Honnan vetted az 55 C-t? Elcukrosítás alatt a legideálisabb hőmérséklet a 62-63 C, de leaglább a 60-65 C-t illik tartani... ez nem azt jelenti, hogy alacsonyabb hőmérsékleten nem történik semmi, de jóval hosszabb ideig tart a keményítő átalakítása, éppen ezért a 62-63 C-ra megadott időtartam alatt nem hiszem hogy kellő mennyiségű keményítő alakult cukorrá. Korrigálni úgy tudsz, ha rövid időre visszamelegíted a helyes hőmérékletre, majd ha kihűlt kevés élesztővel újra beoltod. Vagy is így maradhat, próbafőzésre szerintem megteszi...
Nem kell mindenáron a lisztre törekedni, tökéletes a dara is, én se tudom lisztté örölni.
Szia! Oksa, figyelem! Köszi szépen! Lehűlt az anyag, megkapta az élesztőt,,,,és nagy kő esett le a szívemről, mert 10 perc telt el, habzik, és erőteljes forrás indult meg benne, tehát sikerült a keményítő átalakítása cukorrá, mert zabálnak az élesztők.:-))
Nagyon érdekes, hogy mindig pont azok a márkák gyártják a világ legjobb whiskyjét, amikből az elérhető árú kiadások leginkább a vécékagylóba valók:) Az alap Whyte & Mackay az egyik leggázabb blended scotch, amit valaha kóstoltam (leszámítva a gazdaságos olcsómárkákat). De játszott már ilyet a barátságos gyógyszerízéről ismert Ballantine's is.
Az utolsó dolog, aminek hinni szabad a szesziparban, az a bármely versenyen szerzett aranyérem. Az szinte garancia arra, hogy messze nem a legjobbal van dolgunk.
55 Celsiust mutat a hőmérő, láng minimumon, és pezseg az oldat, azt hiszem ez nem kezdődő forrás, hanem dolgoznak a maláta enzimjei. Olyan kis szürkés foltokat hoznak magukkal fel, pár helyen, az oldat tetejére, pezsgés kíséretében. De érdekes! Nem láttam még ilyet.
Sziasztok! Szia Kormoss! No, a szárítás kb. egy óra hosszat a pálinkafőzőm tetején történt, 2 kisebb agyag edényben. Utána pedig szétterítve egy műanyag ládában a napon történt, 3 óra hosszat. Az itteni terménydarálóm sajnos nem lisztet darál, hanem csak darát, van egy másik is, az lisztet, de azt nem tudtam most használni. Lefőztem a második adag maláta nélküli kis adag kukorica-cukor cefrét, most bő fél liter 35%-os alszeszem van belőle. Ezt félretettem. A backset-em pedig 1,3 literre szaparodott, úgy döntöttem felhasználom. Tehát van 0,5 kiló malátám+0,5 kukoricám. Tettem hozzá még 150 gramm búzalisztet.
A backsett-et felhasználtam, 1,3 liter+4,7 liter víz. Hőmérőmet először rossz helyre tettem, mert sokkal kevesebbet mutatott a lábos fülénél, mint alul. Ezt megoldottam egy rézcsővel, ezen van a hőmérő, így közvetlenül az oldat hőfokát méri. Érdekesség, hogy pont 60 fok az, ahol gőzölögni, forrni kezd a backsett-es, darás oldat. 90 fokig bírtam csak melegíteni, tovább nem akart menni. 4 deci vízzel pótoltam az elforrt mennyiséget. Most várom, hogy lehűljön 55 fokra, beleteszem a malátát, és megpróbálom 55-60 között tartani. Az utolsó képen a kifőtt kukorica van, hűlés közben.
Szia! Oksa. Hőlégkeveréses sütő nincsen a családban, viszont nagyon jó Bosch tűzhelyem van, és ez tud olyat, hogy automata lángszabályzás. Ha 5-ösön van, akkor az mondjuk 300 fok, és 3 óra múlva is 300 fok lesz benne, mert állítgatja a lángot magának. Kazánhőmérőmet hazahozom, beleteszem a sütőbe, lemérem az 1-es fokozatát. Hátha épp 50 fok lesz. Vagy, ha ez nem jön így össze, akkor a pálinkafőzőm réz tetején is talán megtudnám szárítani, ezt a mennyiséget a felfűtési idő alatt. (Minden nap főzök egy töltetet mostanában) Elég sokáig tart, míg 60 fokra felmegy ott a mérő. Egy óra kb.
Az gallyaprító biztos hogy nem darálná meg elég alaposan, azzal szerintem ne is kisérletezz (tapasztalat).
Az aszaláshoz kell egy olyan légkeveréses sütő alkalmas például, aminek a hőfoka pontosan szabályozható, mert vannak bizonyos hőmérsékletbeli határok, amiket nem szabad átlépni, mert tönkre mehet a maláta. Pont emiatt macerás, és drága (vagy mondjuk úgy nem túl olcsó), és elég lassú folyamat, nem szabad kapkodni. 45-50 C-on indítunk, és addig aszaljuk, amíg majdnem teljesen kiszáradt. Ekkor emeljük a hőmérsékletet 55-60, és teljesen kiszárítjuk. A 66 C a maximális határ, efölött már károsodik a maláta elcukrosító képessége, szóval nem nagyon érdemes átlépni (ez a cefrézés alatt a folyadékban is igaz!) A szárítás pár órát vesz igénybe.
A hagyományos füstölést kemencében végezték, ahol vagy érte a füst a malátát, vagy nem. A skótwhisky árpamalátáját hagyományosan tőzeg füstjével aszalták. Ez sem kivitelezhetetlen, házi pl. szalonna, kolbász, stb. füstölőben meg lehet oldani. A hőmérséklet folyamatosan mérni kell, nehogy nagyon felszökjön.
( Az egyes sörök készítéshez is használt pörkölt maláta elcukrosításra nem alkalmas, csak az ízek miatt használják)
Végiggondolva, mégis csak ki kéne szárítanom a csírákat, hogy a terménydarálóval le lehessen darálni, a többi kukoricával, egyben. Van egy komposztáló-ágdaráló gépem is, azzal lehetne nedvesen is darálni, de gyümölcsöt szoktam vele, almát-körtét-barackot, a kukoricánál lehet félmunkát végezne, mert picik. Szóval nem tudom, megfelelően őrölné -e. Légyszi írd majd le a szárítás menetét.
Ege, pon most kerestem vissza és majdnem be is illesztettem, mikor láttam, hogy már bent van. :) Valamit kitalálok, belepumpáltam már egy raklap élesztőt és mind meghalt (+) béke poraikra, remélem kijön valami. Ha egyszer eltalálja az ember, akkor menni fog, de kezdtem kétdégbe esni, ismét nekifutok, aztán meglátjuk.
Ez az, Öreg muslinca írta. Itt pont 1/5 a cukor, ahogy nálad is. Tuti a tápanyag a gond, ahogy Kormoss is írta:
Szupermarket cefre
180 ml paradicsom süritmény pl. Arany Fácán ( só, vagy egyébb adalékok nélkül),
1 evökanál búzacsíra, 1 evökanál zabpehely, 2 citrom leve, 4 kg cukor, víz kiegészíteni 20-21 literre, 1 evökanál pékélesztö 25-28 C nál.
Mindkét cefre ízmentes vodkát ad a 3x lepárlás után. A kezdö fajsúly 1.070-1.080 az erjedés után 0.9995-1.0005 között lesz. Ha kezdeti fajsúly kevesebb, kevés cukorral kiegészitjük. Legjobb ha csak a második napon tesszük fel a kotyogót.
26-28 C on 4-5 nap alatt kész, 16-18 C on 12-14 nap.
Köszi, egyébként, amúgy én is arra gondoltam, hogy betegen sok lehet a cukker, pedig ezt a receptet nem a saját fejemből vettem, de én is azt gondolom, hogy sürü, fene egye! :(
Bioboltban vettem árpavalamit, a fene, nem jut eszembe !!!, azt olvastam, hogy abból két evőkanállal és savazzam be 2 citrom levével, meg vagyok hülyülve már, nem is tudom mit tegyek. :(
Teljesen biztos vagyok benne, hogy nincs elég tápanyag az élesztőknek... a másik lehetőség persze az, hogy nem jó a hőfok. Milyen tápanyagot és mennyit tettél a cukor mellé? A legbiztosabb megoldás az, hogy kb. 1,5-2 kg tört búzát, rizst, vagy száraz kenyeret, stb. a cefréhez keversz, ezeknek már el kell látniuk elég tápanyaggal az élesztőt, és ízt sem fognak adni, mert gondolom jellegtelen szesz a cél (ha igen, kukoricát semmiképp ne használj)... A hozzáadott víz és cukor aránya alapján én inkább 20-22%-os cukortartalomra tippelek, ami 11-12 %-os cefrét kell hogy adjon.
gombászok:
A 18%-os cukortartalmat még a vadélesztők is gond nélkül elviselik, egy rossz évjáratú szőlőnek a mustjában van ennyi cukor... Az élesztők 30%-os cukortartalmom felett kezdenek sztrájkolni. Persze vannak elitebb élesztők, amik még azt is elviselik. 18% cukorból pedig csak 9-10%-os alkoholtartalmú cefre lenne.
A sima budafoki simán elviselte nálam, múltkor 120 gramm kukorica+120 gramm cukor+650 ml víz. 1/5-1/6-a volt a cukor a víznek. Mennie kéne. Nagyban a recept 3,2 kiló kukorica+3,5 kg cukor+20 liter víz. De a kukorica nem játszik be elvileg, csak az élesztőnek tápanyag+aroma. Nálam 4 nap alatt kiforrt, elég hevesen, és hozta is a cukorra számított alkoholt.
Sőt, továbbra is él ugyanaz az élesztő, mert a cuccot leöntve a kukoricáról, most a beckset-es oldatban dolgozik, töretlenül. Valami más lesz ez.
Szia! Holnap megcsinálom akkor, haza kell hoznom a hőmérőmet a gyümölcs főző bungiból. Tervem vele az 50%-os felhasználás, amit javasoltál. 50% csíra, meg 50% őrölt kukorica, és becefrézni cukor nélkül. Fél kiló a maláta+fél kiló lesz az őrlemény.
De érdekel a szárítás is, annak mi a menete házilagosan?
Hmm, hogy a fenébe állt meg? Vagyis mikor indítottad be az élesztővel a folyamatot? Mi a tápanyag az élesztőnek? Ha megáll a folyamat idő előtt, azt újra lehet indítani, nem kell megijedni, de előbb arra jöjjünk rá szerintem, hogy miért is állt meg, mi volt a kiváltó ok. Kicsit részletezd.:-)
Úgy tűnik készen állnak a felhasználásra, sőt egy-kettő még egy kicsit túl is fejlődött. Amikor a csíra vége már zöld, és kezd szétnyilni, az már nem jó, mert onnantól elkezd csökkeni az enzim tartalma (a növekvő csíra az enzimeket a saját fejlődéséhez kezdi el felhasználni. De semmi gond, így is használható lesz. Mik a további terveid vele? Ha szárítani akarod akkor azzal vigyázz, mert annak külön menete van és nagyon könnyű elrontani...
Sok a cukor, hígítsd fel legalább 50 literre. 1 kg cukorból kb. 1 liter 50%-os párlat lesz. A 30 liter vízben oldott cukoroldat kb 18%, ez kb ugyanennyi alkoholnak felel meg, nincs az az élesztő, ami ezt a tömény alkoholt tűrné. Adjál még hozzá friss élesztőt isHőfok?? Milyen élesztő, nem volt döglött??
Ugyi, van az a pillanat, hogy az ember, nem kritizálhatja, hogy a levelezőtársa, milyen marhaságokat szeretne "meginni"!
Olyan gondom van, hogy a cukor cefrém, elindul, majd rövid idő után lelassul és megáll, 30 l víz, 6 kg. cukorka van benne, némi élesztő etetés is, meg savasítottam is, de semmi! HELP MEE!