Keresés

Részletes keresés

Csikky Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91370

Persze, persze, de nem tötekedtem ennyire  a legapróbb részletekre, ami már 1000000x szóbakerült. Természetesen a fajélesztők elszaporodásával indul, az erjedés során a cukrot alkohollá alakitják!

Előzmény: emGeza (91369)
emGeza Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91369

Ezel nincs is gond !

De nem a cukortól fog indulni , hanem az élesztő elszaporodásától , ami lehet vadélesztő , vagy a vadélesztőből kinyert fajélesztő .

 

Ezek választható opciók ! Nélkülük is menne !?

Előzmény: Csikky (91368)
Csikky Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91368

Az itt felszólalók 80% használja, 15 % letagadja, de használja, a többiek talán nem! :)

Előzmény: emGeza (91367)
emGeza Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91367

A cukorral csak a cukrosbácsi indul !

Előzmény: Csikky (91366)
Csikky Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91366

Kicsi lesz a hordó!Mivel, ha belekukkantassz a hordódba, láthatod, hogy a leszecskázott árú mennyire száraz! Én lédús almával szoktam "levesiteni", de az idén főzök majd egy tiszta birset is, ami még rotyog, azt vizeztem, de bőven. Kb. annyi a viz, mint amennyi a szecskázott gyömölcsöd súlya! Pektinbontó mehet bőven + nem tudom hol tárolod majd a hordókat, de tekintettel a hűvösebb időre én hidegtűrő élesztővel inditottam el, ez 10°C-tól is tud dolgozni! Elég csersavas gyümölcs én cukor nélkül sosem inditok birset, a 60 kg birsembe tettem 5kg-ot!

Előzmény: Hegyi82 (91362)
borzag68 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91365

Tisztelt rézműves1 mester. Sajna nem tudok privátot küldeni. ( nem tudom hogyan kell)  Legyen már olyan kedves az email címemre egy telefonszámot vagy email címet küldeni a kapcsolat felvétel végett, mert a fórumokat bújva rájöttem, hogy  a barátomnak meg nekem is nagy szúkségúnk lenne, ezközök terén illetve szoftveresen is fejlődnünk.

Tisztelettel.:

demezolika@freemail.hu

Előzmény: rézműves1 (91356)
emGeza Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91364

Szia !

 

Öntsd fel úgy , hogy a víz eljepje a gyümőlcsöt .(bár még az nap kellett volna )

Ne használj klóros vízet ! 

3-4 g /100 L pektinbontó

20 g /100 L élesztőtáp

20 g /100 L élesztő (aromafelszabaditó hidegtűrő)

 

Aztán írd meg , hogy mennyi vízet kért !

 

Én langyos vízbe szoktam bele darálni , így elkerülhető a gyümölcs oxidációja ( barnulás ) .

Aztán a többi pektinbontó , stb.

A műveletek között nem kell várni napokat , sőtt órákat sem !

Előzmény: Hegyi82 (91362)
Csikky Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91363

Kedves topic Társak!

 

Tegnap lefinomítottam 100kg Summared almából főzött alszeszem, ami 14,5L-volt, finomitás után lett 6,5L 62v/v-os anyagom, amit kihigitittam lágyvizzel 50 v/v-re.

Lényeg, hogy a teljes folyamat teljesen tervszerűen haladt, érett tiszta gyümölcsök ledarálva, pektinbontóval inditva savazás nélkül, 3% napfénnyel dúsitva, +hidegtűrű cefreélesztó 20g. Teljes erjedés ~3 hét!

A lekvárfőzések 25-ig leengedve, a finomitás 43-nál elzárva!

Az alszesz főzések során nagyon kellemes, különleges illatú,iz és aromavilágú élményben volt részem. Finomitást és szeszfok beállitást követően megkostoltam a még nyers, érés előtti anyagot és borzalmas keserű nyitánnyal inditó, de a végén az alszeszére is jellemző szép almaizzel távozó izt érzek!

 

Mitől ilyen keserű, igy sosem jártam még almával! 

Hegyi82 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91362

sziasztok!

idén először próbálkozok birsalma cefre /és egyáltalán cefre/ készítésével.
sokat olvasgattam az elmult napokban a témáról, erre a fórumra most találtam rá. itt is visszaolvastam egy keveset a "birs" találatokból.

a vizezéssel nem tudok dűlőre jutni, ebben szeretnék tanácsot kérni, vagy esetleg másban ami a leírásom alapján eszetekbe jut.

cukorrépa szecskázóval aprítom a gyümölcsöt. van egy 200 és egy 120l-es hordóm. vasárnap 3/4-ig raktam a nagy hordót, tegnap pedig a kicsit. még semmit nem tettem hozzájuk. holnap reggel szeretnék petkinbontót venni, és ha kapnék egy jó ötletet h tegyek-e vizet vagy ne, ha igen akkor kb. mennyit, akkor azt is holnap adagolnám hozzá. nem párolok, nem főzök, csak így nyersen, szecskázva szeretnék cefrésíteni.
előre is köszi!
üdv. Zoli

szilvakukc Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91361

Pedig ez így lesz, sajnos. Egyszer már írtam, hogy fog kinézni a jövő pálinkafőzdéje: Egy emberrre, és egy kutyára lesz szükség. Az ember, hogy etesse a kutyát, a kutya, hogy ne engedje az embert semmihez sem nyúlni.:))))

Előzmény: barkócza (91352)
vasbicikli Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91360

"... minek az a rengeteg leszorítócsavar?"

 

Ha alkalmas rá az üst és a fedő pereme, ez az iratcsipeszes lefogatás szerintem nagy ötlet. Fillérekbe kerül és biztonságos.

A deflegmátoros szerkentyűmnél az oszlop tetején van ilyen karimás megoldás, iratcsipeszekkel (bár kisebb méretben). Tejesen jól tart, még tömítés se kell közé, elég a folyadékfilm.

 

Előzmény: In Lak'ech (91353)
szilvakukc Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91359

Szívemből szóltál, ennél má csak az jobb, ha a szomszédot nem Bélának, hanem mondjuk Juliskának híják, oszt ott sündörög a pitvarban, és egy-két feles után felforr benne az a vad, érzéki buja gerjedelem, mely elfogja, és megrázza az emberi testet, és sarkaiból kiveti a lelket. Na, akkor mondja azt az embör, hogy "Hej, élet, be gyöngy élet, ennél szebb sem leeehet............:DDD

Előzmény: In Lak'ech (91346)
vasbicikli Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91358

"Bérfőzetni nem olcsóbb?"

 

Ilyet kérdezni szentségtörés egy hobbi főzős fórumon! :)

Kit érdekel az olcsóbbság?!

Az önmegvalósítás a lényeg, kerül amibe kerül ;)

 

Előzmény: Öreg?halász (91357)
Öreg?halász Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91357

Bérfőzetni nem olcsóbb?

Mert, azért ez a cucc nem két fillér!

Előzmény: comad2 (91351)
rézműves1 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91356

...az a jó, (az arányokat tekintve):):):)...de úgy tudom, hogy a 30-as, az kisebb átmérőjű, mint az 50-es és akkor abba kevesebb olaj megy...az 5-litert én az 50-es fenékre írtam...

Előzmény: kezman46 (91345)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91355

Te adtad meg a kulcsszót:

jó lesz ez valamikor!!!

:-)

Előzmény: Feriba51 (91354)
Feriba51 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91354

Helló InkaPál!

 

"Valójában a szétválasztás csak opció, a lényeg itt a felügyelet nélküli főzés.

Szeretem csinálni de már unom azt a 3 órát amit a főző mellett töltök.

Felügyelje helyettem nyugodtan a processzor.Azonos főzőben azonos technológia azonos cefrézési módszer mellett közel azonos a végeredmény is!"

 

"Gáz helyett fafűtés van, s a 4. hőmérő a tűzteret figyeli majd s jelez hogy tégy a tűzre:-)"

 

E két állítás között "némi" ellentmondást vélek felfedezni. Igaz a fa adagolást is lehet automatizálni:-)

De azért szép, amit csináltál még akkor is, ha ilyen maradi emberek széméra, mint én vagyok, ezek csak karácsonfa díszek:-)

Ne add fel, jó lesz ez valamikor!!!

Jó nedűt!!!

Előzmény: InkaPál (91322)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91353

Biztos, hogy ez pálinkafőző???? A paksi atomreaktor raktorkupakja van ennyi leszorítócsavarral szerelve. De ott kicsit nagyobba nyomás. :-)  Viccet félretéve, minek az a rengeteg leszorítócsavar? Vagy az nem is leszorítócsavar?

Előzmény: comad2 (91351)
barkócza Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91352

Nekem is műszer- és irányitástechnika szakos "pappirom" van, úgyhogy elvben műszerezés párti vagyok. Azt mindig meg kell jegyezni, hogy továbbra is az ember a lényeg, akármilyen automatizált is a főző. Vagyis milyen paramétereket állít be, hogyan használja az automatikát. Mindig küzdök a "push button" műszerek ellen, vagyis amikor az operátornak csak meg kell nyomnia egy gombot, aztán kap valahol egy számot, de fogalma sincs, hogy a műszer közben mit csinál. Szóval, az automatika a főzőn nagyon hasznos, de mellette is tudnia kell a főzőmesternek, hogy mi történik a gépben, és a lényeges döntéseket neki kell meghoznia. Más esetben az automatika csak dísz.

 

 

Előzmény: comad2 (91351)
comad2 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91351

Hát én se nagyon. Táguláskor nincs baj az biztos, mert letiltja valami a fűtést. De van még egy-két kép.

Előzmény: foxrudi (91338)
barkócza Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91350

Az lesz a vég, ha csinál valaki pálinkaivó automatát.

Előzmény: vasbicikli (91349)
vasbicikli Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91349

Erre már nem kell páracső se, digitalizálva jön ki belőle az alkohol :)

Előzmény: zsuzska60 (91341)
vasbicikli Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91348

... hisz az Nyútn, lóhátn :))

 

Nekem még az jutott eszembe, ha mondjuk egy jó kis cseresznye cefre kifut, akkor lesz mit takarítani a sok függeléken :)

Előzmény: barkócza (91343)
deszegregator Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91347

Töretlenül menetelsz előre az egyenpálinkák világába! Nincs két egyforma évjárat, ugyanabban az évjáratban nincs két egyforma minőségű hordó, mi meg ugye nem 480 litert öntünk fel egyszerre. Még a profiknál sincs "tökéletes" végeredmény, hiszen az erjesztés egy igen komplex folyamat, amibe mi betápláljuk a kiindulási helyzetet, próbáljuk optimalizálni az erjedés feltételeit, és lesünk mint Rozi a moziban, reménykedünk hogy jó lesz ez... Jó is szinte mindig, de nem tökéletes , hogy is lehetne az, ha a legprofibb irányított erjesztés végeredményében sem lehetnek 100 százalék biztosak. Főleg nem lesz ugyanolyan, amire én majd belövök egy berendezést. Nonszensz. Abba már nem is megyek bele, hogy pl. a kajszit jó tovább csurgatni a végén, mint pl az almát, mert sok aroma anyag jut még a párlatba, vállalva egy pici utópárlatosságot cserébe. Nem egyformán kell elválasztani a gyümicefre féléket, az évjáratokat, a hordókat. Cefre főzésnél sem ugyanúgy kell nyomatni egy híg szilvacefrét, mint pl. egy birset. Jó dolog a technika, sok értékes infót tud kiolvasni belőle az "értő" ember, de az csak egy dolog. Az hogy helyettem egy "ördöngős technika" b@ssza el a pálinkát azt végképp nem tudnám megbocsájtani! 1x kipróbálnám, de az első hiba után le lenne váltva, tehát én döntenék, nem ő.  Nekem is van duplafal nyomás , hőmérőm, páracső hőmérőm,,stb. de ezek csak a munkámat segítik. Tele vagyok "csúcstechnikával" a munkahelyemen is, szuper , jó dolgok ezek, de nincs kedvem kimoderáltatni magam ha leírom hogy mit érnének a mi "felügyeletünk" nélkül. Mit is kívánhatnék, hát főzzél még! :D

Előzmény: InkaPál (91322)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91346

Jóreggelt mindenkinek!

 

Arról már ne is beszéljünk, hogy az automatizálással az egész a szépségét, és ezzel az értelmét is veszítni. Egy bérfőzdében nem ördögtől való az automatizálás. Mert megkockáztatom, hogy az ott dolgozók nem szeretik csinálni. Hanem a pénzt szeretik, amit kapnak a főzésért. De ez a fórum úgy tudom azok fóruma, akik szeretik a pálinkát, és szeretik a főzés folyamatát.

Én nem tudom elképzelni, hogy a PLC-kel, meg mikrokontrollerekkel teli főzőhelyiségben, LED-ek villogása, meg ipari robotok csipogása közepette jókat lehetne beszélgetni a barátokkal, szomszédokkal.  Én a birtokon ezt még meg tudom tenni madárcsicsrgés, finom avar illat, meg a szomszéd Béla társaságában. A fatüzelésűüstömben.

Vajon egszer már az automatizált pálinkát sem kell meginnunk? Majd azt is megissza helyettünk egy robot? :-)

Tévedés ne essék. Nem megszólni, leszólni akarom az automata főzőt. A maga nemében szép teljesítmény lehetett megcsinálni. Dícséret érte. De én soha nem csinálnám így. És ez csak az én szubjektív véleményem. És azt hiszem, az itteni fórumozók többsége osztja is ezt.

Előzmény: szilvakukc (91337)
kezman46 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91345

Köszönöm kedves barátom, az enyém rövid vastag :)) akkor ehez tartom magam, igen van egy kis pereme, egyébként 30 literes,

Előzmény: rézműves1 (91313)
barkócza Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91344

Na, aztán IP65-ös dobozra már nem futotta? :)

Előzmény: comad2 (91336)
barkócza Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91343

Úristn!

 

(Vasbiciklinek ismerős lehet a kifejezés.:))

Előzmény: comad2 (91336)
Csikky Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91342

Szia!

 

Én is 5,5kw-s gázzsámolyt használok, de a gyári lábakon nem változtattam, igy pont nyaldossa az üst alját. Ha kellő mértékű a felöntés, igy a leégés kizárt! Hőmegtartásra más terveim vannak viszont, üveggyapot lapot fogatok két fém csirkeháló közé és ezzel vonom be az üst palástját kb 70% részen, hogy az égő azért oxigént még kapjon, igy nem fog elveszni annyi hő az üst faláról, talán rövidül a felfűtés és gazdaságosabb lesz a gázfelhasználás is!

Előzmény: Hurkafej (91309)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 91341

jó neked, hogy csak ezt nem érted:-)

Én semmit nem értettem belőle. Úgy vagyok ezzel, mint a villanyszerelő. Azon a vékony dróton hogyan folyik a petró???

Előzmény: foxrudi (91338)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!