Keresés

Részletes keresés

zilo Creative Commons License 2003.02.24 0 0 209
Hi borzoll!

Nem hallottam hogy motoros sárkánytól kértek volna eddig leszállási illetéket, szerintem a sportrepülőktől nem is fognak. Ha utasokat reptetne valaki hivatalosan, és kiderülne, azt lehet megpróbálnák lehúzni, de nálunk csak "szoktató" repülések vannak.

A tárolás 1-2 napra biztosan nem gond, bár jelenleg tele a hangár, csak középen van hely, de akkor a hátul lévőknek ki kell tolni az útból a gépet. Nálunk olyan kényelmesek a pilóták, hogy nem tologatják a trike-ot, hanem járó motorral állnak be. Ha levennék a szárnyakat, akár 30 gép is elférne, de egyenlőre még itt nem tartunk.

Ha tábor, vagy verseny van, szoktak a reptéren sátrazni, de a közelben van egy strand, ahol néhány száz Ft-ért lehet kempingezni, és még a medencéket is lehet használni.

Előzmény: borzoll (204)
makkjozsi Creative Commons License 2003.02.24 0 0 208
Fuhur!

Hát ez nagyon frankón hangzik. Szerintem nyáron már el is kezdem a tanulást. Még előtte le kell diplomázni, de ha letettem, akkor megyek repkedni. Anyám szívrohamot fog kapni! Asszongya, ha már ennyi pénzt belefeccölt a taníttatásba, akkor már ne zuhanjak le az égből. :-)) Igazság szerint még nem tudom eldönteni, hogy siklóernyőzzek, vagy sárkányozzak, mert az ernyővel sík talajról is el lehet startolni csak úgy "natúr", viszont a gyaloghoz nem árt a csörlőzés. (Fel lehet egyáltalán csak nekifutással szállni önerőből?) Én a sárkány felé húzok, mert merev, azt pedig jobban komálom, mint az összecsukló paplanernyőt.

A fateromtól örököltem a smucigságot, úgyhogy megkérdezem: mennyibe kerül egy kiképzés? Olyanra gondolok, amikor már egyedül repülök. Saccra mondtok egy összeget?

Termikbűzt mindenkinek! Üdv: Makkjózsi

Előzmény: fuhur1 (207)
fuhur1 Creative Commons License 2003.02.24 0 0 207
Szia!

A "bűz" igaz, bár én repültem már virágillatúban is. Az kellemeseb :) Alegtöbbje szagtalan, vagy fű, szalma szagú.

A sziget felett tekerő vitorlának jóval nagyobb a siklószáma, tehát, ha lerohad, haza tud siklani. A gyalogsárkány pedig behullik a nyaralók közé. Persze, ha van leszállásra alkalmas terület, ....

Mikor repülhetsz egyedül?
Ez sokmindentől függ. Gyalognál az "A" vizsgát követően mehetsz magas startra. Addig csak kb fél perces siklások "S"-elések start, leszállás gyakorlások vannak. Az "A" vizsga (emlékeim szerint) abból áll, hogy bemutatod ezt a kb. fél perces tudásodat többször. Utánna jön a seggre pacsi és mehetsz magas startra. Itt sem egyedül. Az oktató figyel és elmeséli a gondokat, tapasztalatokat. Egyedül repülsz már (gyalognál a kezdetektől fogva) de mindíg van aki felügyel. Tehát, nem repülhetsz úgy, hogy ne legyen a starton egy oktató se! Előfordul, hogy páran lejtőznek, téged pedig az oktató nem enged, mert a tudásod még nem elég ahoz a szélhez, turbulenciához, tömeghez (sokan vannak a lejtőn).

Aztán szép lassan meglesz az első 10 perc (egy startból), később az első termik és lassan-lassan elindulhatsz a sziget felé. :)

Üdv,
Fuhur

Előzmény: makkjozsi (206)
makkjozsi Creative Commons License 2003.02.24 0 0 206
Üdv emberek!

Először gyalogozni akarok, és ha már megy, csak akkor váltanék majd sárkányrepülőre. Végül is én csak arra vágyom, hogy önerőből emelkedni tudjak, fel a felhőkig.

Azt nem értem, hogy miért nem jó a sziget fölé menni a gyaloggal. Mások a viszonyok? Nagyon fújdogál a szél? Gyakorta látok vitorlázórepülőket körözni, szerintem azt is csak a termik emeli. Mikor éri el a növendék azt a szintet, amikor egyedül is felemelkedhet, és nem kell hozzá az oktató? Mert van a közelbe egy bazi nagy mező, amire alkalomadtán le lehetne szállni, és az a szigeten van.

Egyébként most olvastam valahol, hogyha bűzt érez az ember a levegőben, akkor az egy fincsi kis termik, és határozottan bele kell szállni. Mondjuk ez siklóernyősöknek volt tanács.:-)

Jó sárkányozást mindenkinek!

fuhur1 Creative Commons License 2003.02.24 0 0 205
Azt hittem, hogy MAkkjozsi Dunaújban akar repülni, de már kiderült, hogy nem.
Előzmény: borzoll (204)
borzoll Creative Commons License 2003.02.24 0 0 204
Üdv Zilo!

Rádio van...és illetékek (leszállási, tárolás 1-2 napra)???
Lehet valahol aludni a közelben (sátorban, kocsiban, híd alatt, stb.)

Örülök, hogy éledünk....

fuhur:

Nem értettelek tisztán. Kit támadsz te és merre???
Dunaúj az jó hely!

zilo Creative Commons License 2003.02.24 0 0 203
borzoll:

Sajnos amióta "nemzetközi" lett a debreceni reptér, kötelező a reprádó használata. Csak akkor lehet elsumákolni, ha kötelékben repülünk, és legalább az egyik gépen van rádió.

Előzmény: borzoll (199)
fuhur1 Creative Commons License 2003.02.24 0 0 202
Nyugalom! Az utcáról nem fogsz repülni. A sziget fölé se nagyom ajánlott gyaloggal betévedni. Motorossal voltam már én is, de az más tészta.

Mobil működik kb 300 méterig, de sisakba épített hangszóróval és mikrofonnal, mert nem csak a motorzúgás nagy, de a mikrofont is fújja a szél, ezért annak is a zárt sisakon belül ajánlott lennie.

Nem teljesen világos, hogy gyalogozni, vagy motorozni akarsz megtanulni. Más! Jó, nem teljesen, de külön pecsét a startkönyve és ennek megfelelően átképzés is kell!

A gép építésben nem tudom, mekkora a tapasztalatod, de ha abból indulsz ki, hogy néhány cső, sodrony, meg vászon, akkor erőteljesen ellenjavallt!!! Szerintem jobban jársz, ha megveszel egy gépet, aminek minden papírja megvan.

Üdv,
Fuhur

Ps. Nem kötözködök, de jobb ha az elején megismered a problémákat és a lehetőségeket. :)

Előzmény: makkjozsi (201)
makkjozsi Creative Commons License 2003.02.24 0 0 201
Helló emberek!

Kösz a tanácsokat, valamelyik hétvégén kisurranok, és megnézem a Hármashatárhegyet, és a dunakeszi repteret is, hátha akad valami kósza gyalogos. Ha előbb kiképezni kell, akkor még várnom kell a sárkányvásárlással, mert annyi pénzem nincs egyszerre, gondolom a kiképzés sincs ingyen. Mennyi pénzbe kerül mostanság, egy ilyen? Próbáltam rákeresni a neten a gyalogosokra, de csak a siklóernyősökkel foglalkoznak. Micsoda diszkrimináció! (viszont láttam 40 eft-ért egy csőrlőzhető gyalogot, biztos átverés, nem?)
Egyébként nézegettem itt az összetákolt motorosrepülőket, és nagyon tetszettek. én is összeütögetnék egy ilyet, milyen jó lenne, ha felrepülnék vele az utcából! Hogy néznének a szomszédok! (persze jól körülnézek, nincs-e rendőr, nehogy nyakonvágjon!) Nyáron a Szentendrei szigeten nyaralok, és már nagyon kiváncsi vagyok, hogy nézünk ki fölülről, piciben. Van pár jó kis mező, ami felett biztos akad sok termik, meg hát közel van a Duna is. Még egy kérdés: mobilt felvisztek az égbe? Lehet telefonálni a motorzúgástól?

fuhur1 Creative Commons License 2003.02.24 0 0 200
Sziasztok!

Éled a topic! :))

Makkjozsi!
A dunánál hol? Dunaúj?

Borzoll kolléga (barátom :) ) Pest irányából én Szentes felől támadnálak nyáron. Összehozhatunk valami találkát, bár amiket itt a fórumon eddig terveztem, még egy se jött be. :( Hókuszpóknak is ígérgettem többször, de vele sem találkoztam eddig. Mondjuk Dunaúj közelebb van.

Üdv,
Fuhur

borzoll Creative Commons License 2003.02.24 0 0 199
Üdv Urak!

makkjozsi:

Nem tudom, hogy van e gyalogsárkányos képzés dunakeszin, de a legjobb ha hétvégeken(jo idő esetén) kimész szájat tátani és érdeklődni...Biztos találsz ott valakit...
Amúgy a gyalogosok ősi mekkája hármashatárhegy.
Itt keresheted a fő(sárkány)pilótát, gurigát(Kerekes Laci 06-20-9170786 elég régi a telszám, de hátha).

zilo:

szivesen elmennék hozzátok egy kis örömködésre ha lehet, valamikor jobb időkben...fuhur barátommal(ugye fuhur barátom) akár utánfutóval akár szárnyon asszonyostul...lehet???hogyan, milyen feltételekkel???

bye
borzoll

zilo Creative Commons License 2003.02.23 0 0 198
Hi!

Nálunk kb. 10 éve nem jelentkezett gyalogsárkányos növendék!

Nem szabad egyből gépet venni, ami jó tanulni, később úgysem jó teljesítményrepülésre, meg kár egy jó gép drága profilos trapézcsöveit tördelni a kezdőpályán. Nem sokan oktatnak manapság, keresd Nagy Lacit, neki van egy akreditált sárkányrepülő iskolája, és a felszerelést is biztosítja az oktatáshoz. Tel.: 06/26/328-208 06/20/9865-708

Használt gépeket találsz a www.sarkanyrepulés.lap.hu címen.
Érdemes a németektől lejárt DHV-s szárnyat behozni, 100kHUF-ért egész jó gépet kapsz.

Nem tudom milyen csörlő van a dunakeszi reptéren, ha stabil kb. 300 m-re, ha lepörgős, akár 600 m-re is fel tudnak húzni.

Előzmény: makkjozsi (197)
makkjozsi Creative Commons License 2003.02.23 0 0 197
Hi cimborák!
Képzeljétek, eladtam az anyóst 100 ezer forintért, és annyira megörültem ennek, hogy mindjárt a mennyekbe repülnék. Csak az a gond, hogy nincs mivel... Nem tudjátok, hogy hol lehet gyalogsárkányt venni? Totál kezdő vagyok, szeretnék egy kiképzást is csinálni, de előbb a sárkányt szerezném be. Ha lesz hozzá még pénzmag, akkor építek én is egy hasonló készséget, mint amit a kolléga épített pár sorral arrébb. Hol van Magyaroszágon gyalogsárkány bolt? Mennyibe fog kerülni összesen egy kezdőnek? A duna mellőli termikekkel szeretnék majd lebegni, milyen gépet ajánlotok hozzá? Egyáltalán vízszintes talajról fel lehet reppenni önerőből? Mennyire húz fel a csörlő a dunakeszi reptéren? Huhh, ennyi kérdés, de már nagyon be van sózva a fenekem. SEGÍTSETEK!

Üdv: Makkmarci

zilo Creative Commons License 2003.02.20 0 0 196
Hi!

Most tanul, ha jól emlékszem 26-án szakvizsgázik. Tegnap beszéltem vele, azt mondta a vizsga után minden nap kint lesz a reptéren!

Előzmény: fuhur1 (195)
fuhur1 Creative Commons License 2003.02.20 0 0 195
Szia Zoli!

Most nagyokat sóhajtozok és irígykedek.

Hókuszpók megvan még? Rég hallottam róla.

Előzmény: zilo (194)
zilo Creative Commons License 2003.02.20 0 0 194
Debrecenben már lehet repülni, le van takarítva a pálya és a guruló út is. Csak a hangárajtó akadt el a hóban, de némi ásás után sikerült kinyitni.
Előzmény: fuhur1 (193)
fuhur1 Creative Commons License 2003.02.20 0 0 193
Igaz!

Itt a gyönyörű idő, lehetne repülni szépeket, csak Fahegyen hó vala. Gondolom Szentesen is. :((

Előzmény: borzoll (192)
borzoll Creative Commons License 2003.02.20 0 0 192
Fuhur

Az már nagyon OFF lenne ha a pénzről kezdenénk polemizálni, így csak annyit mondok:

REPÜLNÜNK KELL!!!!

borzoll

fuhur1 Creative Commons License 2003.02.11 0 0 191
Mit zagyváltok itt össze a léről????
Előzmény: borzoll (190)
borzoll Creative Commons License 2003.02.11 0 0 190
Kedves Reseller!
Van néhány közös ismerősünk, aki szintén műszaki(repülő műszaki) ember és a "gányolás" nagymestere...
DE! Az idézőjel azért van, mert műszakilag lehet korrekt megoldás az ami rondán néz ki vagy nem túl elegáns. Ehhez kell a szakértelem és ahhoz, hogy meg tudd mondani egy alkatrészről, megfelelő e még vagy sem. Persze sokan azt sem cserélik, amit indokolt lenne:(
Tudom vannak állapottól függetlenül cserélendő dolgok, de...
Tudom Fuhur tele van lével, ugyhogy a fenti okfejtés pusztán akadémikus jellegű.
Örülök, hogy legalább így tudunk dumálni!

Üdv
borzoll

reseller Creative Commons License 2003.02.11 0 0 189
Mondodod mint műszaki ember ( volt? klubbos főmérnök?)

reseller

Előzmény: borzoll (188)
borzoll Creative Commons License 2003.02.11 0 0 188
Minek az??? Mondjak ellenpéldákat?
Repülni kell!!!
Végre nem laptopon írok és vannak ékezetek :)

borzoll

fuhur1 Creative Commons License 2003.02.10 0 0 187
Igaz! Idén még nem adom el. Atán meglátjuk hogy mi alakul. Ha sikerülne a pincét összehozni, akkor lenne hely a tároláshoz.

Az igazság az, hogy a szárnyat is fel kellene újítani. Pl. sodronyok, latnik, meg hasonló dolgok.

Előzmény: borzoll (186)
borzoll Creative Commons License 2003.02.10 0 0 186
Hi!

Ez is egyfajta elvezet hideg napokra :)))

Ha pedig fuhurkam repulni akarsz, akkor szo se lehet eladasrol!!!!(mert ugye hienazni nem lehet orokke)

Lehetne egy szentes-debrecen peldaul...

borzoll

fuhur1 Creative Commons License 2003.02.10 0 0 185
Sziasztok!

Repülés helyett virtuális m@szturbáció??? :)

Építkezés ide-oda, szeretnék idén repülni. Remélem egy-két hetet intenzív "levitálással" tölthetek.

Ami meg a kőmíveseket illeti, nem ütök én agyon senkit. Ismertek! Végtelen türelmem van! :))

Üdv,
Fuhur

reseller Creative Commons License 2003.02.10 0 0 184
Nyert!
Előzmény: borzoll (182)
széles tamás Creative Commons License 2003.02.09 0 0 183
Hello krb!

Nem tudom, hogy még aktuális-e az októberi kérdésed, valamint azt sem tudom, merre laksz. Minden esetre tudom ajánlani figyelmedbe LHDK-t és LHGD-t is, mindkét helyen remekül lehet sárkányozni, és Dunakeszin, még oktatót is találsz. Engem is nagyon érdekel(ne) a sárkány, de még nem futottam neki. LHGD-n nyaranta is kisebb a forgalom, még akkor is bőven fel tudsz szállni, amikor ejtőernyőznek.

Remélem segítettem!

Üdv:
Sz.T.

Előzmény: krb (176)
borzoll Creative Commons License 2003.02.09 0 0 182
Szia reseller!

Vadaszkutya legyek ha tudom, hogy ki volt kinn fuhurral Tarnokon! Tudom ez az en hibam, mert oregszem...
A rotax sajna meg pihen, mert sok penz kellene a repulesehez! Kell hozza egy dugattyu (mert az osztrak tulaj akitol vettem csak az egyiket cserelte ki benne a nagyjavitaskor(!!!) aztan kellene egy 1:2,58-as attetel es egy komplett kipufogo rendszer (503-ashoz). Ez kb.250eHUF korul van mostansag.:(

Fuhur nem tudja meg, hogy mire vallalkozik az epitkezessel...Szerintem egy ket komuvest agyon fog utni, az tuti.

Udv, borzoll...aki meg mindig nem tudja, hogy ki vagy...hacsak nem fuhur allando nehezeke a MAV-tol.

reseller Creative Commons License 2003.02.09 0 0 181
Szia Zoli!

Örűlök, hogy rátaláltál erre a topicra.
Valóban leült egy kicsit a topic, de jön a jóidő
és talán a topic is fellendül.
Mi újság a ROTAX motoroddal? Repül már?
Szerintem fuhur idejét az idén igencsak el fogja
vinni az építkezés.

Üdvözlettel

reseller,aki szintén kint volt fuhur1-el Tárnokon.

Előzmény: borzoll (180)
borzoll Creative Commons License 2003.02.08 0 0 180
Sziasztok!

Nemreg talaltam erre a topicra...
Orulok neki, es meg lattam is, hogy rolam is irt fuhur kollega, aki szerint ez mar egy halott topic. NE legyen igaza!!!

Az en Molzon motoros gepemmel repult fuhur tavaly augusztusban Tarnokon.
Sajnos en is csak annyit repultem abban az evben, mint ott:(((

DE!! Iden mar repultem a sajat gepemmel januar elsejen!!!Helyszin: Pusztazamor es Gyuro kozti placc, amit repternek uzemeltetnek.
Ket geppel voltunk kint, baratommal Pucilacival.
Jot repkedtunk, csak nagyon hideg volt...de megerte!!!Sot meg a legjobb baratom is kijott hienazni egyet.
Szep evkezdet volt!

Udv mindenkinek! Irjatok a topicba!

borzoll

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!