Azt, hogy mennyi hideg víz kell az elején, ki kell kísérletezni. Az a lényeg, hogy ha az elején mondjuk 40-50%-os szesz jön, akkor abban még viszonylag jól oldódik a kozmaolaj. Negyedéig-harmadáig szoktam rakni a vizet az első tölcsérbe. Este majd teszek föl képet.
A leeresztés úgy történik, hogy ugye a kupak van ilyenkor alul, ezt simán meglazítom (nem veszem le), kifolyik az alszesz, és egy ici-pici alszesz a kozmaolajjal a kupakban marad. Na, ezt kiöntöm, de elhanyagolható mennyiség.
Ha nagyon akarod variálni a dolgot, akkor még a teli tölcsért leeresztés előtt beteheted a mélyhűtőbe.
Lehet teszek egy próbát a PET palackkal is. Pár kérdés: Mennyi hideg vizet teszel bele? Meddig hagyod a PET palackot "üzemelni"? A végén a felső réteget a kozmaolajjal (pl 1 CM) csak egyszerűen kidobod miutána leeresztetted alóla az alszeszt?
...bocsi Józsipapa!!...úgy látom ebbe én keveredtem bele...Te jól írtad az elején is...végül is mind a ketten jól írtuk, vagyis ugyanazt...csak ezek az átváltások zavartak meg egy kicsit...
Az tény hogy elba... ták csak az nem biztos hogy véletlenűl. Vagy ennyire ostobák a törvény szerkesztői? Mindig abban reménykedek hogy nem hülyék irányítanak bennünket csak vannak más szempontjaik.
tegnap megcsináltam a maradék birs cefrét /kivágva a rossz részek, lemosva, leszecskázva/, kb. 50l lett, vmint a becserkészett viszonylag apró zöldessárga almát /előkészítés mint a birs/, ez kb. 80l lett. már eleve vízbe szecskáztam bele majd úgy kerültek a a hordókba, annyi vizet kaptt h épp megjelenik a felszínen itt-ott, az almához kevesebbet tettem, gondolván majd több levet enged. azonnal megkapta a pektinbontót, majd 2-2kg felfőzött cukrot, végül a literhez kimért élesztőmennyiséget. eljött megnézni a már kész birscefrémet egy hozzáértő, és megnyugtatott h egyáltalán nincs ecetszaga, minden jó, zárjam le és vihetem főzetni amint tudom. megnyugodtam, asszonykám szaglására pedig nem adok a jövőben :) köszönöm mindenkinek itt az oktató és kritizáló szavakat, sokat segített. olvasom a fórumot most már folyamatosan, ha lesz vmi kérdésem, vagy beszámolnivalóm, írok.
A törvény szövege 50 liter gyümölcsszeszről szól, nem hlf-ről. A gyümölcsszesz egy EU jövedéki fogalom, 86%-os alkoholt jelen. Valószínűleg véletlenül elb.szták a törvény szövegezésénél (valahonnan másolhattak), azért nem hlf van a törvényben. Érdekesség, hogy az adó megfizetése mellett lefőzhető teljes mennyiség már hlf-ben (200hlf) van meghatározva, nem gyümölcsszesz egyenértékben. Ezért gondolom, hogy sima figyelmetlenségről volt szó.
Én pedig ezúton szeretném megköszönni neked a segítséget, hogy reggel vittem a cefrét, este pedig már hozhattam is el a kész pálinkát. (600 kg cefre volt, úgyhogy volt vele meló)
Nem tudom ki járt már Snapszmesternél, de ne úgy képzeljétek el, mint egy nagyipari pöffeszkedő főzdést, akinek alkalmazottak hada lesi minden szavát.
Ellentétben egymaga viszi az egész üzemet, napi 10-12 (néha 16 órában).
A végeredménnyel maximálisan elégedett vagyok, de ez most Snapszmester tudásának szól, nem öndicséret.
A vadkörte és irsai pálinkája pedig egészen kiváló! :-)
..."Mi ebben a félrevezetés? Mennyi pálinkád lehet adó mentesen? Netalántán nem 50 hlf-nek megfelelő mennyiség? Az pedig megfelel 86 l. 50%-os pálinkának. Vagy nem?"...
...Hát nem!!!...ebbe egy kicsit belekeveredtél...csak 50-liter 86% lehet...az pedig 100-liter 43%-osnak felel meg...
Volna kb. 50 liter birscefrém, amit le kellene főzni.
Csepeli vagyok. Ez életem első cefréje. Aki megígérte, hogy segít benne, végül nem volt olyan hangulatban, meg idő sem nagyon volt rá. Kaphatnék kölcsön pálinkafőzőt, de nem értek hozzá, meg drágán is adná oda az illető.
Olyan embert keresek, aki jelképes összegért, meg ha jól sikerül az anyag, akkor némi produktumért cserébe lefőzné nekem, közben esetleg elmagyarázná a mikéntjét a dolognak, hogy később esetleg egyedül megpróbálhassam.
Vennék pálinkafőzőt, de ha nem sikerül ez a birs, lehet, berágok, és falhoz csapom, azt meg nem szeretném. Ahhoz túl drága lenne :)
"Mennyi pálinkád lehet adó mentesen? Netalántán nem 50 hlf-nek megfelelő mennyiség? Az pedig megfelel 86 l. 50%-os pálinkának. ... A hlf. kiszámitása: liter x valódi szeszfok. Gyümölcsszesz kiszámítása liter x valódi szeszfok osztva 86-tal."
Én "leválasztó tölcsérrel" kozmaolajszűrök. Azaz PET palack tetejét levágom, megfordítom, és abba gyűjtöm az alszeszt. Az elején jéghideg vízzel még higítom is egy kicsit. A tetejére kiúszik az alszesz. Ha beleszagolok, ott van a kozmaolaj kesernyés illata. A kozmaolaj alól kieresztett alszesznek viszont már nincs, legalábbis sokkal kevesebb.
Én boltban kapható íztelen-szagtalan 100% pamut szépészeti vattakorongok szoktam átfolyatni az alszesz, a hűtő után egyből a tölcsérbe teszem. Az alszesz vége felé, amikor már 10-20% körüli a szeszfok szokott megjelenni rajta barnás (nem égés) lerakódás. Ízben és illatban sem volt gondom vele, nem vettem észre (még) hogy megfogná az alszesz lelkét,m az alszeszben láthatólag így is marad bőven hiszen opálos marad, a pálinka 47 fokokn is kristálytiszta viszont. Korábban Szőllősy-féle szűrőt alkalmaztam, de mivel túl macerás volt és nem is találtam olyan kozmaolajat aminek az illata, íze nem lett volna odavaló ezért maradtam a vattakorongnál. És most lehet a követ rám vetni :) Mentségemre legyen mondva, hogy minden cefrét savalok, pektinbontok és időben főzök.
Nem azt írtam, hogy nem szabad otthon sört főzni, hanem ráirányítottam a figyelmet arra, hogy a jövedéki törvény szerint FŐZÉSE ELŐTT BE KELL JELENTENI A NAV-nak.
Ergo, örüljünk, hogy a pálinka főzését nem kell bejelenteni, míg az adómentes mennyiséget el nem éri.
A kozmaolajat szoktátok szűrni oly módon is, hogy valami sűrű szövésű ronygon átfolyatjátok az alszeszt? Szőlőt főztem, és amikor indult a főzés akkor jóideig a megszokott táblácskákat láttam csak, de a végére már sok apró olajfolt van, amit nem tudok maradéktalanul leitatni papírtörlővel.
A szűréssel benne van a pakliba, hogy túl sok olajat is kiszűr, és jellegtelenebb lesz a pálinka?