Keresés

Részletes keresés

negros5 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91886

Hali!

 

Még egy dolog nem világos nekem a cefre kavargatásával kapcsolatban. A fő erjedés végéig kavargatom mindennap és amikor már megjelenik a tetején a vastag bunda, akkor azt már csak lenyomkodom és nem kavarom többet?

köszönöm  zsolt

benchmade Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91885

Hirtelen felindulásból, gyorsan én is megmértem 3 féle idei pálinkám Ph- ját, a szilva 8.0, a körte és a birs 7,8. Van valami optimális érték?

Tucso69 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91884

Persze van kivétel, pl. a Besztercei szilva.

Pár db mag mondjuk meggynél nem gond, de csak aki szereti ha van magíz.

Aki kifejezetten nem, az jobb ha mag nélkül cefréz, van erre példa.

Előzmény: rámenős (91878)
zozomax Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91883

Üdv,

 

Azt szeretném, hogy legyen passzírozás funkció is pl. paradicsomhoz. És igen, málnához is. :-)
Idén csináltam vagy két liter 100 %-os málna öntetet, de nagyon macerás volt szintán átnyomkodni.
Jövőre pedig már remélhetőleg lesz vagy ötven kiló málnám...

Szóval ha nem tömítem el akkor a passzírozásról lemondhatok, ha eltömítem akkor meg talán nem is fog működni a konstrukció. 
Hm....
Ha valakinek van, vagy látott már olyan masinát, esetleg ötlete van olyan konstrukcióra, ami tudja azt ami szeretnék, kérem írjon róla.

Előzmény: golyós (91870)
barkócza Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91882

Soha nem mértem, de gondolom, annak is semleges körülinek kell lennie.

Előzmény: Hurkafej (91877)
csenksz Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91881

Szia!

 

Légy szíves írd majd meg, hogy mennyire volt hatékony a magozó gép amit a múltkór felraktál ide. Mert ha jó volt a mag próbám, ki tudná magozni a kökényt. Érdekelne ,ki tudja e magozni a galagonyát is?

 

Előre is köszi.

 

Üdv:Zoli

Előzmény: szilvakukc (91837)
rámenős Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91879

Köszönöm.

Itt lehet a hiba. Már az öregek is mondták itthon. A fene gondolta volna, hogy ilyen kényes az izlésem. Remélem ha összeöntöm és higitom akkor összeérik. 

Hány fokosra állítsam be? 48-50?

Előzmény: obsitos3 (91810)
rámenős Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91878

Hát nem mindent, de igaz.

Ezért lepődtem meg, hogy belefőzik a magját. Kipróbáltam. Nekem nem jött be. nem lett jobb, aromásabb.

Előzmény: Tucso69 (91841)
Hurkafej Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91877

Az alszesz pH-ja mennyi szokott lenni egy olyan párlatnál, ami 7-es körül van végeredményben?

Előzmény: barkócza (91859)
degumentes Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91876

A napfény alatt a cukrot érted, mert azt nem teszek hozzá.

Előzmény: hevezoli64 (91875)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91875

"vizet (ioncserélt víz, klór mentes) annyit kell hozzáadni, hogy keverhető legyen, a forrás közben is adagolni kell hozzá vizet de ezt látni fogod"

 

Ebből én sokkal többre következtettem. Az én birs cefrém az 5 liter víztől nem keverhető az elején, csak az élesztő és pektinbontó hatására kb. 2 hét múlva. Az 5-10 liter víz elfogadható mennyiség, ha 3-5 % napfénnyel adod.

Szerintem.

Üdv.

Előzmény: degumentes (91869)
kona.king Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91874

az enyém is hordóból van, de mivel duplafalú, így alul nincs fogantyúja, így elég nehéz megfogni. de valami állványt fogok rá szerkeszteni

Előzmény: deszegregator (91691)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91873

Várjál, hát málnát fog magozni! Honnan tudnád, hogy hogyan kell azt! :-)

Előzmény: golyós (91870)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91872

A vízzel minek kell összeérni? Hidd el, csak romlékonyabb lesz.

Előzmény: degumentes (91866)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91871

Hacsak azért nem? :-)

Előzmény: hevezoli64 (91868)
golyós Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91870

A tárcsa szélét ne tömítsd, mert a cucc zöme ott megy le.

üdv.g.

Előzmény: zozomax (91795)
degumentes Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91869

Nincs túlhígitva egy 120literes hordóhoz, 5-10liter ment hozzá.

Előzmény: hevezoli64 (91867)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91868

Gondolom, hogy nagyon sokáig legyen sérülékeny, romlásra hajlamos a cefre.

Előzmény: Tucso69 (91865)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91867

Üdv.

Pont a felével értek egyet.

De azért sok sikert, és ne romoljon meg a túlhígított cefréd.

Üdv.

Előzmény: degumentes (91863)
degumentes Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91866

Szerintem jobb, ha akkor kerül bele a víz, főzéskor úgy is hígítani kellene a cefrét és így össze tud érni, arról nembeszélve, hogy a pálinkafőzdés úgy is csapvízzel fogja hígítani. De kinek mi jön be:D én pl nem szeretem az olyan szílvapálinkát, amin kiérződik a mag kesernyés íze.

Előzmény: Tucso69 (91865)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91865

Erjedéskor miért is kell hozzá víz?

Előzmény: degumentes (91863)
snapszmester Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91864

Továbbra is fentartom a melldöngetős véleményem, miszerint a szimplafaluban előbb vagy utóbb le fog égni. Annál hamarabb minél nagyobb az önbizalmad.

Előzmény: temerini (91861)
degumentes Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91863

Meg kell mosni, illetve a molyhos részttől meg kell tisztítani ha nem akarod hogy kesernyés legyen, fel kell darabolni, ki kell csumázni a férges részeket és amoníliás részeket ki kell vágni csak egészséges gyümölcs kerüljön a cefrébe, le kell darálni minnél finomabra, pektinbontó használata erősen ajánlott plusz fajélesztő és tápsó, vizet (ioncserélt víz, klór mentes) annyit kell hozzáadni, hogy keverhető legyen, a forrás közben is adagolni kell hozzá vizet de ezt látni fogod. A cefrére célszerű közvetlenül egy fóliát rásimítani (plusz hordó teteje), hogy egyáltalán ne érintkezzen oxigénnel, mert a cefrét nem kell szellőztetni, mint ahogy anyósom azt gondolja:D Főzésnél folyamatos keverést igényel!

Előzmény: troger242 (91854)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91862

Nem! Nincs mi átmenjen, max CO2, de szerintem nem tud sok elnyelődni.

Én nem ittam szifonos vodkát, az szénsavas?

Előzmény: TINTUS (91856)
temerini Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91861

Így van!Szimplafalú űst keverővel,a keverőre mosógépmotor leredukált fordulattal(szíjtárcsák), és nincs leégés se melldöngetés a dupla kukták miatt.Ahol eddig szabad volt főzni ,ott mind így csinálják!

Előzmény: Hurkafej (91850)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91860

Akkó' felétek nem szarral gurigáznak! :-)

Tehát Bolyhos főzést fogunk kóstolni a télen?

Előzmény: szentöltvíz (91844)
barkócza Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91859

Szerintem nem, de még nem tettem szódabikarbónát alszeszhez (nem kellett még). A pálinkában sem lenne szabad, hogy mellékízt adjon, csak ha túl sokat teszünk bele. Továbbá a keletkezett széndioxidnak is el kell távoznia.

 

Egyébként egy 50%-os víz-alkohol elegynél nem pont pH7-nél van a semleges pH, de most nem tudom, hogy pontosan hol van.

Előzmény: TINTUS (91856)
Joexe Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91858

Én a Birset felét főzöm, felét nyersen tolom bele, szerintem nyugodtan elhiheted hogy egy aroma bomba lesz az a pálesz amit csinálsz !

 

A kedvencem, csak hát ugye nem ad sokat,  s én nem szoktam bele cukrot tenni!

 

A Főzőttnek l elvileg kicsit kompótosabb illata van a pálesznek , a nyers meg inkább gondolom a friss gyümölcsös!

 

Én még nem próbáltam ki a kénsavat, a sima almánál viszont kelleni fog!

 

Digitális ph mérőt használsz?

Előzmény: emGeza (91799)
pálinkagarzon Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91857

kedves Mindenki,

 

korábban már kértem segítséget, és csodálatos módon megoldódott a problémám kb. 20 perc alatt :)

 

Most szintén elakadtam. Alma cefrét mivel és milyen mennyiségben savazzak?

 

Előre is nagyon köszönöm, szép estét, jó pálinkát kívánok

TINTUS Creative Commons License 2013.10.24 0 0 91856

szia !

Az alszesz lefőzésekor  szódabikarbónával kezelt vétermékbe ízmaradvány jelentkezhet a szódabikarbónától??

Előzmény: barkócza (91847)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!