Keresés

Részletes keresés

csalitos Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91767

   Ne a Ms Offices-ben lévő Word szövegszerkesztőt használd, mert ez valamiért küldi a szövegszerkesztés formázásának a báallitásait is. Jól használható a "notepad jegyzettömb". Windows-ban megtalálod.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: Ferenc50 (91760)
norris53 Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91766

Szia Tucsó !

 Igazad van csak hogy én minden pálinkámat ioncserélek :-)

De a 100 l es üstnél már erre is figyelek:-)

Előzmény: Tucso69 (91749)
emGeza Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91765

Szia !

 

" Ízlések és pofonok! "

Erről ez a video jut eszembe. (valóság tartalom és a reklám , azért kérdéses , csak az első fele szól a pálinkárol )

 

http://mno.hu/panaszkonyv/bazi-nagy-palinkateszt-1057661

 

 

Előzmény: Feriba51 (91745)
zozomax Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91764

Üdv,

 

túl sok víz nem tesz jót, de ha jól számolom 5 napig erősen forrt. Szerintem nagyrészt kierjedt, most viszont a sok víz miatt már könnyebben romlik.  Főzd le, szerintem nem lesz az rossz...

Előzmény: Ottó Ferenc (91753)
zozomax Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91763

Köszi, lehet megpróbálom én is így. Tényeg tonnaszám van erre. 

Előzmény: degumentes (91751)
jatti1 Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91762

Kukta biztonsági szelepe nem jó? Olcsóbb is, és amilyen egyszerű (súlyszelep) a működése, olyan biztonságos. De ha lefuvatót teszel bele, akkor gondoskodnod kell, hogy lehüléskor vissza is tudjon szívni levegőt. (Visszacsapószelep)

jatti

Előzmény: picurj (91755)
sleves Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91761

Ez igy tényleg nem drága, de ha az enyémet duplikálnád nem jönne ki ennyiből. ;)

Előzmény: deszegregator (91713)
Ferenc50 Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91760

A felső értelmetlen rész nem tudom hogyan került oda.

Előzmény: Ferenc50 (91759)
Ferenc50 Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91759

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Courier New"; mso-bidi-font-family:Calibri; mso-fareast-language:EN-US;}

Üdv!

Ha minden áron profi technikát akarsz, akkor a legjobb megoldás a nagykonyhai gőzfőzőst biztonsági rendszere. A vezérlést egy RT- típusú nyomáskapcsoló vezérli 0-0,6 bar nyomástartományban. A gőzüst 0,24 bar nyomáson működik, ami 103-104 C-fokot jelent. Ennél Neked sem kell több. A gázszelep egy V-4600 Honeywell mágnes szelep 1/2"-os gáz csatlakozással, gyújtólánggal. A főégő és a gyújtóégő is szabályozható. Működtető feszültség U=230 V vagy AC 24 V. A gőzüst biztonsági szerelvénye komplett,  aggodalomra semmi ok nincs. Akár egy kiszuperált üstről is leszelhető, de beszerezhető Tatabányán a Gasztometál Kft-nél, de ezt a neten ellenőrizzed. Ha a rendszert egyszer beszabályozod, attól kezdve minden automatikus. Bekapcsolás 0,22 bárnál történik, a kikapcsolás 0,26 bárnál, de ezt finomíthatod is az RT nyomáskapcsoló differenciál szabályozóján.

Előzmény: picurj (91755)
snapszmester Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91758

Hibás az elképzelés. Nem kell leengedni a nyomást, fel emelkedni nem kell hagyni. Csökkentsd a fűtést. A biztonsági szelepre azért van szükség hony ne robbanjon fel, de nem kell hogy állandóan engedje el a nyomást.

Előzmény: picurj (91755)
rézműves1 Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91757

..."kesztű, védőruha, gumicsizma, mert a forró moslék veszélyes dolog."...

 

...ezért jó egy billentő, nem kell küzdeni az üsttel......aláfér egy vödör...

 

......egy kézzel billenthető, egy beledugott rúddal...

Előzmény: deszegregator (91691)
porgolo Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91756

Csinalj egy probat. Megfelezed a palinkat egyikhez ontol upot, ha megcsonalod ird meg. Hasonlo gondom van.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (91748)
picurj Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91755

Leht hogy pontosan ne ide illo a kerdesem de azert kerdezek,

 

van eg egylepcsos fozo es, mivel duplafalu es viz van a ket fal kozott, ez ha melegitem nyomas keletkezik benne, es ezt szeretnem hogy e kelljen allandoan figyelni hogy 0,5 bar legyen hanem ha kicsit nagyobb akkor leeresztje a felesleges nyomast, erre kernek Toletek egy olyan hogy mivel oldjam meg vagyis minyen biztonsagi szelepet hasznaljak amit be lehet allitani ilyen kis nyomasra is, en olyanokkal talalkoztam aminek csak min. 1 bar.

 

En ezt talatma ez jo lehet ra???

 

http://szivattyuwebaruhaz.hu/hu/termekek/reszletek/2472/rastelli_biztonsagi_szelep_560sz_1_2/

 

 

koszonom

truffle Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91754

Én már nem kínlódok ep-up szagolgatással, kóstolgatással, így sem úgy sem tudom megállapítani, béna vagyok hozzá. Nem érzek semmi nem odavalót de a kisördög ott van, hátha belekerül valami rossz cucc. A szabályoknak megfelelően elválasztom az ep-t, 50-nél megállok up-val és mindkettő megy ablakmosónak:(. Nem azt a 3-4dl mennyiséget sajnálom, hanem az esetlegesen kidobott ízt és illatot.

Ha valamelyik "őskövület" topiktársam szánna rám fél órát(Vác ésszerű vonzáskörzetében), rászánnám azt a pár liter üzemanyagot, miszlikre szedném a párlatrészeket(legközelebb körtém lesz kész), hátha rá tudna vezetni, hogy mit is kell figyelni. Ja és nem lennék hálátlan...nagy jártasságom van járókeretek, rokkantkocsik beszerzésében, valamint elfekvők környékén is van ismerettségem ;).

Előzmény: Feriba51 (91745)
Ottó Ferenc Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91753

Sziasztok!

 

Kérdésem lenne hozzátok, profikhoz.

Most kezdtem a pálinkafőzést ízlelgetni, csináltam kb. 30 liter cefrét.

Egyesével válogattam, mostam, kiszedtem a férgest, a magvat, csak tiszta gyümölcshús van benne, abból is csak az érett.

Pektinbontó, fajélesztő, tápsó, borkősavval beállítottam a PH-t. Túl soknak tűnt egy hordóra, ezért szétvettem kettőbe, mert ki akart futni. Szépen beindult az erjedés, de nagyon száraznak találtam a cefrét, tettem hozzá vizet, amire mégjobban megindult a dolog, de még mindig száraznak tűnt a cefre. Annyi vizet tettem hozzá, hogy elfedi a víz a szárazanyagot. Viszont mintha megállt volna az erjedés. Ha megkeverem, újra megjelennek a cefre tetején buborékok, de már nem képződik annyi gáz, mint a szárazabb cefrén. Ha megkóstolom, ízetlen, szinte vízízű a cefrém, ebből gondolom, hogy túl sok vizet tettem hozzá.

 

Illata van, gyümmölcsös, finom, de íze semmi. Nem tudom eldönteni, hogy édes, vagy savanyú inkább...

 

Kérdésem, hogy utóerjedés fázisában van a cefre, vagy leállt az erjedés? Ha leállt, vajon szabad-e újraindítani életsztő hozzáadásával, vagy ennek már mindegy, vigyem főzni, aztán lesz belőle, amennyi lesz, és legközelebb ne tegyek hozzá ennyi vizet? Nekem sosem képződött pl. bunda.

 

Okt. 16-án este lett kész a cefre, akkor kapta meg a pektinbontót, az élesztőt, másnap állítottam be a PH-t. 21-én kapta a vizet, kb 40-50%-ot igényelt... Most mintha lesüllyedt volna az aljára a szárazanyag. És már alig bugyborékol. Létezik, hogy leállt a főerjedés, vagy elcsesztem a vízzel? Mit tudok tenni?

 

Köszi a válaszokat előre is!

foxrudi Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91752

Vasárnap du csörögj rám,hogy egyeztessünk,28vagy 29.Lehet a hétfő a hivatalos dolgok intézése lesz, még a párommal is konzultálok.

  Csipkét még nem csináltam,negyon kíváncsi vagyok ízre,és kihozatalra.

Előzmény: gombászok (91743)
degumentes Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91751

Mi úgy csináltuk hogy a főerjedés után vettük le a magról, egy zöldséges ládát használva szűrönek, idén előszőr megpróbáljuk, hogy a cefréhez több vizet adunk és hátha leül a mag az aljár és akkor csak lemerük a cefrét a magról. Illetve van valami adalk anyag nem tudom a nevét, de arra van kitalálva, hogy a magról leválasztja a gyümölcshúst. Tavaj én szedtem a kökényt, idén már leszedettem:D 

Előzmény: zozomax (91747)
snapszmester Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91750

Védő oltást kapott mert látszólag elkésett.

A kátrányos íz nem erjedési hiba, vagy szagold meg még egyszer.

Előzmény: Hegyi82 (91723)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91749

Szia Norris!

A páracső lefelé tartó része miért réz? Így bele tud mosódni a pálinkába, vagy annyi kell bele? :-)

Előzmény: norris53 (91729)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91748

Én is gyanakodtam erre, de most ugy szűrtem, hogy csak a lejövö alszesz első 1literét gyűjtöttem és fagyasztó után szűrtem, így sem lett opálos de ugyan olyan az íz.

Előzmény: porgolo (91733)
zozomax Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91747

Hello,

 

Te csak főzés előtt választod el a kökény magot? 
Tavaly csináltam de forrázva, turmixolva, erjesztés előtt magozva. 

Nagyon jó lett, idén is sok a kökény felénk, de olyan malac dolog volt a magozás, hogy nem nagyon akaródzik nekiállni.
Esetleg ha elég leszűrni erjesztés után...
 


Előzmény: degumentes (91720)
Feriba51 Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91745

Úgy van ahogy mondod! Ízlések és pofonok!

Ehhez még annyit, hogy az emberek ízlését nagyon nehéz eltalálni. Volt aki úgy jellemezte a pálinkámat, hogy olyan, mintha alkoholba mű aromák lennének. Pedig ez csak egymenetes volt. Milyen lett volna. ha még egyszer kifőzöm?

Végül is magadnak főzöl és a saját ízlésed kell eltalálnod. Ezért kell évekig hangolni egy készüléket.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Joexe (91744)
Joexe Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91744

Hali! Igazából ugye a nagykönyvek is azt irják hogy 50 foknál már alatt nem érdmes beletenni a cuccot, de szerintem a kisüstinél én 50 alatt apránként figyelem hogy még mi mehet bele, mivel van hogy leengedem 30 fokra is nyugodtan mert még mindig kellemes az aromája, (cefrefüggő) illetve az összképbe kell az a kis íz! Szóval én nem ragaszkodok az annyira díjnyertes .... steril páleszhez!

Rézműves is ezt mondta:D

 

 

 

Mondok mégegyett ,sok főzdében megkérdezik hogy a saját vizével higitsák e viszsa a páleszt , s sok ember azt kéri   , pl mikor csak már 20 fokos utópárlat jön le.  Bár azzal kell vigyázni mikor már 0 lás jön le  azt tudja nagyon elrontani.

Ezt nem egy nagyfőzdében mondták ,illetve láttam miként csinálják a vevő kérésére merthogy kell nekik bele az az ízz:D:)

Előzmény: Szkajvolker Lajos (91731)
gombászok Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91743

28.-án viszem, jó lesz? Egyébként is készültem hozzád menni egy kis barkácsolás ügyében.

Előzmény: foxrudi (91740)
otifoti Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91742

Hagyd az egészet a francba, nem ér annyit, hogy tökön szúrd magad, mert a feleségednek meg majd azt fogod mondani, hogy én vagyok a hibás.

Üdv!

Ottó

Előzmény: golyós (91725)
foxrudi Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91741

Pedig akkor még lekvárt fóztél benne csak ugye??DD

Előzmény: deszegregator (91713)
foxrudi Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91740

50kg csipke érdekelne,Megyek haza étvégén!!!!

Előzmény: gombászok (91698)
TINTUS Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91739

jó volt végignézni, köszi

 

Előzmény: norris53 (91729)
Tanuló82 Creative Commons License 2013.10.23 0 0 91738

Köszönöm a kimerítő választ Rézművses!:-)

lezli56 Creative Commons License 2013.10.22 0 0 91737

Ezt eggyik topiktárs nyerte meg!

Előzmény: emGeza (91726)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!