Vagy 3 napja leemeltem a polczról Polcz Alaine: Főzzünk örömmel c. művét, és falom, mint egy regényt, pedig megjelenése óta ('98) párszor már végigolvastam.
Fantasztikus, mennyi olcsó! ötlet van benne, aki teheti, szerezze meg!
Fehér mosásnál a folyékony mosószerhez - a ruhák közé tett kupakba - adagolom a nátrium perkarbonátot, ezt gondoltam a citromsavval turbósítani, mert állítólag a na/karbonátnak 60 fokos víz kell, hogy igazán fehérítsen.
Az tulajdonképpen nátrium-karbonát, ami kristályvíz helyett (részben) hidrogén-peroxidot tartalmaz. Ha önálló mosószerként akarod használni, akkor kell a lúgossága is, ha csak folteltevolításra, akkor nyugodtan savazhatod, a fehérítő hatása nem csökken.
Délelőtt könyvtárban jártam, és a könyvtárosnő mesélte, hogy idén már öt nagy üveg kovászos uborkát tett el, és azt hitte, ennyi elég is lesz. Erre a családja megkérdezte, hogy miért nem csinál újat, a régi elfogyott. Én is nekiláttam, remélem, sikerül. Kb. 25 éve kovászoltam utoljára, akkor megjártam vele, mert apám nem tudta, hogy én már bevagdostam, ő is megtette, és valami szörnyű trutymó lett a végeredmény. Akkor nagyon megundorodtam tőle, de azt hiszem, felülvizsgálom az álláspontomat.
Falapka nincs, viszont alul felül kerül bele kapor. Utána 1 liter vízhez egy evőkanál só, forrás után ráöntöm, kenyér a tetejére, kész. Nálam ez bejött már rengeteg éve és igy is marad.
Én "szárazon" betöltöm az uborkát az üvegbe, felöntöm vízzel, majd ezt a "kimért" vizet forralom fel (1 literhez1 ek só), majd langyosra hűtve öntöm vissza az uborkára.
A falapka (nyelvlapoc) kötelező, így nem úszik fel a kenyér.
Én úgy csinálom, hogy először fölteszek forrni annyi vizet, amennyi kb. megtölti majd az üveget. A vízbe teszek 2-3 nagy evőkanál sót, púpos teáskanálnyi köménymagot, mokkáskanálnyi mustármagot, esetleg egy kis kaprot is, és ez jól kiforr amíg az uborkákkal foglalkozom.
Egy nyakas, 3 literes üveg aljára teszek 2-3 szál száras kaprot, rárakom az uborkákat (két vége levágva, hosszában két irányban behasítva), a tetejére egy jó szelet száraz kenyér, fa spatulával leszorítva.
Forrón rászűröm a levet, gézkendővel lekötöm az üveget és mehet a napra. Ilyen melegben 2 nap után leveszem róla a kenyeret, de még egy napig kint hagyom, majd az uborkákat átrakom kisebb üvegekbe (amit el lehet helyezni a hűtő ajtajában), rászűröm a levet, lezárom, aztán elfogy.
Csak annak aki szereti. Én küldtzem már vissza vendéglőben kovászos uborkát mert fokhagyma volt benne. Nekem nem passzol, igaz amugy se vagyok egy nagy fokhagyma fan.
A lépések itt lejjebb részletesen leírásra kerültek, de akkor azért mégegyszer :
Egy ötliteres üveg aljára egy nagy szem, felszeletelt krumpli kerül (nem kell, hogy öreg krumpli legyen ), rárakjuk szépen a jól egmosott, hosszában négyfelé bevagdalt uborkákat, a két végüket szintén levágva, és amikor megtelt az üveg, a tetejére újra egy felszeletelt krumpli kerül, és egy kis csokor kapor.Erre jön kb. két evőkanál só, és annyi meleg felöntővíz, hogy jól ellepje.Tetejére kistányér, vagy folpack, és mehet a napra. Ebben a hőségben két nap bőven elég neki. Az uborkák színe ekkorra világosabb színre vált. Ha kész, az uborkát kiszedjük, a levet ráönjük, (a felesleges lé remekül fogyasztható lehűtve ), és mehet is az uborka a hűtőbe. ( a krumpli meg nálam a kukába, de van, aki azt is megeszi.