sziasztok! lenne egy kérdésem, bort főzök le, és az alszesznek szúrós kén szaga van, pedig már nagyon régen volt a bor kénezve. kérdésem az, hogy finomításkor ez megszűnik, vagy átmegy a pálinkába is?
...nos ahogy Snapszi is említi, nem muszály pont így vezetni a kifolyó csövet...a főzdében, az igazi nagy Szöllősi szűrőnél, valószínűleg azért vezetik így, hogy zárt maradjon a rendszer...
...ha a kifolyó csövet, vízszintesen vezetjük ki, akkor nincs leszívás és elég a 10-es cső, nem kell a levegőző csövecske...
......
......ez még az alacsony változat (az arányokon
változtattam)...és az új, magasabb változaton nincs befolyó tölcsér...a kifolyó rekeszben én csak egy ferdén elhelyett szűrőkeretet használok (3-as rozsdamentes drótból), amire egy pelenkaszerű anyagot feszítettem...ez a durvaszűrő és az áramláslassító egyben...a főzés végén csak kiveszem és elöblítem...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ez igaz, de a folyamatos használat alatt a hűtést is pótolni kell, ha felmelegszik a szűrőben az anyag.
Én ezt hideg víz v. jég darab beledobásával oldom meg, és ekkor hirtelen megemelkedik a folyadékszint, megindul a közlekedő edény és "leszívódik" addig, amíg a cső alján levegőt nem szív.
Saját tapasztalat...
Én a belső csővéget olyan magasan hagytam, hogy "leszívás" esetén sem csökken le a szint az elválasztó fal alá, tehát a befogadó "medence" felszínéről nem jut át anyag a kiömlő oldalra.
Szerintem meg a csövecske nem kell , mert nem tudod annyira meghajtani a főzőt, hogy a kifolyón teljes keresztmetszetében Jöjjön a nedű. Tehát csak a vízszintes cső aljáig fog üdv.g.
...közben arra is rájöttünk, hogy az arányokkal közelíteni kell, az igazi Szöllősi szűrőt, ami arányaiban jóval magasabb, mint a fagyisdoboz...a magasabb folyadékoszlopban jobban kihígul az alszesz és így jobban kiválik belőle az olaj...
...a csövecskét Józsipapa elmondta, ha nem lenne ott "leszívná magát"...
A tárcsa 2mm-es saválló lemez. Sugár irányba bevágtam 1mm-es korongal és egy alakos steklibe ütöttük, ez annyit jelent hogy egy 20mm-es íves aljzatba kisméretü domboritó kalapáccsal behajlítottam. / kovács vagyok/
Figyelembe véve a forgás irányt mindig azonos oldalát hajlítsd be a kivágásnak.
Az is elég ha egy satut 20mm-esre nyitsz és abba a nyílásba kalapálod a lemezt egy félgömb alaku dornival, persze így nehezebb szép íveket hajtani. Aztán 4mm-es reszelővel belülröl éleztem/ still reszelő/
Kisérletezd ki. :-) Nehogy félresikerüljön megmondom. Ha nincs az a kis cső, akkor úgy viselkedne, mint egy szívornya. Mikor megtelne, és a csövön kifolyik, akkor folyna, mig ki nem ürülne az egész edény. Mivel van egy kis cső, ezen levegőt kap, és nincs szívornya. Szóval, megáll, nem ürül ki az edény.
Ha gép bogyózta akkor csak be kell raknod edénybe,be a kazánházba.Ha csak a garázsba megy,akkor egy kis hidegtűrő élesztővel keverd át.De ha a mustot külön veszed a bogyótól,akkor két fajta páleszt kapsz.Szőlőpálinka ill. borpárlat.A forrás végét észre fogod venni.A cukortól ill. a hőmérséklettől függ.
Készíteném a kozmaolaj leválasztót. Viszont szeretem érteni is amit csinálok. Ezért kérdezném, hogy a mellékelt fotón, az elfolyó csövön mi a célja annak a függólegesen lecsatlakozó kis csőnek? Valami kapilláris dolog??
Nem értem a kérdést. Szabályozd a kifolyást az alsó csappal. 1-2-3-4-5 literes üvegbe a szűrendő anyag, parafadugó kifúrva, cső bele, egész cucc fejreállítva. Csak olyan sebességgel fog a szűrőbe folyni, mint ahogy alul el tud távozni, amit a csappal szabályozol.
Keverjem, meg ne keverjem kérdéshez. ha megengeded, egy két gondolatot még hozzáfűznék. Nagy hirtelen előkaptad a hajszálcsövesség jelenségét. Szerintem ez a cefrekezelés szempontjából nem egy szerencsés megközelítés. A hajszálcsövesség jelensége egy nagyon hétköznapi dolog. Ha a hajszálcsöveket roncsolod, megszűnik a működésük. Vagy nem minden közegben működik, csak a nedvszívó közegben, olyanban, ami nedvesíthető. Ha a párolgás gyorsabb, mint a hajszálcsövek által szállított víz, akkor csak egy bizonyos magasságig fog nedvesedni, ezért nem fog a házfal a tetőig nedvesedni. Az élesztőgombák működéséhez bőséges víz szükséges. Közel áll hozzánk a borkészítés mestersége. Évezredes tapasztalattal bír. Miért nyomkodja le a vörösbor törkölykalapját a borosgazda napjában több alkalommal is? Két ok miatt. Egyik, hogy az eddig fent lévő törköly a felszín alá kerüljön, mert kiszárad és nem forr ki. az erjedés vontatott lesz, a bor károsodhat, borhibák léphetnek fel. A másik, meg azért, hogy meg ne penészesedjen, úgy járjon, mint a nedves házfal, meg a vizes pince. A gyümölcscepre felszínén úszó összedarált zúzalékot ne úgy vedd, mint a jó lámpabelet, amely a petróleumot kiválóan szívja. A cefrekalap a szükséges nedvességet nem szállítja fel oly mértékbe, hogy ott egy normális erjedési folyamat végbemenjen, még akkor sem, ha az ujjadat beledugod. De ha te meg vagy győződve arról, hogy ez így jó, ám legyen, tedd úgy. Az okokat elmondtuk, hogy miért nem jó, amit teszel. Ha ezzel a véleménnyel egyedül lennék, azt mondom jó, rendben, én vagyok a hunyó. Csípem a szívósságodat, hajrá, ne engedj a negyvennyolcból... Minden jót. Józsipapa
Tisztelt Fórumozók! Segítségeteket kérném! Vásároltam egy gyanta szűrőt (pálinafőzés.com-ról), de nem tudom megoldani az egyenletes befolyást. Esetleg valaki tudja hol lehet a felső végére is csapot venni? Mindenféle megoldás érdekel! Válaszotokat köszönöm!