Sziasztok! gyors segítségre lenne szükségem!! Tegnap kaptam kölcsön egy pálinkafőzőt , egy duplafalú saválló főzőt(mindene ebből készült)
Fel is raktam szépen alágyujtottam fával.Felöntöttem 30liter szilvacefrével ( 30liter tiszta szilvalé , kb 2hónapja lett szedve , kimagozva átszürve). A főzés már kb 8 órája tart , és kb az 5.óra után kezdett el csöpögni nagyon gyengén.Kb 2 liter alszesz jött le.
A duplafalú tartály forró , a cső is forró , a hűtővíz cserélgetve van hidegre. Mi lehet a hiba?
A kotyogó nem létszükséglet, de segítségével nagyon jól lehet követni, hol tart az erjedés, és teljesen kizárja a külső levegőt.
A cimbidnél sem a kotyogó volt a hibás, hanem az edény bizonyult kicsinek. Kotyogó nélkül a földön lett volna ugyanez a mennyiség, ami a szuterén tapétája szempontjából valóban előnyösebb, de a cefre szempontjából tök mindegy.
Nem meggyőzni akarlak, úgy csinálod, ahogy akarod, csak a sok téves információval ne vezessünk félre másokat is.
-A gonosz bacik nem felülről másznak bele, hanem benne vannak, megfelelő ph szint esetén azonban nem tudnak elszaporodni. Ilyeténképpeni megoldás esetén a "védő" szint alatt vidáman dorbézolnak.
- A bunda, mivel kiemelkedik a folyadékból, miért lenne nedves, az erjedés bármelyik szakasza alatt?
- Miért zajlana a bundában az erjedés?
- Mint írtam, a co2 párna, a főerjedés alatt nem érdekes, mert utána termelődik, az utóerjedés során, azonban már csak kis mértékben, ezért akkor már nem jó szétütni.
Régóta olvasom a fórumot,édrekel a téma mivel én is űzöm ezt a sportot.Lehet tanulni,tapasztalatokat szerezni, de a nagy pengékhez van egy kérdésem:tényleg annyira fontos a kotyogó használata?-amikor a bundát naponta 3-szor ajánlott lenyomni és le kell venni a fedelet,közben a CO2 párna védi a cefrét.Ez így nem logikus.
Egy öreg cimbinek sárgabarackal van kitapétázva a szuterén fal, a cefre fölhabzott annyira hogy eldugult a kotyogó,és a hordó felrobbant.
Ne a fizikában bízz, hanem a biológiában. A főerjedés alatt, akár az összes co2 párnát elhajthatod, kavarhatod, belehányhatsz, lehugyozhatod, pillanatok alatt újratermelődik. Teljesen feleslegesen veszítesz.
Nem láttam, de állítólag tök zöld volt, mert előtte, amit én választottam, az olyan félérett körüli, és ki akarja próbálni a különbséget. Na, majd megkóstoljuk azokat is, már én is majdnem kész vagyok a másikkal.
....sőt! Még a szőlőt is réz tartalmú vegyszerekkel permetezték. Sajnos ma már nem, mert a rézgálicot az Unió betiltotta, ahogyan a szalicilt is. Vajh miért? Mert jó volt és olcsó? És senki nem vette a drága, mittudomén milyen összetételű mérgeket, megy nem igazán fogyott a doktor ötker tartósítója? Milyen érdekes, hogy amíg a nagymamák szalicillel főztek be, nem nagyon volt Candida, meg hüvelygomba...
Rézgálicot a telekszomszédom idáig Horvátországból hozott. Most már onnan sem fog...
Hát igen. Gyűlölöm a műanyagot. Lélektelen, eltörik, általában pár használatra készül. Ellenben a régi kézműves dolgokkal. Csupa ilyen régiséggel próbálom felszerelni a birtokomat. Minden kézi, semmi nem elektromos. Még kézi habverőt is szeretem páromnak. Amikor ott vagyun a birtokon, visszamegyünk az időben.
Ezért keresek kézi hajtású répadarálót is.
Kérdezném tőled egyúttal, hogy egy kb. 50 literes üstöt mennyiből lehetne legyártatni 1,5-ös rézlemezből? Lehet egáltalán domborítással, vagy mindenképpen szabásminta, hajtogatás és keményforasztás? Ezt már nem én csinálnám, ez már meghaladja az én szakértelmemet és bátorságomat. Már amikor vettem a 25 literes rézüstöt, mondták sokan, hogy kicsi lesz. Nem hittem el. Kicsi lett...:-)
..."a vörösrezet hogy szokták fertötleniteni pálesz fözés elött???...
...talán nem túl ismert, de van a vörösréznek egy természetes "antibakteriális" hatása...a felületén nem telepszenek meg a baktériumok és ami rákerül, nem szaporodik, de leginkább elpusztul...ezt most kezdik értékelni a kórházak és klinikák, mert a kilincseket és a korlátokat újból rézből készítik...de ez külföldön van , mert itt a "familiárisan pigmentáltak" rögtön letördelnék...
...állítólag ezt már Nagy Sándor idejében is megfigyelték és ha hosszabb hadjáratra indult, a katonák ivóvizét, vörösrézből készült edényekben szállították, mert abban nem poshadt meg...
...fertőtleníteni nem kell, de egy trisós, melegvizes mosás nem árthat...ha régebb óta állt esetleg
nedves helyen és erősebben grünspanos, akkor 20%-ecetbe szórj egy kis sót és dörzsis szivaccsal dörzsöld át...utána a trisós (lúgos) közönbösítés és sima vizes öblítés...
...a diófa nagyon szép tud lenni, különösen a dógyökér...én is szeretem a természetes dolgokat...vadásztanulmányaim elején hallottam először, hogy a prémium kategóriás, drága vadászfegyverek agyazása szinte kizárólag diógyökérből van...főleg németországban és a franciáknál van ennek régi hagyománya...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Amúgy a vágótárcsa alatt, ami ugye jól látható a korábbi képen, egy sík lemez van, arra hullik a leszelt gyümölcs darab, ezek együtt forognak és így kicsapódik a külső burkolatra ahonnan leesik. Úgy méreteztem hogy alá fér egy tejes láda, de felraktam már egy 200-as hordóra is, az az igazi!
A három rész alma, öt rész birs cefrém elég leves, a fejövő bundát nem lenyomom, hanem a fúrószárat óvatosan mélyre lenyomom, és ott addig keverek, míg feljőn a "láva". Szép lassan, óvatosan, "beleolvad" a sűrűje, az egész felett a védőgáz kicsit sérül.