Milyen öregek? Itt egyedül, Józsipapa, Tintus, és én vagyunk takonypócok(ja, meg persze Pálinkás Admin, majdnem kihagytam, phú:DD), mert, hogy itt mindenki öreg. Csak a teljesség igénye nélkül: Snapszmester születését nem is tudjuk, mert még akkor nem volt anyakönyvi nyilvántartás. Pecamatyi pofáján, több a ránc, mint a bőr. Barkócának járókeret gyűjteménye van. Miklós1 dédunokája múlt héten diplomázott. És mégis mind jobbnál jobb tanácsokat ad.:)))
Szia Snapszmester! Te lepárlás Müvész,a pálinkafőzés félistene,csak javasolni tudom neked hogy Kücsü irásait olvasd el figyelmesen ezzel kapcsolatban.Képeket kinagyítani,alaposan megnézni,mert én ezt el nem tudom magyarázi,legfeljebb lerajzolni.
Nálam az alma fogott ki a szerkezettel. Azért arra inkább a saját készítésű répadaráló jött be motorral. A késekkel lehetett bőven küzdeni mire megtöltöttem egy nagy hordót, melós volt.
Megvolt az első adag körte finomítása. Elégedett vagyok vele, már másnap finom illata és elfogadható íze volt, tetszett itthon mindenkinek. Azonban arra lettem figyelmes hogy megjelent egy erősen édes émelyítő illat. Csak akkor kellemetlen ha sokat szagolgatja az ember, persze csak addig amíg le nem csúszik a torkomon:) Szóval az lenne a kérdésem, hogy megszokott körténél ez az édeskés, mézszerű émelyítően édes illat az első napokban? Esetleg valamiből több lenne benne ami nem odavaló (réz, előpárlat stb...)? Kb 20 liter alszesz volt és 1+1 dl előpárlatot vettem el. A többi ízre és illatra is kellemes volt.Köszi előre is a válaszokat létársak :)
A vízoldlai rézcsövek menettel, csavarral vannak rögzítve, a tömítést egy tömítő karika biztosítja.
A páracső kilépő oldala ennél favágóbb módszerrel van megoldva. Szigetelőszalaggal van betekerve a rézcső az áttörés helyén, és az tömít. A rézcső külső oldalára húzva van egy gumi tömítő gyűrű, amolyan vízvetőnek, ha esetleg üzem közben szivárogna, így az esetlegesen kikerülő hűtővíz nem kerülhet be a párlatba.
aki kis hordókban gondolkodik, annak fúróba szerelhető kivitelt ajánlanék, két pár késsel, kisebb gyűrűkkel és késekkel
a jövő héten csinálok is egyet, pont van tizes csövem, amiből leszúrhatom a gyűrűket, dekopír penge is akad, max csak a hatszög idomacélt kell megvennem hozzá
Szia Kütyü!Szerintem ha ez a cucc kialakul,a sarokba lehet állítani a répadarálókat és társait.Zseniálisan egyszerű, könnyű elmosni,nekem tettszik,csak gratulálni tudok
Tudnál készíteni képet a daráló belsejéről is és feltenni ide, a télen én is tervezem egy gyümölcsdaráló elkészítését és ahhoz gyűjtöm az ötleteket. A villanymotor már meg van, csak a daráló rész kialakítása kérdéses még.
Olyan szerkezetet szeretnék készíteni ami viszi az almát, körtét és a birset is. eddig 32-s darálóval csináltam mely villanymotorral volt meghajtva, de az "balesetveszélyesnek" lett nyilvánítva. ( 2 hete elvitte a jobb kezemen a hüvelykujjam végét körömmel) Mérgemben ki is dobtam vagy 60 kiló almát a vadaknak, mert nem tudtam feldolgozni.
A ledarált almából lett 120-140 liter cefre, az ebből kelkészülő pálinka emlékezetes lesz.:)))
Aki tud segíteni képekkel ilusztrált dáráló belsővel szívesen veszem.
a nyári kőkeményen leszedett vackorból is percek alatt bébipapit csinált
birsen még nem teszteltem, de nem fogadnék a birsre....
koránsem olyan fontos a fordulat, a keverő alakja lényegesebb... ami szétdobja az anyagot pöröghet mint egy forma1-es főtengely, akkor sem lesz olyan hatásos, mint ami maga elé húzza és komótos 600-700-as fordulaton beszecskázza
Hallgass a többiekre...nem lesz elég a 700-as fordulat...próbálkoztam ilyesmivel nagyon nehézkesen és lassan viszi (énse sima keverőt használtam), inkábbcsak a gyümölcsöket kevergeti mintsam zúzza...jó ez a masina, de nem ilyen célra...
A függőleges élek, akárhogy ki vannak fenve, csak arra jók, hogy szétdobják az anyagot, és marad egy nagy gyümölcs vákum, amiben forognak...
...sőt, ha a vízszintes élek központban forognak, azok is inkább kifele csapják a gyümölcsöt, ezért fordítottam be a menetirány felé az éleket olyan tíz fokkal. Így amit elkap a fogazás, azt berántja maga és a többi penge elé.
bocs ha ezt nem írtam le, de természetesen így gondolom. van még kb 100kg-nyi birsem aprításra várva, ezt a 2 hordónyi cefrét már sokkal okosabban és hozzáértőbben fogom elkészíteni, tanulva az olvasatokból, linkek alatt található felbecsülhetetlen információkból és az itt kapott tanácsokból! köszönöm! beszámolok majd a tapasztalataimból, ha jó, ha rossz, h mások is tanulhassanak a hibáimból vagy sikereimből
Könyörgöm, úgy reagáld le hogy "ok. legközelebb azonnal beleteszem az élesztőt még cefrézés közben" mert még mindig nem érzem hogy értenéd miről van szó.