Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Én szokás szerint Dél-Börzsönyben jártam keltem, de a vártnál is koraibb még a helyzet. Tocsog a föld, mindenhol spontán patakocskák futnak, a tömör agyagos talaj pedig nagyon lassan melegszik - talán ez az oka annak, hogy még a legmelegebb déli fekvésű részek, erdőszélek is épp csak elkezdtek galócásodni. A múltheti zuhé és lehűlés előtt megindult galambok már tövig rágva fehérlenek az utak mentén, de újulatot még nem hoztak. Ezek alapján arra tippelnék, hogy a jövő hét vége lesz itt a beindulós. Egyetlen vareszomat a legforgalmasabb turista út napos része mellett leltem, meg sem találtam volna, ha nem nézek ott körül egy felrúgott piruló galóca miatt. :) Ezen kívül egyébként eléggé üres volt az erdő, piruló őzlábból volt helyenként, de azok közül meg több már elaggott volt. Volt jópár kidőlt fa is, de talán nem olyan vészes mint a többi hegységben (jó erős agyagos talaj van.)
Centi vastag, tenyérnyi "elefántfüle" gombák is voltak :)
Ganajtúró kollega hamarosan óriási, szivárványszínű galacsinokat fog vizionálni.
Nedűék dűnéje
Izéke
Kár érte
Érte is
Déli ritkás részen is még csak így indul
4 órás túra egyetlen varesza is ovis korú még
Samu sztyeppi teknős létére rákapott az erdei gombákra.Itt épp a kertben termő sereges tölcsért csócsálja. Na persze nem hagytam pár harapásnál többet enni, aztán amikor meg egy óvatlan pillanatban egy sárguló csiperkét állt neki legelni akkor rúgtam ki a kertből a gombát páros lábbal...
Az óriások is megjelentek,a nagyobbik pöfi másfél méterre egy túristaút mellett rejtőzködött. Ha két nappal korábban találom,akkor hazahozom.Az állaga határeset volt,ezért inkább maradt az erdőben.
a szomszéd fenyvesben pedig olyan csiperkék nőnek, hogy én azokat még ifjú korukban sem viselem el (főzés után), pedig anyámék megeszik (az öregebbek már rajtuk is kifognak).
öregedő csiperkékkel (messze nem folyósodó még! azokat ott hagyom), van olyan tapasztalatom, hogy bár nyersen kellemes az illatuk, főzés után eléggé vaddá válik (anyámmal szoktam szagoltatni, hogy ugye nem karbolos, lévén, hogy én nem vagyok ismerős a karbollal.)
A helyszínen voltak, azok kissé "folyósodtak is", mint az öreg gyapjas tintagombák, azokat hagytuk helyben. Amit hazahoztunk azokból a nagyobbak is, tenyérnyi méretűek, sem tűntek túl öregnek, illatuk nem volt túl erős, de egyáltalán nem volt kellemetlen.
köszi :) Szerencsére megúsztuk a hasmenést, mert a tintaszag elvette a kedvünket a fogyasztástól. Innen néztük többek között a leírást, és eléggé ráillik minden szempontból az erdei csiperkére amit mi találtunk, kivétel a tintaszag persze, ami egyébként csak főzés közben érződött. Friss állapotban nem. A fanti linken ha a hasonló fajok között ott lett volna ez is, akkor rögtön lebukik :).
Az alábbi képen júdásfülegomba van, igaz? Mennyire ehető, mit érdemes belőle készíteni?
A tegnapi esti erdőjárás alkalmával találtunk egy nagy adag erdei csiperkét, mi legalábbis annak azonosítottuk be. A fura az, hogy elkészítés közben és utána nagyon intenzív tinta ízt és szagod éreztük. Ez természetes? Az általunk megnézett internetes gombahatározó honlapok, csak annyit írnak, h nem kedvelt, mert feketére festi az ételt, azonban jó ízűnek írják. Részletek a blogon is vannak, de sajnos normális kép ott sincs, mivel már elég sötét volt.