Írd meg amit akarsz küld el,aztán lépj át valami általad olvasott másik fórumra és lépj vissza.Már ott is lesz.Nem kell újra megírni és újra elküldeni...
- Mondja meg őszintén, hány féldecit iszik meg naponta? - Legalább ötöt. - Maga szerencsétlen. Nem fél attól, hogy tönkremegy? - Nem, doktor úr. Majdnem mindig más fizet.
Szia! Nekem is duplafalu saválló fözőm van, hidraulika olajjal töltve, az első egy két alkalommal hosszú felfütési időm volt nagyon
mert gyenge volt a gázrózsa teljesítménye! Azt sikerült javítani így lerövidült az üzem idő, de ha 120 fölött van az olaj hömérő akkor működik rendesen!
Szerintem nálad is ez lehet a gond, jóval nagyobb energiával kellene fűtened!
Kérnék egy kis segítséget. Egy hordó őszibarackot és egy hordó vadkörtét egyzserre cefréztem le. A körte nehezen indult be, kétszer élszetőztem. A barack azonnal beindult, mint az álllllllat! Azóta a barack már nem tolja a kotyogót, kb. 7-8 nap után leállt. De a gyümölcs nem száll le a hordó aljára. Még mindig a félig áttetsző hordó falán át buborékok vannak benne jócskán. De mivel már nem kotyog, nem merem lenyomni a bundát.
A vadkörte azóta is (15. napja) kitaróan kotyog, és olyan finom körteillat van a szobában, hogy hihetetlen.
Mult hét vasárnap cefréztem egy hordó fügét. Szépen beindult, ment a kotyogó, de a mai napon leállt.
Tehát a kérdéseim: Mi van a barackommal? Jó ez így?
Mi van a fügémmel? Lehetséges, hogy 5 nap alatt kiforrt?
A három hordó egymás mellett van, tehát a hőmérséklet ok. Arról nem beszélve, hogy én is velük alszom....és nem fázom. :-)
Készülékem ami egy duplafalusított , söroshordó abba a fázisába ért ,hogy sisakot kell rá építeni.
Erre a célra egy inox keverőtálat vettem, aminek az átmérője 255 mm ,magassága 155mm és 5 literes.
Az a kérdésem,hogy ez megfelel e az 50 literes üstre sisaknak.Felvetődött bennem ,hogy +-ba ráépitsek egy 3 literes ,volt termostátot,szájnillásával a tál tetejére heggesztve. A szájnyilás 115mm. a termosztest átmérője 200 mm. igy a teljes sisak( vagy ez már torony? ) magassága 320mm. Mi a véleményetek ,működhet a dolog vagy ez már tulbonyolitás? Én elsősorban azért gondoltam erre a megoldásra mert igy felhabzás esetén több tere lenne a habnak,másrászt igy a sisak ürtartalma jobban közelitene a hozzáértők által javasolt üst/sisak arányhoz.
Készülékem ami egy duplafalusított , söroshordó abba a fázisába ért ,hogy sisakot kell rá építeni.
Erre a célra egy inox keverőtálat vettem, aminek az átmérője 255 mm ,magassága 155mm és 5 literes.
Az a kérdésem,hogy ez megfelel e az 50 literes üstre sisaknak.Felvetődött bennem ,hogy +-ba ráépitsek egy 3 literes ,volt termostátot,szájnillásával a tál tetejére heggesztve. A szájnyilás 115mm. a termosztest átmérője 200 mm. igy a teljes sisak( vagy ez már torony? ) magassága 320mm. Mi a véleményetek ,működhet a dolog vagy ez már tulbonyolitás? Én elsősorban azért gondoltam erre a megoldásra mert igy felhabzás esetén több tere lenne a habnak,másrászt igy a sisak ürtartalma jobban közelitene a hozzáértők által javasolt üst/sisak arányhoz.
Kedves Szilvakukc, tudom hogy jót akarsz, köszönöm is az ellenvéleményt, hiszen ezért van ez a fórum.
Ugyanakkor:
- "A gonosz bacik nem felülről másznak bele, hanem benne vannak, megfelelő ph szint esetén azonban nem tudnak elszaporodni. Ilyeténképpeni megoldás esetén a "védő" szint alatt vidáman dorbézolnak."
- Csakhogy az ecetsavas erjedéshez oxigén is kell... Ha nem viszed be nagy mennyiségben pl. kavargatással, akkor bizony a bacik nem dorbézolnak.
- "A bunda, mivel kiemelkedik a folyadékból, miért lenne nedves, az erjedés bármelyik szakasza alatt? Miért zajlana a bundában az erjedés?"
- A hajszálcsövesség elve miatt a bunda nem szárad ki teljesen és főleg nem az elején. Ezért a legfontosabb főerjedési fázisban szerintem a bundában is képződik alkohol.
- "Mint írtam, a co2 párna, a főerjedés alatt nem érdekes, mert utána termelődik, az utóerjedés során, azonban már csak kis mértékben, ezért akkor már nem jó szétütni."
- Na, ebben már egyetértünk. :-)
- "(...) a sok téves információval ne vezessünk félre másokat is.
- Ebben viszont nagyon nem értünk egyet, minden tiszteletem ellenére sem. A módszerem nem elméleti, hanem a gyakorlatban is többször kipróbált.
Ahogy pl. a cukrozás-nem cukrozás kérdésében is, ebben az esetben is engedtessék meg egy másik alternatíva. Aztán akit érdekel a téma, majd mérlegeli, hogy ő kever vagy nem kever.
De félrevezetésről véletlenül sincs szó, bánjunk kicsit óvatosabban a minősítésekkel, ha javasolhatom.
Sziasztok! gyors segítségre lenne szükségem!! Tegnap kaptam kölcsön egy pálinkafőzőt , egy duplafalú saválló főzőt(mindene ebből készült)
Fel is raktam szépen alágyujtottam fával.Felöntöttem 30liter szilvacefrével ( 30liter tiszta szilvalé , kb 2hónapja lett szedve , kimagozva átszürve). A főzés már kb 8 órája tart , és kb az 5.óra után kezdett el csöpögni nagyon gyengén.Kb 2 liter alszesz jött le.
A duplafalú tartály forró , a cső is forró , a hűtővíz cserélgetve van hidegre. Mi lehet a hiba?
A kotyogó nem létszükséglet, de segítségével nagyon jól lehet követni, hol tart az erjedés, és teljesen kizárja a külső levegőt.
A cimbidnél sem a kotyogó volt a hibás, hanem az edény bizonyult kicsinek. Kotyogó nélkül a földön lett volna ugyanez a mennyiség, ami a szuterén tapétája szempontjából valóban előnyösebb, de a cefre szempontjából tök mindegy.
Nem meggyőzni akarlak, úgy csinálod, ahogy akarod, csak a sok téves információval ne vezessünk félre másokat is.
-A gonosz bacik nem felülről másznak bele, hanem benne vannak, megfelelő ph szint esetén azonban nem tudnak elszaporodni. Ilyeténképpeni megoldás esetén a "védő" szint alatt vidáman dorbézolnak.
- A bunda, mivel kiemelkedik a folyadékból, miért lenne nedves, az erjedés bármelyik szakasza alatt?
- Miért zajlana a bundában az erjedés?
- Mint írtam, a co2 párna, a főerjedés alatt nem érdekes, mert utána termelődik, az utóerjedés során, azonban már csak kis mértékben, ezért akkor már nem jó szétütni.
Régóta olvasom a fórumot,édrekel a téma mivel én is űzöm ezt a sportot.Lehet tanulni,tapasztalatokat szerezni, de a nagy pengékhez van egy kérdésem:tényleg annyira fontos a kotyogó használata?-amikor a bundát naponta 3-szor ajánlott lenyomni és le kell venni a fedelet,közben a CO2 párna védi a cefrét.Ez így nem logikus.
Egy öreg cimbinek sárgabarackal van kitapétázva a szuterén fal, a cefre fölhabzott annyira hogy eldugult a kotyogó,és a hordó felrobbant.
Ne a fizikában bízz, hanem a biológiában. A főerjedés alatt, akár az összes co2 párnát elhajthatod, kavarhatod, belehányhatsz, lehugyozhatod, pillanatok alatt újratermelődik. Teljesen feleslegesen veszítesz.
Nem láttam, de állítólag tök zöld volt, mert előtte, amit én választottam, az olyan félérett körüli, és ki akarja próbálni a különbséget. Na, majd megkóstoljuk azokat is, már én is majdnem kész vagyok a másikkal.