Elárulok egy nagy titkot.... Még soha nem nyomkodtam le bundát !!! Ellenben élesztőzök, jól felfuttatott élesztővel, és örömmel konstatálom amikot már nem alszik el a celre felett a láng.
Azért nem nyomkodok, mert vannak olyan cefrék (pl. törköly), ahol nincs mit hova nyomkodni... De ilyen a birs is , és gond nélkül kiforr minden. Amikor a CO2 visszahózódik kb. a felére akkor főzök .
Egyszer tán csinálok egy kísérletet nyomkodással és anélkül ugyanabból a cefréből, és utána döntök a hogyan továbbról . ( Addig is, le a nyomkodókkal ! :-))
Elég idegesítő, hogy néha nem csak az én hozzászólásaimat nem látom, de a tiéteket sem. Egy bizonyos idő után ömlesztve jelennek meg. Van ennek az Indexnek valami elérhető rendszergarázdája??
5.2. A pálinka pihentetéseAmikor a fentiek szerint megtörtént a pálinka fogyasztási alkoholtartalomra való beállítása (hígítása), a sokkoltpálinkát pihentetni, nyugtatni kell:sötét helyiségben, szobahőmérsékleten, oxigén jelenlétében, 1-3 (vagy ennél is több) hónapig üvegballonban kell tárolni oly módon, hogy a tárolóedényt csak 75 %-áig töltjük meg és csak lazán zárjuk le az üveg száját, hogy a levegő tudjon közlekedni! /pezsgős, műanyag dugót használok, parafa dugó helyett/A pihentetési idő jó megválasztását követően a sokkolt pálinka megnyugszik, kikerekedik, a belső egyensúlyok rendeződnek, a friss pálinka darabossága megszűnik. Pihentetés esetén a pálinka jelentős eredeti beltartalmi értékei nem változnak (a színe sem), ugyanakkor a pihentetési idő előre haladtával az ital harmonikussá válik lesimul.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nos mint olvastad, 67 liter alszeszt tettem fel tisztázásra, ez 25 fokos alszesz volt. Ebből nyertem 23 liter 64 fokos párlatot. Ezt fokoltam vissza 48-ra, így lett 31 liter pálinkám. Nyugodtan fűtsek bátrabban a középpárlar alatt, hogy közelítsem a főzési időt a 3 órás időintervallumhoz?
Amúgy a felfűtés ugye nincs benne ebben a három órában!?!?
Ismét a tanácsotokat kérném, most a pihentetéssel kapcsolatban. Nekem csatos üvegekben van a friss pálinka. Ezeket vagy telejesen lehet lezárni, vagy sehogy. Ezért az üvegek szájára egy-egy ásványvizes műanyag kupakot helyeztem fejjel lefe. Ez elegendő, vagy van valami jobb megoldás? és nem párolog el a pihentetés 6-8 hete alatt túl sok alkohol a páleszből?
Amúgy egy újabb dologban volna szükségem a tanácsotokra. A pálinka pihentetésénél az olvasom, hogy lazán kell lezárni az üvegeket. Nos az én üvegjeim cstosak. Azokat vegy lezárom tutira, vagy egyáltalán. Nincs átmenet. Ezért a nyitott üvegek szájára fejjel lefele egy-egy ásványvizes műanyag kupakoz helyeztem. Elegendő ez, vagy van jobb ötletetek? És nem párolog el a 6 hetes pihentetés alatt túl sok alkohol a páleszből?
Egy öreg szakival beszélgettem a minap, aki azt mondta, hogy nem csak azért kell "vizezni" a cefrét, meg az alszeszt, hogy ne égjen le, meg könnyebb legyen a párlatrészek szétválasztása, hanem azért is, hogy tele legyen az üst. Merthogy a vékony rézüstök, ha olyan helyen kapnak lángot, ahol nincs bennük semmi, akkor a vékony rézlemez meghorpad, megnyúlik, vagy akár ki is éghet. Talán rézműves meg tudja ezt erősíteni, vagy megcáfolni.
Agroker vagy kötőelem bóót,ahol szilikon tömlőt is árulnak.Nem tudom milyen az illesztésed.Ha a tömlőt precízen egyik oldalon felhasítod és ráteszed az élére az jó lehet.
A körte kényes cefre, az első, amit főztél, valószínűleg romlott volt már.
Az FBS jó tömítésnek. Tömíthetsz egyszerűen csirízzel is.
Ökölszabályként duplafalúnál nem kell higítani a cefrét. Ugyanakkor minden cefre és minden főző más, ezt neked kell kikísérletezned. Mindenesetre a körte és az alma macerás cefre, ha sűrűnek érzed, inkább higítsd, mint nem.
Kaptam egy kis nyári körtecefrét és 25 fokosan indult meg így nem főztem ki? Lehet az a baja hoogy nem vizesztem meg egy kicsit? Bár szerintem nem.
Azért kérdezem mert van körte cefrém ami lassan főzhető lesz, de nem olyan leveses mint a szilva vagy a meggy, de leégni nem fog mivel duplafalú és keverős a főző. Tegyek hozzá vizet?
Valamint az még a kérdésem, hogy a tömiítés ilyen gumiszerű és van egy illesztési helye ahol egy kicsit ereszt, elég ezt megragasztani, ha igen fbs ragasztóval vagy valami hőálló tömítő anyaggal? Ha nem (de egyébként is érdekelne, hogy) hol lehet ilyet venni, milyen boltba érdemes keresni?
Ugyan nem nekem címezted, de hadd osszam meg véleményemet.
A golyós csappal ellátott duplafalú főző az tipikusan az olajos közeggel való működtetésre szolgál.
Amennyiben így vízzel töltöd, akkor normál légköri nyomáson fűtöd a vizet, ez azt jelenti, hogy 100°C-nál elkezd elforrni az a víz. Ilyen körülmények mellett egyrészt nem tudod kiforralni a cefréből a teljes alkoholmennyiséget, másrészt lassabb lesz a folyamat. A megoldás itt egy súlyszelep lenne, amivel túlnyomást, és magasabb hőmérsékletet idézhetsz elő.
Jelen esetedben az olajos rendszer lenne a legmegfelelőbb. Az én rendszerem is ilyen, hőközlő olajat használok erre a célra (Magas lobbanáspont, kis mértékű expanzió, jó hőátadás). Igaz nálam van súlyszelep is a vizes rendszerhez való felkészítéshez is.
Tanács: A duplafalú részt érdemes kőzetgyapottal körülszigetelni, igaz nem valami szép látvány, és a folyadékokkal vigyázni kell körülötte, de a főzési időn 2 órát is lehet spórolni (50 literes üstnél T=5°C környezetben). Amennyiben gázzal fogsz fűteni, úgy érdemes egy "fémszoknyát" eszkábálni az égő köré, ezen is energiát spórolhatsz.
Kellene egy kis segítség. Körte cefréhez kell vizet adni főzés előtt (duplafalu a főző)? A víz csak a leégés miatt kell bele? Ma főztem egy adag régebbi körtét, amit kaptam és 25 fokosan indult meg gondolom azért mert régi nem a víz hiánya miatt. Van egy kis körtém amit ki szeretnék főzni nem olyan leveses mint a meggy vagy a szilva és nemtudom hogy tegyek e bele vizet.
A másik kérdésem az lenne hogy tömítést hol lehet venni, mert ami van hozzá az ereszt az összeillesztésnél (valami gumi féle tömítés) vagy elég megragasztani, ha igen milyen ragasztóval? (jó ide is az fbs vagy valami hőálló tömitővel?)
A két fal között víz van. Nemtudom , mennyire kell azt teletenni? nincs rajta semmi , csak 1 nyitható zárható golyós csap. Fával tüzeltem alá , külseje forró volt , kezem nem állta. Benne a cefre fortyogott. nagyon lassan reggel 8tól mostanra 6liter jött le..Lehet hogy tényleg a tüzelés erejével van a gond..Hétvégén kipróbálom gázzal. Igazából először próbáljuk ki az itthon főzést. Esetleg valaki ellátna néhány hasznos tanáccsal hogy ne legyen baj , és sikerüljön is azért valami?
Rendben van, látom otthon vagy a témában, úgyhogy nem vitatkozom. Azt már csak kisbetűkkel merem megjegyezni, hogy egyedül az ecetsav baciknak van szükségük oxigénre, a többi rosszcsont(vajsavbaci, tejsavbaci, stb.) anaerob, tehát leszarja. Viszont nekik is kedvenc csemegéjük az alkohol. A hajszálcsövesség tökéletlenségeibe már nem is megyek bele. Cukrozásról meg nem is beszéltem.
Írd meg amit akarsz küld el,aztán lépj át valami általad olvasott másik fórumra és lépj vissza.Már ott is lesz.Nem kell újra megírni és újra elküldeni...