Az a helyzet, hogy jomagam is meg voltam errol gyozodve. (marmint a gigantikus voltarol), de 6 felnott egyszer evett belole és második körre nem futatotta volna. (nem vagyunk oriasok, söt!!!!). Kulonben nem olyan nehéz étel, csak sovany hus van benne, semmi plusz zsiradek... Elfelejtettem, hogy a sutes alatt le kell fedni.
:-)
Jut eszembe, idősb pici lányom, nagyon rég, amikor még egyke volt, tehát 3 évesnél nem lehetett öregebb. "Közönséges" bablevesnél (azért az is tejfölös, meg minden)
- Anyu, ez száraz? - nézünk rá
- Szárazbab?
- Igen
- Akkor miért nincs benne füstölthús?
Na akkor:
A folyékony füstanyag elkészítése a következő: egy vékony edény alját alufóliával kibéleljük. Tegyünk rá két kávéskanál cukrot, egy kávéskanál porított fűszerkeveréket (ötfűszer). Kb. 10 percig hevítjük erős tűzön, hogy a porcukor teljesen megbarnuljon, majd keverjük el egy kevés vízzel.
Dömdödöm, ez roppant jól hangzik, dehát ez gigantikus adag! Hány fore szoktad, te ezt csinálni? És mekkora tepsiben, mert én el nem tudom képzelni, hogy ez belefér az enyémek közül bármelyikbe is! De ki fogom próbálni, legfeljebb felezem a mennyiségeket.
Nekem nem:-(
Akkor már inkább a hagymakrém (az levesbe, főzelékbe a végén belekeverve ad egy ilyen füstöltes aromát) Én egyébként el szoktam tenni a füstöltizék főzőlevét.
Prion már továbbfejlesztette az elnevezést inverz töltött csirkévé:-)
Egyébként tényleg egy nagyon guszta, jól szeletelhető valami lett belőle, ráadásul mennyivel kisebb macerával, mint amikor a bőr alá gyömöszölöm a tölteléket, és bestoppolgatom rajta a lyukakat:-))) Szóval nagy ötlet, na!
Én is egy nagyobb őzgerinccel csináltam, csak többek között az is volt a cél, hogy egy-két napra még legyen készen kaja, amit csak előkapjunk. Egy egész ilyen "hosszú hétre" úgysem lesz:-(
Természetesen jár a tejföl, de csak a tányérban.
Az elnevezésrol:
veresi -> szukebb házunk tája, Veresegyház
terítös -> az étel készítéséhez használt technologia (szépen teríted a rétegeket a lábosban:) nem tévesztendo ossze az asztalterítovel!!!!!
Évekkel ezelőtt lehetett kapni ilyen füstízű sót, de fogalmam sincs mikor láttam utoljára, 10 éve fix, hogy van. Talán Ázsia-boltban kapni aromát, és a 400 kínaiban (Cseh-Pirchala) van egy leírás, hogy hogyan kell csinálni.
Hozzávalók
2 kg vecsési sav.káposzta
1 kg malac comb
40 dkg füstölt karaj
1 kg tarka bab
50 dkg fejtett bab
fuszerek, hagyma
Végy egy nagy lábast, tégy az aljára egy réteg káposztát, majd borítsd be karikára vágott hagyma szeletekkel. Ezt szórd meg kockázott füstölt hússal, majd újra egy réteg hagymát teríts rá. Néhány levél babér és 10-15 szem borókabogyó kerüljön még erre rá, hogy azután az elozoleg beáztatott és megfozött tarka babbal be tudd borítani. (A levét felhasználhatod másra is.) Újra hagyma és tejes malac combja kerül erre. Szórd meg borókabogyóval és néhány darab babérlevéllel, utána terítsd rá a fejtett babot. Hagyma, mondanom se kell. Ezt követi a maradék savanyú káposzta (ezt azért érdemes elotte egy kicsit kimosni; NEM áztatni!!!!). A tetejére hagyma kerül és egy kis piros paprikával, borókabogyóval meghinted. Felöntöd hideg vízzel, hogy lepje és elomelegített sütobe teszed. Három órán keresztül 180-200 C fokon sutöd és egyre nagyobbakat nyelsz....:-)
Úgy tűnik, mindenki töltött csirkét sütött a hétvégén :-)) A mienk kívül-belül töltött volt, mert természetesen a töltelékből nálunk sem készülhet elég nagy mennyiség.
Csak egy kicsit továbbvariáltam. Úgyismint őzgerincbe szerény réteg töltelék, azután kicsontozott húsok hosszában elhelyezve (hogy majd jó irányba essék a szeleteléskor), közé máj- és zöld(megpiros)paprika-csíkok, betapasztva töltelékkel, irány a sütő. Kiborítottam, és szeleteltem, mint a sütikét. Van még egy fél rúd a hűtőben (csak mert nem összvissz ennyiféle volt), hidegen is pompás és guszta. Csak a töltelék lett egy kicsit ízetlen, mert a tatárbifszteket Prion ízléséhez elborsoztam, így ennél naggyon óvatosan fűszereztem.
Sigue, kedves!
A gombócpörköltet is kipróbáltam, bár még csak kóstolás erejéig került sorra, de nem hiszem, hogy ránk romlik. Tojás-áztatott kenyér összeállítással nem esett szét, lehetett volna egy kis prézlit tenni hozzá, mert így kicsit meglapultak a gombócok olyan földgömböc-formára, de azért egészben maradtak.
Csináltam még egy ad hoc tepsis csirkét is: a zsírozott tepsibe lerakott alsócombot, szárnyat (amit nem lehetett jól csontozni az inverz töltötthöz) bőmarékkal megszórtam zöldestől karikázott újhagymával, vágott petrezselyemmel, száráról lefosztott kakukkfűvel, felkockázott paprikával-paradicsommal, tettem alá egy kanál húslét, lefoliáztam, megsüttem, kibontottam, egy kanál fehér bort kapott még, és átsütöttem. Na ebből reggel mintha még egy szárnyatöve lett volna:-)))
pynky!
Nem, nem áztatva, hanem ropogósan került bele; a füstölszalonna-íz miatt egyértelműen az az érzésed, hogy apróra vágott szalonna van ropogósra pirítva, ami ternészetesen nem puhul le. :)) És egyáltalán nem furcsa, SŐT!!! :)))
Cicvarek: a szójagranulátum ugye áztatva kerül bele? Nem fura ettöl?
Az én mai római tálas müvem (most van benn a sütöben, még nem kóstoltuk...): édeskáposztát megabáltam egy kicsit, a nagyobb leveleket félretettem tölteni, a kisebbeket felvágtam csikokra, kockáztam bele egy kis szilvát, megfüszereztem (csak vegetával). Csináltam tölteléket a nagyobb levelekbe (sima husi+rizs+tojás+füszerek), megtöltöttem, és rárakosgattam a szilvás káposztára. A tetejére tettem egy pár darab izesitett oldalast (vegeta+kakukkfü). Ráraktam a tetejét, és be a sütöbe. Még nem kóstoltuk, de az illata nagyon jóóóóóóóóó.