A törvény szövege 50 liter gyümölcsszeszről szól, nem hlf-ről. A gyümölcsszesz egy EU jövedéki fogalom, 86%-os alkoholt jelen. Valószínűleg véletlenül elb.szták a törvény szövegezésénél (valahonnan másolhattak), azért nem hlf van a törvényben. Érdekesség, hogy az adó megfizetése mellett lefőzhető teljes mennyiség már hlf-ben (200hlf) van meghatározva, nem gyümölcsszesz egyenértékben. Ezért gondolom, hogy sima figyelmetlenségről volt szó.
Én pedig ezúton szeretném megköszönni neked a segítséget, hogy reggel vittem a cefrét, este pedig már hozhattam is el a kész pálinkát. (600 kg cefre volt, úgyhogy volt vele meló)
Nem tudom ki járt már Snapszmesternél, de ne úgy képzeljétek el, mint egy nagyipari pöffeszkedő főzdést, akinek alkalmazottak hada lesi minden szavát.
Ellentétben egymaga viszi az egész üzemet, napi 10-12 (néha 16 órában).
A végeredménnyel maximálisan elégedett vagyok, de ez most Snapszmester tudásának szól, nem öndicséret.
A vadkörte és irsai pálinkája pedig egészen kiváló! :-)
..."Mi ebben a félrevezetés? Mennyi pálinkád lehet adó mentesen? Netalántán nem 50 hlf-nek megfelelő mennyiség? Az pedig megfelel 86 l. 50%-os pálinkának. Vagy nem?"...
...Hát nem!!!...ebbe egy kicsit belekeveredtél...csak 50-liter 86% lehet...az pedig 100-liter 43%-osnak felel meg...
Volna kb. 50 liter birscefrém, amit le kellene főzni.
Csepeli vagyok. Ez életem első cefréje. Aki megígérte, hogy segít benne, végül nem volt olyan hangulatban, meg idő sem nagyon volt rá. Kaphatnék kölcsön pálinkafőzőt, de nem értek hozzá, meg drágán is adná oda az illető.
Olyan embert keresek, aki jelképes összegért, meg ha jól sikerül az anyag, akkor némi produktumért cserébe lefőzné nekem, közben esetleg elmagyarázná a mikéntjét a dolognak, hogy később esetleg egyedül megpróbálhassam.
Vennék pálinkafőzőt, de ha nem sikerül ez a birs, lehet, berágok, és falhoz csapom, azt meg nem szeretném. Ahhoz túl drága lenne :)
"Mennyi pálinkád lehet adó mentesen? Netalántán nem 50 hlf-nek megfelelő mennyiség? Az pedig megfelel 86 l. 50%-os pálinkának. ... A hlf. kiszámitása: liter x valódi szeszfok. Gyümölcsszesz kiszámítása liter x valódi szeszfok osztva 86-tal."
Én "leválasztó tölcsérrel" kozmaolajszűrök. Azaz PET palack tetejét levágom, megfordítom, és abba gyűjtöm az alszeszt. Az elején jéghideg vízzel még higítom is egy kicsit. A tetejére kiúszik az alszesz. Ha beleszagolok, ott van a kozmaolaj kesernyés illata. A kozmaolaj alól kieresztett alszesznek viszont már nincs, legalábbis sokkal kevesebb.
Én boltban kapható íztelen-szagtalan 100% pamut szépészeti vattakorongok szoktam átfolyatni az alszesz, a hűtő után egyből a tölcsérbe teszem. Az alszesz vége felé, amikor már 10-20% körüli a szeszfok szokott megjelenni rajta barnás (nem égés) lerakódás. Ízben és illatban sem volt gondom vele, nem vettem észre (még) hogy megfogná az alszesz lelkét,m az alszeszben láthatólag így is marad bőven hiszen opálos marad, a pálinka 47 fokokn is kristálytiszta viszont. Korábban Szőllősy-féle szűrőt alkalmaztam, de mivel túl macerás volt és nem is találtam olyan kozmaolajat aminek az illata, íze nem lett volna odavaló ezért maradtam a vattakorongnál. És most lehet a követ rám vetni :) Mentségemre legyen mondva, hogy minden cefrét savalok, pektinbontok és időben főzök.
Nem azt írtam, hogy nem szabad otthon sört főzni, hanem ráirányítottam a figyelmet arra, hogy a jövedéki törvény szerint FŐZÉSE ELŐTT BE KELL JELENTENI A NAV-nak.
Ergo, örüljünk, hogy a pálinka főzését nem kell bejelenteni, míg az adómentes mennyiséget el nem éri.
A kozmaolajat szoktátok szűrni oly módon is, hogy valami sűrű szövésű ronygon átfolyatjátok az alszeszt? Szőlőt főztem, és amikor indult a főzés akkor jóideig a megszokott táblácskákat láttam csak, de a végére már sok apró olajfolt van, amit nem tudok maradéktalanul leitatni papírtörlővel.
A szűréssel benne van a pakliba, hogy túl sok olajat is kiszűr, és jellegtelenebb lesz a pálinka?
5. Közúti ellenőrzéskor találnak nálam pálinkát. Mi történik akkor? - Semmi. Mennyit birtokolhatsz? 50 hlf. Ha ennél több, az után már adózó, és azt már tudod igazolni. Ha nem, hát akkor itt a gubanc. Egyébként, pálinkából a kereskedelmi mennyiség az 10 liter.
Mi ebben a félrevezetés? Mennyi pálinkád lehet adó mentesen? Netalántán nem 50 hlf-nek megfelelő mennyiség? Az pedig megfelel 86 l. 50%-os pálinkának. Vagy nem?
Miért van ez a kavarás? A hlf. kiszámitása: liter x valódi szeszfok. Gyümölcsszesz kiszámítása liter x valódi szeszfok osztva 86-tal.
Hektoliterfok, ha valaki nem értené:(liter x szeszfok):100=hlf, (50 X86)=43hlf.
A tárgyévben adómentesen lefőzhető 50L 86%-os, vagy 86L 50%-os, vagy pl. 100L 43%-os.A számítás alapjául vett gyümölcsszesz, és hektoliterfok értéke mindhárom esetben ugyanannyi.
Az jutott eszembe, amikor két férfi megnéz egy nőt. Az egyik azt látja, milyen gyönyörű bőre van, szépek a mellei, izmos a lába. A másik meg, hogy van egy vakbélműtét a hasán, meg fogyhatna két kilót.
Persze igazad van, meg Ti ismeritek is egymást, de amit Te megmosolyogsz itt a fórumozóktól amin én felbosszantom magam, azt csalitos letisztázva helyretette.
Tudod, én ismerem a Jövedéki Törvényt. Pislogok, amikor bemásolnak ezt-azt. Mosolygok, mikor elkezdik értelmezgetni. Szeretném, ha mindenki úgy tudná, ahogy azt a NAV is tudja, és általában nem bánt, ha ezért lehülyéznek, de Tőled most egy kissé meg vagyok bántódva. Hozzáértő Úr szava már más mint az enyém?
Hirtelen felindulásból remélem nem csináltam hülyeséget:
másfél hete enyhén forrásban lévő 160kg-nyi kökény cefrémet kicsit felvizeztem (12l víz egy kiló napfénnyel), mert olyan beton kemény volt, hogy nemhogy bundát nyomkodni nem lehett rajta, hanem keverni is csak erősen.
Kérdésem óriási hibát vétettem-e, vagy nem lesz probléma?
Így kép alapján ügyesen összehoztad! Nekem tetszik! A főzések alatt (tapasztalat szerzéssel) és az itteni segítségekkel a most jelentkező problémák is megoldódnak. További sok sikert! ;)
Üdv urak!A ti utmutatásotok alapján csináltam a pálinkafőzőmet.Jó ez a fórum,sokat tanultam tőletek.Rakok egy két képet a művemről.Ami otthon volt azt igyekeztem hasznosítani ezért csak az üstöt meg a réz idomokat kellet megvennem.A mult héten főztem rajta szöllőből hát jól müködött a szerkezet,nagyon illatos gyümölcsös lett a párlat és nagyon erős.Mivel hogy ez az első főzésem és egyáltalán az első főzőm is igy ugy érzem hogy kicsit utópárlatos lett. Be is opálosodott a higitásnál 50 foknál már opálosodni kezdett.Bedobtam a mélyhűtőbe másnap leszürtem most már kristály tiszta.Egyébként én is olvastam hogy 7 ph körüli a jó pálinka igy megmértem az enyémet higitás előtt 5.2-körül volt pedig a cefrérésnél mindenre figyeltem.Igyhát mint kezdő ugy gondoltam hogy lugos viz emel egy kicsit rajta.Igy lett higitva 6-ph lett a végére.A jövő héten szilvát fözök,szépen bugyog a cefre gondolom a jövő hétre kiforr.Aztán még vár a mélyhütőben egy adag cseresznye meggy keveréke,ugyhogy nem fogok unatkozni.Szép pálinkás estét kívánok mindenkinek.
bevált technika:egy nyél nélküli müanyag hólapátot(v.vmi.hasonlót)az ág alá tartva,egy rövid söprűnyéllel megütögeted a bokrot a hólapát felett és 2-3 marék egyből lepotyog.néhány szem mellé megy,de minimális.
Nos már többször leírtam,hogy túlméretezett a hűtőm, így én mindegyik páleszt átküldöm rajta. Pont ezért kedült be a "rendszerbe". Valóban így lett volna teljes a hozzászólásom.