Keresés

Részletes keresés

Tucso69 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 91957

Amúgy nem voltak ecetesek a cefréim, és néhány páleszt savasnak érzek...csak tudnám hová a francba tettem a ph mérőmet!

Le fogom tesztelni, hogy a gyantán átengedve mennyit változik a ph!

Előzmény: G.á.b.o.r. (91955)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 91956

Nekünk bejött! Nem mindegy milyen anyagba van töltve. Holnap megkérdezem a bnőmet!

Ja és mé' nem mondtad előbb, h így kell? :-)

Előzmény: golyós (91954)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.26 0 0 91955

Felületesen fogalmaztam, ott a pont:)

Előzmény: Tucso69 (91953)
golyós Creative Commons License 2013.10.26 0 0 91954

én csináltam 4 párnát, de nem igazán jön be. Eléggé átérződnek a "golyók" . Még egy picit agyalok azon, hogy valamivel keverjem a töltést, mert van vagy 5 vödör magom (több év gyűjtése ).

(A macskák imádják)

üdv.g.

Előzmény: Tucso69 (91951)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 91953

Nono! Ez nem minden savra igaz! Kénsav nem megy át viszont a kénessav igen.

A cefrében nagyon sokféle sav van.

Előzmény: G.á.b.o.r. (91935)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91952

Én húsdarálón küldöm át a birset!

Előzmény: deszegregator (91896)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91951

Idén azért nem készült meggymag párna, mert nem sikerült lepucolni a magokat... ha ezt tudom!

Előzmény: golyós (91892)
deszegregator Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91950

Meg kell inni! :P

Előzmény: stevemegane (91932)
deszegregator Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91949

bemesz a vízszer. boltba es mar kapsz is. u.i. csak ilyennel szabad rez vízvezeteket forrasztani. az olmos abadogosok műdszarászok forrasza.

Előzmény: pickup007 (91936)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91948

Ugye az ecet ph-ja kb 2 felett van kicsivel... Könnyen belátható, hogy az alkohol mellett a cefréből átkerülnek oda nem illő (és persze odavaló) savasabb elemek is, ezért fontos hogy már a cefre csak a párlatba való elemeket tartalmazza (főként). Ez az én magyárazatom, de nállam it sokkal tapasztaltabb egyének is vannak:)

Előzmény: otifoti (91938)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91947

Na mégegyszer... keresd sogi01 bejegyzését, a válasz ott lapul a kérdésedre.

Előzmény: stevemegane (91941)
Milan0007 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91946

nincs sajnos. honnan tudnék beszerezni és lehet hülyén hangzik de azzal hogy csináljam?

Előzmény: degumentes (91945)
degumentes Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91945

centrifuga?:D

Előzmény: Milan0007 (91942)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91944

Dehogy.

Csak sokszor feltették már a kérdést, és a szabatos, pontos tájékoztatás érdekében külön  Számodra le van írva egy összefoglalóban.

Olvasd el kérlek ott.

Üdv.

Előzmény: gepesz (91943)
gepesz Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91943

Valami szentségtörő kérdés volt? Azért az ignorálás?

Ha igen, akkor bocs.

Milan0007 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91942

Miklós1 és Zozomax köszönöm! A kökény magozás 170kg-nál nem tűnik túl egyszerűnek még ferrás után sem mert nincs eszközöm hozzá :(

stevemegane Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91941

20Liter átlátszó pálinkába teszek 3Liter diesztillált vizet.

Mitől lesz opálos?

Hogyan javítható?

Előzmény: Miklós1 (91940)
Miklós1 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91940

1.Néhány szilvamag nem számít 50l cefrében. A hivatalos eljárás szerint a magok 20%-át a cefrében hagyják, és így főzik, de a magíz egyéni ízlés szerint több-kevesebb lehet.

2. A kökény cefréből minden magot szedj ki erjedés után, addigra úgyis kapott magízt.

stevemegane

A homályosság ellen első lépésben az egyszeregyben is leírt mélyhűtő utáni szűrést kell próbálni. Az idei időjárás nagyon kedvezett a homály kialakulásának. Volt olyan pálinkám aminek nem használt a fenti szűrés sem, emiatt kidolgoztam egy pálinka újra lepárlási (3.lepárlás) módszert amitől eltűnik a homály. Alkalmazható tisztázásnál is (2. lepárlás), akkor eleve nem lesz homályos semmilyen pálinka. Rövidesen leírom.

gepesz

A befőttes kérdést is felteszik minden évben többször, tehát le van írva a válasz az egyszeregy 7. oldalán. Az egyszeregyet meg minden reggel linkeli sogi.

otifoti

A pálinka pH-ja nagyjából két dologtól függ a gyümölcs fajtáján kívül:

- az erjedés után több hétig-hónapig rohasztott cefrékből savas vackok tudnak átdesztillálni (főként az ecet), erre  a "fórumosan" készített, azonnal lefőzött cefréből nincs esély .

-az utópárlat egyre savasabb, ha ebből többet engedünk, akkor csökken a pH.

Előzmény: Milan0007 (91921)
barkócza Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91939

Alapvetően az ecetes cefréből lesz jelentősen savas pálinka.

Előzmény: otifoti (91938)
otifoti Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91938

Te is azt írod, hogy azok a páleszok a jobbak amiknek semleges a pH-ja.   A gyengén savast nem találod olyan jónak. Végignyaltam a Keller féle könyvet, a Sólyom félét és a Pnyikné új könyvét is de mind hiába.

Mitöl függ a pálesz pH-ja? Tudja valaki?

Előzmény: G.á.b.o.r. (91914)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91937

Olvass 1x1-t, sogi01 minden reggel bemásolja, ott le van írva, megsúgom hűtő lesz a lelke.

Előzmény: stevemegane (91932)
pickup007 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91936

Sziasztok!

 

Tudna valaki ajánlani vörösrézhez ólommentes lágyforrasztó anyagot?

G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91935

Hétvégén. Hozza a papírformát, a sav nem megy át a páleszbe.

Előzmény: Hurkafej (91931)
gepesz Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91934

Egy érdekes kérdést kaptam. Hogy miért pont én, aki se nem főzi, se nem issza a páleszt azt nem tudom?

A lényege az, hogy lejárt szavatosságú gyümölcs befőttből lehet-e pálinkát főzni? 5 literes üvegek. Körte, cseresznye.

A tartósító nem akadály? Bár láttam már megfort ilyesmit.

barkócza Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91933

Keress rá a "kozmaolaj" kifejezésre.

Előzmény: stevemegane (91932)
stevemegane Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91932

Sziasztok!

 

Az 51%-os faeper pálinkámat megkóstoltattam hozzáértő emberrel.

Azt mondta, hogy finom, csak egy kicsit erős és ezért nem jön ki az íze egészen.

Azt tanácsolta, hogy egy kicsit hígitsam fel.

 

Beállítottam ioncserélt vízzel 47%-ra. Az íze tényleg jobb lett, de opálos a színe. (Hígitás előtt pohárban kipróbáltam, ott nam volt gond.)

 

Mit lehet ilyenkor tenni? Ez mitől van?

 

Köszönöm előre is a tanácsokat.

Hurkafej Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91931

És az alma alszesz mikor lesz finomítva? Azis "szabályszerű" cefrézés eredménye?

 

Érdekes, hogy ahol savaztál, magasabb a pH.

 

Előzmény: G.á.b.o.r. (91914)
zozomax Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91930

Tavaly már az erjesztés előtt kimagoztam a kökényemet (azért maradt benne nyilván, de sztem 10%-nál nem több), ennek ellenére határozott mandulás íze volt. Szerintem túlságosan magízű lesz ha full maggal főzöd le.
A dugulás egy más kérdés,  töltsd az üstöt csak 3/4-ig és kész...

Előzmény: Milan0007 (91921)
zozomax Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91929

Ez nem is rossz annyiért háztartási célra. Lehet, hogy befejezem a gépemet simán a bevált magozási célra, passzírozáshoz meg veszek én is egy ilyent. Régóta használod, bevált?

Előzmény: golyós (91892)
Hegyi82 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 91928

akkor rosszul fogalmaztam.
bár csak lenne egy bérfőzde a közelemben ami holnap kifőzne nekem 30l cefrét :)

Előzmény: gombászok (91919)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!