Ma vettem anyagot (vörösréz) egy eprüvetta elkészjtéséhez. Kérdésem az volna, hogy ugye jól gondolom, hogy a cél a, hogy magában a fokolót rejtő hengerben minél kevesebb párlat legyen, ezzel biztosítva azt, hogy a készülék minél onlájnabb legyen és pillanatrakész értéket mutasson? Tehát a hengerként funkcionáló csőben minél kisebb hézaggal "lötyögjön a fokoló. Természetesen ésszerű határon belül, mert hát ugye a csapágyillesztés meg mérési pontatlanságot okzna. A be és kifolyó cső átmérője gondolom indiferens, csak az a lényeg, hogy elnyelje a csorgó nedűt. Ezen kívül van valami, amire oda kell figyelni a készítésnél?
(Itt bugyog kánonban három hordó cefre a szobában. Szép hangjuk van. Éjszaka olyan, mintha az aggteleki csppkőbarlangban aludnék. :-)
Akit magánba zavartam a hegesztős kérdésemmel (nick nevét nem jegyeztem meg, az eredetit nem írom ide!), annak válaszoltam magánba, de vissza jött a levél arról a címről amiröl írt! Csak itt is szeretném neki megköszönni a válaszát!
Gratulálok, nagy lépésekkel haladsz az egymenetes főzés felé. Jól figyelted meg a dolgokat!
A lelkiismereted megnyugtatása érdekében javaslom, hogy vegyél el az elején egy kis rézelejét. Először csak kevés "középalszeszt" hagyj meg egymenetesen, s aztán bátrabb leszel és meg tudod állapítani mennyi maradjon így.
Csinálják ezt többen, csak nem merik beismerni:-)))
Sziasztok. Az lenne a kérdésem, vagy inkább feltevésem, hogy mi lenne akkor, ha a cefre főzésekor, az elején lejövő erős(kb.55-40 fokig) alszeszt félretenném, és csak az utána kifolyó gyengébb alszeszt finomítanám.Azért gondoltam erre, mert ugye minél többször fözzük az alszeszt, annál több aromát vesztünk.Igy az elején lejövő, aromákban is gazdag részt már nem kellene ujra finomítani.
Sokat gondolkodom mit lehetne csinálni, mert például az idei kajszimat szerintem kinyírtam,valszeg sok előpárlatot vettem el.Teljesen jellegtelen lett, pedig a gyümölcs első osztályú volt, és a cefre főzésekor nagyon jó illatok jöttek, de már finomításkor sem éreztem annyira az illatokat.
Különben kiváncsiságból a fele cefrémet elvittem egy tornyosba lefőzetni, és hát a különbség ég és föld lett.
Vagy ha tudtok valami műhelytitkot szívesen venném, mit lehetne csinálni hogy az illatok jobban megmaradjanak.Esetleg deflegmáció csökkentés??
A "snapszmesterek bibliájában" nincs szó metil mérgezésről. De lehet hogy én sem olvastam.
Isteni szerencs hogy nem könnyű kinyerni a metilt töményen mert kapnátok egy halálos mérget. Ami ugye kis töménységben nem okoz gondot, de töményen HALÁLOS!
Mint a konyhasó, cukor, liszt, stb. Csak a bevitt mennyiség dönti el hogy éltek vagy haltok.
Volt élet az 1x1 elött is, de ilyen kérdés még nem volt. Engedd meg hogy örüljünk egy kicsit.
felénk mínusz 2-6 volt bent a településen, odakint a határban 2-3 fokkal mindig hidegebb van, ezét gondoltam, hogy lehet alapja a leszedés megkezdésének, HA az a pár fagyos éjszaka bepuhítohatta. Ezzel kapcsolatban a korábbi csipkebogyós hozzászólások szerintem kicsit ellentmondóak, hogy mettől-meddig éri meg szedni.
„Na menny a p….. kisköcsög, neked valszeg semmi bajod nem lesz tőle, merthogy most kaptál utoljára! Már a kérdés is becsületsértés! Mennyé vissza a klimóba, oszt szlopáld tovább kétpofára a jó kis egészséges kannás bort, az való neked, gyökér!”
Hát, asszem most voltam utoljára. Csak páran vannak kint, azoknak is a java új. Szinte mindenhol hostess lányok vannak, akik legjobb esetben is azt mondják, hogy nem értenek hozzá, de egyébként elhajtanak, azt sem tudják, mit kérdeztél. Az a lényeg, hogy kitölti a 700 Ft-os két centest, oszt húzzál arrébb. A kolbászok ugyanazok a becsomagolt cuccok, mint amit az Auchan-ban látsz tizedannyiért, egy adag sült krumpli szirom 1000 Ft, 2000-ért mentél be, úgyhogy teljesen fogyasztóbarát, és rendkívül szakmai rendezvények lettek ezek márJ))
Mégis brutális a tömeg, szinte meg sem tudsz mozdulni, igaz így szombat este, valszeg randihelynek minősül, mert gyakorlatilag csak párokat látni(és milyen csajokat!mm…)
Az viszont pozítívum, hogy a fiatalok már sokan értékelik a pálinkát, nem csak a szar gabona, meg cukornádpárlatokat vedelik, és hogy igazából rossz pálinkát nem ittunk, csak talán gyengébbeket, mint vártuk. Nekem a Guszto vilmos körtéje jött be legjobban.
Én nem hallottam még, de ez semmit nem jelent. A körtéd lehet kevésbé karakteres, így a birs egy kicsit határozottabbá teheti az illatát, netán az ízét.
De, vegyes illat lesz, ami sokunknak nem lényeges, hisz elég ha a gyümölcs illatát érezzük, mindegy milyen
és az íz eltolásához jelentős százaléknyi (25) birs kell, szerintem egy 350 liternyi körte cefrébe kb 50 liternyi, ami nem a kicsit reszelek rá kategória.
Én nem borítanám ki látatlanban azt a körtecefrét, hanem csinálnék egy próbafőzést és tesztelgetve kezdeném inni.
A metanolmérgezés a leírások szerint 24 óra múlva jelentkezik (fejfájás, szédülés, hányinger, szívdobogás, remegés, látásproblémák) ezért első nap csak egy féldecit innék, ha nincs bajom tőle másnap 1 decit, harmadik napon 2 decit.
Ugyanez igaz mindenféle gyanús forrásból eredő pálinkák esetében is, egyből nem szabad sokat inni belőle.
Egyébként minden pálinka tartalmaz minimális mennyiségben metilalkoholt, ha az ártalmassági küszöb alatt van nincs probléma vele.
Sajnos lebuktattál,így be kell vallanom, a másvilágról írok.
Még megboldogult földi koromban későn vettem ki a magokat a cefréből (a főzés előtt). A pálinkát csukott szájjal (oxigénszegény környezet) ittam, és utána nagyokat lihegtem, így: huuuu (oxigéndús környezet).
A rézfütyülőm eddig nem tudtam mitől nőtt, de már ezt is értem.
Kívánom Neked, hogy a különösen választékosan feltett "érdekes" kérdéseidet minél később kelljen megvitatnunk itt, a mennyben.
Öntsd ki. Csoda lenne, ha jó lenne. Persze, ha gondolod, megkóstolhatod magát a cefrét. Ha finom, akkor csinálj egy kis mennyiséggel próbafőzést (1x1-ben megtalálod a módját). De ne reménykedj. Ki van zárva, hogy jó legyen. Esetleg csak akkor, ha agyoncukroztad annak idején.
Sajnos rossz volt a főzőm (hazaipalinka.hu - innen ne rendeljetek sztem), nem volt hozzá súlyszelep, nem lehetett benne főzni. Olajfeltöltésnek nem néztem utána, most végre ez lesz a megoldás, megvettem hozzá a záró elemeket is.
2 évi körte cefrém viszont hordóban áll (tavalyi, tavalyelőtti). A hordók légmentesen zártak. Nemrég megnéztem, nem büdös, ránézésre szép sárga.
A kérdés az, hogy főzzem vagy öntsem inkább ki? Van erre így válasz? Mit kell nézni, hogy jó-e még?