Keresés

Részletes keresés

Budapest Creative Commons License 2000.01.17 0 0 122
Nem tudok többet én sem, mint amit az MTI közölt.
Azért azzal együtt, hogy sajnálom ami történt, együttérzek a mentő gépkocsivezetőjével is, és őszintén szólva némi megkönnyebbülést okozott, hogy nem a "mieink" voltak, nem a mi állomásunkon dolgozóval esett meg ez a tragédia.
Ha valóban úgy történt ahogy a hírek hozták, sajnos a mentő vezetőjét nagy valószínűséggel el foogják marasztalni. A Dráva utcában nem is kell, hogy a magnó szóljon, egyszerűen beláthatatlan az összes kereszteződés, ha jól láttam, a Pannónia utca sarkán történt a baleset, ott is vannak nagy házak. Aztán az is lehet, hogy szerencsétlen gépész a másik irányba nézett, a Pannónia a Drávától a Szt. István krt. felé egyirányú, a túloldal viszont, ha jól emlékszem kétirányú. Sámtalan lehetősétg van, miért is történt, sajna visszacsinálni már nem lehet...

Egyébként a korábbi hozzászólásidra reagálva Cucu: olvasom, figyelem a topicot rendszeresen, sőt tudtommal az állomásról mások is, csak mivel semmi érdemleges nem történik, nem szólok hozzá. Benne van a kedvenceim között.

Előzmény: cucu (121)
cucu Creative Commons License 2000.01.17 0 0 121
Helo.
Ha tudtok valamit a Dráva utcai mentőbalesetről, írjatok!
Én szerintem a kisteherautó "ráfuthatott" a zöldre. Esetleg bömbölt a zene és ezért nem hallotta a szirénát...
cucu Creative Commons License 2000.01.14 0 0 120
Helo.
Kösz az érdeklődést mindenkinek.
Most akkor lesznek új állomások, vagy jön a leépítés?
Minden esetre mintha egyre több mentő lenne az utakon...
Jó hétvégét kívánok!
cucu
Bosambo Creative Commons License 2000.01.14 0 0 119
Üdvözlet Mindenkinek!

Néhány tájékoztató mondat, gondolat a topiccal, és az eddig olvasott hozzászólásokkal kapcsolatban. / Nem voltam, nem is vagyok érintett a mentő tevékenységben, csak bizonyos értelemben az eü.-vel kapcsolatos a munkám /.

1998. január 01. – től a mentés, mint sürgősségi ellátás, az eü. tv. alapján állami feladat. Finanszírozása a központi költségvetésből történik, az Eü.M – en keresztül.
/ Ugyanígy finanszírozódnak a minisztériummal szerződésben levő alternatív mentőszolgálatok is: Európa Mentő, Máltai Szeretetszolgálat, Peter Cerny, For Life ( légi mentés), Miskolci PIC. E szolgáltatók az OMSz irányítása alatt végzik tevékenységüket /.

A betegszállítás maradt az OEP finanszírozási feladatkörében. Az OMSz – al együtt a MEP - el / Megyei E.bizt. Pénztárak / szerződéses jogviszonyban levő szolgáltatók száma valamivel több, mint 30, nagyjából lefedve az országot. Döntő többségük dialízis – kezelésre szállítja a betegeket.

Röviden a mentés és betegszállítás feladat, és költség megoszlásáról:
Az OMSz feladatainak mintegy 72 – 76 % - át a nem sürgősségi szállítások: a betegszállítás teszi ki. Így a mentési feladatok az összfeladatok 28 –24% – a.
Költség oldalon fordított az arány.
Míg a betegszállítás költségei, a végzett munka - a teljesítmény – egzakt módon meghatározható:
személyzet létszáma, szállító gk. száma, üzemeltetési ktsg., a szállított betegek száma, beteggel megtett út /km/, stb., addig a mentésre általános mutatót nem lehet meghatározni. PL.: a Markóból a Nyugatihoz kell menni balesethez. Az út 200m, de az estlegesen felhasznált kötszer, gyógyszer, infúzió, stb. 100 ezres nagyságrendű kiadást jelenthet. /+ személyzet bér, gk. üzemeltetési ktsg., stb./.
A magas szintű ellátáshoz szükséges személyi, tárgyi eszközök, a készenlét a _ gyógyszer!_ stb., lényegesen növelik a költségeket.
Ezért feladat finanszírozott a mentés.

Elismerve, hogy az OMSz még /?/ európai szintű ellátást nyújt, a szolgálatnál a gondot – SzVSz – az okozza, hogy a mentés és a betegszállítás személyi, tárgyi feltételei azonosak. Vagyis ugyanaz a személyzet és gk. állomány végzi a sürgősségi ellátást - mentést – is, és a betegszállítást is. /Erre utalt korábban Budapest is /.
Ez nemcsak a feladatellátásban okoz feszültséget, de a finanszírozásban is.
Születtek „reform elképzelések”, de azokból nem sok valósult meg.
Jelenleg a kormány prg. szerinti sürgősségi ellátás fejlesztése van napirenden.
Regionális, megyei? sürgősségi központok kiépítése, s az ehhez szükséges mentőkapacitás bővítése. Mentőállomások építése, gk. park felújítása, bővítése.
Ebből a szempontból érthetetlennek tűnik a létszámleépítés. (Bár a mintegy 7000 fő megoszlásáról pontos információim nincsenek / mennyi az adminisztráció, hány fős a kivonuló állomány? / ).

Későre jár, bocs a hosszúra sikeredett „ néhány gondolatért”!

Üdv.:
Bos

Syd Barrett Creative Commons License 2000.01.13 0 0 118
Kedves Sánta!
Örülök, hogy új embert üdvözölhetünk körünkben, így talán még sokáig fennmarad ez a topic. Azt, hogy ismered azt, akinek a nevét felvettem külön pozítivum. Ha már a bemutatkozásod ilyen részletes volt, magamról annyit, hogy én egy olyan fogorvos vagyok aki a HIETE mentőtiszti szakát is elvégezte, és szíve csücske az oxyologia. Remélem még sok "levélváltásunk" lesz. Egyébként Bükön is épül új mentőállomás, ezért érthetetlen számomra a beígért létszámleépítés.
Előzmény: Sánta (117)
Sánta Creative Commons License 2000.01.13 0 0 117
Hello mindenkinek, aki még talpon maradt a nagy lelkesedés után !
A topicból úgy vettem ki, nem sokan vagyunk vidékiek. Személy szerint debreceni vagyok, s dolgoztam a Mentőknél, nagyon szerettem.
Tanulás miatt abbamaradt, s ha orvos leszek, egyszer talán eljön ( még fiatal vagyok : 22 év ) több mint valószínű, hogy visszatérek. Azt meg kell jegyeznem, hogy azért, ha nem is sok, de van fejlődés, egy - két hete avatták fel Hajdú - Biharban a Balmazújvárosi mentőallomást, nagy szükség volt már rá. Idén, ha minden igaz Biharkeresztesen is épül majd egy.
Bocsi cucu, de meg kell, hogy jegyezzem, hogy az OMSZ-t, legalábbis itt a keleti régióban mindig úgy ejtették, hogy omsz, s nem úgy, hogy ó-em-esz. A rövídítések utáni toldalékok kapcsolásaidnál derült ki számomra, hogy így ejted ki. Már elnézést, a tiszteletlenség miatt.
Syd Barrett : ismeri még valaki e nevet kis hazánkban. Nem tudom a többi csevegő tudja - e, hogy kinek a nevét viseled Syd. Légy hozzá hűséges, nagyszerű, s nem középszerű ember.
Megigéhetem, ritkábban fogok jelentkezni, de akkor velősen. Addig is :
Jó szerencsét, egészséget,
Szeretetet, bölcseséget !
Tisztelettel és szeretettel : Sánta Attila! ( A Santa nevet választottam volna, de már foglalt volt, így nem maradok inkognitóban, mint mások. De én már csak ilyen gyerek vagyok, aki vállalja, amit leír. Ezt nem célzás volt, de komolyan. )
cucu Creative Commons License 2000.01.12 0 0 116
Akkor nem tudom.
De talán nem az a cél, hogy ne legyen mentőállomás?
helo: cucu
Syd Barrett Creative Commons License 2000.01.11 0 0 115
Igen ám de vidéken (ahol én is lakom) csak az OMSZ az egyetlen elérhető sürgősségi betegellátó szolgálat. Városunkban pl. 3 mentőautó helyett gyakran csak egy van szolgálatban pénzhiány és személyzetleépítés miatt.
Előzmény: cucu (114)
cucu Creative Commons License 2000.01.11 0 0 114
Helo.
A leépítés ugye csak az OMSZ-ot érinti?
Mert akkor nagy baj nem lehet, hiszen a többiek átmennek mondjuk az Európához.
A szomszédomat is Európások vitték el a múltkor.
Hali
Előzmény: Syd Barrett (113)
Syd Barrett Creative Commons License 2000.01.07 0 0 113
Sok új hírem nekem sincs, csupán újabb létszámleépítésről hallottam, nem tudom így mi lesz a 15 perces kiérkezéssel... egyébként mindenkinek B.Ú.É.K!
cucu Creative Commons License 2000.01.07 0 0 112
Boldog új évet mindengyikőtöknek!

A napokban újból lehetőségem nyilt hozzáférni az indexhez és ha lesz miről írni, élni fogok a lehetőséggel.

Minden esetre sajnálom, hogy több mentős kolléga nem látogatott eddig ide, pedig biztosan volna miről írniuk. Gondolom sokat túlóráznak és fáradtak, mire véget ér a szolgálat.

Ha valakinek van új híre a mentőkről, nosza, írja ide!
Nekem sajna, nem sajna, nincs.

cucu

cucu Creative Commons License 1999.12.15 0 0 111
Helo Bölény!
Jó, ez nagyon logikusan hangzik. De mennyi van belöle szolgálatba állítva? Mert ha 1-2, akkor nem sok értelmét látom. Nehéz ugyanis "összehozni" az életnek olyan esetet, amikor a gyermekmentő van a legoptimálisabb közelségben a gyermekbalesethez. Vagyis, marad a nem gyermekmentő. Annak ugyanis nincs értelme, hogy átszelje a várost, mert ő a gyermekmentő.
Amúgy igazad van.
cucu
Előzmény: Bölény (110)
Bölény Creative Commons License 1999.12.14 0 0 110
"Bölény, szerintem a gyermekmentőnek nincs értelme igazából. Vagy tévedek? "

Én nem tudom. Amit hallottam, az alapján úgy tűnik, hogy tulképpen mindenki csak jól jár vele. Az OMSZ-nak plusz egy kocsija megy úgy, hogy tán semmibe se kerül neki (asszem az üzemeltetési ktsg-eket is az Alapítvány állja, de ez nem biztos). Az Alapítványnak jó, mert nem kellett egy drága mentőautót megvásárolnia. A kocsin dolgozó orvosoknak jó, mert OMSZ-osként dolgozhatnak és nem valami alárendelt magán-mentőszolgálat tagjaként. A bajbajutott gyereknek jó, mert speciális ellátást kaphat. Ha meg nincs bajbajutott gyerek, akkor annak jó, akihez a plusz létszám miatt hamarabb ér egy jól felszerelt mentőegység.

Aminek én nem látom sok értelmét, az a Peter Cherny-féle csecsemőmentő. Lehet, hogy durvát mondok most, de szerintem általuk olyan csecsemők (pl. 1 kg alatti koraszülöttek) maradnak életben, akiknek borítékolhatóan nem lesz sétagalopp az élet, hogy finoman fogalmazzak.

Előzmény: cucu (108)
cucu Creative Commons License 1999.12.14 0 0 109
Helo.
Hát nincs nagy tolongás...
Azért van két történetem.
Az egyik, hogy a vasárnap este a szembe szomszédomat -78 éves- infarktus gyanúval elvitte az Európa-mentő. De már jóbban van.
Kérdés: az OMSz küldte őket, vagy egyből az Európát hívhatták a rokonok? Tőlük nem akartam megkérdezni, talán majd egyszer, ha hazajön a kisöreg.

Van egy régebbi történetem is, talán nem lesz unalmas.
Még 12 éves lehettem, tehát '70-ben történt, hogy a Petőfi hídon feküdt egy ember. A villamosról láttam, amint edzésről jöttem haza. Nosza, telefonáltam az egy forintosommal a mentőknek, ahol is úgy összezavartak a keresztkérdéseikkel, hogy a végén már meg sem tudtam mondani a pontos helyszínt. (Valószínűleg a gyerekhang miatt volt bizalmatlan.) Ugyanis azt mondtam, hogy a "IX. kerületben, a Petőfi téren" mire több sem kellett a diszpécsernek, rákérdezett, hogy ugyan áruljam már el, hogy hol van a IX. kerületben Petőfi tér. Erre helyesbítettem, hogy Petőfi Híd, de addigra már le is vágta a telefont. Végül is a Boráros téri HÉV végállomásról telefonált a forgalmista a rendőrségre, akik a Warsavájukkal vitték el az eszméletlen vagy addigra talán halott férfit valahová.
Ez volt az első élményem a mentőkkel. Pedig én jó űttörő voltam...
Remélhetőleg nem jön vissza ez a mentalitás....

Sziasztok: cucu

cucu Creative Commons License 1999.12.08 0 0 108
Helo.
Syd Barret, talán nem lesz igazad, ami a pesszimizmusodat illeti.
Bölény, szerintem a gyermekmentőnek nincs értelme igazából. Vagy tévedek?

(Láttam a 201-s rohamot)

Sziasztok, most nem tudok többet írni.
cucu

Bölény Creative Commons License 1999.12.07 0 0 107
Gyerekmentő-ügyben: régebben kóválygott már itt a TAsztalon egy cimborám, aki az egyik főszervezője volt ennek az akciónak. (Azt nem tudom, miért nem írt ide, talán akkor még nem volt meg a topik.) Őtőle hallottam, hogy a gyerekmentőnek átkeresztelt kocsi addig tulképpen állt, mert nem nagyon volt rá személyzet. Így viszont az OMSZ szinte ingyen kapott rá embereket.
Előzmény: roham (84)
Syd Barrett Creative Commons License 1999.12.07 0 0 106
Én is nagyon szeretném, ha európai színonalú sürgősségi betegellátás jönne létre Magyarországon, de sajnos erre az esély egyre kisebb. Ez a kormány teljesen mást csinál, mint amiről beszél, lassan elérjük a latin-amerikai országok szintjét. Lesz egy réteg, akit valóban magas szinten és azonnal el fognak látni (nem az OMSZ), a többi pedig elégedjen meg azzal ami van. Emlékszem, hogy a Kádár-rendszerben, amikor még Nysa-k jártak, a kormánydelegációt mindenhova egy Mercedes mentő kísérte.
cucu Creative Commons License 1999.12.07 0 0 105
Helo.
Én is örülök, hogy ha nem is olyan sűrün, de itt lehetek.
Ne keserítsetek el, tényleg nem lesz semmi a mentők fejlesztéséből? Ha ez így lesz, márpedig van rá esély, akkor szerintem tüntetni kellene. Persze 1001 témában lehetne, de most azt kellene tisztán látni, hogy miként gondolják a létszámcsökkentést megoldani, ill. hogy mit várnak tőle. Mert ha ezután csak a mentéssel fognak foglalkozni, akkor lehet, hogy jobban járunk egy "ütőképes" kisebb csapattal.
Persze ehhez a hátteret is meg kell reformálni, gondolok a sürgősségi ellátás centralizálására, amiről szintén szó van.
(Bocs amiért így fogalmazok, de már megint fáradt vagyok és ezt a kiba... új formátumú munkaasztalt alig látom, olyan kicsi. A régebbi jobb volt.)
Azóta 'hál Istennek nem láttam balesetet, úgy hogy most ennyi.
Igyekezni fogok sürübben jönni....

Helo mindenkinek!
cucu

Előzmény: Syd Barrett (103)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.24 0 0 104
Sziasztok! Örülök, hogy előkerült a topic...
Ez az 50 új mentőállomás azért is érdekes lesz, mert csak a mi állomásunkon csökken a szervezett kocsik száma 2-vel, a kivonuuló személyzet pedig 6 fővel (hosszú idő után először lesznek elbocsátások). Ennyivel tud hozzájárulni az OMSZ a Székesfőváros ezen szegletében a közalkalmazotti létszám megnyirbálásához. Azért az nyilvánvaló, hogy új mentőállomások csak vidéken lesznek (ha lesznek), ami nem baj, de hogy miként akarják ilyen előzmények után létrehozni ezeket?

Észrevettétek, hogy pártállástól függetlenül a leginkább irányítható miniszterek az egészségügyi és a környezetvédelmi tárcáknál vannak? Na mindegy, ez már egy másik topic témája lenne...

Syd Barrett Creative Commons License 1999.11.24 0 0 103
Szóval jövőre 50 mentőállomással lesz több az országban...

Kedves cucu!
Ennyire nem lehetsz naiv, ha ezt elhiszed. Sok mindent ígért már a FIDESZ, tele van vele a padlás. Egyébként örülök, hogy újra itt vagy.
Syd

Előzmény: cucu (102)
cucu Creative Commons License 1999.11.24 0 0 102
Helo.
Na, végre sikerült rákapcsolódnom az internetre. A munkáltatóm ugyanis teljesen megszüntette ezt a lehetőséget úgy 2 hónapja; valszeg így akar Közép Európa vezető távközlési szolgáltatójává válni.
Időközben láttam a 301-es rohamot, egy orvosnő ült benne, a többieket nem sikerült látnom.
Szóval jövőre 50 mentőállomással lesz több az országban... Talán valami beindult ezen a téren.

Na, sziasztok, megyek haza, hulla fáradt vagyok.
cucu

Előzmény: Syd Barrett (99)
Syd Barrett Creative Commons License 1999.10.06 0 0 101
Kedves laca55!
Sajnos ma Magyarországon a döntéshelyzetben lévő vezetőink nem igazán foglakoznak a magyar (élet)mentés helyzetével. Csak reménykedhetsz, hogy nem lesz rá szükséged. A "művelt" Nyugaton ez nem kérdés, ott természetes dolog, hogy a mentés kiemelten támogatott tevékenység. Amíg anyagilag nem kap többet a Mentőszolgálat, addig be kell érnünk az ott dolgozók "hivatástudatával".
Előzmény: laca55 (100)
laca55 Creative Commons License 1999.10.01 0 0 100
Ma délelött 11 körül én is láttam egy frissen vasalt urat a Maglódi úton a kacatpiac elött. Pár perce történhetett, még dugó sem volt. És mentő sem. De gyanítom, hogy amíg a milliárjainkat az éppen aktuális bank talpraállítására szórják el és a Mentőszolgálatot a béka segge alatt finanszírozzák, addig ez a helyzet így marad.
És marad a remény, hogy hogy nem én, te, stb. lesz a következő áldozat.
Syd Barrett Creative Commons License 1999.10.01 0 0 99
A Pesti úton történtekhez nem tudok hozzászólni, de a Fókuszban leadott anyag áll. nagyon egyoldalúan közelítette meg a problémát, és igazán csak hangulatkeltésre volt alkalmas. Arról egy szót sem szóltak a riportban, hogy az ominózus eset télen esett meg, amikor méteres hófúvások miatt nem tudott a mentő odaérni. Én ennyit tudtam meg.
cucu Creative Commons License 1999.10.01 0 0 98
Helo.
Más. Szerdán, 29-én reggel a XVII. Pesti úton elütött egy nő egy 15 éves fiút, aki sajnos rögtön meghalt. Ezen a szakaszon érdekes módon mindig nők gázolnak. Két éve egy 16 éves lányt gázolt halálra egy nő, ráadásul elmenekült a helyszínről. Elötte pedig a helyi plébánost ütötte el ugyanitt egy másik nő.
Na, de kissé eltértem a tárgytól. Tudtok valamit a Pesti úti esetről? A srác állítólag átszaladt az úton. De ott mindig átszalad valaki, tehát vigyázni kell nagyon.
cucu
Budapest Creative Commons License 1999.09.29 0 0 97
Sajnos semmit... Majd szombaton utánaérdeklődöm
Előzmény: Syd Barrett (96)
Syd Barrett Creative Commons License 1999.09.29 0 0 96
Sajnos a szombati fókuszt nem láttam, de nagyon érdekelne mi történt. Állítólag újraélesztéshez hívtak ROKO-t Tatabányáról egy alig 10 km-re levő faluba, ahova 1 óra alatt ért ki(persze már későn). Mit tudtok erről?
cucu Creative Commons License 1999.09.23 0 0 95
Helo.
Bp., kösz az infót.
Mostanában nehezen férek hozzá a nethez, ezért késöbb fogok reagálni a témára.
A fókuszban volt tegnap, hogy vidéken 1 óra múlva ért ki -késve- a ROKO.
Jó, mi?
A József krt-n tegnap meghalt egy ember. Le volt takarva, de se mentő, se rendőr nem volt ott, csak a szegény felesége ült mellette a padon. Hogy van ez mostanában? Miért hagyják ott az elhunytat őrizetlenül? Tudja valaki?
cucu
Budapest Creative Commons License 1999.09.23 0 0 94
Hali!

A Mentőmúzeum még létezik, és érdemes is elmenni, külön kiállítása van az 1956. októberi eseményeknek (mentősszemmel persze), meg személyre szabott tárlatvezetés (ha egyedüli látogató vagy), stb. És messze nem olyan hátborzongató, mint sokan tudni vélik.

Kresz Géza Mentőmúzeum
Budapest, V. Markó u. 22., tel.: 350-3737/4188

Előzmény: cucu (90)
Syd Barrett Creative Commons License 1999.09.20 0 0 93
Cucu!
Levél ment, más egyelőre nincs, és én is várom a híreket.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!