Keresés

Részletes keresés

jamaica2 Creative Commons License 2007.11.21 0 0 44
Bocs alánok a később itt élt kazárok területét birtokolták az alább említett korlátokkal.
Előzmény: jamaica2 (43)
jamaica2 Creative Commons License 2007.11.21 0 0 43
A Tarim medence a tochárok és Nyugaton az iráni szakák hazája. Alánok gyakorlatilag helyileg a kazárok területét foglalták el (a gotok miatt átnyúlva az Aral tóig).
Előzmény: lyesmith (42)
lyesmith Creative Commons License 2007.11.21 0 0 42

"fő táplálékuk a hús, a tej, és kisebb mértékben a vér. "

 

A szkíták pl évi 63 000 tonna gabonát exportáltak Athénbe. A szarmaták ugyancsak exportáltak gabonát. A magukat a heftalita hunok városokban laktak és földet műveltek.

 

Na mindegy.

 

Gyakorlatilag lehetetlen beazonosítani hogy a hunok etnikailag hova tartoztak. Főleg azért mert keveredtek etnikailag. Mire európába értek már min 600 éve elkerültek az eredeti hazájukból, és főleg európai népek között éltek. Már amikor először megjelennek a Tarim medencébe az alánok felét elkergetik másik felét beolvasztják. És így zajlott tovább az elmúlt félezer évben.  Ha hódítottak akkor elvették a legyőzöttek nőit. Ha szövetséget kötöttek akkor is házasságot kötöttek az szövetségessel.

Előzmény: Törölt nick (41)
jamaica2 Creative Commons License 2007.11.21 0 0 39
A korai időkben búzát kölest árpát cirokot és ez mellett csak ott volt a rízs is Kínában. Dél Kelet Ázsia a rízs domesztikálási centruma körül (pld a nem kínaiak által lakott Jangcétől délre élők) esetében volt rízsevő kultúrák.
Előzmény: Törölt nick (37)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.11.21 0 0 38
ácsi. azt, hogy a hunok milyen nyelven beszéltek, nem tudjuk. nincs olyan hogy ótörök nyelvű hunok, ez csak feltételezés, mivel nincsenek hun nyelvemlékek.

hogy mi a hun, azt leírtam. 3 különböző időben és 3 különböző térségben jelentek meg magukat hunnak nevező népségek.
Előzmény: Törölt nick (36)
jamaica2 Creative Commons License 2007.11.21 0 0 35

Lehet, hogy rosszul emlékszem, de a korai kínaiak nem voltak tisztán rízs evők!!!!

A búza, köles, cirok, árpa mellett a rízs csak egyik volt a fő gabonák közül. Amikor a Jangcétől délre lévő területeket hódították meg (itt nem éltek kínaiak és ma is jelentős területeken élnek nem kínai nemzetiségek itt) akkor vált a rízs a kínai táplálkozásban elsöprő.

Előzmény: Motun (20)
- duplagondol - Creative Commons License 2007.11.21 0 0 34

Úgy mindenképp torzít az összevetés, hogy a nemzetet jobbára XVIII. századi, európai fogalomnak szokás tartani. Egy politikai kategória, ami mögé ideológia vagy érzelmi háttér sorolódik be - passzol ez a törzsszövetségre is, ahol közös a politikai akarat, az önelnevezés és a leszármazástudat. Nézőpont dolga, hogy ezt vagy éppen a középkori rendek testületét 'nemzetnek' tartja -e valaki, vagy annak előzményének.


Előzmény: Motun (25)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.21 0 0 33
A Kassai Kódex-szel, amire Fehér Jenő a legtöbbet hivatkozik, az a legnagyobb baj, hogy jelenleg nem létezik. És nagy az esélye annak, hogy soha nem is létezett - legalábbis abban a formában, ahogy Fehér állítja.
Előzmény: ouzo (31)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.11.21 0 0 32
tehát kamu.
na lapozzunk, ez a topik amúgy is a hunokról szól.
Előzmény: ouzo (31)
ouzo Creative Commons License 2007.11.21 0 0 31
Ne:
Fehér Mátyás Jenő (1913-1978) domonkos rendi szerzetes volt eredetileg, akit 1945 előtt már jó nevű rendtörténészként tartottak számon, bár önálló szakmunkája akkoriban még, mint fiatalember, kevés jelent meg. 1942-ben került Kassára és Madarász István megyés püspök kérésére a kassai dóm-plébánia kódex és ősnyomtatvány gyűjteményét kellett felleltároznia. Eközben bukkant rá a Collectio Dominicana nevű anyagra, amelyet 1852-ben P. Rassovszky kikölcsönzött és magával vitt Miszlókára, a plébániára. E Kassa melletti kicsi faluban talált rá 1944-ben Fehér M. Jenő egy régi "egérrágta, molyette, rossz ládában" a nagyon megviselt kéziratra, amelynek egy részét ő nevezte el később Kassai kódexnek. (A Syngrapha Dominicana-t /Domonkos gyűjtemény/ 1227-ben kezdték vezetni, amelyet 1556-bon helyeztek el a kassai városházán, ahol 1690-ben Hoffman Tamás domonkos szerzetes előbányászta, s a birtokrészeket a leleszi konventtel lemásoltatta, a többi részt pedig rövidítve ő maga másolta le. (Ezek közé tartozik a Liber Inquisitorum is.). Az akkori miszlókai plébános a régi kéziratot Fehérnek ajándékozta, aki azonnal hozzálátott a kézirat lemásolásához és a lapokat a kassai Boross Dezső fényképésszel le is fényképeztette, mégpedig úgy, hogy egy kópia Borossnál maradt. Nem sokáig dolgozhattak azonban a régi feljegyzések lemásolásán, mert 1945. február 11-én Kassát is megszállták az orosz csapatok. A nagy értékű régiségek mentését már korábban elkezdték, a Kassai kódexet azonban a megszállás idején mentették át, végül is, (4) Bodrogszerdahelyre, majd onnan Budapestre itt, a domonkos-rendi kolostorban, "páter Böle Kornél segítségét igénybe véve, négy hét alatt sietős munkával" befejezte a másolást. Az ún. Hoffman féle másolatot Fehér M. Jenő a budapesti anyakolostor könyvtárában helyezte el, a saját kezűleg készített másolatot és a Boross által készített fényképeket azonban magával vitte Sopronba. Amikor azonban menekülnie kellett, a holmiját hátra kellett hagynia s az iratait és jegyzeteit csak apránként tudták utána küldözgetni. Az utolsó csomag azonban elveszett, tehát még a másolat másolata is hiányos lett!
Előzmény: Joranne_Sutt (30)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.11.21 0 0 30
csak egy példa (amin szétröhögtem magam egyébként : ) )

"Mint már mondottuk, a pokoljárók-irodalma, eredetien magyar motívumokkal vagy az ébredő reneszánsz szellemtől megihletve, országosnak mondható. Az 1288-ban Turuskun vára és környékén tartott inkvizíció alkalmával fráter Gellért kolozsvári perjel és Mykod comes az általuk elkobzott 27 gyanús könyv között megemlítenek két példány ,,descensusad infernum" című iratot(288), 1289-ben a Felvidéken, Sáros-megye Veresalma faluban kobozza el Orbán kassai perjel, Ithe fia Derke hasonló tartalmú könyvét. Itt már egy kissé részletesebbet is megtudunk, mert megjelöli a pokoljáró hős nevét: "Visiones Georgii militis in infernum". Ez a könyv a feljegyzés szerint "nagyon régi"(289). A Dunántúl is ismerte ezt az irodalmi fajt: Győr város Domonkos-rendi perjele, Márkusa Rábaközi Patuna falu papjától Jánostól kobozza el "Sancti Georgii militis visitatio in purgatorio et patadisi gloria" című munkát(290)."

1288. könyveket koboznak el falvakban. ROTFL
Előzmény: Joranne_Sutt (29)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.11.21 0 0 29
ne gyere ezzel a dumával. a szakcikk ott kezdődik, hogy lábjegyzetel, van bibliográfiája, és hogy nem állít nyilvánvaló marhaságokat.
Előzmény: ouzo (28)
ouzo Creative Commons License 2007.11.21 0 0 28
Miért, mi is a hivatalos álláspont eretnekügyben, hogy ez alternatív?
(az, hogy a néprajzba tartozik, elfogadom, de mi a franctól alternatív?)
Előzmény: Joranne_Sutt (23)
Motun Creative Commons License 2007.11.21 0 0 27
" Ha a sok rizszabáló király közül valaki nem veszi a fejébe hogy nemzetet gyúr a sok kicsiből, akkor a hunok továbbra is békésen öregesen rabolgatnak önálló törzsekre tagozódva az északi határok mentén."

itt a kínai rizszabáló királyokra utaltam, kiket nemzetté formált(vagy legyőzött és úgy egyesített kinek mi a szimpi) Csin Si Huang-ti.
Előzmény: Törölt nick (21)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.21 0 0 26
kínaiak nemzetté válásával egységes katonai fellépésére válaszoltak a hunok

Nem egységes birodalmat vagy államot írnak Bónáék? Mert egységes kínai nemzet még ma sincs...


Tehát kínaiak írják hogy az északi nomád törzsek nemzetet alakítottak

Erről tudsz pontos idézetet hozni? Mármint hogy Bónáék ezt pontosan hogyan fogalmazták meg?
Előzmény: Motun (25)
Motun Creative Commons License 2007.11.21 0 0 25
Szerzők hitelességéről lehet és kell is vitatkozni. A korabeli sztyeppei nemzet-fogalom-
ról (a hunok esetében) kínai történetírók leirásai alapján pár magyar szerző írta le.
Bóna István-A hunok és nagykirályaik
Aradi Éva-A hunok Indiában
Sándor József László-Hadak útján
Attila és hunjai
Hun Birodalom(történelem)
Hunok(régészet)

Bóna és Sándor J. azt írja a törzsek egyesítésével ( mert elötte még egymással is háboruztak) a kínaiak nemzetté válásával egységes katonai fellépésére válaszoltak a hunok. Csak a hun törzsek alakítottak egységet azonos jogokkal és az emlitett okut törzs. A többi csak vazallus nép lehetett. Pusztai szokás szerint kötelező volt elől haladni a csatában. A hun törzseknek és az okutoknak nem volt ilyen kötelezettségük.
Persze ők sem maradtak le a harcból..........nem erről van szó.....
Tehát kínaiak írják hogy az északi nomád törzsek nemzetet alakítottak, ha ezt Bónáék félre magyarázták akkor bocs.

A nemzet és a törzsszövetség közt szerintem az a különbség, hogy törzsszövetségből ki szoktak válni törzsek, vagy legyőzik a vezető törzset és onnantól ők a vezető törzs,
(pl. méd-perzsa) de nemzetben élő népet a csatlakozó törzs valszeg. nem formál át.
pl. a magyar nemzethez csatlakozott kabarok besenyők székelyek kunok sem alakították át gyökeresen a magyar nemzetet.
Az egy más tészta hogy a kínai nemzetet meghódító népek, felolvadtak a kínai tengerben....
Előzmény: Törölt nick (19)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.11.21 0 0 24
arra sincs semmilyen bizonyíték. először eleve tisztázni kellene, hogy milyen hunokról beszélünk, mert 3 különböző alkalommal (amelyek között évszázadok vannak), és 3 egymástól meglehetősen távol levő területen bukkantak fel hun nevű törzsek.

kr.e. 4.században mongólia területén a hsziung nu-k, kr.u. 4. században kelet európában a hunok, és nagyjából ugyanekkor a zsuanzsuanok mellett a hefalita hunok toharisztánban.
Előzmény: Törölt nick (11)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.11.21 0 0 23
ez a linked az alternatív fórumcsoportba való, nem ide.
Előzmény: ouzo (17)
ouzo Creative Commons License 2007.11.21 0 0 22
Han és hun két dalia, két egytestvér, Huangti fia... :)
(Bocs..)
Előzmény: Motun (20)
Motun Creative Commons License 2007.11.21 0 0 20
kínai , rizs, rizsevő kínai... vagy tán a kínai is sztyeppei nép?????????
kínaiak ettek rizst ...
Előzmény: Törölt nick (15)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.21 0 0 19
Erre gondolt egy nagyot az egyik hun törzs fejedelme s elkezdte másolni a kínai bóvlit.
A hunoknak is nemzetté kell válniuk.


Ezt honnan veszed? Ismerjük talán a korabeli sztyeppei nemzet-fogalmat - már ha volt egyáltalán?

A legendák szerint az egyesülő hun törzsek egy rokon népet fogadtak csak a nemzetbe.

Szerinted van különbség egy nemzet és egy törzsszövetség között?
Előzmény: Motun (13)
- duplagondol - Creative Commons License 2007.11.21 0 0 18

"Mikor a hunok és a velük vándorló okutok átlépték az Uralt, a másik oldalon mint ogurok jelentek meg."

 

Alighanem itt keversz két dolgot, a hunok 370 körül vándoroltak be Európába, mint hunok, rá vagy száz évre, Attila halála kilenc évvel pedig az ogur népek, az urogok, a szaragurok és az onogurok érkeztek meg, Priszkosz leírása szerint.


Előzmény: Motun (13)
ouzo Creative Commons License 2007.11.21 0 0 17
Én úgy tudom, hogy a hunok elsősorban a gyógyító tudományukról voltak híresek a szomszédaik körében.
Ezt talán örököltük is, legalábbis a sámánperek jegyzőkönyveiből érdekes, és a kor tudományát nagyon messze meghaladó tudással rendelkeztek a sámánjaink. EZért ki is irtották őket. Ezt talán érdemes elolvasni, a sámánperekről szól:
http://www.angelfire.com/realm3/hmult1/konyvek/kozinkv2.htm
Előzmény: Motun (13)
- duplagondol - Creative Commons License 2007.11.21 0 0 16
Előzmény: cyprus_people (9)
- duplagondol - Creative Commons License 2007.11.21 0 0 14
lol..:)
Előzmény: ouzo (7)
Motun Creative Commons License 2007.11.21 0 0 13
Nos, azt számba vette valaki hogy a kínaiak mennyi sok dolgot adtak a világnak???
Pl. selyem,puskapor,porcelán bóvli áruk és nem utolsó sorban a hunok.

Mert hogy is volt ez?? Ha a sok rizszabáló király közül valaki nem veszi a fejébe hogy
nemzetet gyúr a sok kicsiből, akkor a hunok továbbra is békésen öregesen rabolgatnak
önálló törzsekre tagozódva az északi határok mentén.
De nem, a kis sárgáknak nemzet kell.
Erre gondolt egy nagyot az egyik hun törzs fejedelme s elkezdte másolni a kínai bóvlit.
A hunoknak is nemzetté kell válniuk. Ez az elkövető O.Pritsak és a bizánci tört. irók alapján T'ou-man volt.
A legendák alapján nem volt valami kedves ember mert a fiát is meg akarta öletni.
Ezt a gyereket ugy hívták hogy Mao-tun. Apja fia volt. A legendák szerint dreszírozta ezredeit, különböző dolgokat kellett lenyilazni az embereinek az ő zengő nyila által kijelölt célokat.
Egyszer kijelölte az apját is.

Nem is ez a lényeg hanem a nemzet alapítás. A legendák szerint az egyesülő hun törzsek egy rokon népet fogadtak csak a nemzetbe. Ezek az okutok. Mikor i.e. 48 után szétváltak ( fele ment Európába Csicsi sanjüvel) az okutok is nyugatra tartottak.
Elérték vándorlásaik alatt az Uralt. Bizánci és perzsa források szerint itt egy furcsa dolog történt. Mikor a hunok és a velük vándorló okutok átlépték az Uralt, a másik oldalon mint ogurok jelentek meg.
Az onogurokról ( tíz törzs) pedig tudjuk kik voltak.
cyprus_people Creative Commons License 2007.11.20 0 0 10
Nem lesz szavazás! Soklúd, disznót győz...
Előzmény: ouzo (7)
cyprus_people Creative Commons License 2007.11.20 0 0 9

El kell, hogy keserítselek, mi németül is "Hungarische" vagyunk, csak Schlözerék kitalálták, hogy a "h"-nak le kell kopnia, hátha mi is elhisszük... 

 

A közoktatás segítségével 50 év elegendő egy ilyen intézkedés keresztülviteléhez...

Nem Ámerika jóvoltából vagyunk mi hunok... 300 éve még nem is vót Ámerika...

Előzmény: - duplagondol - (2)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.11.20 0 0 8
szerintem a polidilis finnugor topik volt az, a prof mongol volt, és csak valami speciális törpe tanszéken volt sikere. lehet hogy a mongolisztika vagy ilyesmi tanszék volt az.
Előzmény: jamaica2 (5)
ouzo Creative Commons License 2007.11.20 0 0 7
Nemsokára lesz újabb szavazás, az angol és a spanyol között kell majd választani... :)
Előzmény: - duplagondol - (6)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!