Keresés

Részletes keresés

ketyo61 Creative Commons License 2013.08.07 0 0 90784

Nekem a Matolcsy konyv az egyik kedvencem.

 

Kintpangapitypang Creative Commons License 2013.08.07 0 0 90783

Vanak:-)

 

Bittner János Finom hentesáruk könyve

 

Még a medvehúsos kolbász is benne van..:-)

Előzmény: BONNIE (90781)
Caipi Creative Commons License 2013.08.07 0 0 90782

Mire gondolsz? A neten úgy kábé minden valaha kiadott magyar könyvet meg lehet találni... :-) 

Előzmény: BONNIE (90781)
BONNIE Creative Commons License 2013.08.07 0 0 90781

Vannak még hasonló kincseid? :)

Előzmény: Kintpangapitypang (90780)
Kintpangapitypang Creative Commons License 2013.08.07 0 0 90780

Letölthető innen.

Előzmény: nagypapi51 (90777)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.08.07 0 0 90779

ugye?

Előzmény: Törölt nick (90778)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.07 0 0 90778

Isteni könyv, előszeretettel szoktam lapozgatni én is. :-)

Előzmény: nagypapi51 (90777)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.08.07 0 0 90777

Vagy 3 napja leemeltem a polczról Polcz Alaine: Főzzünk örömmel c. művét, és falom, mint egy regényt, pedig megjelenése óta ('98) párszor már végigolvastam.

Fantasztikus, mennyi olcsó! ötlet van benne, aki teheti, szerezze meg!

sickamic Creative Commons License 2013.08.07 0 0 90776

Fehér mosásnál a folyékony mosószerhez - a ruhák közé tett kupakba  - adagolom a nátrium perkarbonátot, ezt gondoltam a citromsavval turbósítani, mert állítólag a na/karbonátnak 60 fokos víz kell, hogy igazán fehérítsen.

Előzmény: öreg_néne_b (90774)
VKOrsi Creative Commons License 2013.08.06 0 0 90775

most a 30 fokban szerintem mindegy volt :D :D

Előzmény: nagypapi51 (90773)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.08.06 0 0 90774

Az tulajdonképpen nátrium-karbonát, ami kristályvíz helyett (részben) hidrogén-peroxidot tartalmaz. Ha önálló mosószerként akarod használni, akkor kell a lúgossága is, ha csak folteltevolításra, akkor nyugodtan savazhatod, a fehérítő hatása nem csökken.

Előzmény: sickamic (90770)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.08.06 0 0 90773

Hideg vizes felöntéssel lassabban indul be az erjedés.

Előzmény: VKOrsi (90772)
VKOrsi Creative Commons License 2013.08.06 0 0 90772

én se :D

csak elkevertem benne a sót :)

 

kenyér kivétele után még érlelem, utána megy hűtőbe

friss kaporral készül nálunk

Előzmény: Törölt nick (90769)
Csimpolya Creative Commons License 2013.08.06 0 0 90771

Délelőtt könyvtárban jártam, és a könyvtárosnő mesélte, hogy idén már öt nagy üveg kovászos uborkát tett el, és azt hitte, ennyi elég is lesz. Erre a családja megkérdezte, hogy miért nem csinál újat, a régi elfogyott. Én is nekiláttam, remélem, sikerül. Kb. 25 éve kovászoltam utoljára, akkor megjártam vele, mert apám nem tudta, hogy én már bevagdostam, ő is megtette, és valami szörnyű trutymó lett a végeredmény. Akkor nagyon megundorodtam tőle, de azt hiszem, felülvizsgálom az álláspontomat.

Előzmény: Törölt nick (90769)
sickamic Creative Commons License 2013.08.06 0 0 90770

Lehet egy mosóKONYHAI kérdésem a vegyészekhez?

 

Nátrium-perkarbonát citromsavval elkeverve a mosásnál semlegesíti egymást, vagy valóban növeli a fehérítés hatásfokát 40 fokon?

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.06 0 0 90769

Ahogy elnézem, a kovászos uborkának is lassan annyi készítési módja lesz/van, mint a lecsónak. :-)

Pl. én nem forralom fel a vizet sosem.

Előzmény: Boszorka (90764)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.08.06 0 0 90768

Nem intenzívebbnek mondanám, egyszerűen másmilyen íze van.

Előzmény: iiko46 (90766)
Boszorka Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90767

Ha kapnék akkor igen, de most is frissel csináltam. Tudom a piac, de oda nem járok, ilyen hőségben meg pláne nem.:-)

Előzmény: nagypapi51 (90765)
iiko46 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90766

Én száras-virágos kaprot szoktam, annak intenzívebb az íze mint a zsengének.

Előzmény: nagypapi51 (90765)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90765

Ha már ennyire szétcincáljuk a kovászos uborkát, akkor ugye a kapor nem friss, hanem inkább a szára-virága?

Előzmény: Boszorka (90764)
Boszorka Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90764

Falapka nincs, viszont alul felül kerül bele kapor. Utána 1 liter vízhez egy evőkanál só, forrás után ráöntöm, kenyér a tetejére, kész. Nálam ez bejött már rengeteg éve és igy is marad.

Előzmény: nagypapi51 (90762)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90763

Ja, és mikor leszűröm, és megy a hűtőbe, a léhez teszek egy kk borecetet, így roppanós marad az uborka - már ha az volt elkészültekor. :)

Előzmény: nagypapi51 (90762)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90762

Ahány ház, annyi kovászos uborka. :)

 

Én "szárazon" betöltöm az uborkát az üvegbe, felöntöm vízzel, majd ezt a "kimért" vizet forralom fel (1 literhez1 ek só), majd langyosra hűtve öntöm vissza az uborkára.

A falapka (nyelvlapoc) kötelező, így nem úszik fel a kenyér.

 

 

 

Előzmény: iiko46 (90761)
iiko46 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90761

Én úgy csinálom, hogy először fölteszek forrni annyi vizet, amennyi kb. megtölti majd az üveget. A vízbe teszek 2-3 nagy evőkanál sót, púpos teáskanálnyi köménymagot, mokkáskanálnyi mustármagot, esetleg egy kis kaprot is, és ez jól kiforr amíg az uborkákkal foglalkozom.

Egy nyakas, 3 literes üveg aljára teszek 2-3 szál száras kaprot, rárakom az uborkákat (két vége levágva, hosszában két irányban behasítva), a tetejére egy jó szelet száraz kenyér, fa spatulával leszorítva.

Forrón rászűröm a levet, gézkendővel lekötöm az üveget és mehet a napra. Ilyen melegben 2 nap után leveszem róla a kenyeret, de még egy napig kint hagyom, majd az uborkákat átrakom kisebb üvegekbe (amit el lehet helyezni a hűtő ajtajában), rászűröm a levet, lezárom, aztán elfogy.

nagypapi51 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90760

A kapor annyira kötelező, hogy nem írtam.

Fokhagyma: de gustibus...

Előzmény: Törölt nick (90747)
vani-lia Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90759

Én sem véletlenül "felejtettem ki" a fokhagymát, nekem túl "tolakodó" benne. :D

Dehát, ez igazán ízlés dolga, én is kevés fokhagymát használok.

Előzmény: Boszorka (90758)
Boszorka Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90758

Csak annak aki szereti. Én küldtzem már vissza vendéglőben kovászos uborkát mert fokhagyma volt benne. Nekem nem passzol, igaz amugy se vagyok egy nagy fokhagyma fan.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (90757)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90757

Néhány gerezd fokhagyma nem fogja elrontani, tegyél bele azt is :)

Előzmény: rollller (90756)
rollller Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90756

koszonom, ez igy teljesen ertheto, remelem sikerrel jarok, az idot elnezve, arra nem foghatok semmit:)

Előzmény: vani-lia (90755)
vani-lia Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90755

A lépések itt lejjebb részletesen leírásra kerültek, de akkor azért mégegyszer :

Egy ötliteres üveg aljára egy nagy szem, felszeletelt krumpli kerül (nem kell, hogy öreg krumpli legyen ), rárakjuk szépen a jól egmosott, hosszában négyfelé bevagdalt uborkákat, a két végüket szintén levágva, és amikor megtelt az üveg, a tetejére újra egy felszeletelt krumpli kerül, és egy kis csokor kapor.Erre jön kb. két evőkanál só, és annyi meleg felöntővíz, hogy jól ellepje.Tetejére kistányér, vagy folpack, és mehet a napra. Ebben a hőségben két nap bőven elég neki. Az uborkák színe ekkorra világosabb színre vált. Ha kész, az uborkát kiszedjük, a levet ráönjük, (a felesleges lé remekül fogyasztható lehűtve ),  és mehet is az uborka a hűtőbe. ( a krumpli meg nálam a kukába, de  van, aki azt is megeszi.

Jó étvágyat :)!

Előzmény: rollller (90753)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!