Apríték adagagoló építése .Ide lehet írni tapasztalatokat kérdéseket ebben a témában.Sok embert foglalkoztat a kérdés .hogyan lehet kiváltani a gázfűtést ,hogy a komfort azért megmaradjon.
Szia! Igen, az új fejemre gontdoltam. Ha a csiga elvékonyodva benyúlik az égéstér közepéig, akkor bármilyen anyagot beadagol. Múlt héten toldottam én is meg a csigát, briki59 megoldását látva. Előtte, ha lefojtottam a fűrészport a kezemmel, akkor utána nem tudta kinyomni a motor a betömörödött anyagot. Most nem lehet annyira lenyomni, hogy simán ne induljon neki. A kocka alakú fejeknél eleve benyúlik a csiga, ott ilyen gond nem lehet.
Szerintem hagyományos fejben is jól fog égni először, kérdés, amikor a salak keletkezik, ki tud-e majd tolódni belőle. Ha igen, akkor nem lesz gond. Viszont a nagyobb hőérték miatt magasabb lesz a fej terhelése, lehet, hogy hamarabb szétég. Ha netán kipróbálod, kíváncsi vagyok mi lesz! Az biztos, hogy sokkal kevesebb adagolásra lesz szükség.
Itt a kazánt is oldalajtóval gyártják mint az én kályhámat is(lentebb van kép), hogy lehessen látni mit is csinál a kazánon belül az égető és hogyan terjed a láng.
Szia !Te most az új fejre, a te kialakításodat érted gondolom. az ív miatt nem lenne nehéz a motornak kinyomni?Visszaégés szénnél gondolom 1 csigás rendszernél sem lenne? Van egy 150 es körüli csigám abba a nagyobb szén is elmenne. Az lenne a legjobb ha vennék egy zsák szenet próbára,a hagyományos fejbe.
Szia! Nem a hatásfoka jó, hanem a hőértéke. A hatásfokot sokminden befolyásolja ha ugyanazt a fűtőanyagot nézünk(nem csak azt, hogy szén, vagy fűrészpor, hanem azt is, hogy milyen fajta szén és azon belül is, hogy vizes, vagy nem). Függ a kazán kialakításától(hőcserélő mérete, hagyományos, kondenzációs), a fej elhelyezésétől, a fej kialakításátó, a kilépő füst hőmérsékletétől és sebességétől, a vezérlés módjától és még sok más dologtól.
Szia! A szén árától függően gazdaságos. Ugyanúgy elégethető az új fejben a szén, mint bármi más, amit be tud vinni a csiga. Semmit nem kell állítani, csak ráönteni és kész. Szóval a szén is hatékonyabban égne, mint ha egy csomót rápakolnánk, de lehet, hogy tévedek. A fa is olcsóbb mint a gáz, vagy a szén, de kényelmetlen, de ha nincs más... :)
Igazából lehet, de ki kéne próbálni. Jó lenne tudni azt is, hogy kisebb teljesítményen hogy dolgozik, mert ekkora lángon, mint a videón, nagyon nagy veszteséggel tüzel. Kisebb lángon pedig nem fogja kihordani a levegő a hamut. Ha csiga tolná be, akkor is eldugulha a cső, ha a hamu üvegesedik, vagy feltolul. Hol jön ki akkor a láng? Igazából nem nyugtat meg az a sok kérdés, ami bennem felmerül. Akkor derülne ki minden, ha folyamatosan menne...
Szia! Vajon szénnel mennyire lenne gazdaságos ez a tüzelési mód? Gondolok valami közepes árfekvésű apróbb szemű szénre.Mivel az idén nem igazán sikerült semmi ilyesmit szerzni,pár zsák apríték és fűrészporon kívül csak fa van,de kényelmesebb lenne sz adagoló.
Szia! Lusta voltam fordítózni, meg olvasgatni :). Én próbáltam árpát égetni, úgy összeállt, hogy a nyelv nem esett le tőle! Utána egybe vettem ki a fejből az egész összeégett vázszerkezetet. Érdekes építmény volt! Egy biztos, hogy ilyen salakos anyagot nem tud gond nélkül égetni egy potyogtatós fej, az biztos. Lehet, hogy a zab nem ég össze...
Szia! Végül is az első videón pont egy külső égető látható. Ezekkel az a baj, hogy nem lehet bármit elégetni benne. Ha megoldható megfelelő tüzelő beszerzése, aminek nincs hamuja, akkor működik.
Kíváncsi lennék, hogy a hetente 20-30liter hamut, hogyan tudná kihordani a fejből a befúvott levegő és ezt fűrészporra értem, nem üvegesedőre, mert az eleve halott ügy, azzal egy órát nem égne...
Szia! Akkor megsugom ,zabot éget ,na nem azért tudom mert felismertem, a leírást fordítóztam.A második Link-nél hasonló módon volt a legelső szerkezetembe a bolygató megoldva.
Próbáltam rájönni mivel tüzel. Gabonára hasonlít, de lehet, hogy pellett. Ha pellett akkor érthető, hogy működik, annak ellenére, hogy simán bepotyog a fűtőanyag a csőbe. Ha nem pellet, akkor addig fog csak működni, amíg a gabona üvegesre nem áll össze, emrt utána csak a csőben fog feltelni az anyag, talán még tüzet is okozhat! Ilyen felyekbe(potyogtatós) csak pellettel lehet fűteni.
A második linkeden ötletes a beadagolás megoldása, de ha jól megnézed szénnel tüzel, amiből kicsi adagok kellenek. Ha ettől eltekintünk, akkor az égőfejem teljesen megegyezik ennek az égőfejnek a működési elvével, azaz egy csiga beviszi az anyagot, majd megemeli, majd a levegő a megfelelő helyre jut.
Szia! Első gondolatom az volt, hogy ez egy jó ötlet (egyébként az, főleg az elforgatás, mert akkor nem kell trükközni a két csigával!)! Második az, hogy mi legyen a vízteres rostéllyal? Harmadik, mi legyen a hamuval, hová esik le, hogy ne kelljen sűrűn hamuzni, mennyire kéne akkor megemelni, hogy kellő hamutere is legyen?
Tehát a rostélyt mindenképpen ki kéne vágni, ha ki lehet.
Ha ezt meg lehet oldani, akkor a fej bemehet a hamuzó ajtón.
Esetleg akkor kell megemelni egy kicsit, ha alsó hamuzó ajtót készítenénk és nem férne be a lábak alá, hogy ne kelljen kihúzni a fejet a hamuzáshoz.
Szia! Itt a fórumon és más helyen is többször leírtuk, hogy a legjobb helye az égőfejnek a hamuajtón keresztül bedugva van. Ennek az az oka, hogy a vegyes tüzelésű kazánok hőcserélő felületének nagy része a tűztért körülölelő víztér lenne, ha a rostély vizteres, akkor ez kiegészül a parázson keresztül átadódó hőmennyiséggel is. A fával, szénnel megrakott kazán kielégíti a feltételt, hogy a tűztér hőátadó felülete ki legyen használva.
Ezzel szemben az égőfejnél a fej alatti hőátadó felületek nem működnek, mert a hő felfelé terjed, kismértékben oldal irányban is sugároz, azaz leginkább a fej feletti hőátadó felületek dolgoznak. Másrészt ha a láng kis felületen közvetlenül melegíti a tálcán(20..25cm lángtér kéne legalább, itt 10cm sincs)), akkor a tálca el fog égni, vagy elvetemedhet és elrepedhet. Ezért a fejet minél lejjebb kell elhelyezni, hogy nagyobb hőátadó felületet érjen a hatás és ne sérüljön a kazán.
A vizes rostély ilyen esetben további hátrányt jelent, mert eleve lefelé nem fog hőt kapni, másrészt nem lehet kiszerelni egyszerűen, hogy helyére a fejet be lehessen tenni. Ha ilyen kazánom lenne, valószínűleg kivágnám a rostélyt, de lehet, hogy ezzel tönre is lehet tenni, ha valami nem jól sikerül.
Sajnos csak ismételni tudom, hogy nem könnyű ilyen kazánba fejet tenni, hogy az megbízhatóan működjön.
Amennyiben a középső ajton kerülne behelezésre az adagoló, akkor nyga nehézséget okozna a felfütés?
Ugyíanis nemcsak a vizes rostély adja át a hőt, a kazán felső ajtajánál is van kialakitva egy vizes rendszer - ez nem tud elegendő hőt felvenni?
Amikor begyujtottam fával , amig nem keletkezett parázs inkább a felső viztér adta át a meleget a rendszernek - ugy gondolom a roszély csak akkor funkcionált teljes kapacitással amikor a parázs leégett a rostélyig.