akkor az a smirglipapír biztosan valami vékony, inkább vászonalapú, finomszemcsés valami lehetett :-))
(ma erkélykorlátot festettem, azt is smirglipapírral kellett előtte lecsiszolni, azt hiszem, én 100-asat használtam, de kezembe akadt a 40-es is, attól tartok, azt ha megmutatom egy tojásnak, attól eltörik :-)) )
En is szoktam venni toluk, foleg gyumolcsot, zoldseget mert nem hasznalnak csak lotragyat....kefirt is, hazitesztat, ezt-azt. A lekvarjaik gyalazatosak....
ami biztos, hogy mosni nem szabad a tojást, ha hosszabb időre el akarod tenni, mert lemosol róla valami védőréteget, és ha marad a héján baci, akkor belemegy a belsejébe
a tyúktojás, még ha a tyúk fertőzött is salmonellabacival, csak a tojás héján van (ellentétben a kacsatojással, aminek a belsejében is lehet, ezért kacsatojást tényleg nem szabad nyersen enni, voltak régen nagy botrányok fagyizókról, ahol kacsatojásból "főztek" fagyit - a fagyikészítésnél nincsen szó főzésről, csak kb. 80 fokig való melegítésről)
Vicces nekem ez a smirglizes, soha nem hallottam rola.:-) Nem ertem egyebkent, mert ha vekonyabb a hej akkor kevesbe ellenallo a tojas a bakteriumokkal szemben.
Amish dolgokat felenk is lehet kapni, a kek sajtjuk a kedvencem.
Fogalmam sincs a mereterol! Valahogy olyannak nezett ki kis tulzassal mint emlekszel valaha az 50-es 60 as evekben a tintaitatosra? Az ami olyan hajoszeru felkor alaku felul egy fogoban vegzodott, de ez azert kisebb volt, jol a kezebe simult, inkabb olyan tenyerbe valo keret es benne a smirgli, de tudod nem is alaposan minden kis reszet tisztogatta de rendesen vegigfuttatta rajta. En inkabb arra saccoltam hogy simava teszi a tojast hogy ne torjon annyira ha kicsit erdesebb akkor konnyebben reped. Nekem is feltunt a muvelet mert ilyet eletemben nem lattam. En is inkabb mostam volna, valoszinu hogy nem a mosas volt a cel. Valaki holnap talan jon es jobban meg tudja magyarazni hogy mire volt jo!
(egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ezt smirglipapírral el lehet intézni: ez egy kemény anyag, biztosan vékonyít a tojás héján, ráadásul hogyan lehet biztos benne, hogy mindenhol megsmirglizte? - ha az egyiken volt salmonellabaci, akkor azt egy idő után átkeni a többiekre - akkor már inkább elhiszem a hipós lemosást felhasználás előtt, az tutira fertőtlenít, és egy kis klórvegyülettől, ha utána leöblítik, nem lesz a tojásnak semmi baja, rendes gazdaságban egyébként is olyan tojóhely van, ahol nem lesz masszívan tyúxaros a tojás)
Varjal csak! Itt Usaban a teveben lattam hogy a tojast bizony smirgli papirral dorzsolte at egy no aki tyukokkal foglalkozott, nem mosta hanem ezzel atdorzsolte es tette a mar elokeszitett tojastartoba. En is csak neztem hogy mi a banatot csinal es mit smirglizik le rola? Tyukszart? Raszaradt fenekvaladekot? Mire valo? De nem magyarazta meg, masrol szolt a musor. Amishek voltak a szereplok, a no maga is, tyukfarmja volt, ok ugy elnek mint az osidokben, vagy 200=300 evvel ezelott, szokasaikon nem szoktak valtoztatni, tiltva van a kozosseguk altal. Biztosan hallottal roluk. Szoval igen, van aki smirglizik! Furcsa de igaz!
Nem vagyok jó háziasszony, de nálam ez van. Mióta megfigyeltem egy zürichi szalmonella járványt, azóta igen óvatos lettem. Jól elvagyok a nyers tojás fogyasztása nélkül. Igaz, csináltam már tiramisut, de féltem is tőle. Aztán találtam valahol valamilyen receptet tojás nélkül, vagy néha kapható szalmonella ellen kezelt tojás. Arról nem is beszélve, hogy vonalaim védelmében egy évben max. kétszer csinálok ilyesmit.
ezek szerint a klasszikus tiramisu egy biológiai fegyver...
85 pontot értem el, és még soha nem volt gondom a szalmonellával
(persze ésszel élek én is, és pl. a törött tojást, ha nem a szemem láttára (piacról hazafelé) tört el, nem szoktam felhasználni - múlt héten bele is futottam egy dobozba, ami kicsit odakocolódhatott valahova, és a hűtőben állt 1-2 hétig, no, felidézhettem a záptojás szagát, balga módon a mosogatóba öntöttem ki, át kellett öblítenem a lefolyót forróvízzel, mert még pár óra után is érződött a szaga)
Nekem is biztos az lenne, ha meg tudnám csinálni a tesztet, de túl sok kérdés nem alkalmazható az esetemben. Azért vicces, hogy szerintük jó háziasszony csak bolti majonézt használ.... (és nem esznek náluk lágytojást...)
az ötlet zseniális! (csak valaki el ne lopja, nem az ötletet, hanem a sört hűlés közben :-)) )
nálunk a helyi tescóban van hűtött üdítő és sör, úgy emlékszem
nálunk itthon valahogy a jégkocka mindig elfelejtődik, de van olyan kínai poharunk, ami kívülről jégakku, az mindig a fagyasztóban csücsül, viszonylag hamar lehűl benne az az ital, amit elfelejtettünk lehűteni
Én sem azért linkeltem, hogy komolyan vegyétek. :)
Sztem nincs olyan ember, aki zárt ablak mellett főz/süt a konyhában,
hacsak az nem pont szemből kapja a zegernyét.
nem éppen konyhai, de trükk:
ma egy hyperben vásároltam.
Nagy ésszel első utam a sörökhöz vezetett, majd a betárazot ampullákat elrejtettem a mirelit hűtőpult egy ritkán látogatott rekeszében (nevezetesen a zsmlegombóc felső sora alá)
Innentől kényelmesen végigvettem a check listet , majd a pénztárhoz menet odakanyarodtam a söreimért, amik, ha nem is fagytak meg, de nem is vesztettek sokat hűtött állapotukból.
Számomra direkt szórakoztatóak ezek a cikkek. Bent rossz a levegő, de kintről esetleg mégrosszabb jön be, ráadásul a benti rossz is a kinti rosszal egyesül. Viszont majd ha piacra dobják a szuper szellőztetőt az remek üzlet lesz valakinek.:-)
Ami nem jo - besozni... egyszer besoztam, nem lett izesebb, csak kevesbe ropogos. Ami kell akarmilyen izesesnel is, az a kukorica kemenyito - attol ropogosabb lesz a bunda.
2 nagy spanyol hagyma (vagy 3 sárga hagyma) 2 csésze író Kóser só és frissen őrölt fekete bors 1 1/2 csésze mindenre alkalmas liszt 1/4 csésze (közepes) sárga cornmeal 1 liter növényi olaj
Hámozzuk meg a hagymát, szelet nekik 1/2 3/4-inch vastag, és külön a gyűrű em.
Keverjük össze a író, 1 1/2 teáskanál só, 1 teáskanál bors egy közepes tálba.
Adja hozzá a hagymát gyűrűk, dobás is, és lehetővé teszik a páclében legalább 15 percig. (The hagymakarikákkal tud ülni az írót néhány órára.)
Egy külön tálban össze a lisztet, cornmeal, 1 teáskanál só, és 1/2 teáskanál bors.