Keresés

Részletes keresés

Csak Gábor Creative Commons License 2013.10.29 0 0 92140

Sziasztok!

Szeretném megosztani egyik kísérletem eredményét.

Nos szimplafalú főzőben, úgy főzőm az almát, birset és mostmár mindent kb 10-főzés óta(30l üst), hogy a foamsollal kikenem és alágyújtok (gázégő finom láng) amíg egy picit nem kezd ez gőzölni, ekkor öntök rá egy pohár melegvizet. Utána pedig a szokásos víz +alma/birs. az a tapasztalatom hogy 15-5ig szedve nem ég le, maximum minimális de nem fekete ragadvány keletkezik, akár kézzel, akár egy mosogatószivaccsal könnyedén eltávolítható. max 1perc. Napok óta cska birset és almát főzők és ez már bevállni látszik, nincs az üst alatt már +lemez és már nem olyan lassan fűtöm mint eleinte.
Ha gondoljátok próbáljátok ki, nekem bevállt.

Hegyi82 Creative Commons License 2013.10.29 0 0 92139

bemutatom én is a hypermodern innovációgyőztes 1956os szecskamesteremet :)

 

feldolgozási mennyiség: kemény legény kezektől függ :)

snapszmester Creative Commons License 2013.10.29 0 0 92138

Erről lehet hogy hamarosan kapunk elő kézből hiteles információt.

Előzmény: szilvakukc (92137)
szilvakukc Creative Commons License 2013.10.29 0 0 92137

Csak ha már itt vagyok, megjegyzem századszor: Nem kell semmivel sem igazolnod a főződ eredetét.

Előzmény: peca_matyi (92128)
szilvakukc Creative Commons License 2013.10.29 0 0 92136

Félreértettél! Nem ez nem publikus, hanem az e-mail címed! ha szeretnéd, hogy valaki főzőcskézzen Neked, hova fog írni az a szerencsétlen? Mert, mivel a dolog valóban szabályellenes, biztos nem itt fogja megbeszélni.

Előzmény: Ottó Ferenc (92102)
deszegregator Creative Commons License 2013.10.29 0 0 92135

+1

Előzmény: snapszmester (92132)
Hegyi82 Creative Commons License 2013.10.29 0 0 92134

mechanikus pektinbontó :)

Előzmény: golyós (92133)
golyós Creative Commons License 2013.10.29 0 0 92133

 

 

 

 

 

 

Szóval a birs pépesítő:

Egy megbuherált 600 w-os gyümölcscentrifuga, a kapacitás növelése érdekében, mert nem cél a rost és a lé szétválasztása.

1. kép : távlatilag így néz ki

2. kép: kivágva a rostgyűjtő alja, hogy direkt a vödörbe potyogjon a cucc. A vödör teteje is ki lett vágva.

3. kép: leszerlve a szőrőkosár , ezzel a vágótárcsa 3mm-el lejjebb került

4. kép: az adagológaratnál a fényes lemezbetéttel vissza lett állítva résméret a tárcsához, és meg is lett erősítve a fonalbandázzsal.

5.kép : Ablak lett vágva a burkolaton, ahol a tárcsa kidobja a pépet. Még oldalra és lefelé is lett ragasztva terelőlemez ,hogy  kifröccsenés nélkül hulljon a rostgyűjtőbe (vödörbe)

6. kép: Így néz ki a munkaterület, kb 1,5mm réssel.

7. kép: én ezzel szőrtelenítek.

 

A pépesítő kapacitása kb 30 kg/óra.

Tudom ez sehol sincs az ágaprítótól, de ez tényleg pépet csinál...

üdv.g.

snapszmester Creative Commons License 2013.10.29 0 0 92132

És ha nektek is akartam volna segíteni akkor bemásoltam volna a kérelem és az engedély dokumentumait.

Csak folytattam a gondolatmenetedet.

Előzmény: G.á.b.o.r. (92129)
Hurkafej Creative Commons License 2013.10.29 0 0 92131

Jól le van írva minden. Annyi verzió volt már, hogy megkérdezem saját magam, ha valóban kell engedély akkor elgondolkozom rajta, ha nem akkor pedig adják írásba, hogy nem kell engedély az előállításra.

Előzmény: gombászok (92127)
kezman46 Creative Commons License 2013.10.29 0 0 92130

Ez így kerek, aki nem érti azt sajnálom, én speciel vettem egy tanyát a helyi szőlőhegyen, ősszeszedtem a kacatot, csak fém hulladékból összejött 36000 Ft, a padláson találtam egy pálinkafőzőt egy komplett Trabant burkolat társaságában, ezt persze tanukkal tudom igazolni, nem hinném hogy belekötnének a NAV-osok.

Előzmény: gombászok (92127)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.29 0 0 92129

Én már nem mondok semmit, amit akartam elintéztem és amit szerettem volna meg is kaptam :)

Előzmény: gombászok (92127)
peca_matyi Creative Commons License 2013.10.29 0 0 92128

Azért szerintem akinek van egy adásvételi szerződése , két tanúval ,magánembertől , szlovéniából , azt a vámosok is elfogadják. Vagy nem ?

Előzmény: deszegregator (92091)
gombászok Creative Commons License 2013.10.29 0 0 92127

Mindenkinek, akit érdekel(még) a jövedéki törvény: http://adozona.hu/jovedeki_ado_vam_deviza_termekdij/Hazi_palinka_jon_az_ellenorzes_GEMX1L

 

Hiteles szakmai oldalnak tartom, inkább hiszek ennek, mint más forrásoknak.

Persze még ennél jobban is hiszek egy valakinek: saját magamnak.

gombászok Creative Commons License 2013.10.29 0 0 92126

Tévedni tetszik, de csak most láttam a reklamációdat!

Előzmény: foxrudi (92089)
cefre_86 Creative Commons License 2013.10.29 0 0 92124

Mivel még erősen kezdő vagyok (6 finomító főzés után), ezért bármennyire is próbálom ízlelés alapján szétválasztani a dolgokat, egyszerűen nem megy. Nincs megfelelő tapasztalatom az eltérő ízek (etilacetát, acetaldehid, stb) felismerésében, ezért húztam meg magamnak ezt az átlagosan 2%-os "tetőt", sűrű szagolgatások mellett. (borpárlatnál 1%-ot) 

 

Eddig szerintem egész jó minőségű anyagokat sikerült összehoznom, igaz könnyen lehet, hogy még nagy a veszteség, révén, hogy a végét is kb 45%-nál szoktam különszedni, igaz itt még nagyobb bizonytalansággal.

Előzmény: deszegregator (92109)
merlo86 Creative Commons License 2013.10.29 0 0 92123

Körte és alma keverék az elsö fözésnél kapta meg egy adagot de a helyiek azt monták az nem baj úgy is kiföl másodikra, de azért kiérzödik nem az ilatán hanem az izén. Kösszönöm a tanácsok majd jövö nyáron ez úgy is kincsnek számit majd.

 

Előzmény: obsitos3 (92103)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.29 0 0 92122

Nem ismeri és?

Segítsünk neki! Ha tényleg mész, akkor küldök Feribának diannás cukorkát! :-)

 

Előzmény: deszegregator (92121)
deszegregator Creative Commons License 2013.10.29 0 0 92121

- Nálad még soha nem égett le cefre, pedig szimplafalúba főzöl.

- Nem ismered a kozmaolajat, soha nem találkoztál még vele.

- Újdonságként most megtudtuk, hogy az etilacetátot sem ismered...(?)

 

Ha valahová, hát hozzád szívesen elzarándokolnék tanulni. Engem is megérintett a csoda amikor a bogyózott zengő törkölyt főztem! Ilyen tiszta anyagot eddig elképzelni sem tudtam! Le se mertem volna írni, hogy talán semmi etilacetát nem volt, ha most nem világítod meg az elmémet! Igaza lehet azoknak akik nem csühölik a bundát a cefre tetején naponta! Igazuk ( és kevesebb pálinkájuk) , kevesebb, vagy semmi etilacetátjuk. Maradtak azért bennem kétségek, de talán a zarándoklat mind kiverné belőlem! (?)

Előzmény: Feriba51 (92116)
zozomax Creative Commons License 2013.10.28 0 0 92120

Lefőzheted újra, vagy felütheted  vele a következő cefrét... én pl. autós ablakmosónak használtam el a tavalyi cuccot.

Előzmény: edding1100 (92114)
Hurkafej Creative Commons License 2013.10.28 0 0 92119

Úgy látszik női orr kellett, édeasanyám érezte a különbséget egyből :)

Előzmény: truffle (92111)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 92118

azért kell higítani duplájára!

Előzmény: truffle (92111)
truffle Creative Commons License 2013.10.28 0 0 92117

Természetesen kihígítom.

Előzmény: barkócza (92112)
Feriba51 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 92116

Nyúgodj meg, a kihigítás után sem fogsz érezni semmi nem oda illőt. Ilyesmit csak valami elhibázott cefrénél találhatsz. Szerintem.

Jó nedűt!!!

Előzmény: truffle (92111)
barkócza Creative Commons License 2013.10.28 0 0 92115

Hacsak ezért nem. :)

Előzmény: Tucso69 (92113)
edding1100 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 92114

Sziasztok!
Utópárlatot gyüjti közületek valaki? Mit érdemes csinálni belőle? Idén én is félreraktam egy keveset, de fogalmam sincs mi legyen belőle.

Tucso69 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 92113

Azért mert valószínűleg jól csinálod! Az etil-acetátot nem kevernéd össze semmivel, amit érzel az a tömény alkohol, meg pár nem odavaló anyag.

Előzmény: truffle (92111)
barkócza Creative Commons License 2013.10.28 0 0 92112

Ezért kell kihigítani. Lásd az 1x1-et.

Előzmény: truffle (92111)
truffle Creative Commons License 2013.10.28 0 0 92111

Én nem tudom megkülönböztetni az etilacetát szagot az erős alkohol szagtól :(. Soha nem érzek ecet szagot még az első pohárnál sem.

Előzmény: deszegregator (92109)
deszegregator Creative Commons License 2013.10.28 0 0 92110

ugy ertve,h 0,35 es 2 kozotti reszt kidobva.

Előzmény: deszegregator (92109)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!