Nem, pedig lököm alá a fát ölszámra... Olyan szinten, hogy a főző alja nem kormos, hanem fehér, ergo leég a korom is... szóval van hőfok becsülettel. Az oldala nálam nem kap nyílt lángot, ott a bepakolt téglák veszik át a tűz melegét és azok sugározzák az üstre. Az ötvenes keg, 40-45 literrel feltöltve, így kb 45 perc alatt indul meg. Ha ehhez hozzáveszem, hogy az üst magasság-szélesség arányom nem éppen ideálisnak nevezhető, elég jó értéknek érzem. Így néz ki installálva a kiskonyhába:
Sziasztok. Tegnap finomítottam le az utolsó adag szőlő alszeszem, de a finomítás közben jelentkezett párszor zűrzavar, mégpedig piszkosul emelgette a sisakot a gőz nyomása. A láng szinte minimális volt, de akkoris jöttek hirtelen lökések amik felemlték. - csírízzel tömítek -
Ezzel a lángal így 7 óránál picit tovább tartott a finomítás, a felfűtéssel együtt. (60l)
Kicsurogni a pálinka nemis csurgott folyamatosan, hanem ceruzabél nagyságban, ütemesen, nem folyamatosan.
22-es függőleges, 18-as "vízszintes" páracső, és 15mm-es hűtő.
Valami ötlet? Vagy mekkora túlnyomás ami még elmegy?
A főzés előtt kell hígítani, hogy le ne égjen. Az "ujrakéne kiforralni" kifejezést nem értem, ha viccelni akarok, akkor nem akuumlátor ez. Ha kifort és nem romlott meg, akkor más teendőd nincs.
Sziasztok, lenne egy kérdésem, kaptam őszibarack cefrét és nagyon sűrű, hogyan tudnám hígitani, vagy esetleg újrakéne kiforralni az egész cefrét és hogyan?
Nekem mindkét helyen van hőmérő, ettől függetlenül szoktam tapperolni:). Főleg a felfűtés vége felé a cefreszint és a páratér közötti különbséget szoktam így figyelni, egy estleges felhabzást hátha észrevennék.
A notórius tapperolók szerintem tizedre megmondják a gyerek lázát :).
En egy cefre homerseklet merot tennek az ustbe , es egyet a paracso legmagasabb pontjara. Ezek a fontosabbak, persze merhetsz mashol is ha ezekre a helyekre raktal. Nekem most csak duplafal homerom van mashol nincs. ugy vagyok mint kücsük, tapogatozom. az is igaz h mar igen jo baratsagban vagyok a fozommel es ez feler vagy hat homerovel.
Olvasgatom ezt a topicot is, és szívom magamba a tudást.
Megtaláltam anyáméknál a pincében Szépemlékű Jóapám szerkezetét pár hete. tettem is egy kis almát cefrézni, és pár napja körtét. Az alma már kiforrt, és kellene párolnom az alszeszt. A szerkentyűt kissé átalakítottam, a 8-as helyett 18-as páracsövet raktam fel. A sisakra szeretnék egy hőmérőt rakni, és megtisztítani attól a fekete ráégett cucctól.
Kérdéseim:
A hőmérőt hova szereljem? Az I. vagy a II. helyre?
Ezt az állapotot, már citromos sózás, de ez nem hozott túl nagy eredményt, ezért egy kis savazással próbálkoztam és ez lett az eredménye. Vegyem elő a régi jó csiszvásznat?
Tárgyalunk, most ott tart a dolog, hogy mondtam az öregnek, hogy sokallom a 6000-et, igy a fia, aki lakatos, szépen feljavitgatja, meg ilyenek és úgy lesz 7000,- ! Hihihihii! :)
Ha azt vesszük ez egy talált pénz nekik, mert eddig sem kért kenyeret a ketyeró a sarokban, nemigaz? :)
Az enyimnek csak a fara van beduplázva, félig égetett kerámiával. Fával nyomom neki üstházban, aminek az oldala ki van téglázva félbevágott kéménytéglákkal.
...új a masina, eddig csak körte rotyogott benne, azt nem sikerült leégetnem...
Üdv mindenkinek. Elkészült az első birscefrém,amit tegnap ki is főzettem. Kb. 60l cefre,amiböl lett 2,8l pálinka. A birs répadarálón lett darálva,10%-a alma volt. Ment bele 4kg cukor,pektinbontó,fajélesztő. Kérdésem az lenne,hogy elégedett lehetek e ezzel a mennyiséggel? Vagy a következő birs cefrénél javítsak valamin?
Nem hirdeti sehol, én kérdeztem rá, hogy az a szerkeztet ott a sarokban, aminek a tetejére pakolt limlomokon évtizedes por lapul az csak nem az lenne, amit én is keresek.... ? :)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: