sem hagytunk belőle.:(
Előzmény: arpipa (82)
arpipa Creative Commons License 2006.08.24 0 0 82

pontosítva: rakéta indítóállvány  / 9p117m /

ez volt a neve a berendezésnek, a rakéta: 8k14

megvásárolni 9k72 rakéta komplexumként lehetett, abba beletartozott minden, az utolsó csavarig és leírásig

árpapa

viszont fáj a szívem a képek láttán.

Előzmény: krivics (81)
krivics Creative Commons License 2006.08.24 0 0 81
Részletes képek az indítóállásról.
Előzmény: uselessjunk (74)
krivics Creative Commons License 2006.08.24 0 0 80
Félreérted, az az egy telefon nem kint a lépcsőházban volt, hanem a pk. technikai helyettes lakásában. Aki viszont az gyakorló célzattal elrendelt riadókor nem otthon volt, hanem a laktanyában ellenőrizte a végrehajtást.
Előzmény: arpipa (77)
krivics Creative Commons License 2006.08.24 0 0 79
Nem láttam a hadműveleti térképeket.:)
De a lényeg az, hogy a kilövőállások, valamint a 2.-3. lépcsős csapás rakétáit tároló, szállító MRTB települési körletének védelmére valamelyik Somogyban állomásozó lövészezred volt tervezve.
(nem igazán értek a ehez, lehet hogy valaki jobban tudja mit jelent ha a lövészek védenek egy területet)
Előzmény: PAPA1970 (71)
kábeles Creative Commons License 2006.08.23 0 0 78
Kedves árpapa!Örülök,hogy megúsztátok a tüzijátékot!Szóval te ott élsz Tapolcán a lakótelepen.Nem akartam leszólni,talán rosszul fogalmaztam.Tudod,maga a környezet emlékeztet azokra régi (szép) időkre,amit itt töltöttem el.Amikor még egy huszassal fiatalabbak voltunk.Ritkán járok erre,(debreceni vagyok)de akkor ellátogatok ide,körbejárom a kerítést,(ameddig lehet)és a lakótelepet.Egyszer még szivesen körülnéznék bent is,ha ez lehetséges volna.Amíg még megvan.
Üdv,kábeles
arpipa Creative Commons License 2006.08.23 0 0 77

Kedves tüzér!

a napokban keveredtem a topicba, és örömmel tapasztalom,  megszaporodtak a hozzászólások.

elnézést az előbbi napló részletért, de már írtam, hogy személyesebbé kellene tenni a topicot, és ahogy végig olvastam az elmúlt napok beírásait, sok élmény tolult fel bennem.

úgy vélem nyugodtam viheted a felderítő, bemérő részt, a rakéta technikai része rám maradhat, 18 évig csináltam.

-- a rakétát egy szakasz önállóan el tudta indítani, nem volt kód, gyakorlatilag voltunk egy páran akik egymagunk is megtettük volna, ismertük minden beosztott feladatát, és voltak csökkentett létszámú feladatok is.

a szakaszt, indítószakasznak hívták.

kettő rajból, illetve részlegből állt.

- szerelő részleg: parancsnoka tiszthelyettes: 1-es kezelő

           kezelők számozva: 4-es kezelő, szerelő

                                           5- ös kezelő: indító állvány segédvezető

                                           6-os kezelő: indító állvány vezető / tiszthelyettes

                                           7-es kezelő: szerelő, gépjárműveztő / csepel majd ural / 

                                           8-as kezelő: tüzoltó és gépjárművezető / egyszemélyes tűzoltó, 3-5 perc alatt telepítette a gépet, vizcsapással, pörgés volt /

- irányzó részleg: parancsnoka TISZT /Később tiszthelyettes /

                                            2-es kezelő: főirányzó  

                                            3-as kezelő: irányzó

- operátor- technikus: TISZT 

-    Indító Szakaszparancsnok: TISZT!

Ha megszámoljátok, három tiszt, kettő tiszthelyettes, és és hat sorállományú volt egy szakaszban. a maiak megnyalnák  magukat egy ilyen állományért, ez profi szakasz volt.

én 1-es kezelő voltam hat évig, kettő évig irányzórészleg parancsnok, egy évig operátor / utáltam mert fobiás vagyok / majd kilen évig szakasz parancsnok, a végén a szakma nagy öregjének neveztek/ Néphadsereg újság cikk 1986 /

legközelebb a feladatokról írok, olvassátok el a Hívó neve Bravó kettő nulla.. , a nagy Sas felderítő azon morfondírozott, hogyan nyílik a technikusi fülke ajtaja  fogalmuk sem volt a scudról és nem is látták, mert elkapták őket.

egyébként "bunker kulcsnak" hívták és minden kezelőnek volt,  hajlított gömbvas, négyszögletes vájattal.

a laktanya valóban elhanyagolt, a lakótelep annyira azért nem, itt élek.

ja és a riadó csengő az volt, viszont az Üti-k sem voltak hülyék, ha telefonon rendeltek el riadót, egy megadott számot kellett visszahívni, hogy ismételje meg az előző parancsot, gondolom a lépcsőházi telefon nem volt a címlistában.

üdvözlettel: árpapa        hogyan lehet képet feltenni!!???                  

Előzmény: tuzer (69)
arpipa Creative Commons License 2006.08.23 0 0 76
 Szevasztok, megjöttem a tüzijátékról: idézet a a naplómból: Még a metróból kijövet hívott a ....tt , Sümegen hatalmas szélvihar volt. Gyanúsan kezdett az ég beborúlni, megbeszéltem a bátyámmal, ha esne, inkább szarrá ázunk, de nem megyünk a tolongó néppel, nem gondoltam volna, hogy hamarosan erre szükség lesz, és döntéseket kell hozni. A tüzijáték pontosan kezdődött, előtte nagy villámlások, négy- öt percig ment az első rész, a unokámnak nagyon tetszett.

Aztán hatalmas szélvihar kerekedett, felhőszakadással, az  adtuk a polómat, azonnal elázott, lemásztunk  kukáról, és a ..nát magamhoz szorítva megindultunk, a kettes villamos lejárója felé, lent állt a tömeg, és özönlött a nép lefelé, üvöltöttem hogy azonnal menjünk fel a lépcsőn, a ....ék maradtak, de anyuci jött velem, a lefelé áromló nép majdnem elsodort a fal mellől, de nem hagytam magamat.

Fennt tombolt a vihar, anyuci szájába belement az eső mikor beszélni akart.

Egy szabadtéri étterem felé vettem az irányt, fa tetejű bódék voltak, megterítve kajákkal, de az étlapokat már szanaszét fújta a szél.

Egy pincér szólt, hogy álljunk be oda, a fejünk védve volt, oldalról bevert az eső, anyuci elázva, én is alsó gatyáig, és a ...na is.

Kaptunk asztalterítőket, abba bugyoláltuk a ...nát, remeget és sírt.

Vissza indultam a ....ért, akkor jöttek fel az aluljáróból, biztonságba vezettem őket.

Tíz perc múlva, vagy valamikor, a szél csitultával elindultunk a metró felé, még esett az eső, a ....át magamhoz öleltem, és mentünk, egy kapualjba beinvitáltak, de száraz ruha nem volt, tovább mentünk, egy rendőr a forgalmat állította meg, csak a gyalogosok mehettek.

A metróban már nem volt tömeg, a lefelé menő mozgólépcsőket kikapcsolták, nagyon helyesen, legyalogoltunk, szerelvényre szálltunk, ülőhely is jutott.

A ...na imára kulcsolta a kezét. Beszéltem hozzá, puszilgattam, a vége felé már nevetett, mert állomásokat varázsolt.

A kocsihoz menet már hideg volt, de hamar oda értünk, pokrocokat kaptunk a ...től, anyuci és a ...na szárazra kerűlt. Én pedig elsírtam magamat, anyuci kinevetett, azt hitte bepánikoltam, pedig csak boldog voltam, megmenekültünk épségben.

Később tudtam meg, a viharban rengetegen megsérűltek, és többen meghaltak.

Előzmény: PAPA1970 (67)
arpipa Creative Commons License 2006.08.23 0 0 75

a fényképen a felsőn, két különböző rakéta típus van, a távolabbi volt Tapolcán, a közelebbire cseréltük volna a nyolcvanas évek végén.

árpapa   

Előzmény: uselessjunk (74)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!