Ne a Ms Offices-ben lévő Word szövegszerkesztőt használd, mert ez valamiért küldi a szövegszerkesztés formázásának a báallitásait is. Jól használható a "notepad jegyzettömb". Windows-ban megtalálod.
túl sok víz nem tesz jót, de ha jól számolom 5 napig erősen forrt. Szerintem nagyrészt kierjedt, most viszont a sok víz miatt már könnyebben romlik. Főzd le, szerintem nem lesz az rossz...
Kukta biztonsági szelepe nem jó? Olcsóbb is, és amilyen egyszerű (súlyszelep) a működése, olyan biztonságos. De ha lefuvatót teszel bele, akkor gondoskodnod kell, hogy lehüléskor vissza is tudjon szívni levegőt. (Visszacsapószelep)
Ha minden áron profi technikát akarsz, akkor a legjobb megoldás a nagykonyhai gőzfőzőst biztonsági rendszere. A vezérlést egy RT- típusú nyomáskapcsoló vezérli 0-0,6 bar nyomástartományban. A gőzüst 0,24 bar nyomáson működik, ami 103-104 C-fokot jelent. Ennél Neked sem kell több. A gázszelep egy V-4600 Honeywell mágnes szelep 1/2"-os gáz csatlakozással, gyújtólánggal. A főégő és a gyújtóégő is szabályozható. Működtető feszültség U=230 V vagy AC 24 V. A gőzüst biztonsági szerelvénye komplett, aggodalomra semmi ok nincs. Akár egy kiszuperált üstről is leszelhető, de beszerezhető Tatabányán a Gasztometál Kft-nél, de ezt a neten ellenőrizzed. Ha a rendszert egyszer beszabályozod, attól kezdve minden automatikus. Bekapcsolás 0,22 bárnál történik, a kikapcsolás 0,26 bárnál, de ezt finomíthatod is az RT nyomáskapcsoló differenciál szabályozóján.
Hibás az elképzelés. Nem kell leengedni a nyomást, fel emelkedni nem kell hagyni. Csökkentsd a fűtést. A biztonsági szelepre azért van szükség hony ne robbanjon fel, de nem kell hogy állandóan engedje el a nyomást.
Leht hogy pontosan ne ide illo a kerdesem de azert kerdezek,
van eg egylepcsos fozo es, mivel duplafalu es viz van a ket fal kozott, ez ha melegitem nyomas keletkezik benne, es ezt szeretnem hogy e kelljen allandoan figyelni hogy 0,5 bar legyen hanem ha kicsit nagyobb akkor leeresztje a felesleges nyomast, erre kernek Toletek egy olyan hogy mivel oldjam meg vagyis minyen biztonsagi szelepet hasznaljak amit be lehet allitani ilyen kis nyomasra is, en olyanokkal talalkoztam aminek csak min. 1 bar.
Én már nem kínlódok ep-up szagolgatással, kóstolgatással, így sem úgy sem tudom megállapítani, béna vagyok hozzá. Nem érzek semmi nem odavalót de a kisördög ott van, hátha belekerül valami rossz cucc. A szabályoknak megfelelően elválasztom az ep-t, 50-nél megállok up-val és mindkettő megy ablakmosónak:(. Nem azt a 3-4dl mennyiséget sajnálom, hanem az esetlegesen kidobott ízt és illatot.
Ha valamelyik "őskövület" topiktársam szánna rám fél órát(Vác ésszerű vonzáskörzetében), rászánnám azt a pár liter üzemanyagot, miszlikre szedném a párlatrészeket(legközelebb körtém lesz kész), hátha rá tudna vezetni, hogy mit is kell figyelni. Ja és nem lennék hálátlan...nagy jártasságom van járókeretek, rokkantkocsik beszerzésében, valamint elfekvők környékén is van ismerettségem ;).
Most kezdtem a pálinkafőzést ízlelgetni, csináltam kb. 30 liter cefrét.
Egyesével válogattam, mostam, kiszedtem a férgest, a magvat, csak tiszta gyümölcshús van benne, abból is csak az érett.
Pektinbontó, fajélesztő, tápsó, borkősavval beállítottam a PH-t. Túl soknak tűnt egy hordóra, ezért szétvettem kettőbe, mert ki akart futni. Szépen beindult az erjedés, de nagyon száraznak találtam a cefrét, tettem hozzá vizet, amire mégjobban megindult a dolog, de még mindig száraznak tűnt a cefre. Annyi vizet tettem hozzá, hogy elfedi a víz a szárazanyagot. Viszont mintha megállt volna az erjedés. Ha megkeverem, újra megjelennek a cefre tetején buborékok, de már nem képződik annyi gáz, mint a szárazabb cefrén. Ha megkóstolom, ízetlen, szinte vízízű a cefrém, ebből gondolom, hogy túl sok vizet tettem hozzá.
Illata van, gyümmölcsös, finom, de íze semmi. Nem tudom eldönteni, hogy édes, vagy savanyú inkább...
Kérdésem, hogy utóerjedés fázisában van a cefre, vagy leállt az erjedés? Ha leállt, vajon szabad-e újraindítani életsztő hozzáadásával, vagy ennek már mindegy, vigyem főzni, aztán lesz belőle, amennyi lesz, és legközelebb ne tegyek hozzá ennyi vizet? Nekem sosem képződött pl. bunda.
Okt. 16-án este lett kész a cefre, akkor kapta meg a pektinbontót, az élesztőt, másnap állítottam be a PH-t. 21-én kapta a vizet, kb 40-50%-ot igényelt... Most mintha lesüllyedt volna az aljára a szárazanyag. És már alig bugyborékol. Létezik, hogy leállt a főerjedés, vagy elcsesztem a vízzel? Mit tudok tenni?
Mi úgy csináltuk hogy a főerjedés után vettük le a magról, egy zöldséges ládát használva szűrönek, idén előszőr megpróbáljuk, hogy a cefréhez több vizet adunk és hátha leül a mag az aljár és akkor csak lemerük a cefrét a magról. Illetve van valami adalk anyag nem tudom a nevét, de arra van kitalálva, hogy a magról leválasztja a gyümölcshúst. Tavaj én szedtem a kökényt, idén már leszedettem:D
Én is gyanakodtam erre, de most ugy szűrtem, hogy csak a lejövö alszesz első 1literét gyűjtöttem és fagyasztó után szűrtem, így sem lett opálos de ugyan olyan az íz.
Te csak főzés előtt választod el a kökény magot? Tavaly csináltam de forrázva, turmixolva, erjesztés előtt magozva.
Nagyon jó lett, idén is sok a kökény felénk, de olyan malac dolog volt a magozás, hogy nem nagyon akaródzik nekiállni. Esetleg ha elég leszűrni erjesztés után...
Ehhez még annyit, hogy az emberek ízlését nagyon nehéz eltalálni. Volt aki úgy jellemezte a pálinkámat, hogy olyan, mintha alkoholba mű aromák lennének. Pedig ez csak egymenetes volt. Milyen lett volna. ha még egyszer kifőzöm?
Végül is magadnak főzöl és a saját ízlésed kell eltalálnod. Ezért kell évekig hangolni egy készüléket.
Hali! Igazából ugye a nagykönyvek is azt irják hogy 50 foknál már alatt nem érdmes beletenni a cuccot, de szerintem a kisüstinél én 50 alatt apránként figyelem hogy még mi mehet bele, mivel van hogy leengedem 30 fokra is nyugodtan mert még mindig kellemes az aromája, (cefrefüggő) illetve az összképbe kell az a kis íz! Szóval én nem ragaszkodok az annyira díjnyertes .... steril páleszhez!
Rézműves is ezt mondta:D
Mondok mégegyett ,sok főzdében megkérdezik hogy a saját vizével higitsák e viszsa a páleszt , s sok ember azt kéri , pl mikor csak már 20 fokos utópárlat jön le. Bár azzal kell vigyázni mikor már 0 lás jön le azt tudja nagyon elrontani.
Ezt nem egy nagyfőzdében mondták ,illetve láttam miként csinálják a vevő kérésére merthogy kell nekik bele az az ízz:D:)