Keresés

Részletes keresés

Milan0007 Creative Commons License 2013.11.02 0 0 92286

180kg bírs cefrém mely 2kg cukrot kapott volt benne 50kg-nyi alma 32°kezdett el csöpögni és 16-17 liter alszeszem lett belőle. 28 napja volt már hogy cefréztem. Hol követtem el a hibát, mert az itteni hozzászólások alapján 40-50 liter alszesznek kellett volna lennie. Van még 180liternyi birs cefrém, az tiszta birs ugyanígy készült csak az 3 hetes, csináljak vele még valamit, hogy nehogy ilyen legyen a kihozatal?

Valamint a 45kg-nyi szilva cefre 52°kezdett el jönni és 7-8 liter 31°alszesz lett belőle. A szilvához egy deka cukrot sem tettem. Ez a kihozatal jó?

Válaszokat előre is köszi!

Üdv,

Csikky Creative Commons License 2013.11.02 0 0 92285

Persze, mehet, várom! :)

Előzmény: Törölt nick (92283)
apa1026 Creative Commons License 2013.11.02 0 0 92284

Szisztok. Köszönöm a választ, de igy nem gyengül a minösége?

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.02 0 0 92283

működik a méled? :)

Előzmény: Csikky (92280)
snapszmester Creative Commons License 2013.11.02 0 0 92282

Az ábrák sajnos nem mentek át, de a weboldalamon sok ábra van.

Tanult kollégám állításával ellentétben az egyszer főzés nem egyenlő az egylépcsős főzéssel. Az alanti készülék megépítéséhez nem elegendő az elmélet ismerete, magas szintü műszaki felkészűltséget is igényel.

 

Lepárlókészülék egy művelettel történő lepárlás céljára

A hagyományos kisüsti készülék üstből, sisakból, esetleg Pistorius-tányérból, páracsőből és hűtőből tevődik össze. Ennél a berendezésnél az alkoholkoncentráció növelésére csak kismértékű deflegmáció jöhet számításba, amit a sisak, a Pistorius-tányér és a páracső biztosít. Ennek következtében a 10 tf%-nál kisebb alkoholkoncentrációjú cefrékből általában csak 20-25 tf%-os alszeszt lehet előállítani. Ezért szükség van egy újabb lepárlásra, a finomításra, hogy a szeszfok legalább az 50 tf%-ot elérje. Külföldön olyan lepárlóberendezéseket fejlesztettek ki, amelyeken egy lepárlási művelettel a cefréből közvetlenül magas fokú késztermék állítható elő. Az ilyen típusú készülékkel energiát és időt lehet megtakarítani. A szeszfok nagyarányú növelése a rektifikáció és deflegmáció együttes alkalmazásával érhető el.

 

A berendezés lényege egy ún. erősítőfeltét, amelyet az üstre építenek a sisak helyére. Ennek alsó részében 2-3 buboréksapkás tányér található, efölött pedig egy csőköteges hűtő helyezkedik el. A buboréksapkás tányér a szeszfinomító oszlopok szerkezeti eleme, mely a rektifikáció elve alapján működik, és lehetővé teszi az alkoholkoncentráció növelését. Szerkezete a 31. ábrán látható. A tányér kör alakú lemez, amelynek közepén kerek kivágás van, amelyhez felfelé irányuló csonk tartozik. Efölött bizonyos távolságban található a fogazott szélű buboréksapka. A folyadékréteg vastagságát a lemezbe épített túlfolyócső tartja állandó értéken. Az alulról fölfelé érkező gőzöket a buboréksapka arra kényszeríti, hogy áthaladjanak a folyadékrétegen, miközben ott anyag- és hőcsere játszódik le. Ennek következtében a tányérról felszálló gőz alkoholban gazdagabb lesz a tányérra érkező gőzhöz viszonyítva.

A rektifikálórész fölött elhelyezett csőköteges hűtő - a már ismertetett elvek alapján - deflegmátorként működik. E két erősítő, koncentráló hatás következtében az 5-10%-os cefréből egyetlen lepárlással 65-75 tf%-os alkoholkoncentrációjú párlat állítható elő. Ezzel kapcsolatban azonban meg kell jegyezni, hogy az ily módon előállított párlat minősége nem éri el a hagyományos kisüsti készüléken nyert párlat minőségét. Az erősítőfeltét szerkezete a 32. ábrán, a lepárlóüst pedig a 33. ábrán látható. Utóbbinál az üst fölött levő oszlopban van a deflegmátor is.

 

 

 

 

Előzmény: koppec (92281)
koppec Creative Commons License 2013.11.02 0 0 92281

Köszönöm a biztatást, a működési elvéről nem találtam semmi konkrétat, van erről valami rajz valahol? A létező fotókból nem sok minden derül ki.

Előzmény: Feriba51 (92278)
Csikky Creative Commons License 2013.11.02 0 0 92280

Összeszedem neked és elküldöm, postafordultával küldj majd mintát :) !

Előzmény: Törölt nick (92275)
sogi01 Creative Commons License 2013.11.02 0 0 92279

    vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (92252)
Feriba51 Creative Commons License 2013.11.02 0 0 92278

Határozottan érdemes!!!!

Persze ez csak egy vélemény.

Jó nedűt!!!

Előzmény: koppec (92276)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.02 0 0 92277

egy lépcsőből nem érdemes pálinkát főzni, kell minimum 10-20 !!

Előzmény: koppec (92276)
koppec Creative Commons License 2013.11.02 0 0 92276

Jó napot mindenkinek. kérdésem az lenne próbált e már valaki egylépcsős cuccot késziteni vagy hogyan működik? aztán hogy érdemes e ezzel kinlódni?

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.02 0 0 92275

a magot szét kell törni, és ha a cianid tartalma nem veszélyes, isteni magpálinka főzhető belőle

Előzmény: Tucso69 (92271)
stapika Creative Commons License 2013.11.01 0 0 92274

Már kérdeztem,de nem vólt válasz:

    Miért nincs ilyen kérdés,hogy szeretné duplafalusítani  a szimpla keverőset?Olyan van,hogy,hogy lehetne a duplafaluba keverőt építeni.

stapika Creative Commons License 2013.11.01 0 0 92273

Ki?

Előzmény: TINTUS (92272)
TINTUS Creative Commons License 2013.11.01 0 0 92272

kiadtuk Neked oszt punk-tum !

Előzmény: temerini (92261)
Tucso69 Creative Commons License 2013.11.01 0 0 92271

Magozd ki!

Én szeretem a magízt, de pár szem is erősen érezhető lesz!

Előzmény: Csikky (92270)
Csikky Creative Commons License 2013.11.01 0 0 92270

Jól kihigitott kökény cefre főzésekor okozhatnak e gondot a benne lévő magok?  A cefrézés során kapott pektinbontót, de mégis van még benne mag. Ami az aljára ül, azt értelemszerűen nem öntöm majd bele az üstbe....

kupeci Creative Commons License 2013.11.01 0 0 92269

Csatlakozom.

Előzmény: norris53 (92268)
norris53 Creative Commons License 2013.11.01 0 0 92268

Előzmény: sogi01 (92266)
borsika79 Creative Commons License 2013.11.01 0 0 92267
Igen igazad van ha elégedett lennék nem kérdeztem volna. Azért daráltam mert úgy reméltem így többet ad. Az mitöl lehet hogy csak a cukorbol lett alkohol.
Előzmény: peca_matyi (92221)
sogi01 Creative Commons License 2013.11.01 0 0 92266

Vf1 (Lajos mesterünk) Emlékére!

 

borsika79 Creative Commons License 2013.11.01 0 0 92265
Most akkor elégedetten dörzsölheted kezeid,hogy jó vásárt csinálsz.:) Nagy lendülettel az ólpadláson én is előkerestem apám régi hagyományos répadarálóját. Elég ramaty állapotban van. Ráfér a felújjítás!
Előzmény: peca_matyi (92221)
szilvakukc Creative Commons License 2013.11.01 0 0 92264

Hínnye de ott vagy a spiccen! Ha értenéd amire utal, talán nem lennél ennyire a spiccen!

Előzmény: temerini (92261)
borsika79 Creative Commons License 2013.11.01 0 0 92263
Szia. Az már a hígított pálinka volt. 4kg volt a cukor.
Előzmény: Hurkafej (92217)
norris53 Creative Commons License 2013.11.01 0 0 92262
Előzmény: Hurkafej (92257)
temerini Creative Commons License 2013.11.01 0 0 92261

Az első mondatod rendben van,a másodikat kikérem magamnak!

Előzmény: snapszmester (91864)
zuzu6612 Creative Commons License 2013.11.01 0 0 92260

Üdv!

Igértél egy kozmaolaj szűrőt, meglesz?

Címem már elküldtem.

Köszi.

Előzmény: rézműves1 (92251)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.11.01 0 0 92259

Rézműves Uram, írtam egy mélt!

Előzmény: rézműves1 (92250)
sturmanek Creative Commons License 2013.11.01 0 0 92258

Hello!

 

Megmondom őszintén én innen koppintottam:

http://files.halfozok.com/200000697-6bb5f6da7f/2012-11-25%2017.39.19.jpg

 

nekemm tulajdonképpen bevált de mstanában nem használom mert nem nagyon vettem észre a külömbséget és nem hiányzik a pacsálás. DE EZ MAGÉÁNVÉLEMÉNY!

Előzmény: Hurkafej (92257)
Hurkafej Creative Commons License 2013.11.01 0 0 92257

Sziasztok!

A kihígítás előtt át akarom folyatni a pálinkám kationcserélő gyantán, amit majd a jövőhéten beszerzek. Ti otthon hogy oldottátok meg az átfolyatást, mibe raktátok a gyantát és hasonlók érdekelnének. Ha valaki képet is rak fel azt megköszönöm, még nem láttam ilyet.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!