Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2013.08.06 0 0 90768

Nem intenzívebbnek mondanám, egyszerűen másmilyen íze van.

Előzmény: iiko46 (90766)
Boszorka Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90767

Ha kapnék akkor igen, de most is frissel csináltam. Tudom a piac, de oda nem járok, ilyen hőségben meg pláne nem.:-)

Előzmény: nagypapi51 (90765)
iiko46 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90766

Én száras-virágos kaprot szoktam, annak intenzívebb az íze mint a zsengének.

Előzmény: nagypapi51 (90765)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90765

Ha már ennyire szétcincáljuk a kovászos uborkát, akkor ugye a kapor nem friss, hanem inkább a szára-virága?

Előzmény: Boszorka (90764)
Boszorka Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90764

Falapka nincs, viszont alul felül kerül bele kapor. Utána 1 liter vízhez egy evőkanál só, forrás után ráöntöm, kenyér a tetejére, kész. Nálam ez bejött már rengeteg éve és igy is marad.

Előzmény: nagypapi51 (90762)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90763

Ja, és mikor leszűröm, és megy a hűtőbe, a léhez teszek egy kk borecetet, így roppanós marad az uborka - már ha az volt elkészültekor. :)

Előzmény: nagypapi51 (90762)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90762

Ahány ház, annyi kovászos uborka. :)

 

Én "szárazon" betöltöm az uborkát az üvegbe, felöntöm vízzel, majd ezt a "kimért" vizet forralom fel (1 literhez1 ek só), majd langyosra hűtve öntöm vissza az uborkára.

A falapka (nyelvlapoc) kötelező, így nem úszik fel a kenyér.

 

 

 

Előzmény: iiko46 (90761)
iiko46 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90761

Én úgy csinálom, hogy először fölteszek forrni annyi vizet, amennyi kb. megtölti majd az üveget. A vízbe teszek 2-3 nagy evőkanál sót, púpos teáskanálnyi köménymagot, mokkáskanálnyi mustármagot, esetleg egy kis kaprot is, és ez jól kiforr amíg az uborkákkal foglalkozom.

Egy nyakas, 3 literes üveg aljára teszek 2-3 szál száras kaprot, rárakom az uborkákat (két vége levágva, hosszában két irányban behasítva), a tetejére egy jó szelet száraz kenyér, fa spatulával leszorítva.

Forrón rászűröm a levet, gézkendővel lekötöm az üveget és mehet a napra. Ilyen melegben 2 nap után leveszem róla a kenyeret, de még egy napig kint hagyom, majd az uborkákat átrakom kisebb üvegekbe (amit el lehet helyezni a hűtő ajtajában), rászűröm a levet, lezárom, aztán elfogy.

nagypapi51 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90760

A kapor annyira kötelező, hogy nem írtam.

Fokhagyma: de gustibus...

Előzmény: Törölt nick (90747)
vani-lia Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90759

Én sem véletlenül "felejtettem ki" a fokhagymát, nekem túl "tolakodó" benne. :D

Dehát, ez igazán ízlés dolga, én is kevés fokhagymát használok.

Előzmény: Boszorka (90758)
Boszorka Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90758

Csak annak aki szereti. Én küldtzem már vissza vendéglőben kovászos uborkát mert fokhagyma volt benne. Nekem nem passzol, igaz amugy se vagyok egy nagy fokhagyma fan.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (90757)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90757

Néhány gerezd fokhagyma nem fogja elrontani, tegyél bele azt is :)

Előzmény: rollller (90756)
rollller Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90756

koszonom, ez igy teljesen ertheto, remelem sikerrel jarok, az idot elnezve, arra nem foghatok semmit:)

Előzmény: vani-lia (90755)
vani-lia Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90755

A lépések itt lejjebb részletesen leírásra kerültek, de akkor azért mégegyszer :

Egy ötliteres üveg aljára egy nagy szem, felszeletelt krumpli kerül (nem kell, hogy öreg krumpli legyen ), rárakjuk szépen a jól egmosott, hosszában négyfelé bevagdalt uborkákat, a két végüket szintén levágva, és amikor megtelt az üveg, a tetejére újra egy felszeletelt krumpli kerül, és egy kis csokor kapor.Erre jön kb. két evőkanál só, és annyi meleg felöntővíz, hogy jól ellepje.Tetejére kistányér, vagy folpack, és mehet a napra. Ebben a hőségben két nap bőven elég neki. Az uborkák színe ekkorra világosabb színre vált. Ha kész, az uborkát kiszedjük, a levet ráönjük, (a felesleges lé remekül fogyasztható lehűtve ),  és mehet is az uborka a hűtőbe. ( a krumpli meg nálam a kukába, de  van, aki azt is megeszi.

Jó étvágyat :)!

Előzmény: rollller (90753)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90754

Tegnap vittem be a melegről (a kenyeret már tegnapelőtt lehajítottam róla), ma délben ettem belőle először, jéghidegen. Hááát, alig bírtam abbahagyni. :-)))

Tegnap tettem el 6 db 720 ml-es üveggel ínségesebb időkre, a kimaradt levet meg csak üvegbe raktam, imádom hidegen inni. :-)

De gondolkodom, hogy kellene még egy nagy adaggal csinálni, a héten úgyis még ilyen gatyarohasztó meleg lesz, ideális idő a kovászoláshoz.

Előzmény: Chimney (90752)
rollller Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90753

addig irogatjatok, h eletemben eloszor nekiallok, de a krumplis verziot irja mar le valaki, legyen kedves, de tenyleg lepesrol lepesre, total kezdo kovaszos uborkazo lennek

Előzmény: Chimney (90752)
Chimney Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90752

A maradék kovászosuborkából levest csináltam (hasznosítottam, mert nem fogyott). Most csak a leves miatt érik az újabb adag :-)

Próbáltátok?

Csimpolya Creative Commons License 2013.08.04 0 0 90751

Köszönöm szépen, akkor én is kipróbálom. Annál is inkább, mert mostanában bármit olvasok, folyton ez kerül szóba. Mármint a kovászos uborka.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (90749)
H_G Creative Commons License 2013.08.04 0 0 90750

Még pici görögdinnyéket is szoktak...

 

Előzmény: Vének Tanácsa TM (90749)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2013.08.04 0 0 90749

Igen, anyum rakott már az uborka közé méretben azonos kis cukkinit, sőt apró patisszont is. Nem volt rossz :)

Előzmény: Csimpolya (90748)
Csimpolya Creative Commons License 2013.08.04 0 0 90748

Elolvasva az eddig írtakat, határozottan kedvem támadt uborkát kovászolni, pontosan ehhez való idő van. Viszont azt olvastam, hogy a még kicsi cukkinit is lehet kovászolni, most terem nálam néhány darab. Volt-e valaki, aki a gyakorlatban is kipróbálta?

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.03 0 0 90747

Majdnem ugyanígy készül nálam is. :-)

 

A kenyeret géz helyett muszlinba szoktam kötni, az még sűrűbb szövésű. Nálam kerül még bele kapor is, meg az üvegek aljára szoktam tenni pár darab (nem permetezett) szőlőlevelet. 

A levágott végű kisebb uborkákat csak egyik oldalról hasítom be, a nagyobbakat mindkét végükről, egymáshoz képest 90° fokkal elfordítva. :-)

 

Most is érik két 5 literes üveggel. ;-)

Előzmény: nagypapi51 (90734)
Caipi Creative Commons License 2013.08.03 0 0 90746

Igen, köszi, pont azóta én is utánaolvastam. :-) 

Előzmény: Boszorka (90744)
dulci Creative Commons License 2013.08.03 0 0 90745

Érdemes megpróbálni. Az ajurvédikus táplálkozás hívei esküsznek rá. Akitől tanultam, ő mindenben zsiradékként ezt használja, főzéshez is.

Amikor visszahül, sokkal keményebb a szokásos vajunknál. Hűtőben tárolva a kés is alig viszi. Lombfűrész :)

 

Előzmény: Caipi (90743)
Boszorka Creative Commons License 2013.08.03 0 0 90744

Úgy tűnik, hogy nem ugyanaz, de ime a wikipedia szerinti elkészítés:

 

Zur Herstellung im Haushalt wird Butter vorsichtig erhitzt und für etwa 30 Minuten flüssig gehalten, ohne sie zu bräunen. Dabei setzt sich das geronnene Eiweiß im Schaum und am Boden ab, das Wasser verdunstet. Durch Abschöpfen des Schaumes, anschließendes Abgießen und/oder Filtern wird die Butter geklärt. Aus 1 kg Butter kann man so etwa 700 g Butterreinfett gewinnen.

 

Az indiaiak több féle metodust alkalmaznak, de ott ahol kiderült, hogy a sokáig gyűjtött vaj, kicsit megsavanyodik, majd a tehéntrágya fölötti melegítéstől átveszi az aromát, abba hagytam az olvasást.:-)

Előzmény: Caipi (90743)
Caipi Creative Commons License 2013.08.03 0 0 90743

Vagy ugyanolyan, vagy hasonló, erre nem jöttem még rá, de annyi német receptben van, a ghi meg oly drága. :-) Ha azt mondod, hogy könnyű, akkor kipróbálom, köszi. 

Előzmény: dulci (90741)
dulci Creative Commons License 2013.08.03 0 0 90742

Itt az indexen tanultam ezt a krumplis változatot. Nagyon bejött. Mert tanulni sosem késő. :)

Jó az íze, szép a leve. Nem úszik szét a kenyérmorzsalék.

Előzmény: vani-lia (90739)
dulci Creative Commons License 2013.08.03 0 0 90741

Ez nem ua., amit az indiaiak ghinek neveznek? Nagyon könnyű készíteni, és szobahőmérsékleten is jól eltartható. A vajat egy láboskában lassú tűzön kell forralni, míg a nedvesség elpárolog belőle. Közben egy kis szűrővel leszedni a habját. Kész is.

Nekem egy kicsit édeskés, ahogy a tejcukor karamellizálódik benne.

Előzmény: Caipi (90740)
Caipi Creative Commons License 2013.08.03 0 0 90740

Csinált már valaha valamelyikőtök Butterschmalz-ot, azaz tisztított vajat? Balhés? 

vani-lia Creative Commons License 2013.08.02 0 0 90739

Én már pár éve krumlival készítem. Ugyanolyan jól erjeszt, és nincs gond az eltávolításával.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (90738)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!