Keresés

Részletes keresés

G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91261

Ha ezt korábban tudom :)

Előzmény: vasbicikli (91259)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91260

El.

keverőszárral turmixolom, 3% rést hagyok a fedőn, hogy a napfény bejusson, főzés előtt higítom és akkor szűröm ki a magokat is. Ami benn akar maradni, az megy a főzőpbe, ami kijön, az a szárítás után a tűzre.

Élesztőt, pektinbontót kap, nem savazok, mert időben tudok főzni.

Előzmény: Csikky (91254)
vasbicikli Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91259

Már megrendelted? Kár. Nekem van egy, amit elpasszolnék. Hirtelen felindulásból vettem szezon elején, amúgy műxik, meg minden, csak egy idő után tényleg felesleges.

Előzmény: G.á.b.o.r. (91255)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91258

Gyakorlatilag meg nem, pl a sárgadinnyénél olyan édes majd szétdurran a szám, közbe meg alig van benne cukor.

Előzmény: barkócza (91256)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91257

Látom többeteknél, hogy a friss pálinkát, függetlenül attól, hogy rezes e vagy sem, átfolyatjátok gyantán. Gondolkodom, hogy beszerzem énis, mert a friss pálinka még hónapokig nem adja az igazi ízért, de ezzel elvileg szinte azonnal jó lesz? :

 

"A gyantán átfolyatott pálinka selymesebb, lágyabb lesz. Olyan mint ha már egy pihent, (érlelt) párlat lenne.
Olvass tovább: http://www.halfozok.com/news/a-kationcserelo-gyanta-hasznalata-/
Készíts saját weboldalt ingyen: http://www.webnode.hu"

 

Valóban ilyen?

barkócza Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91256

Hidd el, hogy a nyelved érzékenyebb minden refraktométernél.

Előzmény: G.á.b.o.r. (91255)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91255

A legvége úgyis az lesz hogy vegyen az ember az ebay-en egy normális refraktométert gondolom...  izé, meg is rendeltem :)

Előzmény: barkócza (91243)
Csikky Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91254

Szia Zsuzska60!

 

Te hogy cefrézed, hogy főzöd a kökényt, elárulod?

Üdv.

Előzmény: zsuzska60 (91251)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91253

Most beszéltem velük telefonon, szerdán lesz délután kettő órakor bent a vámos munkatárs ügyfélfogadási időben, ott tudom intézni a dolgot. Majd beszámolok.

Előzmény: gombászok (91250)
barkócza Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91252

:-) !!! Különösen a Te kökényed nem semmi!

Előzmény: zsuzska60 (91251)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91251

Érik a kökény, már egyáltalán nem fanyar. Nosza vödörre, kollégák!

gombászok Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91250

Nem válaszlevél lesz, hanem: ENGEDÉLY, sorszámmal, abban nem vagyok biztos, hogy országos, vagy megyei, meg abban sem, hogy ezen belül külön sorszámozzák a magánfőző és a más tipusú főzők engedélyét.

Akinek van birtokában egy ilyen engedély, szívesen venném, ha megosztaná velem, szakmailag érdekel!

Előzmény: G.á.b.o.r. (91249)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91249

Remélem a válaszlevélbe vagy engedélybe a számot is benyomják, biztos ki fogom tenni és mutogatni a vendégeknek hogy "elsők" között kaptam engedélyt :D

Előzmény: vasbicikli (91247)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91248

Tudtommal megyei eredmény :)

Előzmény: vasbicikli (91247)
vasbicikli Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91247

"... a negyvenhetedik..."

Ez csongrád megyei vagy országos szám? :)

Előzmény: G.á.b.o.r. (91240)
miriuta maci Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91246

Köszönöm a véleményt Józsipapa.

A kocka el van vetve (persze nem először csinálom így, ahogy...)

De a lényeg, hogy kevesebb mint 2 hét múlva felgördül a függöny...

Ha rossz lesz a pálinka, minden jószándékú bírálómnak küldök egy üveggel, bocsánatkérésképpen:-))))))))

(sebfertőtlenítőnek, vagy ilyesmi:)

Előzmény: csalitos (91160)
miriuta maci Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91245

Hú, nagyon alapos voltál...

Mennyi almát cefréztél le?

 

Ha szép tiszta almaillata van, akkor szerintem ne babráld tovább, hanem idd meg. Egészségedre!

 

Előzmény: Gábor19820309 (91117)
miriuta maci Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91244

Szerintem megfelelő mennyiségű érv hangzott el pro és kontra ahhoz, hogy ne ragozzuk tovább a témát. :-)

Előzmény: gombászok (91110)
barkócza Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91243

"...a fenének van kedve nyalogatni a savazott cefrét..."

 

Ha kierjedés után rögtön tudod főzni, akkor fölösleges savazni. Ha savazod - akármivel -, akkor is nyugodtan nyalogathatod, semmi bajod nem lesz. A kólának is 3-as a pH-ja, azt is foszforsavval állítják be. A pH3-as kénsavtól sem lesz bajod.

 

A főerjedés alatt rengeteg széndioxid keletkezik, a cefre túltelítetté válik. Tulajdonképpen ez a túltelítettség védi a cefrét az oxigéntől, nem a széndioxid párna. (A kóla is az, ha megrázod, azért tör ki belőle a széndioxid.) Ez a túltelített széndioxid az erjedés befejezte után is jön ki folyamatosan a cefréből. Részben ezért van az, hogy az erjedés leállta után is jön még föl a bunda, illetve kotyog a kotyogó. Sűrűbb cefréből lassabban, hígabból gyorsabban távozik a gáz.

 

Az alkoholos erjedés mellett az összes többi is gázfejlődéssel jár. A nemkívánatosak az ecetes és a vajsavas. A nem káros a malolaktikus erjedés, amikor a tejsavbaktériumok a karcos almasavból lágyabb tejsavat csinálnak. (Ez utóbbi nélkül nem lehet vörösbort csinálni.) A malolaktikus erjedés jóval lassab, sokkal tovább tart, mint az alkoholos, de azért mozgatja a kotyogót.

Előzmény: G.á.b.o.r. (91242)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91242

Ezt jó lenne körüljárni rendesen, mert a fenének van kedve nyalogatni a savazott cefrét, inkább nyalogatom az alszeszt meg a pálinkát a fazék íz végett :) Én mindenhol kotyogót használok és azt szoktam alapul venni, különben mi értelme vagyon? Akkor főzöm amikor már szinte alig kotyog, vagy megáll. Ha nekem még tíz másodpercenként kottyan simán hagyom. 16 fok körül volt almám ami csak 4 hét alatt forrt ki. Körte most lesz 3 hetes, lassan az is kész, még kicsit bugyog, állagán is látszik (szerintem) hogy ráér. A bundát is szoktam nézni, amikor már nem emelkedik meg naponta, nincs benne sok apró kis lyuk a buborékok végett és az állaga is lekváros az van szerintem kész. Persze lehet én csinálom rosszul, de eddig a kihozatal is mindig rendben volt és ecetes sem lett a motyó. Majd az okosok megmondják :)

 

Előzmény: barkócza (91235)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91241

Megáll az eszem.

G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91240

Valaki meg tudna dobni egy neki már bevált NAV bejelentővel? Csongrád megye ha ez számít, én szeretnék lenni a negyvenhetedik ha minden igaz :)

gombászok Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91239

Kifőtt cefre gondokkal küszködőknek, mielőtt nagyon elkeserednének: http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&ved=0CFsQFjAH&url=http%3A%2F%2Fwww.mokkka.hu%2Fdb1%2Frec_list.php%3Fdb_type%3Dmysql%26lang%3Dhun%26sheet_type%3D36%26datasheet_id%3D859%26sorszam%3D859%26order%3Dstatus%26sheet_type_filter%3D0%26sheet_lang_filter%3DHU%26alluser_filter%3D&ei=gqFbUo70I4jWswbIuICIDg&usg=AFQjCNHqumaDaFfgwllWnHsoilDZxMuezg&bvm=bv.53899372,d.Yms&cad=rja

 

Nem veszélyes anyag, szakirodalomként legtöbbször a Békési féle könyvet ajánlja.

Legegyszerűbb szétlocsolni és berotálni, ha van komposztdomb, arra önteni, betakarni.

Pár napig szaglik, majd elmúlik.

Gondoljatok bele: ha a gyümölcs lehullik, elbomlik, ugyanaz lesz belőle: tápanyag a növénynek.

Mit viszünk bele, ami a gyümölcsben nincs:

-élesztőt?=ott van az már rajta

-pektinbontót?=ott van az már benne

-savat?=aki savaz. Ha citromsav, az teljesen természetes anyag, ha kénsavat, foszforsavat, az már nem természetes, ajánlatos a kifőtt cefrébe egy kis szénsavas meszet tenni, közömbösíti a savakat(gipsz ill.kalciumfoszfát lesz, meg minden más gyümölcssavval is Ca-vegyületeket képez), ez kevésbé módosítja a talaj pH-ját.

firekiller Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91238

Szia Tucso!

Pár éve kénes borból ( hozzájutottunk vagy 6 hektó régi borhoz, picit törött volt,de még tűrhető ízű )  készítettünk borpárlatot a haverral.

Ő szénsavas mésszel semlegesítette alszesz állapotban. Én utólag szellőztettem.

Haver borpárlata jó illatú lett de kemény izű ( fémes kissé kesernyés ízű lett) , Enyém gyengébb illatú, de finom ízű lett.

 

 

Előzmény: Tucso69 (91222)
ferenczidaniel Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91237

Érdekelne a szerkezet! Én gallyaprítóval csinálom, de az nem pépesít, hanem apróra szeletel.

Előzmény: golyós (90583)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91236

Kösz. Leghamarabb jövő hét hétfőn tudom főzni. :-(

Előzmény: barkócza (91235)
barkócza Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91235

Ha nem édes, akkor főzd. Van az alkoholos erjedésen túl más gázt fejlesztő erjedés is, jó részük elkerülendő.

Előzmény: In Lak'ech (91234)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91234

Nem édes. De még mindig kb. 10 másodpercenként tol egyet a kotyogón.  Ha már kiforrt, akkor mitől csinálja. Nagyon aggódom érte, mert iszonyat jó illata van, és elég sok hajladozás volt érte a bozótban.

Előzmény: barkócza (91231)
barkócza Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91233

(Meg Zsuzska is. Hiába, előbb olvasni, aztán írni... :))

Előzmény: barkócza (91232)
barkócza Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91232

(Bocs, most látom, hogy Józsipapa már megírta.)

Előzmény: barkócza (91230)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!