Ha kevesebbet mér, saját magát veri át, he! Az tetszett, mikor mondja az öreg az első zsáknál nagypályásan: 48,5 kg, írjá 48-at, nem foglalkozunk fél kilókkal(a tizenéves Dzsenifer könyvelt, gondolom, mert ő tud írni, meg gondolták, hogy úgyis a dekoltázst fogom bambulni, ki nem szarja le, hogy mit írkál. Hát igazuk lett:D) Aztán mondja a következőnél: 47,5, írjá 48-at, az előző úgyis több volt.:)) De, ha átvert húsz kilóval, én akkor sem szedegetnék sosem 140-ér kökényt, 180-ért csipkét, és 250-ért galagonyát.
Igen, digitális mérlegnél, ha merül az elem kevesebbet mér:D 5Kg súlyt raktatok a mérlegre, hogy pontos e? Egyébként ha nem titok ti mennyibe vettétek kilóját?
A probléma általában nem a közvetlen átveréssel van (mert ugye a súlyt Te is be tudod szorozni az egységárral, még fejben is), hanem az utólagos "reklamálással"...-há' aztat nem is úgy gondótuk, -merűt a elem a mérlegben nem jó mért...szóval toljatok még egy húszast ;).
biztos lehetsz benne, hogy 1kg-ba nem 1kg kaptál:D én is így vettem idén a kökényt, de nem érdekel, hogy mennyire vertek át a megegyezettekhez képest mert 300l cefrét a müdös életbe nem szedtem volna össze:D
Sajnos, csak a gyakorlat. A kidobandó (azt hiszem, az az aldehid - persze, ha nincs etilacetát) olyan "tapadósan", "húzósan" keserű, mintha beleragadna a nyelvedbe. A szimplán keserű íz bele fog simúlni a gyümölcs aromájába.
Nálam a "kötelező" az csak 0,25%, de a legutóbbi barackomnál még azt sem vettem el.
Ti EP kóstolásnál hogyan döntitek el hogy ne befolyásoljon a kozmaolaj nagyobb koncentrációja miatti esetleg olajosabb, kesernyésebb, töményebb íz? 4 poharat szoktam 1-1 decivel 40-50-re hígítva a kötelező 0.5% elvétele után. Az első pohárban általában tejszerű a magas kozmaolaj miatt a negyedikben pedig jó eséllyel már szinte tiszta. Engem rendre megzavar a magasabb kozmaolaj koncentráció miatti kesernyésebb, fanyarabb ízvilág.
A minap, Templomhegyi komámmal, előzetes, többfordulós telefonos egyeztetés után, elindultunk a vadregényes Borsod megyébe, pár gramm gyümiért. A faluba érve, emberünk(aki már ránézésre szorongást idézett elő, jellegzetes faji hovatartozásával) kijött értünk a benzinkútra, majd az autójával felvezetett. Eccőcsak, bekanyarodtunk egy igazi, Romániában, Bulgáriában, Szerbiában, meg Istentudjahol látható cigánysorra, még korosan is ötmilliós terepjáróval, zsebünkben egy tonna kökény, csipke, és galagonya árával. Ahogy kell! Kint ülnek a családfők, a rajkók rohangásznak a lepusztult putrik közt, meg minden.
Benzinkutas koromban, néha csurrant-cseppent egy kis üzemanyag. Egyszer elindulunk a spanommal 5db 200 literes hordóval az utánfutón, hát az első sarkon leint három zsaru.
„Közúti ellenőrzés, mit szállítanak az utánfutón?”
Na akkor éreztem hátul a popócskámban olyasmit, mint most.:))
Most örültem volna, ha rám is igaz a nóta:
„Ha végigmék, a cigánsoron,
Valamennyi cigán, mind rokonom…”
Templomhegyi arca is ilyesféle gondolatokról árulkodott, mondom neki, ha megöltek, remélem a disznókkal etetnek fel, mert az emésztőben nem érezném jól magam. Erre azt mondja ez a gyogyó: „Ne izgulj, van nálam bicska”:DD
Tudni kell, hogy van vagy harminc kiló, és 150 centi magas. Én sokkal tekintélyesebb vagyok a 35 kilómmal, és a 153-as termetemmel. A legkisebb süvölvénynek is tíz centivel több volt a bicepszátmérője, mint kettőnknek együtt.
Aztán az egyik putri udvarán ott állt egy többtízezer forintos, fullos digitális állványos mérleg. Nem gyűlt körénk a tömeg, nem tűntek el percek alatt, az autó kerekei, semmi!
Tök korrektek voltak, precíz mérés, szép az anyag.
Én sosem szerettem a cigányokat, olyan business nincs, ahol ne vernék át valamilyen módon az embert. Fél évszázadot kellet megérnem, hogy az ellenkezőjét tapasztaljam.:DDDD
Most kezdem a téli körtém cefrésítését, ha jó olvastam a Miklós féle 1x1 ben,akkor a magház és a magok maradhatnak, csak a szárat dobjam ki. Ki is főhetem magostól az üstben?
Miután ledaráltam, mennyi vizet tehetek a 200l es hordóba, mert szinte semmi leve nincsen egyenlőre vagy nem kell neki víz?
Többen írtak róla a napokban.... Kezdetben tisztázás elején lehetőleg cseppekben induljon meg, ha véget ért az EP szakasz lehet jobban nyomatni. Persze nem úgy hogy puffogjon a rendszer, de ne is nagyon lassan. Up előtti szakaszban ismét visszábbvenni, így elkerülhető a túl hamar megjelenő UP jelleg. Tudom minden főző, minden cefre más, nálam így frankó, de pl. a főzdékben is! Mennyi idő alatt zavarják le az alszeszt? És jó a pálinka? Na ugye.
Rendesen rosszul vagyok még az ilyen "50 tf.% alatt UP-re váltottam" hsz. - ektől. Annak ellenére , hogy itt is igaz: Minden főző, és cefre más. Nagyvonalakban szerintem sokan csinálnak orbitális hülyeséget azért, mert 40 - 50 között megjelenik már egy pici UP jelleg, és UP-ra váltanak. Én 20 - 40 között váltok, a 40 meglehetősen rossz anyagot feltételez, a 20 pedig igen jól sikerült cefrét. Újra belököm a tételt: A főzdében mikor is váltanbak UP-ra? És jó a pálinka? Na ugye! Mondjuk 28 - 30 alá én is ritkán megyek. Talán SM -től olvastam, ha jól emlékszem: "50 fok alatt még sok fontos alkotó kerül a középpárlatba..."
Könyörgöm ezervalahányszáz forint egy lefújó szelep, vízszerelvény boltban, néhány évente lecseréled, ha nagyon parázol. Jó az 1 báros, mert semmi nem történik , ha történetesen 0,7 bár vaN a duplikált falban valami miatt. A lényeg, h ha gond van fújjon le. Nincs gond ha nem két liter van egy 50 literes főzőben.Tehát ne variáld túl!!
Vicces, az enyémet is szokták sokat így jellemezni, hogy "mű aromás". Szerintem egyszerűen csak megszokták az emberek a sz*rt (én is ittam már olyat eleget) és nem tudják elképzeléni, hogy a jó erjesztás és főzés végeredménye egy zamatos, ízletes és illatos pálinka lesz ami nem a ragasztóra hanem a gyümölcsre emlékeztet.
Nem értem amit írsz. Pontosan fogalmazz. A magot nem kell belefőzni mert leég vagy nehezíti a főzést. Persze ha néhány bele kerűl még nem kapsz ciánmérgezést.
Mi az hogy leengedek egy adagot belőle? Az alszeszből nem engedünk le mert nem lesz illata a pálinkának. Olvasd a regge-linket olyanra is kapsz választ amit kérdezni sem tudsz.
Jó reggelt Mindenkinek! A válaszokat olvasva, úgy döntöttem,hogy először leengedek egy adagot belőle. Finomítom majd meglátom az eredményt. Mint írtam nem nagy tétel az egész.(30l cefréről van szó)
Egyébként beszéltem itt a faluban egy-két nálam öregebb emberrel, azt mondták,hogy nem kell a magot "belefőzni".