Keresés

Részletes keresés

nagy ivó Creative Commons License 2011.01.01 0 0 8061

Ha jók az emlékeim, a bekötőcsonk 130 mm

Tisztításkor ezt is át tudod kotorni a kéményig?

Előzmény: csiba00 (8060)
csiba00 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 8060

Egy Mezőgép Monor kazán. Ha jól tudom szénre 24kw-os, olajra meg 30. Ez lemez kazán, kb 30 éves. Mi csak fával fűtünk benne meg brikettel. Ez a 3. év, hogy a gázkazán már egyáltalán nem volt bekapcsolva. Kizárólag a kémény a gázbojleron keresztül kapott gáz égésterméket, de most már ez is le van róla kötve.

A kazánt mikor pucolni szoktam egyáltalán nem durván koszolódik. Ráadásul amióta párszor bedurrantottam benne rendesen, mert a kéményben is tök jó volt a huzat, meg be lett falazva a + lyuk, akkor 85°C környékén dolgozott, és a belsejéről is szépen levált pár helyen csipsz szerűen az addig lerakódott pár mm-es korom, kátrány kombó.

A kémény meg saválló acéllal bélelt.

Előzmény: nagy ivó (8058)
nagy ivó Creative Commons License 2011.01.01 0 0 8058

Milyen gyártmányú a kazánod?

 

Előzmény: csiba00 (8057)
csiba00 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 8057

Ha esetleg valaki már unja a kálváriámat, attóle lőre elnézést kérek. De valahogy kicsit megkönnyebbülök, ha le tudom írni. Komolyan mondom, hogy már csak a hétfőt várom, hogy tudjak kihívni valakit....

 

Egyszerűen a kazánnál alig tudok huzatot adni, mert visszafüstöl.... Mint ha a kémnyem el lenne záródva. És senki nem érti mi lehet a gond.

Csütörtökön áttolták kétszer a kéményemet. Egyik áttolás után sem bírta egy begyújtásnál tovább. Ráadásul a második áttoláskor már be volt falazva a gázbojler bekötése (ami 130-as volt), így a kémény kiárólag a kazánon keresztül tudott levegőt szívni. Begyújtok, és kb 15 perc után elzáródik. Pénteken hívok egy másik ügyeletet reggel. Áttolják újra a kéményt. Kijön 3-4 maroknyi korom, meg egy kivi méretű kátrányos valami. Utána kamerával átnézték, és nem mondtak semmi rosszat. A teteje kátrányos, de ennyi. Pénteken 2x begyújtottam, olyan szépen duruzsolt, hogy csak na. 85 fokon ment, maximum huzatnál semmi füst, csak a kéményen keresztül. Ma reggel begyújtok, és már füstöl... :( Igaz elment kevés huzattal, 80 fok közelében. Most a parázsra raktam fát, de úgy füstöl a füscsonk, hogy hihetetlen. Igaz így is közel 70 fokon megy a kazán, de a levegőt szinte alig tudok neki adni...:( NEm tudom már mire gondoljak.

Mondták itt nekem, hogy ez a gáz utóhatása, egyébként én is ilyenre gondolok. 2 éve sikerült kiégnie a teljes kéménynek. Tavaly és idén pedig lefolytotta magát égés közben, így csak az alja éghetett ki. A tetején meg halmozódott a kátrányos lerakódás a gáz bekötés miatt.

Az a baj, hogy nincs kefém, így én áttolni nem tudom. De azt sem nagyon értem, hogy egy áttolt saválló acél kéményen, ami 130-as és kb 12m magas, végig a házon belül fut, a kazán füstcsonkja is 130-as, hogy a fenébe lesz fél begyújtástól ennyi korom,kátrány? Semmi már nincs már rákötve... Nem értem:(

Még az a szerencse kicsit, hogy ma egész jól sikerült felfűteni a lakást, így ha teljesen elzáródna a kémény, akkor már csak vasárnapra lenne 15 fok körül.

kod1111 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 8056

Igen ezek az én kedvenceim is, ilyenkor szokott jönni a kérdés: miért van az hogy nem jól húz a kémény, meg a rárakásnál visszafüstöl, stb. Az ilyeneket is szeretem amikor a tüzelőberendezést nem az égetésre használják hanem a faszárítására, vagy faszén előállítására.

Előzmény: gmkiev (8055)
gmkiev Creative Commons License 2011.01.01 0 0 8055

Az volt a kedvenc füstcsövem.

Sajnos nem én nékem adatott, hogy lefotózhassam.

 

De ez a szép fekete, már saját fotó. Debrecenből.

Előzmény: kod1111 (8053)
csiba00 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 8054

Köszi a választ!

 

Én is ilyenekre gondoltam. Néztem már az interneten, van jó sok olyan cég, akik kémények javításával, építésével... foglalkoznak. Egy ilyennel fogom rögtön felvenni a kapcsolatot hétfő reggel. Addigra már beszerzek egy kéménytisztító kefét is, és akkor én is át tudom tolni egyszerűen, ha bármi gond lenne.

 

Egyébként érdekes, hogy mennyire megoszlanak a vélemények a vágott nyílásnak a borításáról. Mikor tegnap kint voltak a kéményseprők, ők ugyan azt mondták, mint kod1111. Kivágni, és ennyi. Semmi burkolás a csövön, csak annyi elég, ami a téglafalon van, két dv kis kivehető ajtó. Még az kb 5.000 Ft-os kulccsal zárható kis fém ajtót sem tartották fontosnak.

 

 

Meg azért is akarok kihívni ilyen szakembereket, mert akkor tőlük is megkérdezem, hogy mit gondolnak, mitől lehet ez. Mert mi nem tudunk másra gondolni, mint amit írtam. Ráadásul elég sokszor égettem a szezonban a kazánban tisztító porokat, aminek az a dolga, hogy leszedje a kátrányt. Ezeket üzemi hőfokon kéne rájuk tenni. Nálam ez lehet, hogy nem szedte le teljesen, csak meglazította (?), ráadásul csak olyan 70 fokon dolgozott max a kazán, mikor rátettem. Kátrány tényleg egy ocsmány dolog. Kéményseprők is azt mondták, hogy csak kiégetéssel lehet megszüntetni, mert a kefe az le nem szedi. De azt is mondták, hogy lehet, hogy be sem gyulladna a kémény, mert mikor kamerával átnézték, akkor látták, hogy az alsó fele elég tiszta, és lényegében csak a tetején vannak durvább lerakódások. mindenesetre én bízom abban, hogy ha majd én áttolom többször, akkor idővel megszűnik ez a jelenség. Elhasználok még egy-két tisztítót, de ezt már csak akkor, mikor 85 körül üzemel a kazán. Most is lehet érezni, hogy mennyivel melegebbek a füstgázok, mert a kémény külső tégla fala szépen átmelegszik. 

Előzmény: Zoltanuss (8051)
kod1111 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 8053

Ezt meg kitalálta(lyra), egy vegyes megnézném mennyi ideig műjödne? :))))

Előzmény: gmkiev (8052)
gmkiev Creative Commons License 2011.01.01 0 0 8052

Nekem is van néha egy-két ügyem a seprőkkel, de ilyen nagyfokú gyűlöletet???

Ezt az általánosítást útáljuk, mi szervizesek a legjobban.

Nagy levelezője vagyok a www.panaszfal.hu internetes portálnak.

Ott írtam egyszer.

"A szolgáltató nem úgy kel fel reggel és kezdi a napot, hogy beírja a naptárába, hány emberrel fog kiba....brálni"!

Az érdeket nézd.

Kinek érdeke rosszban lenni a fogyasztóval?

Na a szolgáltatónak aztán nem!

De a fogyasztói oldal érdeke viszont az, (az utóbbi 15 esztendőben) hogy a szolgáltató távozásakor még tisztességesen köszönnie se kelljen.

Előzmény: Zoltanuss (8049)
Zoltanuss Creative Commons License 2011.01.01 0 0 8051

 Helló  !

A kérdésed/óhajod .

 

 

  "Tud nekem valaki ajánlani Bp-en olyan céget, akik megbízhatóan, minőségi munkát végezve dolgoznak, és nem kérnek el a munkájukért csillagászati összeget? "

 Konkrét céget nem, de a kéménybélelők biztos megcsinálják. Ilyen cég sok van, de az hogy csillagászati nagyon relatív fogalom, ami neked sok, egy cégnek esetleg morzsa. És a morzsának is ára van  !!

 

  Ha nincs flexed, ajánlom a   következőt

  "A tisztítónyílást úgy végezném el, hogy egy X-et rajzolnék a csőre, majd középen a lukat furnék, ahonnan a lemzvágó ollóval kifelé vágnám."

Mint sanyiiika írta  a ....38 ban ha jól emlékszem !

 

 

 Nem tudom  mennyi a saválló cső falvastagsága  max  1 mm lehet. Lemezvágó olló vagy vasfűrész, amivel a kivágást megcsinálhatod  - a többi ha nem is gyerekjáték, de egy kis kéz és műszki ügyességgel megoldható  - vagy mint írtam  20 eft  !!

 

 Más : a Sanyiiika ötlete addig , hogy kivágja jó, de a visszaragasztás  meredek. A legjobb a tökéletes átfedéses dupla ajtó  !!

 A kátrányról : az egy rendkivül makacs anyag. Hogy azt tökéletesen, hogyan lehet eltávolítani, tényleg nem tudom.

 valószinű csak égetéssel.

 nekem eddi csak korom és pernye volt a kéményeimben, azt meg eccerűen letoltam.

 Az egy laza porszerű anyag.

Előzmény: csiba00 (8047)
Zoltanuss Creative Commons License 2011.01.01 0 0 8050

 És melyik szakmára gondoltál ??

  Bádogos ? 

 Kőmives ?

 Kéményseprő ?

Előzmény: csiba00 (8046)
Zoltanuss Creative Commons License 2011.01.01 0 0 8049

 Mivel ismerem a szakma mentalítását !

 Egyébként a két topiktárs is sk. szeretné a kéményét tisztítani.

Nyilván van valami oka.

 Pedig jó tudni : szilárd tüzelésnél évi 2 x -i tisztítást számláz a szolgáltató. És mivel ma már spórhelttel senki nem főt/süt - csak a fűtési tisztítást kéne elvégezniük. Kéne !!!

 A fűtés szezon meg kb. 6 hónap , így elvileg 3 hónaponként jár a tisztítás.

 Nyilván ezer módszerük van ezeknek a 'derék' embereknek, hogy ne kelljen dolgozni  - csak pénzt szedni  !

Előzmény: gmkiev (8048)
gmkiev Creative Commons License 2011.01.01 0 0 8048

Miből gondolod, hogy "szánt szándékkal"?

Ez marhaság!

Előzmény: Zoltanuss (8045)
csiba00 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 8047

Üdv!

 

Az alábbi teóriát állítottam fel a problémámra. Szerintetek igaz lehet?

 

Tegnap két begyújtáson keresztül semmi gond nem volt. Ma viszont megint kicsit füstölt a füstcsonk, de most már megint nem füstöl. Viszont nem megy fel a vízhőfok 80-85-ig, mint tegnap, csak a 80-at súrolja alulról, és a kéményből is kicsit barnás füst jön ki.

 

Szóval én az alábbira gondoltam. Ugye be volt kötve a kéménybe a gábojler is, ami sokszor bekapcsolt akkor, amikor ment a vegyes kazán is. Ez most már két napja meg van szüntetve. Ezáltal nem kap jó nedves égésterméket, amivel a vegyes égésterméke szépen összeállva kátrányosította, kormozta az acél cső belsejét. Most csak a vegyes megy. Brikettel és száraz fával, aminek alig nedves a füstgáza. Így a bent lávő, korábban lerakódott kátrány elkezd kiszáradni, és levállni a kémény faláról. Viszotn sok esetben nem esik le, vagy azért mert nem tud teljesen levállni, vagy azért, mert közben megy a vegyes kazán, és az meg tolja kifelé magát a kéményen keresztül. Ráadásul a korábbi 70 fok helyett 80-85 fokon ment, ami miatt még jobban és gyorsabban szárad.

Mindezt csak azért gondolom, mert pl a kazánom belsejében is kb csipsz szerűen levállt a víztálváról jó sok helyen a korom-kátrány réteg, de ott sem esett le teljesen. Csak ez a kazán füstjáratának igen kis részét foglalta el. Viszont a kéményem az csak 130-as cső, így ha ott ez megtörténik, akkor lehet, hogy a fél keresztmetszet oda.

 

Szerintetek logikus ez az érvelés?

 

És akkor még egyszer megkérdezném: Hétfőn mindenképp szeretnék valakit kihívni, aki vág egy tisztítónyílást a padlásterben a kéményben futó csőre. Tud nekem valaki ajánlani Bp-en olyan céget, akik megbízhatóan, minőségi munkát végezve dolgoznak, és nem kérnek el a munkájukért csillagászati összeget?

csiba00 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 8046

Én biztos, hogy nem állok neki. Szakembert fogok hívni, egyedül az ajtót tudom majd betenni.

Előzmény: Zoltanuss (8044)
Zoltanuss Creative Commons License 2010.12.31 0 0 8045

 Így csinálom 20 éve. Amióta a seprő összekente a falat a kormos kezével ill. a tetőn szánt szándékkal öszetörte palát  !

Előzmény: Isti betyár (8040)
Zoltanuss Creative Commons License 2010.12.31 0 0 8044

 Helló ! 

Már ne haragudj, de a flex- szel való kivágás a legkritikusabb. Oda szerszám kell.

 Ha ez megvan, a többi egyszerű.

   Az acélcsövet a feléig nyugodtan kivághatod.

 Ezután a kivágott darabot kisimítod , majd ennél egy kissé nagyobb bádoglemezzel lefeded a nyílást. A bádoglemezt nagyjából a csőpalástnak megfelelően hajlítod   egy vagy kettő lemezcsavarral a kémény belső csövéhez erősíted,  és a téglafalra szintén ugyanilyen lemezt teszel. Ide tehetsz azbeszcement lapot is ha van - tető fedő pala. Itt minimum 3 csavar kell.

 A lényeg a jól zárás a tűzvédelem miatt.

 És amikor tisztítani van kedved leszeded az ajtókat.

 Kb. 2 órás munka és kerestél vele 20 eft -ot

Előzmény: csiba00 (8037)
Sanyiiika Creative Commons License 2010.12.31 0 0 8043
Előzmény: csiba00 (8039)
csipy31 Creative Commons License 2010.12.31 0 0 8042
Előzmény: joevagyok68 (8041)
joevagyok68 Creative Commons License 2010.12.31 0 0 8041

"Én épp tegnap vettem 2200 forintért 10 méteres tisztítókefét"

Hol ?

Előzmény: Sanyiiika (8038)
Isti betyár Creative Commons License 2010.12.31 0 0 8040

Hát ennyit arra az évi 5x-i használatra nem ér meg.

Ha elkészül a nyílás akkor a 6 méteres is elég lesz, mert akkor már összeér a két tisztított rész. Én szárat nem vennék. Elmész egy vasboltba és kapsz 1000 forintért 20 méter kerítés huzaldrótot és arra ráraknám a kéménykefe fejet - 140 mm átmérőjű Rozsdamentes lamella.

Műanyag lamellát nem vennék.

Előzmény: csiba00 (8039)
csiba00 Creative Commons License 2010.12.31 0 0 8039

http://www.tetojarda.hu/?q=termekek/59

 

Én egyenlőre csak ezt az egy oldalt néztem, de itt elég horror árban vannak akéfék a tiédhez képest. Én egy 6, vagy 8 méterest tervezek venni, mert kb 12m-es a kéményem, és csak legalulról, vagy kb 10m magasságban tudom majd beledugni a kefét, ha elkészül a nyílás.

 

Én nem tudom miből áll a huzatpróba. De szerintem tűz mellett nem a legjobb, hiszen akkor a kazánból kiáramló levegő lefoglalja a kéményt. Nálam most egyszerűen úgy nézték meg, hogy kipucolás után a kémény legaljánál begyújtottak egy papírt. Mióta be van tömve a volt gáz nyílás, azóta úgy kihúzza az égő papírt, hogy még a kazán is megremek olykor.

Előzmény: Sanyiiika (8038)
Sanyiiika Creative Commons License 2010.12.31 0 0 8038

Szerintem nem lesz gond, mert gondolj csak bele, hogy alapból majdnem minden tetőn van tisztítónyílás. Arra kéne vigyázni, hogy az ajtót jól legyen berakva, de ezt nem nagyon lehet elrontani. Én épp tegnap vettem 2200 forintért 10 méteres tisztítókefét. Igaz ennek a vége nem olyan spéci, de a célnak megfelel. nem tudom, hol lehet venni minőségibbet. Még gondoltam egy olyan hülyeségre is, hogy a kissebb, régebbi  4 méteres tisztítót megforgatom fúróval és úgy nyomatom végig az egészen alulról és a padlástérről. A tisztítónyílást úgy végezném el, hogy egy X-et rajzolnék a csőre, majd középen a lukat furnék, ahonnan a lemzvágó ollóval kifelé vágnám. Ha ez meg van akkor kifelé lehetne hajtani és így akár képőbb vissza is lehetne állítani, ha nem tetszik egy kis fémragasztó segítségével.

 

Ez a kéményhuzat próba pontosan miböl áll? Mikor ég a tűz akkor is el lehet végezni és mi mutatja, hogy akkor a huzattal nem lehet gond?

 

Előzmény: csiba00 (8037)
csiba00 Creative Commons License 2010.12.31 0 0 8037

Kéményseprőkkel nem mindig vannak jó tapasztalataim. Most rendesek voltak, annak ellenére, hogy 3x jöttek ki két nap alatt. De volt már olyan, hogy egy ilyen fém ajtó berakásáért el akartak kérni 20.000 Ft-ot. A szomszédban lévő műszaki boltban ekkor 5.000 körül volt egy ilyen ajtó. Elég húzós a 15.000Ft-os munkadíj. Igazából én csak a kivágásnak nem szeretnék nekiállni. Nincs flexem, mással nem nagyon tudom, hogyan lehetne megkezdeni, és azt sem tudom mekkora lyukat lehetne rá vágni. Nyílván minimum akkora kell, hogy a kefe szépen beférjen rajta. Az ajtó berakását meg tudom oldani.

Egyébként az tényleg nem gond, hogy a cső ki lesz vágva? Mert ugye ott közvetlenül nem lesz lefedve, hanem csak a falon kívül. Igaz, hogy levegőt a cső kívülről csak a kémény tetejéről tudna beszívni, ami kb 2-mre van tőle. De gondolom ez nem lehet baj.

 

És még egy utolsó kérdés. Hol lehet olyan keféket szerezni, amiket a kéményseprők használnak? Gondolom az az egyik legjobb minőségű.

Előzmény: Sanyiiika (8036)
Sanyiiika Creative Commons License 2010.12.31 0 0 8036

Szerintem ha megbeszéled a kéményseprkkel ők is megcsinálnák. Amúgy meg a régi nyílást el kell távolítani és gipszel bedolgozhatod az új ajtót. Ehhez csak egy kalapács meg egy vödör kell amibe megkevered a gipszet.

Előzmény: csiba00 (8035)
csiba00 Creative Commons License 2010.12.31 0 0 8035

Amúgy meg az alábbit szereném majd megcsinálni a jövő héten. Én nem merek nekiállni, inkább szakembert fogok hívni.

 

Jelenleg a kémény az úgy néz ki, hogy kb 12m hosszú, a teteje értelem szerűen nyitott:), a legalján van egy tisztító nyílás, és kb 1,5m magasságban csatlakozik rá a vegyes kazán. Máshol semmi. Elindul a pincéből, átjön két szinten, majd van egy padlástér, és ez után ér ki a tető fölé. A padlás téren a tégla falon van egy kis tisztító ajtó. De sokra nem megyek vele, mert belül teljesen zárt az acél cső. Én a tetőre nem merek kimászni, így kénytelen vagyok mindik a kéményseprőket hívni, ha valami baj van.

 

Ki szeretném ott vágatni a csövet, hogy a kefét a padlástérből is könnyen át lehessen rajta tolni. Kéményseprők mondták, hogy ezt simán meg lehet csinálni. És kívülre, a tégla falra meg rakok egy normálisan zárható fém ajtót.

 

Tud esetleg valaki ajánlani nekem olyan szakembert, aki megbízhatóan dolgozik, nem kér el horrorisztikus összeget a munkájáért? Én Bp-en lakom.

csiba00 Creative Commons License 2010.12.31 0 0 8034

Egyébként úgy néz ki, hogy megoldódni látszik a problémám. Legalább is lekopogom. Ma reggel kijöttek ismét a seprők, és áttolták a kéményt. (ezt tegnap 2x tették meg) Kijött belőle kb 4-5 pupos tenyérni korom és egy eszméletlen nagy kátrány-korom darab:

 

 

 

AAA-s elemek vannak mellette. A vastagsága kb 3cm. Nem is értem, hogy ha tágnap áttolták, utána begyújtottam, majd kb 15 perc után ontotta a füstöt, akkor ez hogyan keletkezett ennyi idő alatt?:)

Most már 4 órája megy a kazán 80-85 fokon. Eddig lényegében max-ra ki volt tárva a hamutó ajtaja alul. Most kicsit beljebb csuktam, de így is a legszélesebb részén 7-8 cm-re van nyitva. De legalább most már hallom azt, hogy ha rárakok fát, akkor elkezd begyulladni, és rendesen duruzsolni.

Előzmény: csipy31 (8033)
csipy31 Creative Commons License 2010.12.31 0 0 8033

Szia

Egyszerűen csináld azt amit írtam. Most nem kátrányosodik a kéményed hane úszik a gáz-nak a kondenzvizében. Amikor felfűtöttél akkor ne csökkentsd a kialakult huzatot hanem növeld amennyire csak lehet. Ha rendesen megcsinálod akkor elvileg 1 alkalom alatt kiszárad. Ha nem vagy elég gyors akkor kialakul a "dugó". és kezdheted előröl. Ami a lényeg törekedj az elérhető legmagasabb áramlási sebességre a szárítás alatt.

 

Ilyen száraz kell legyen: 

Előzmény: csiba00 (8031)
323d Creative Commons License 2010.12.31 0 0 8032

Egy kis segítséget szeretnék kérni én is a problémám megoldásásra. Vettem egy használt totya kazánt 37,5kW teljesítménnyűt. Eddig egy házilag gyártott kazánnal fűtöttem, amivel ha jól megraktam fel is tudtam főzni a vizet, most viszont alig akar égni. Ha a szivatyú kapcsolási pontját felteszem 80 fokra akkor nagy nehezen felmegy addig, de elég hosszú idő. Utánanéztem az egyik ilyen kazánokat gyártó honlapján és ott nagyobb kéményt írnak ehhez a teljesítményhez. Nekem 5 téglás kéményem van ami kb 288 cm2 és 6 méter magas. Ehhez viszont kb. kétszer ekkora kémény kellene. Mit javasoltok, tegyem vissza  a régi kazánt vagy vmi más okozza ezt és így is mennie kell.

csiba00 Creative Commons License 2010.12.31 0 0 8031

Én már ott tatrok, hogy semmit nem értek:)

 

Egyébként, amit írtál a 8029-es hozzászólásodban, kb úgy fűtöttem ma először, mikor kb 1,5 óra után zárult el a kémény. Megraktam a kazán tűzterét kb 2/3-ig, fentről begyújtottam, majd ha már rendesen begyulladt, akkor tüztér ajtón mindent becsuktam - még a szekuntder nyílást is -  és csak az alsó hamuzó ajtót tártam ki max-ig. Így ment jó 30 percet biztos. Ekkor már megfordult a víz a rendszerben és 60 fokos előremenővel dolgozott. Ekkor beállítottam a huzatszabályozókat. Alsó ajtót kb centire hagyom nyitva, rajta van a primer nyílás, az max-on nyitva (ez kb egy 8cm-es kör fele), a tűztér ajtaján meg hozzányitom a szekunder nyílást. Ekkor felment 80 fokig. Aztán elzáródott a kémény. Ez után már hiába adtam neki levegőt, a kéményen egy gramm füst nem távozott.

 

Lehet, hogy úgy kéne fűtenem pár begyújtásig, hogy végig ki van tárva teljesen az alsó hamuzó ajtó? De mitől dugulhat el? Mivel nem száraz a kémény belseje, és lecsökkentem a huzatot, így a felmelegedés miadd párolgó gőz nem tud kijutni, hanem a kémény falán lévő korommal egyesül és kátrányosodik?

 

Igazából akkor ez kb az lenne, amit írtál a 8030-as hozzászólásodban. Max levegővel fűteni jó pár begyújtásig. Kicsit több fa megy el, de legalább kiszárítja a kéményt?

Előzmény: csipy31 (8030)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!