A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A szervizben kérdeztem az automatát, mondta az odea go-t és a következőt, amiben állítható (felfelé) a kávé mennyiség, de még az is olcsóbb kategória, nem volt 2x drágább az odea go-nál. Lehet, Te valami ennél is komolyabb automatára gondolsz.
Előző kérdésre kösz a válaszokat. Igen, olvastam már a daráló, mint minimum feltételről, el is gondolkodtam, de ha végül az automatánál maradok, arra nem költenék.
Nekem az a tapasztalatom, hogy ha mintázódik a crema, akkor finom lesz a kávé is. Ehhez ált. a jól beállított hőfok mellett 30-40 mp-es lefolyásra van szükség.
Saeco automatán sem tudom olyan finomra őröltetni a kávét hogy beálljon 25 másodpercre. De van crema rendesen, igazi, nem a crema-szelep miatt, az íz is jobb mint az átlag kávézós kávék.
Iranyelvek vannak, amiket a szubjektiv (iz, illat, allag) fenyeben rugalmasan kell kezelni. De az szinte biztos, hogy 25 masodpercnel gyorsabban lejovo ital nagyon nagyon ritkan lesz jo. Altalaban 25-40 kozott erdemes kiserletezni, a kave, a gep, az orlo es a csillagok allasanak fuggvenyeben. Egyebkent a crema mintazottsaga sem igazan szokott kialakulni gyors lefolyasnal, meg ha a mennyisege lehet is brutalis. Ez persze csak esztetikai kerdes, de nem is finom, hidd el.:)
Tényleg van olyan "szabály", hogy egy espressonak 20-25-30 mp alatt kell lefolynia (inkább csöpögnie)? A poemia-n 10 mp alatt lejön. Gyári darált kávéból, szóval igaz lehet, hogy nincsenek elég finomra őrölve.
Keresek a képen látható Gaggia Espresso típushoz gőzgombot. Magam részéről kimondottan ehhez a típushoz nem találtam sehol. Ha ebben tudnátok segíteni hálás lennék.
Keresgélés, kutatás közben többször találkoztam olyan oldallal, ahol a Gaggia Cubika gőzgombját ajánlotta ehhez a típushoz. Szerintetek? ha nem találok sehol eredetit, vásárolható hozzá a másik típusé?
Azért ha visszaolvasol láthatod, hogy először te akadtál ki, pedig csak annyit írtak neked, hogy ne szívasd magad. Az én hozzászólásomra is agresszívan reagáltál, pedig ott sem volt támadás. Kezdem azt hinni, csak trollkodni jötték. A fórumok világa kicsit olyan mint egy vidéki kricsmi. Ha egy idegen belépik, és elkezdi osztani a törzsvendégeket, könnyen elszállnak az indulatok, itt szerencsére kevesen kerülnek kórházba emiatt).
Gyakorlatilag a legolcsóbb ilyen jellegű kávéfőző (saeco poemia), úgyhogy szvsz nincs benne.
Viszont nincs összefüggés a kávé és a zacc állaga közt (mert tud szárazat is), a délutáni főzet messze volt a jótól, de a zacc most száraz kemény volt.
Eddig az alsó szűrő eltömődése tűnt a megfejtésnek, de ez is megdőlt. (Ma kitisztítottam és a kávé mégsem volt krémes.) Talán a nem állandó nyomás és hőmérséklet lehet a gond. Nyilván nem tud annyit egy 30 e-s saeco mint egy 100 e-s komolyabb gép.
A vitára kitérve egyrészt úgy tűnik, az olvtárs olyan, mint a mindenre ható mágnes hívei: szent meggyőződése, hogy mindenki hülye/át akarja verni a vevőt, mert fillérekből is megoldható, mégis elköltenek/elkérnek vagyonokat. (Lásd mágnes, a hülye autógyárak, kazán gyártók meg euro milliárdokat elbasznak 1-2 deci üzemanyag/1-2 m3 gáz megtakarításért, itt meg szivattyú és egyéb nyalánkság, mikor elég lenne a szűrőtartó alját levágni.)
Másrészt tényleg szubjektív a dolog, 30 év szarvasizás után tértem át a szivattyús kávéfőzőre és ég és föld a kettő. 2 szomszédomnak és ex-kollégámnak nagyon bejött, másik szomszédnak, aki szarvasival a legolcsóbb aldi-s kávéból főz nagyon nem. (Ahogy nekem meg az övé nem.)
Viszont tényleg gáz, hogy meglehetősen agresszívan reagál az ellenvéleményre. Mondom ezt úgy, hogy nekem is "hifi-snek" tűnik néha a topik. :)
Most komolyan egy ártatlan fáziskésés megjegyzésre már meg te támadsz meg engem? Na látod, pont erről beszéltem, hogy ütni szeret mindenki, de ha kap az már nagyon nem fasza dolog...legalábbis az egónak biztosan nem. Csodák ritkák, legalábbis Edisonon nem az segített...
Fáziskésés?! Már az első hozzászólásaidra akartam írni, mert sejtettem, hogy többeknél kiveri a biztit, amit írsz, de nem tettem, mert új voltál itt, gondoltam lelkes is. Aztán írtak a többiek, te sértegetésnek vetted, most meg oltasz, hogy fáziskések, úgy, hogy normálisan próbáltam megvilágítani a probléma forrását (egyben az első/korábbi hozzászólásaidra is reflektálva). Lehet, hogy azóta nem azt írod, hogy eszpresszó, de az arroganciád átüt a kedvesen definiált számodra finom kávén, és a iszta felülnézetű 3 cl-esen is, nyilván nem véletlenül. Mivel abban a paranoid tévhitben élsz látszólag, hogy kávégépügynökök és havervirágság élteti a fórumot, és már egy normális hangvételű hozzászólást is támadással reagálsz: szerintem érdemes lenne elgondolkodnod azon, hogy nem csak a érdekhajhász klikkeseted kávésznob fórumozók követhetnek el hibát, de akár azon is, hogy az általad készített kávé mások számára valóban szar.
Ha csinálsz videót, fotót, hajrá. SZERINTEM őszintén már senkit nem érdekel az arroganciád, gőgöd miatt, ha megnézi valaki max azért teszi, hogy megnyugtathassa magát, hogy amit csinálsz, az a saját ízlése szerint tényleg hulladék. Úgyhogy ha tényleg ki akarsz babrálni a helyiekkel inkább ne csinálj: egye a népet a penész, hogy háta mégis nálad a bölcsek köve, és csoda születik az intermezzo-szarvasi párosból.
Időközben írtál egy választ, így én is kiegészítem a sajátomat, reflektálnék a plusz soraidra:
" a célomat elértem, mert a kis kávézóban kortyolgatott kedvencemnél már jobbat lenyomok ezzel, és ez nekemegyelőre teljesen megfelel. - ez a lényeg.
"Tehát ha innen nézzük akkor majd' mindenki szart iszik.."
- rengetegen isznak szart, de nem csak a felszerelés miatt. sőt, amikor barátaim hasraesnek egy benzinkutas eszpressszótól, mert karos gép, nagy gép, daráló stb. és boldogan isszák a keserű, égett, döglött cuccot. Mert hogy drága géppel is lehet fos kávét készíteni.
Nyilván minden fórumon vannak klikkesedések, de valószínűleg azért rontott neked sok itteni, mert (az előző hozzászólásomban részletezett definciókból fakadó eltérések) olyan fogalmakkal dobálóztál, ami az ő szisztémájukban kizárt. Pl. a készülék neve: Szarvasi Eszpresszó :D Ha régóta olvasol más kávés fórumot is, rájöhetsz, hogy kb. mindenkinek más gépe van, de leginkább más szettje, és attól, hogy sokan a használt gaggiákat ajánlják, nem az azóta felvásárolt cég ügynökei. (a minap járt itt olyan, aki foglalkozik eladással, már törölték is, mert kicsit túltolta 1 nap alatt)
"mert ingyen senkinek nem tolom a szekerét, építem az álmait" - nem egészen értem, hogy ez a videód által miképpen történne, de engem továbbra is érdekelne a videó. Bár az sem mond semmit az ízről, de ha egy videó alapján megtudhatja a plénum, hogy hogy csináltál szarvasival csodát, sokaknak teszel jót: pl.ismerősöknél is ihatnék jó kávét :D Ha bemorcolsz, és nem teszed, tiéd marad a titok.
Fáziskésésben vagy elég keményen, már javítottam a megnevezést, de hogy mindenki nyugodtan aludhasson ma, legyen a holnapi képek neve egyszerűen csak "egy számomra finom kávé"---harag és félreértés mentesen. Így akkor korrekt szerintem.
Dobok majd rá habot is, csinálok egy "csíkos" kávét, és mondjuk egy tiszta espress... ja bocs francba már megint elfelejtettem :D, szóval egy tiszta felülnézetű 3 cl-est. Mezei Intermezzo lesz, mert az elefánt nem tojt még meg.. Persze jobb lenne valami crema gustoból, de most ez van...Már most csorog a nyálam....mmm...
Először is szeretném, ha tudnád, hogy nem szándékszom megkérdőjelezni azt, hogy amit készítesz bármilyen(!) eszközzel, az neked ízlik. Ez (is) egy szubjektív műfaj, és a lényege az, hogy neked örömet okozzon, amit készítesz.
Az már egy másik kérdés, és szerintem sok fórumtársnak bökheti/bökhette a szemét az, hogy az írásaidban eszpresszóval kapcsolatos fogalmakat használsz úgy, hogy az általad leírt készítési folyamat nem az. Mégpedig az "eszpresszó" nem magában az elkészült italt jellemzi hanem a folyamatot és az ilyen módon elkészült italt. (http://olaszpresszo.hu/eszpresszo/) Ennek fényében nem eszpresszógéppel készített kávénál (brikka, szarvasi, ap, fp) crema-ról beszélni bizonyos szempontból nem releváns. (kivétel, ahol utólagos hackeléssel pl. bringapumpa, kompresszor, stb. mégis előállítják a nyomást) Nyilván értjük, de fenntartással kezeljük a brikka-cremát is. (én legalábbis)
Aztán a másik, hogy a nyomásprofilozás megjelenésével már a "standard 9 bár" sem 9 bár sem többé már, 1-3-6-9 más-más időtartamokban, nem 30 hanem 60sec-es lefolyással stb.
Szóval szerintem nem háborogj és főleg ne vedd támadásnak a fórumtársak kétkedését, de azt fogadd el (szvsz), hogy amit csinálsz, az nem eszpresszó crema-val. (már csak a definíciójából fakadóan sem)
Én személy szerint nagyon kíváncsi vagyok a videóra. Lehet, hogy a videóból látszódni fog, vagy írtad korábban, hogy milyen alapanyagot használsz?
De Tamás milyen vehemenciával könyörgöm? Ha téged lealáznának akkor nem támadná lvissza? A balga haverja visszakontráz röhögő fejű emotival, de ez eleve annyira a netes fórumok sajátossága, hogy már unom, mert előre meg lehet a forgatókönyvet írni...: kivár egy tag, majd beront, beszól, visszaszólsz neki, erre jön a 10 haverja itt majd, akik kitudja miért, pld. adott anno nekik egy rossz avas csomag kávét és pincsik lette tőle, vagy egyszerűen csak adott anno egy tanácsot, és azóta jóban-rosszban védelmezik fő vezérüket..:DDD Röhej komolyan ami ezeken a fórumokon megy, akinek nincs minimum 10 bástyája, jobb ha vitába se száll senkivel...100% vesztésre van ítélve!
Jött a beszólás, szar a kávé vele, sorozatban, én meg azt mondom , hogy nem. Amúgy azért megnézném hány háztartásba figyel több százezres készlet őrlő+gép és társai...mert ez nagyon nem a magyar átlag ugye...Tehát ha innen nézzük akkor majd' mindenki szart iszik...
Andis gyerek felspanolt, video nem lesz, mert ingyen senkinek nem tolom a szekerét, építem az álmait, de fotó lesz holnapra vagy holnaputánra. Bár fotóról megint csak nem jön át az íz.
Rövidre zárom ezt a vitát, a célomat elértem, mert a kis kávézóban kortyolgatott kedvencemnél már jobbat lenyomok ezzel, és ez nekem egyelőre teljesen megfelel.