Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

daty55 Creative Commons License 2016.12.16 -2 0 41242

Hát... 180-ért én is belevágnék, de, hogy 5-600.000 Ft-ot kiadjak, és még nap mint nap szerelgetnem is kell, az nem nagyon vonz.:-(

Előzmény: barnazol75 (41234)
WooDoo Creative Commons License 2016.12.16 0 0 41241

Amikor a gyerekeim kicsik voltak, minden nap 100 km-t autóztunk az iskola miatt. Az út nagy része országút volt, de a reggeli és délutáni dugók miatt 8 liter körül alakult az átlagfogyasztás. Amikor a fiam 14 éves lett, kapott egy mopedautót, attól kezdve az iskolába járás miatt naponta "csak" 50 km-t kellett kocsikázniuk, egy 3,5 litert fogyasztó járművel. Évente több mint 1000 liter benzint spórolt meg nekünk az Aixam, ha így nézem, kamatostól megtérült az ára. Arról nem is beszélve, milyen menő dolog volt 14 évesen kocsival járni....:)

Előzmény: barnazol75 (41238)
ívfény Creative Commons License 2016.12.16 -2 0 41240

sajnos, olyat, amit te szeretnél még nem találtak ki! még nagyobb autókat is szerelni kell néha, nem,hogy ezeket a kicsiket!, viszont!, ha valami elromlik azt jól kell megcsinálni és nemcsak épphogy, és, akkor azzal, ami elromlott sokáig nem lesz baj!, de ez igaz a kicsire nagyra egyaránt!  pl, hoztak hozzám minap egy ligiert, mert már 3x-or volt hengerfejes ebben az évben! hengerfejet leszedve, látom, hogy be van verődve a motorblokk, a tömítésektől, így fogtam felsíkoltam, eztán, a tükörsíma és egyenes felületre, jól fog zárni a tömítés és az égés gázai nem találnak utat a víztér felé, mivel, nincs beverődött árok, ahol a tömítés nem bír kellően összelapulni! ezt kelett volna már az első tömítés cserénél is!

kb 1,5 tizedet kelet leszedni. a hengerfejjel is ugyanezt meg fogom csinálni, majd holnap.

ez csak egy példa! de a nagy autóknál ugyanígy mennek a dolgok! a mopedautó mentségire szólván, a nagyobb testvéreket még lehet kompjúterezni diagolni is , jó nagy pézekért, és egyebek.-..

Előzmény: daty55 (41233)
oljeg12 Creative Commons License 2016.12.16 -1 0 41239

Amint már többször is szó volt itt a fórumon, hogy mopedautót az vesz, aki hobbi autónak akarja használni, vagy nincs "B" kategóriás jogosítványa. Nekem csak "M" kategóriás jogosítványom van. És az én koromba már nem nagyon vágnak bele az emberek, hogy levizsgázzanak személykocsira. A mopedautók, nem tartoznak abba az árkategóriába, hogy személykocsikkal lehessen hasonlítgatni. De aki rászánja magát, és nem ugrik bele mindjárt a vásárlásba az első adandó alkalommal, akkor tud találni olyat is, amit lehet mindjárt használatba is venni. És nem azzal kell kezdeni, hogy először egy nagyjavítást kell rajta végrehajtani. Amint korábban is megírtam, hogy ez a sok negatív dolog, amit te is említettél, hogy ez meg az romlott el, engem is elriasztott a mopedautótól. De ha az emberek azt is megírnák, minden egyes alkalommal, hogy ma sem romlott el a kisautóm, akkor a fórum pozitív képet mutatna. De ide sokan csak akkor írnak, ha valami segítségre van szükségük, mert baj van az autóval. Ha pedig bár ki is azt állítaná, hogy nem romlik el soha, az hazugság lenne. Amit használnak az el is használódik. Nekem először Sulkym volt. Az elsőt jóval áron felül vettem. A másodikat pedig mikor megvettem, sokáig nem tudtam használni, mert üzemképtelen volt. Most egy Aixam Mini Van tulajdonosa vagyok, amit sikerült az állapotához képest olcsón megvennem. A szélvédő és a műanyag volt repedt. A szélvédő ki lett cserélve, a műanyag meg lett ragasztva és boldogan használom. Jövőre valószínű, hogy a variátor lötyögése akkora lesz, hogy fel kell újítani. Egyébként most adtak el egy Aixamot Gyöngyös mellett árulták. Egy Chatenetet pedig most rakta fel a jófogásra.

http://www.jofogas.hu/szabolcs_szatmar_bereg/Mopedauto_elado_59878531.htm?first=1

Figyelni kell a hirdetéseket, ha az ember akar valamit venni.

Előzmény: daty55 (41233)
barnazol75 Creative Commons License 2016.12.16 0 0 41238

igen , ehhez kell egy kis perverzség. Nálunk az asszony erőltette a mopedautót, mert az autónk 10 litert eszik városban. Én meg a perverzióm miatt mentem bele. az autóm 45 éves, a motorom (robogóm) meg 33. Szerintem flash egy 500 ccm-es dízel műanyag doboz. ;D

 

Előzmény: WooDoo (41237)
WooDoo Creative Commons License 2016.12.16 0 0 41237

Minden öreg/sokat futott autóval adódnak gondok, a konstrukció sajátosságaiból, és a felhasználók speciális köre miatt ez még hatványozottan jelentkezik a mopedautóknál. Kevés pénzért leharcolt kocsit kapsz, arra meg költeni kell, bármilyen típust veszel. Szeretem olvasgatni a Belsőség blogon Csikós Zsolt cikkeit, ő a veterán autóival küzd ugyanúgy, mint mi a mopedautókkal. De neki ez a hobbija is, ezért bevállalja. Ugyan ez van a mopedautókkal, akinek tetszik ez a kategória, vagy mást nem vezethet, akkor bevállalja a barkácsolást. Mindig elmondjuk, a mopedautó nem való mindenkinek, az előnyök mellett vannak hátrányok is bőven, de ez végül is így van minden téren.

 

Azért annyira nem tragikus a helyzet, ha valamit rendesen megcsinálunk, azzal sokáig nem szokott gond lenni. Pl. amióta golyóscsapágyas a primer varióm, már 3 garnitúra szíjat koptattam el, de a variátorhoz hozzá se kellett nyúlni, csak azért szedtem szét, hogy megmérjem mennyit kopott az alu persely. Szerencsére gyakorlatilag semmit, pedig régebben örültem, ha a gyári szénkarikák kibírtak annyit, amennyit egy szíj.

 

Ez a fórum főleg a felmerülő problémák megoldása céljából jött létre, ne csodálkozz, ha csak akkor írnak az emberek, ha valami bajuk van...

Előzmény: daty55 (41233)
Poc2 Creative Commons License 2016.12.16 0 0 41236

Ez már sokszor le lett írva hogy anyagilag sokkal jobb egy swift,vagy egy 2-es golf.A mopedautó annak való akinek hobbi,vagy tényleg rá van kényszerülve.

Előzmény: daty55 (41233)
zsolt117211 Creative Commons License 2016.12.16 0 0 41235

Nem mert mindenki így gondolkozik! Hajtani, hajtani, hajtani aztán kidobni. Pedig aki lovat vesz az etesse is meg. Ha valami üzem biztos rendben van az meghálálja hosszú távon mindenképpen. 

Előzmény: daty55 (41233)
barnazol75 Creative Commons License 2016.12.16 0 0 41234

Én is csak azért vágtam bele, mert 180-ért vettem. Sajnos a többszázezres kocsik is sok helyen sérültek, mert tojáshéjból vannak.

Előzmény: daty55 (41233)
daty55 Creative Commons License 2016.12.16 -1 0 41233

Mióta elhatároztam, hogy mopedautót veszek, attól, hogy nem írkálok - igaz, nem is tudnék mit, mert nem értek hozzá - folyamatosan olvasom  a fórumot.

 

Egyet áruljatok el nekem őszintén.

Van olyan is, hogy megveszek egy mopedautót, és nem kell esztergályost, hegesztőt, lakatost, autószerelőt, műanyaghegesztőt, meg mit tudom én még milyen szakma képviselőt felkutatnom, hanem csak úgy használom a megvett autót, és nem kell vele semmit csinálni?

 

Lehet, naív vagyok, de itt semmi másról nem olvasok, csak arról, hogy ez ment tönkre, az tört el, ez nem működik, ez nem húz be, az nem old ki, az szétesett stb...

 

Valóban ennyi probléma van egy 5-600.000 Ft-os mopedautóval?

 

Mert ha valóban, akkor függetlenül a járulékos költségektől, tényleg lehet, hogy jobban járnék, ha vennék pl egy Suzuki Alto-t, vagy ilyesmit.

 

Vagy bennem van a hiba?

Vagy nem jól látom  a dolgokat?

 

Olyan nem is létezik, hogy megveszek egy ilyen autót, és évekig csak használni kell, és max olaj+szűrő csere szükséges hozzá?

barnazol75 Creative Commons License 2016.12.16 0 0 41232

Bárdi , 8300.

zsolt117211 Creative Commons License 2016.12.16 0 0 41231

Sürgősen cserélj ólom tartókat mert elhagyod haranggal együtt. Már nagyon meg van kopva az ólom oldala!

 

Előzmény: Dart69 (41225)
Bakancs4 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 41230

Lombardini LDV-502-es motor az Istennek sem akar beindulni.Sűrű,sötétszürke füstöt okád.
Izzítás,üa. rendszer,vezérlés leellenőrizve,oké.
Ezek után a porlasztó következik.Na, itt elakadtunk.Hogyan lehet megmérni, ill. beállítani a porlasztását?
Mit, hogyan, hová kell csatlakoztatni a méréshez?

 

Nehéz ügy . A szervizleírás neked is megvan , abban van kép a gyári csatlakozóelemről .

 

Én megpróbáltam hasonlót tákolni

 

Mérni ugyan nem lehet ezzel , de hogy egyáltalán van-e befecskendezés és milyen a porlasztási sugárkép azt meg lehet vele nézni . Ez egy meglehetően primitív és könnyel előállítható eszköz .

 

Bakancs4 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 41229

betettünk egy feszítő rugót a váltóbovdenhez, így most egy kicsit stabilabban veszi az előremenetet, nem tökéletes de egy bovden cseréig megteszi.

 

Az én Microcar Virgo II-esemben  2 váltóhuzal van . A Ligierben tolóbovden található , az Aixamben pedig szimpla húzó-rendszer , amivel szemben rugó áll . Ha elszakad az Aixamben a huzal akkor automatikusan előremenetbe esik a váltó . A Microcar megoldása egyedi : kétkarú himba a difin az irányváltó működtetője : az egyik az előrement felé , a másik a toaltásban húzza az irányváltót .

 A bovdent legcélszerűbb gyártatni : Tolna Festetics u. 2 . Bár én valószínűleg megpróbálnám házileg megcsinálni  huzalból és készen kapható , csavaros bovdenvégből .

 

variátort hamarosan cserélni kell, mert nagyon lötyögős, nagy a távolság,

 

Az állóhelyzeti távolság nem igazán mértékadó , inkább szempont az alapjáraton ketyegő motornál , hogy közel legyen és nagyon kis gázadásra ( fordulatszám emelésre)  elinduljon a járgány , rágatás-mentesen .  Ha ezeket hozza akkor nem kapkodnék a variátor cseréjével , ráérsz azzal hónapok múlva is , ha már kiismerted a verdát . Egyébként sem cserélni szoktuk , ha nem átalakítani golyóscsapágyasra .

 

Arra azért kíváncsi lennék , hogy itt a környékben ki ért az IBC variátorokhoz …

 

féltengellyel is gond van, nagyon lötyög, laza, kicsit lóg.

 

A mopedautók féltengelyének  a belső csuklója lötyög a difiből kiálló tengelycsonkon – ez mindig így van ( kivéve , ha rárohadt  , de akkor halálos szívás leszedni ) ; páran már pánikoltka ez miatt .

 

Variátorszíjat nem szoktunk bontottat venni . Egyébként mi baja van a szíjnak ? Ha a széle nem cakkos nagyon , illetve nincs kitöredezve nagyon a belső oldala akkor még használható , a kopott (keskeny) szíj  alapvetően csak végsebesség-csökkenést okoz .

 

Tolnán km bovdent is tudnak gyártani , kérdés , hogy a meghajtómechanika jó-e ?

Dart69 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 41228

Valószínűleg hamarosan szükségem lesz Microcar Virgo II. alkatrészekre. Lombardini motor van benne.

 

Amire szükség lesz és kacérkodom jó állapotú bontott alkatrészekkel is.

 

1. Variátor

2. Variátor szíj

3. Féltengely

4. Váltóbovden

5. Kilométeróra nem mér, ehhez spirál és nem tudom még mire lehet szükség.

 

Ha  valakinek van eladó keressen meg: kinvaart1@gmail.com címen.

 

 

ferdeszemű Creative Commons License 2016.12.15 0 0 41227

Üdv Mindenkinek!

Segítséget kérek.Lombardini LDV-502-es motor az Istennek sem akar beindulni.Sűrű,sötétszürke füstöt okád.
Izzítás,üa. rendszer,vezérlés leellenőrizve,oké.
Ezek után a porlasztó következik.Na, itt elakadtunk.Hogyan lehet megmérni, ill. beállítani a porlasztását?
Mit, hogyan, hová kell csatlakoztatni a méréshez? Ha vannak képek,nagyon megköszönöm.
Erről van szó:

 

Köszönettel!

WooDoo Creative Commons License 2016.12.15 0 0 41226

Sikerült kiműtenem ma a leszakadt fejű termosztátház csavart. Az alu öntvények furatába, és a menetbe is bele volt rohadva, de szerencsére a másik csavart ki tudtam venni, utána már meg tudtam mozdítani a termosztát házat, és óvatosan ide-oda forgatva sikerült lehúzni a csavarszárról. Nagy mázlim volt, ritka amikor ilyen kevés szívással megússzuk a szerelést.

 

Ha már ott matattam a motortérben, állítottam kicsit a leállítótekercsen is, mert elég régóta csak úgy állt le a motor, ha újra ráadtam az izzítást. Csak néhány mm-rel tudtam arrébb tolni a tekercset, de annyi is elég volt, most azonnal leáll a motor, ha leveszem a gyújtást.

 

Hazafelé rámdudált egy autó, amikor elment mellettem, valamit mutogatott is a sofőr. Hazaérve kiderült, hogy a bal hátsó helyzetjelző nem világít. Nem nagy tragédia, de azért csak bosszantó, hogy kijavítok egy hibát, erre rögtön adódik egy másik...

Dart69 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 41225

Az előbb lemaradt a fotó a variátorról.

Dart69 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 41224

Sziasztok!

Ma voltam egy ismerős szerelőnél, betettünk egy feszítő rugót a váltóbovdenhez, így most egy kicsit stabilabban veszi az előremenetet, nem tökéletes de egy bovden cseréig megteszi. Mert már nincs mit állítani a bowdenen. Microcar virgo 2-ről beszélek.

 

2 kérdésem van.

 

Viszont azt mondta a szaki, hogy a variátort hamarosan cserélni kell, mert nagyon lötyögős, nagy a távolság, csatoltam fotót.

 

1. kérdés:  Az egyik féltengellyel is gond van, nagyon lötyög, laza, kicsit lóg. A féltengelyt honnan tudom beszerezni, illetve milyen alkatrészekből áll? a lengőkar és a külső és belső gumiharang így együtt a féltengely alkatrészei? vagy kell valami más is, vagy keverem a szezont a fazonnal?

 

2. kérdés: A variátorról csatolt fotóhoz mit szóltok, nem tökéletes a fotó, de látszik mekkora a hézag a szíj mellett, ez cserére érett?

 

Laca1020 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 41223

Hali,sikerült már kideríteni mi az oka az erőtlenségnek az ydeán?

Előzmény: Bakancs4 (40066)
barnazol75 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 41222

Jah, mindent értek. 

Előzmény: Bakancs4 (41221)
Bakancs4 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 41221

Nekem is jelezte ...

Magam szervizelem az összes kocsimat , olyan apróbb munkákat mint hengerfej csere vagy komplett motorfelújítás , adagolók beállítása  magam végzek .

Gondolod nem tudtam róla , hogy cserélni kéne azt a nyomorult betétet ?

Előzmény: barnazol75 (41213)
merccedes Creative Commons License 2016.12.15 0 0 41220

kiggyonak üzenem hogy fényképet majd késő küldök róla ha sikerül mert a számító gép nem az erösségem Ez egy fekete kb. 10x10-es 2cm vastag  műanyag zárt doboz szét szedni nem lehet és az egyik csatin 8 amásikon 7 vezeték megy rá 2001 évjáratú jdm. Az ok a következő a féklámpa kapcsoló zárlatával kezdődött a biztosítékok el olvadtak kipucoltam a helyüket a rá olvadt műanyagoktól tettem be újakat próbálom indítom úgy tűnik minden oké le állítom nem áll le kiveszek egy biztit le áll kicserélem próba indul le áll oké Használom az autót jónak tűnik minden mikoris két nap mulva a temetőnél nem indul el töbször próbálom mintha nem kapna üza.anyagot meg kell jegyeznem úgy indul izzítás után akármilyen idő van egy fél fordulat és pöfög nézem üza van próba semmi szólok havernak huzzon haza meg jön mondom nézd hogy nem indúl erre egy pöcc és megy. Haza mentem minden oké nézem üza van izzítás van tanácsodra meg nézettem a leállító szelepet vill. szerelővel minden okésnak tünt 2 napig mig megint nem indult csak sokadik  próbálkozásra hát ilyen bizonytalan áll nem használom ugy gondolom hisz azért is kérdeztem mi a feladata annak a doboznak mert arra gondolok hogy ami vezérli a le állító szelepet ott lehet a baj hogy nem engedi az üza anyagot az adagolóhoz

WooDoo Creative Commons License 2016.12.15 0 0 41219

A Kubota termosztát házban és az alatta lévő kb. 2 cm vastag alátétben csak furatok vannak, azokba rohadt bele a csavar szára. A menet az öntöttvas hengerfejben van, onnan elvileg ki kellene azért jönnie a csavarnak. A vas-vassal kevésbé szokott összegyógyulni, mint a vas és az alumínium. Oxigén palackom nincs, így szúrólánggal nem fogom tudni melegíteni, csak egy normál gázégőm van, majd látjuk mire lesz elég. 

Előzmény: ívfény (41217)
ívfény Creative Commons License 2016.12.15 0 0 41218

ilyesmi---

Előzmény: ívfény (41217)
ívfény Creative Commons License 2016.12.15 0 0 41217

én az ilyeneket gáz-oxigénnel veszem ki! ahogy Mnagy írta!, felhizlalom a csavart hegesztéssel, avival, majd anyát hegesztek rá és gáz-oxival többször izzóra melegítem a beletört csavart! a meleg megszokta oldani a legmakacsabb összerohadást is. talán akkor nem jött ki könnyen, ha hosszan volt a menet az aluházba és az alja a menetnek, nem kapott elég meleget, de ilyenkor, van az, hogy kiflexelem a komplett berohadt menetet és aztán feltöltöm aluházat és fúrok új menetet, majd gépmunka, síkolás, csiszolás, peremezés, ami kel éppen...

Előzmény: WooDoo (41207)
ívfény Creative Commons License 2016.12.15 -1 0 41216

mennyá mááá!!!  :)))

szó nincs róla! csak annyira elborítottak melóval, hogy nem nagyon érek most rá forumra. ma is 4 kor keltem, hogy hosszítsam a napot, sok beleférjen..  évvégi hajrá van! van humorérzékem értettem a hülyélkedést.  :))

Előzmény: Mnagy (41205)
WooDoo Creative Commons License 2016.12.14 0 0 41215

A remény hal meg utoljára. :)

Majd óvatosan megmelegítem, meg finoman kocogtatom, hátha lejön a ház. Viszont amíg kimegyek anyámékhoz, addig meg jó lenne ha nem nagyon mocorogna, mert nem lenne jó, ha elfolyna útközben a hűtővíz. 25 km-t remélem kibír, majd figyelem a fűtést, amíg meleg levegőt fúj be a ventilátor, addig van víz a rendszerben...

 

Azért az elég vicces, hogy nekünk mopedautós veteránoknak milyen leharcolt járgányaink vannak, pont mint a közmondásban a suszter lyukas cipője. Mentségemre csak azt tudom felhozni, hogy az üzembiztosság terén azért sokkal jobb a helyzet. A motor indul télen is, a variátor szíj új, a tárcsák nem lötyögnek, nincsenek gyanús zörgések, a fék jól fog, a kormány pontos, a futóműben új szilentek vannak, és a talpasok is jók. A féklámpa kivételével a világítás is rendben van, bár a jobb oldali fényszóróra ráférne egy polírozás, eléggé le van már mattulva.

Azért reménykedek, hogy majd egy átfogó kozmetikai kezelés után megszépül a régi kedvencünk, ott vannak a garázsban a színre fújt küszöb spoilerek, meg a feketére szinterezett sűrűküllős alufelnik, előbb-utóbb csak felkerülnek azok is...

Előzmény: Bakancs4 (41211)
WooDoo Creative Commons License 2016.12.14 0 0 41214

Akkor egyelőre összeragasztom alu szalaggal, az esztétika jelenleg nincs a fontossági sorrend elején. 

Előzmény: zsolt117211 (41210)
barnazol75 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 41213

Nekem van vezeték a két keréknél, gondolom épp a fékbetét kopását hivatott (volt) jelezni.

Előzmény: Bakancs4 (41212)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!