Nos szimplafalú főzőben, úgy főzőm az almát, birset és mostmár mindent kb 10-főzés óta(30l üst), hogy a foamsollal kikenem és alágyújtok (gázégő finom láng) amíg egy picit nem kezd ez gőzölni, ekkor öntök rá egy pohár melegvizet. Utána pedig a szokásos víz +alma/birs. az a tapasztalatom hogy 15-5ig szedve nem ég le, maximum minimális de nem fekete ragadvány keletkezik, akár kézzel, akár egy mosogatószivaccsal könnyedén eltávolítható. max 1perc. Napok óta cska birset és almát főzők és ez már bevállni látszik, nincs az üst alatt már +lemez és már nem olyan lassan fűtöm mint eleinte. Ha gondoljátok próbáljátok ki, nekem bevállt.
Félreértettél! Nem ez nem publikus, hanem az e-mail címed! ha szeretnéd, hogy valaki főzőcskézzen Neked, hova fog írni az a szerencsétlen? Mert, mivel a dolog valóban szabályellenes, biztos nem itt fogja megbeszélni.
Egy megbuherált 600 w-os gyümölcscentrifuga, a kapacitás növelése érdekében, mert nem cél a rost és a lé szétválasztása.
1. kép : távlatilag így néz ki
2. kép: kivágva a rostgyűjtő alja, hogy direkt a vödörbe potyogjon a cucc. A vödör teteje is ki lett vágva.
3. kép: leszerlve a szőrőkosár , ezzel a vágótárcsa 3mm-el lejjebb került
4. kép: az adagológaratnál a fényes lemezbetéttel vissza lett állítva résméret a tárcsához, és meg is lett erősítve a fonalbandázzsal.
5.kép : Ablak lett vágva a burkolaton, ahol a tárcsa kidobja a pépet. Még oldalra és lefelé is lett ragasztva terelőlemez ,hogy kifröccsenés nélkül hulljon a rostgyűjtőbe (vödörbe)
6. kép: Így néz ki a munkaterület, kb 1,5mm réssel.
7. kép: én ezzel szőrtelenítek.
A pépesítő kapacitása kb 30 kg/óra.
Tudom ez sehol sincs az ágaprítótól, de ez tényleg pépet csinál...
Jól le van írva minden. Annyi verzió volt már, hogy megkérdezem saját magam, ha valóban kell engedély akkor elgondolkozom rajta, ha nem akkor pedig adják írásba, hogy nem kell engedély az előállításra.
Ez így kerek, aki nem érti azt sajnálom, én speciel vettem egy tanyát a helyi szőlőhegyen, ősszeszedtem a kacatot, csak fém hulladékból összejött 36000 Ft, a padláson találtam egy pálinkafőzőt egy komplett Trabant burkolat társaságában, ezt persze tanukkal tudom igazolni, nem hinném hogy belekötnének a NAV-osok.
Mivel még erősen kezdő vagyok (6 finomító főzés után), ezért bármennyire is próbálom ízlelés alapján szétválasztani a dolgokat, egyszerűen nem megy. Nincs megfelelő tapasztalatom az eltérő ízek (etilacetát, acetaldehid, stb) felismerésében, ezért húztam meg magamnak ezt az átlagosan 2%-os "tetőt", sűrű szagolgatások mellett. (borpárlatnál 1%-ot)
Eddig szerintem egész jó minőségű anyagokat sikerült összehoznom, igaz könnyen lehet, hogy még nagy a veszteség, révén, hogy a végét is kb 45%-nál szoktam különszedni, igaz itt még nagyobb bizonytalansággal.
Körte és alma keverék az elsö fözésnél kapta meg egy adagot de a helyiek azt monták az nem baj úgy is kiföl másodikra, de azért kiérzödik nem az ilatán hanem az izén. Kösszönöm a tanácsok majd jövö nyáron ez úgy is kincsnek számit majd.
- Nálad még soha nem égett le cefre, pedig szimplafalúba főzöl.
- Nem ismered a kozmaolajat, soha nem találkoztál még vele.
- Újdonságként most megtudtuk, hogy az etilacetátot sem ismered...(?)
Ha valahová, hát hozzád szívesen elzarándokolnék tanulni. Engem is megérintett a csoda amikor a bogyózott zengő törkölyt főztem! Ilyen tiszta anyagot eddig elképzelni sem tudtam! Le se mertem volna írni, hogy talán semmi etilacetát nem volt, ha most nem világítod meg az elmémet! Igaza lehet azoknak akik nem csühölik a bundát a cefre tetején naponta! Igazuk ( és kevesebb pálinkájuk) , kevesebb, vagy semmi etilacetátjuk. Maradtak azért bennem kétségek, de talán a zarándoklat mind kiverné belőlem! (?)