Apríték adagagoló építése .Ide lehet írni tapasztalatokat kérdéseket ebben a témában.Sok embert foglalkoztat a kérdés .hogyan lehet kiváltani a gázfűtést ,hogy a komfort azért megmaradjon.
Próbáltam rájönni mivel tüzel. Gabonára hasonlít, de lehet, hogy pellett. Ha pellett akkor érthető, hogy működik, annak ellenére, hogy simán bepotyog a fűtőanyag a csőbe. Ha nem pellet, akkor addig fog csak működni, amíg a gabona üvegesre nem áll össze, emrt utána csak a csőben fog feltelni az anyag, talán még tüzet is okozhat! Ilyen felyekbe(potyogtatós) csak pellettel lehet fűteni.
A második linkeden ötletes a beadagolás megoldása, de ha jól megnézed szénnel tüzel, amiből kicsi adagok kellenek. Ha ettől eltekintünk, akkor az égőfejem teljesen megegyezik ennek az égőfejnek a működési elvével, azaz egy csiga beviszi az anyagot, majd megemeli, majd a levegő a megfelelő helyre jut.
Szia! Első gondolatom az volt, hogy ez egy jó ötlet (egyébként az, főleg az elforgatás, mert akkor nem kell trükközni a két csigával!)! Második az, hogy mi legyen a vízteres rostéllyal? Harmadik, mi legyen a hamuval, hová esik le, hogy ne kelljen sűrűn hamuzni, mennyire kéne akkor megemelni, hogy kellő hamutere is legyen?
Tehát a rostélyt mindenképpen ki kéne vágni, ha ki lehet.
Ha ezt meg lehet oldani, akkor a fej bemehet a hamuzó ajtón.
Esetleg akkor kell megemelni egy kicsit, ha alsó hamuzó ajtót készítenénk és nem férne be a lábak alá, hogy ne kelljen kihúzni a fejet a hamuzáshoz.
Szia! Itt a fórumon és más helyen is többször leírtuk, hogy a legjobb helye az égőfejnek a hamuajtón keresztül bedugva van. Ennek az az oka, hogy a vegyes tüzelésű kazánok hőcserélő felületének nagy része a tűztért körülölelő víztér lenne, ha a rostély vizteres, akkor ez kiegészül a parázson keresztül átadódó hőmennyiséggel is. A fával, szénnel megrakott kazán kielégíti a feltételt, hogy a tűztér hőátadó felülete ki legyen használva.
Ezzel szemben az égőfejnél a fej alatti hőátadó felületek nem működnek, mert a hő felfelé terjed, kismértékben oldal irányban is sugároz, azaz leginkább a fej feletti hőátadó felületek dolgoznak. Másrészt ha a láng kis felületen közvetlenül melegíti a tálcán(20..25cm lángtér kéne legalább, itt 10cm sincs)), akkor a tálca el fog égni, vagy elvetemedhet és elrepedhet. Ezért a fejet minél lejjebb kell elhelyezni, hogy nagyobb hőátadó felületet érjen a hatás és ne sérüljön a kazán.
A vizes rostély ilyen esetben további hátrányt jelent, mert eleve lefelé nem fog hőt kapni, másrészt nem lehet kiszerelni egyszerűen, hogy helyére a fejet be lehessen tenni. Ha ilyen kazánom lenne, valószínűleg kivágnám a rostélyt, de lehet, hogy ezzel tönre is lehet tenni, ha valami nem jól sikerül.
Sajnos csak ismételni tudom, hogy nem könnyű ilyen kazánba fejet tenni, hogy az megbízhatóan működjön.
Amennyiben a középső ajton kerülne behelezésre az adagoló, akkor nyga nehézséget okozna a felfütés?
Ugyíanis nemcsak a vizes rostély adja át a hőt, a kazán felső ajtajánál is van kialakitva egy vizes rendszer - ez nem tud elegendő hőt felvenni?
Amikor begyujtottam fával , amig nem keletkezett parázs inkább a felső viztér adta át a meleget a rendszernek - ugy gondolom a roszély csak akkor funkcionált teljes kapacitással amikor a parázs leégett a rostélyig.
Szia! Kicsit tanácstalan vagyok, mert az a 240mm nagyon kevés. Ha 150mm magasságú lenne a fej a kerettel együtt, ami nagyon lapos fejet jelent, akkor csak 90mm távolság maradna a lángnak, ami gyakorlatilag nem elég. Tönkre teheti a tálcát és a láng se tud normálisan égni, nagyon rossz lesz a hatásfok. A kétcsigás beadagolóra lenne ötletem, oldalól becsatlakozó első csigával az ejtőcsőbe, de ha ezt nem tudjuk valahogy megoldani, akkor nincs értelme tovább gondolkodni. Jelenleg úgy tűnik, ez a kazán nem nagyon alakalmas komoly átalakítás nélkül égőfejhez.
A tesóm komoly de házi égetője -5 c-ben 30 kg napraforgó ocsóval üzemel/nap, -20 c-ben pedig 50 kg-val naponta, ha darált kukorica szárral és ucsúval üzemelteti valaki az égetőjét abból szinte pontosan dupla mennyiség kell.
Itt az egyik cégnél négy nagy épületet fütenek egy 65 KW-os kazánnal+égető 200kg ocsú,törtszem,repce szalma szecskázva/nap.
Én most vettem eper- és tölgyfa 6% nedvességtartalmú frankó gépi forgácsot és mellé egy kis hántolt,száraz rizshélyat, ezt még valami ocsúval, szerintem napraforgóval fölkeverem és remélem jó fűtőértéket fogok kapni.
Mondjuk nekem az egyedi égetős kandalló máslesz mintha kazánba menne, de remélem beválik.
Jövőhéten ha minden igaz lesz égető teszt is.
Ha valakinek van kérdése szívesen válaszolok eléggé ismerem ezeket az égetőket.
Errefelé 250.000 csinálnak egy adagolót amivel már semmit sem kell csinálni.
Még annyit, hogy nekem 5cm hungarocel van a falban és a lábazaton, és száraz a fűrészpor majdnem és egész jó hatásfokon működik a rendszerem. Lehet, neked 3x ennyi fogyna...
Melyik hónapban? 80liter/nap-tól 300liter/nap attól függetlenül, hogy kint hány fok van. De mint írtam ez sokkal több tényezőtől függ! A kérdésedre nem lehet jó választ adni, legalább is olyat, amilyet szeretnél, hogy x m3, nem.
Szia! Sajnos ezen a képen összemosódik minden(neked nem?). A szöveg sem olvasható.
Jó az is, ha leírod amiket kérdeztem. A rajzon annyi látszik, hogy olyan méreteket jelöl, amelyeket nem soroltam a kérdésekben. Kérlek válaszolj tételesen, pontosan, hogy el lehessen indulni egy tervvel!
Szia! Attól függ mekkora házat fűtesz milyen jó a hatásfoka a rendszerednek és mennyi a víztartalma, illetve a fűtőértéke a tüzelődnek. 30...90m3 fűrészpor fogyhat egy télen egy 100m2-es házhoz(1m3 kb. 175kg)...
Az első , második kép a kazán felső és középső illetve a középső és alsó ajtaja. A 3 as a kazán előtti terület, 4 mégegyszer. 5-6 a kazán előtti rész más szögböl. 7 adattábla. 8 kazán tipus, 9 kazán nyitott felső és középső ajtó.
Sziasztok!Nem felejtettem el a képeket az égőfej bolygató kísérleteimről és a beszerzett új tüzelőkről csak sajnos újra elborított a meló!De igyekszem mielőbb pótolni.Üdv.
Szia!Vagy méretezd át ahogy Totya3 tanácsolta v.milyen képszerkesztővel vagy állítsd át a fényképezőt kissebb felbontásra én így szoktam (PC screen 1024x768)!
Szia! Próbáld meg átméretezni a képeket, mert ha ezt nem teszed, nem lesz kisebb. Az új méret legyen 800x600 és akkor biztosan kisebb lesz, mint 500k. Képszerkesztőt kell használj hozzá. Ha nincs, akkor töltsd le ezt, ingyenes