Keresés

Részletes keresés

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2013.08.02 0 0 90738

Én is úgy szoktam, de előtte le kell halászni róla a kenyeret, hogy hozzáférjek az uborkához :) Mennyivel egyszerűbb egyben leszedni!

Előzmény: ZsuR (90737)
ZsuR Creative Commons License 2013.08.02 0 0 90737

En leoblitem az uborkat - es leszurom a levet...

Előzmény: Vének Tanácsa TM (90735)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.08.02 0 0 90736

Jó lenne sajátomnak tudni, de már anyám is így tette, és az nem tegnap volt.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (90735)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2013.08.02 0 0 90735

gézbe tekerve teszem -ez mekkora ötlet! Hogy én mennyire utálom a szétázozz kenyeret halászgatni... :)

Előzmény: nagypapi51 (90734)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.08.02 0 0 90734

1 liter víz - 1 ek só.

A kenyeret meg szoktam pirítani, és gézbe tekerve teszem az üvegbe.

2-3 gerezd héjas fokhagyma, 1 szelet torma.

Az uborkák végeit levágom, és kötőtűvel több helyen megszurkálom, nem vágom őket be.

 

 

Előzmény: ke_fe (90730)
Boszorka Creative Commons License 2013.08.02 0 0 90733

Nálunk úgy szól a recept, hogy 1 liter vízhez egy evőkanál só. Nekem mindig bejött. Kenyeret teszek rá és mindig bevagdosom.

Előzmény: ke_fe (90730)
Boszorka Creative Commons License 2013.08.02 0 0 90732

DDDD

Előzmény: ke_fe (90729)
Caipi Creative Commons License 2013.08.02 0 0 90731

:-) 

Előzmény: ke_fe (90729)
ke_fe Creative Commons License 2013.08.02 0 0 90730

Édesanyám ugy tanított, hogy akármekkora az uborka, a gyorskovászoláshoz mindeenféleképpen be kell hasítani. A kicsiket elég egyoldalról. A szikkadt-töppedtet ki kell dobni, mert megromlik tőle. 

Arra már nem emlékszem hogy  a sok so miatt puhul meg és a kevés miatt lesz istentelenül savanyú, vagy fordítva.

Ő mindig mérte a sót. Egy kisfazék vízhez 2 csapott evőkanállal tett.

Utánnanéztem régebben a neten, de már nem emlékszem pontosan, hogy 5%-os vagy 3%-os sóoldat kell hozzá. A mai korszerű konyhamérlegeken ez a mennyiség könnyedén kimérhető.

Előzmény: Replay (90728)
ke_fe Creative Commons License 2013.08.02 0 0 90729

A szocialisra embertípus úgy keletkezett, hogy a lajhárt keresztezték a szarkával.

Előzmény: Zitka (90715)
Replay Creative Commons License 2013.07.31 0 0 90728

Kenyeret raktam bele. Azelött bevagdostam hosszában, de ezek kisebbek voltak, igy egyben hagytam, ezért gondoltam több idő kell neki, meg a szine sem olyan volt még, mint a megérettnek. Akkor ezek szerint megy a kukába.

Előzmény: Törölt nick (90727)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.31 0 0 90727

Friss felhasználásra, vagy téli kovászos? Ha friss, kenyeres vagy krumplis? A kenyeret időben le kell szedni róla.

HA ebben a melegben friss felhasználásra tettél fel kovászolni uborkát, 1 nap alatt simán elkészül. Ha nem viszed időben hűvösre, tovább erjed. A másik ok lehet a kevés só.

Előzmény: Replay (90726)
Replay Creative Commons License 2013.07.31 0 0 90726

Péntek délután tettem el kovászos uborkát, nem először, eddig mindig jól sikerült. Most kóstolgattam, nekem még mindig roppanós, de az íze: olyan savanyú, mintha ecetet is tettem volna bele. Mi lehet az oka? 

Csimpolya Creative Commons License 2013.07.31 0 0 90725

Merem állítani, nem sokat vesztettél azzal, hogy nem ismerted. Tényleg nem sokban különbözött a bögrés süteményektől, csak megtetszett az ötlet, kipróbáltam, és ennyi.

Előzmény: Bubo.Bubo. (90724)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2013.07.30 0 0 90724

azt a süteményport nem ismertem, nekem egyébként sem lenne nosztalgiám - már felnőtt életemben találkoztam ilyesmivel, és ez nekem "amerikai" behatás

 

kétszer sütöttem ilyenből: ki kellett próbálnom az áfonyás muffint és a fekete-erdő tortát, de rájöttem, hogy túl sok "extra" beszerzenőd van, igazából az ember a receptet kapja a pénzéért

 

(meg egyszer vettem yorkshire pudding port Angliában, itthon kellett rájönnöm, hogy mivel ebből palacsintát is süthettem volna, a nevezetes "puding" egy felfújt, amit a palacsinta tésztájához kísértetiesen hasonló masszából sütnek - ezek után nem értettem, mi a nagy kunszt benne, illetve mi az a nagy felhajtás körülötte...)

Előzmény: Csimpolya (90710)
Caipi Creative Commons License 2013.07.30 0 0 90723

Az enyém teljesen normális lakónegyedben volt, és emeletenként két ilyen kicsi, meg két nagyobb lakás volt, mindegyikben egy-két fiatal. Akkor még én is az voltam :-), na meg eleve a cég bérelte, ill. bérli még most is, csak azóta a negyedik ember lakik benne. Mosó- ill. később szárítógép is a pincében volt, pénzérmékkel működtek. 

Előzmény: Törölt nick (90721)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.07.30 0 0 90722

Nem ők találták ki, de ők tették tömegessé.

Előzmény: Boszorka (90718)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.30 0 0 90721

Igaz, amíg a vejem tanult, a lányomék is spájznélküli aprókonyhás lakásban laktak Németországban. 50-es években épült, szépen fel volt újítva, de tisztára mint egy itthoni panellakás. Nem is lakott a környéken már szinte csak bevándorló.

Előzmény: Caipi (90719)
ZsuR Creative Commons License 2013.07.30 0 0 90720

Az Apum az Obudai Kiserletin lakott egy ketszobasban.  A konyha csak nagyon picike volt... ha lett volna etkezo hozza, akkor egy-ket szemelynek kellemes kis lakas lett volna - de 2-3 gyerekes csaladnak kicsi volt.  Ami tetszett benne - mert jo elosztasu volt - hogy rengeteg beepitett szekreny volt!  A nagyobbik szoban kedves loggia, a furdoben ulokad... Apuval ketten tudtunk enni a konyaban egy (altala keszitett) nagyon keskeny lehajthato asztal mellett.  Nem volt kenyelmes.

 

Mara nagyon lerobbant allapotban vannak az epuletek, a koztuk levo parkokkal egyutt.

Előzmény: nagypapi51 (90714)
Caipi Creative Commons License 2013.07.30 0 0 90719

Nekem Hamburgban kisebb konyhám volt, mint a panelban. (Igaz, utóbbi 38 nm volt, míg előbbi csak 29.) 

Előzmény: Boszorka (90718)
Boszorka Creative Commons License 2013.07.30 0 0 90718

A Bauhaus fénykorában is pici konyhákat építettek. Akkoriban az volt az elképzelés, hogy az emberek majd vendéglőben esznek. A mi régi valódi bauhaus lakásunkban ami 130 m2 volt a konyha talán 6 m2 volt. Ugyanez volt Szegeden a város 1940-ben elkészült akkor legmodernebb házában. A spájz is minimum volt mindkét helyen.

Nem védem a szocialista építkezést, de ezt a mini konyha semmi spájzt nem ők találták ki.

Előzmény: nagypapi51 (90714)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.07.30 0 0 90717

és akkor még nem is beszéltünk a közüzemi szolgáltatások egy mozdulattal történő lekapcsolásának lehetőségéről, "helyzet esetén" - mert azért be nem vallottan is fostak

- de ez már tényleg off itt.

Előzmény: Törölt nick (90716)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.30 0 0 90716

Engem pár évtizede mellbevágott, amikor megtudtam, hogy a házgyári lakásokban direkt nem volt spájz, és volt apró a konyha. Cél volt az egész "szocializmus építése" korszakban az emberek minél nagyobb kiszolgáltatottsága.

Előzmény: Zitka (90715)
Zitka Creative Commons License 2013.07.30 0 0 90715

Ja-ja, elképzeltek egy "szocialista embertípust", és ennek a virtuális valakinek a virtuális igényeire szabták a lakásokat.

Elég jó a poszt.

 

Előzmény: nagypapi51 (90714)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.07.30 0 0 90714

Elkerülte a figyelmem, de él telekszomszédom a JA-án, gyalázat amit ott lakásként építettek anno. Aki tervezte és megideologizálta a "miért csak ekkora" kérdést, nyilván egy Moszkva melletti dácsán tengette a mindennapjait- mert az ötlet a keleti széllel érkezett, mint annyi más, aminek most is sokan isszák a levét.

 

Előzmény: Zitka (90712)
Csimpolya Creative Commons License 2013.07.30 0 0 90713

Be kell vallanom, én is elkészítettem egyszer, aztán soha többé. Viszont nem a gasztronómia iránti vágy vezetett, csak a kiváncsiság. A konyhai újdonságoknak nem nagyon tudok ellenállni, aztán vagy használom, vagy se. Gyakoribb az, hogy nem.  

Előzmény: nagypapi51 (90711)
Zitka Creative Commons License 2013.07.30 0 0 90712

Talán láttad tegnap a budafoki topikon...

 

http://fovarosi.blog.hu/2013/07/26/a_budafoki_kiserlet

 

....A szolgáltatásokért "cserébe" Tenke kisebbre méretezte a konyhát, hiszen itt már legfeljebb a közértben vásárolt félkész ételek elkészítésére, esetleg a vendéglőből hozott ételek felmelegítésére lett volna szükség - legalábbis az elképzelés szerint. ....

Előzmény: nagypapi51 (90711)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.07.30 0 0 90711

Ez nyilván a klasszikus "bögrés sütemény" porított megfelelője.

A célközönség az a vásárlókör volt, aki soha nem segített anyunak a konyhában,

de jó esetben fintorgás nélkül betolta, amit elé tettek.  Számára a konyha mint olyan, csak egy felmosandó helyiség volt a lakásban. :(

Előzmény: Csimpolya (90710)
Csimpolya Creative Commons License 2013.07.30 0 0 90710

Teljesen elfogott a nosztalgia. A rántásport nem ismerem, ezt pirulva kell bevallanom, de kb. harminc-negyven évvel ezelőtt volt olyan, hogy kakaós sütemánypor. Egy műanyag zacskóban valami barna por volt, azt kellett tejjel felönteni, tepsibe tenni, megsütni. A legszerényebb igényű szakácsversenyen sem lehetett volna nyerni vele, de azért ehető volt.

Előzmény: Zitka (90698)
bytuman Creative Commons License 2013.07.30 0 0 90709

Azért gondoltam valami hasonló kivitelre, mert nagyobb mennyiségről van szó és nem kellene a "tálkát" ürítgetni. Egyébként ez ilyen vegyes: vékony karikára-paprika, paradicsom,uborka,hagyma+a káposzta(persze ezt nem karikára:-))

Előzmény: Zitka (90706)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!