Keresés

Részletes keresés

Zölcsi2 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 91964

Birs almát mennyire lehet "higitani" sima almával, hogy még birs ize legyen, de azért több is legyen :)?

 

Tehát milyen arányban lehet almát tenni a birshez?

pasig Creative Commons License 2013.10.26 0 0 91963

Már több embertől hallottam, hogy a vízzáras főzője,főzés közben beszívja a vizet.Nem igazán értem a fizikai magyarázatát.Elvileg belül, ha nem is soknak de  valamennyi túlnyomásnak kellene lennie.

Előzmény: jatti1 (91961)
stevemegane Creative Commons License 2013.10.26 0 0 91962

Köszi!

 

Át fogom tanulmányozni.

De ha jól vettem ki, attól, hogy opálos lett a fogyasztást (ízt) nem befolyásolja.

Vagy tévedek?

Előzmény: G.á.b.o.r. (91947)
jatti1 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 91961

Jó reggelt! Agyalok egy vízzáras főzőn és ahhoz kérnék segítséget. Van-e valami összefüggés a vízzár mérete és az üst mérete között? Egy kb 30 literes üst esetében milyen "vályú" méret a minimális? (szélesség, mélység) A régi rajzokat ne linkeljétek be, azok megvannak, de azok nagyobb méretűek. A víz tömegének van jelentősége, vagy csak a magasságának, ami a vízoszlop nyomást biztisítja?

Jelen pillanatban 50 mm széles és 50 mm mély vízzárra gondolok. A vályú alján valamennyire felfeküdne az üst teteje. Naggyából ahogy sikerül. :) (Nem vagyok "rézműves")

Válaszokat előre is köszönöm!

jatti

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.26 0 0 91959

! Miért imádják a macskák?!

Előzmény: golyós (91954)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.26 0 0 91958

Majd legközelebb mérek egy ep, közép és up ph-t, szerintem tanulságos lesz...

Előzmény: Tucso69 (91957)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 91957

Amúgy nem voltak ecetesek a cefréim, és néhány páleszt savasnak érzek...csak tudnám hová a francba tettem a ph mérőmet!

Le fogom tesztelni, hogy a gyantán átengedve mennyit változik a ph!

Előzmény: G.á.b.o.r. (91955)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 91956

Nekünk bejött! Nem mindegy milyen anyagba van töltve. Holnap megkérdezem a bnőmet!

Ja és mé' nem mondtad előbb, h így kell? :-)

Előzmény: golyós (91954)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.26 0 0 91955

Felületesen fogalmaztam, ott a pont:)

Előzmény: Tucso69 (91953)
golyós Creative Commons License 2013.10.26 0 0 91954

én csináltam 4 párnát, de nem igazán jön be. Eléggé átérződnek a "golyók" . Még egy picit agyalok azon, hogy valamivel keverjem a töltést, mert van vagy 5 vödör magom (több év gyűjtése ).

(A macskák imádják)

üdv.g.

Előzmény: Tucso69 (91951)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 91953

Nono! Ez nem minden savra igaz! Kénsav nem megy át viszont a kénessav igen.

A cefrében nagyon sokféle sav van.

Előzmény: G.á.b.o.r. (91935)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91952

Én húsdarálón küldöm át a birset!

Előzmény: deszegregator (91896)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91951

Idén azért nem készült meggymag párna, mert nem sikerült lepucolni a magokat... ha ezt tudom!

Előzmény: golyós (91892)
deszegregator Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91950

Meg kell inni! :P

Előzmény: stevemegane (91932)
deszegregator Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91949

bemesz a vízszer. boltba es mar kapsz is. u.i. csak ilyennel szabad rez vízvezeteket forrasztani. az olmos abadogosok műdszarászok forrasza.

Előzmény: pickup007 (91936)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91948

Ugye az ecet ph-ja kb 2 felett van kicsivel... Könnyen belátható, hogy az alkohol mellett a cefréből átkerülnek oda nem illő (és persze odavaló) savasabb elemek is, ezért fontos hogy már a cefre csak a párlatba való elemeket tartalmazza (főként). Ez az én magyárazatom, de nállam it sokkal tapasztaltabb egyének is vannak:)

Előzmény: otifoti (91938)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91947

Na mégegyszer... keresd sogi01 bejegyzését, a válasz ott lapul a kérdésedre.

Előzmény: stevemegane (91941)
Milan0007 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91946

nincs sajnos. honnan tudnék beszerezni és lehet hülyén hangzik de azzal hogy csináljam?

Előzmény: degumentes (91945)
degumentes Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91945

centrifuga?:D

Előzmény: Milan0007 (91942)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91944

Dehogy.

Csak sokszor feltették már a kérdést, és a szabatos, pontos tájékoztatás érdekében külön  Számodra le van írva egy összefoglalóban.

Olvasd el kérlek ott.

Üdv.

Előzmény: gepesz (91943)
gepesz Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91943

Valami szentségtörő kérdés volt? Azért az ignorálás?

Ha igen, akkor bocs.

Milan0007 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91942

Miklós1 és Zozomax köszönöm! A kökény magozás 170kg-nál nem tűnik túl egyszerűnek még ferrás után sem mert nincs eszközöm hozzá :(

stevemegane Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91941

20Liter átlátszó pálinkába teszek 3Liter diesztillált vizet.

Mitől lesz opálos?

Hogyan javítható?

Előzmény: Miklós1 (91940)
Miklós1 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91940

1.Néhány szilvamag nem számít 50l cefrében. A hivatalos eljárás szerint a magok 20%-át a cefrében hagyják, és így főzik, de a magíz egyéni ízlés szerint több-kevesebb lehet.

2. A kökény cefréből minden magot szedj ki erjedés után, addigra úgyis kapott magízt.

stevemegane

A homályosság ellen első lépésben az egyszeregyben is leírt mélyhűtő utáni szűrést kell próbálni. Az idei időjárás nagyon kedvezett a homály kialakulásának. Volt olyan pálinkám aminek nem használt a fenti szűrés sem, emiatt kidolgoztam egy pálinka újra lepárlási (3.lepárlás) módszert amitől eltűnik a homály. Alkalmazható tisztázásnál is (2. lepárlás), akkor eleve nem lesz homályos semmilyen pálinka. Rövidesen leírom.

gepesz

A befőttes kérdést is felteszik minden évben többször, tehát le van írva a válasz az egyszeregy 7. oldalán. Az egyszeregyet meg minden reggel linkeli sogi.

otifoti

A pálinka pH-ja nagyjából két dologtól függ a gyümölcs fajtáján kívül:

- az erjedés után több hétig-hónapig rohasztott cefrékből savas vackok tudnak átdesztillálni (főként az ecet), erre  a "fórumosan" készített, azonnal lefőzött cefréből nincs esély .

-az utópárlat egyre savasabb, ha ebből többet engedünk, akkor csökken a pH.

Előzmény: Milan0007 (91921)
barkócza Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91939

Alapvetően az ecetes cefréből lesz jelentősen savas pálinka.

Előzmény: otifoti (91938)
otifoti Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91938

Te is azt írod, hogy azok a páleszok a jobbak amiknek semleges a pH-ja.   A gyengén savast nem találod olyan jónak. Végignyaltam a Keller féle könyvet, a Sólyom félét és a Pnyikné új könyvét is de mind hiába.

Mitöl függ a pálesz pH-ja? Tudja valaki?

Előzmény: G.á.b.o.r. (91914)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91937

Olvass 1x1-t, sogi01 minden reggel bemásolja, ott le van írva, megsúgom hűtő lesz a lelke.

Előzmény: stevemegane (91932)
pickup007 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91936

Sziasztok!

 

Tudna valaki ajánlani vörösrézhez ólommentes lágyforrasztó anyagot?

G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91935

Hétvégén. Hozza a papírformát, a sav nem megy át a páleszbe.

Előzmény: Hurkafej (91931)
gepesz Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91934

Egy érdekes kérdést kaptam. Hogy miért pont én, aki se nem főzi, se nem issza a páleszt azt nem tudom?

A lényege az, hogy lejárt szavatosságú gyümölcs befőttből lehet-e pálinkát főzni? 5 literes üvegek. Körte, cseresznye.

A tartósító nem akadály? Bár láttam már megfort ilyesmit.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!