180kg bírs cefrém mely 2kg cukrot kapott volt benne 50kg-nyi alma 32°kezdett el csöpögni és 16-17 liter alszeszem lett belőle. 28 napja volt már hogy cefréztem. Hol követtem el a hibát, mert az itteni hozzászólások alapján 40-50 liter alszesznek kellett volna lennie. Van még 180liternyi birs cefrém, az tiszta birs ugyanígy készült csak az 3 hetes, csináljak vele még valamit, hogy nehogy ilyen legyen a kihozatal?
Valamint a 45kg-nyi szilva cefre 52°kezdett el jönni és 7-8 liter 31°alszesz lett belőle. A szilvához egy deka cukrot sem tettem. Ez a kihozatal jó?
Az ábrák sajnos nem mentek át, de a weboldalamon sok ábra van.
Tanult kollégám állításával ellentétben az egyszer főzés nem egyenlő az egylépcsős főzéssel. Az alanti készülék megépítéséhez nem elegendő az elmélet ismerete, magas szintü műszaki felkészűltséget is igényel.
Lepárlókészülék egy művelettel történő lepárlás céljára
A hagyományos kisüsti készülék üstből, sisakból, esetleg Pistorius-tányérból, páracsőből és hűtőből tevődik össze. Ennél a berendezésnél az alkoholkoncentráció növelésére csak kismértékű deflegmáció jöhet számításba, amit a sisak, a Pistorius-tányér és a páracső biztosít. Ennek következtében a 10 tf%-nál kisebb alkoholkoncentrációjú cefrékből általában csak 20-25 tf%-os alszeszt lehet előállítani. Ezért szükség van egy újabb lepárlásra, afinomításra, hogy a szeszfok legalább az 50 tf%-ot elérje. Külföldön olyan lepárlóberendezéseket fejlesztettek ki, amelyeken egy lepárlási művelettel a cefréből közvetlenül magas fokú késztermék állítható elő. Az ilyen típusú készülékkel energiát és időt lehet megtakarítani. A szeszfok nagyarányú növelése a rektifikáció és deflegmáció együttes alkalmazásával érhető el.
A berendezés lényege egy ún. erősítőfeltét, amelyet az üstre építenek a sisak helyére. Ennek alsó részében 2-3 buboréksapkás tányér található, efölött pedig egy csőköteges hűtő helyezkedik el. A buboréksapkás tányér a szeszfinomító oszlopok szerkezeti eleme, mely a rektifikáció elve alapján működik, és lehetővé teszi az alkoholkoncentráció növelését. Szerkezete a 31. ábrán látható. A tányér kör alakú lemez, amelynek közepén kerek kivágás van, amelyhez felfelé irányuló csonk tartozik. Efölött bizonyos távolságban található a fogazott szélű buboréksapka. A folyadékréteg vastagságát a lemezbe épített túlfolyócső tartja állandó értéken. Az alulról fölfelé érkező gőzöket a buboréksapka arra kényszeríti, hogy áthaladjanak a folyadékrétegen, miközben ott anyag- és hőcsere játszódik le. Ennek következtében a tányérról felszálló gőz alkoholban gazdagabb lesz a tányérra érkező gőzhöz viszonyítva.
A rektifikálórész fölött elhelyezett csőkötegeshűtő - a már ismertetett elvek alapján - deflegmátorként működik. E két erősítő, koncentráló hatás következtében az 5-10%-os cefréből egyetlen lepárlással 65-75 tf%-os alkoholkoncentrációjú párlat állítható elő. Ezzel kapcsolatban azonban meg kell jegyezni, hogy az ily módon előállított párlat minősége nem éri el a hagyományos kisüsti készüléken nyert párlat minőségét. Az erősítőfeltét szerkezete a 32. ábrán, a lepárlóüst pedig a 33. ábrán látható. Utóbbinál az üst fölött levő oszlopban van a deflegmátor is.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Jól kihigitott kökény cefre főzésekor okozhatnak e gondot a benne lévő magok? A cefrézés során kapott pektinbontót, de mégis van még benne mag. Ami az aljára ül, azt értelemszerűen nem öntöm majd bele az üstbe....
Igen igazad van ha elégedett lennék nem kérdeztem volna. Azért daráltam mert úgy reméltem így többet ad. Az mitöl lehet hogy csak a cukorbol lett alkohol.
Most akkor elégedetten dörzsölheted kezeid,hogy jó vásárt csinálsz.:) Nagy lendülettel az ólpadláson én is előkerestem apám régi hagyományos répadarálóját. Elég ramaty állapotban van. Ráfér a felújjítás!
A kihígítás előtt át akarom folyatni a pálinkám kationcserélő gyantán, amit majd a jövőhéten beszerzek. Ti otthon hogy oldottátok meg az átfolyatást, mibe raktátok a gyantát és hasonlók érdekelnének. Ha valaki képet is rak fel azt megköszönöm, még nem láttam ilyet.