Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92432

Uhhh, nem figyeltem, hogy mennyi volt a cukor.

Előzmény: deszegregator (92425)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92431

Hát igen....Van egy ismerősöm, aki nemhogy nem pépesít, de az apró körtét egészben cefrézi (!!!!!!!!!) Ami alapban nem baj, de a kihozatal az optimálisnak biztosan csak legfeljebb 20%-a.

 

Te mit használsz forrkőnek? És nem veszi magába aaz éppen finomított alszesz aromáját? Nem keverednek így a zamatok? Vagy kiforrázod két finomítás közt?

Előzmény: vasbicikli (92428)
barkócza Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92430

Törött cserép, törött porcelán, stb. Az a lényeg, hogy nagy fajlagos felületű legyen. Bármelyik vulkáni közet alkalmas, de legjobb valamelyik tufa. A síma felületű kvarckavics nem annyira jó, de eltörve már az is megfelel.

Előzmény: In Lak'ech (92426)
vasbicikli Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92429

"a darabost távol tartja az üst falától"

 

Az itteni közösség azt vallja, hogy a jó cefre egy homogén pép, nem lében úszkáló darabok.

Előzmény: zsorsz (92414)
vasbicikli Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92428

Biztosan jó lesz ez a virágboltos cserépdrazsé is, a kavicsnál feltétlenül jobb..

Az nem baj, ha feljön, a friss forkő nálam is felúszik.

 

Előzmény: In Lak'ech (92426)
Gyevi50 Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92427

Szerintem még lehet javítani a technológián:a kevergetés talán ilyen értelemben tulzás,talán jobb modszer a nyomkodás,hogy ne menjen bele levegő, én ugy kb négy napig nyomkodom le napi kétszer, utánna lezárom kotyogó és csak  mozgatva,hogy a bunda törjön össze,és oxigén ne menjen bele.Gyümölcs gyüjtőgetés: ez is befolyásolhatja szerintem a cefre minőségét, talán két nap esetleg három de én ezt már szoktam, olyan hordót választók ami a mennyiségnek megfelel,forrás után össze lehet önteni és jól zárni,a másik modszer a fagyasztás mikor vége akkor cefrézni,ha valamit nem jól irtam a topiktársak még elmondják véleményüket. Üdv.

Előzmény: Sztarij Granicsar (92371)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92426

Há me aztat írjátok itten a fórumon, hogy törött csrepek is jók, csan porózus legyen. A kavics meg nem porózus. :-)

AZ tényleg igaz lehet, hogy feljön a drazsé a tetejére levegőért.

Előzmény: Feriba51 (92422)
deszegregator Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92425

uIszonyat sok az a cukor. A birsed kierjedt, ne kavarj, csak kart csinalsz. A birset vagy parolod, vagy tenyleg full pepesíted. Persze így is lesz belole valami, a cukrot csak visszaadja..

Előzmény: gorbekukac (92407)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92424

Persze,ezt csak a darabosnál.

Előzmény: Feriba51 (92422)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92423

Szerintem a saválló is megteszi.

Előzmény: In Lak'ech (92419)
Feriba51 Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92422

Miért ez az agyagdrazsé??? Túl drága a kavics????

Ez a drazsé fel fog úszni az alszesz tetejére és Te szomorú leszel:-)))

Én köveket használok az almacefre főzésénél, de nem a huhogás miatt. Igaz nálam is huhog a bagoly a szomszéd antennáján:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: In Lak'ech (92420)
Feriba51 Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92421

Működik az almánál is, ha külön tudod választani a lét a sűrűtől.

A pektinbontózott almát egy lekvárnak képzelem el (nem ismerem a pektinbontót), ahol ez a belső kosár elveszti szerepét. De lehet tévedek.

Jó nedűt!!!

Előzmény: zsorsz (92417)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92420

Olvastam a forrköves megoldást. Nekem szinte minden tisztázásnál "huhog" a hűtőcső. Azt írják, vagy növeljem a fűtést, vagy csökkentsem, és elmúlik. Ez igaz, de ha növelem, okádja a szeszt, ha csökkentem, akkor meg csak csöpög. Tehát ott huhog, ahol jó volna a csorgás. Tehát forrkőnek esetleg megfelelne az az agyag drazsé, amit a virágüzletekben a virágok földjének tetejére szórnak nem tudom mi céllal?

In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92419

Pálinkásat mindenkinek!

 

Igen, ezt nekem is javasolták. Apró lyukú vörösréz háló. Csak az a baj, hogy nagyon drága. Legalább is úgy, hogy meg kell venni egy teljes csíkot, ami 1 m hosszú. Tehát, ha neked egy 30x30-as darab kell, akkor meg kell venni egy 30x100 cm-es darabot. De ha valakihez betársulhatnék, akkor nekem egy 40x40-es darab kellene.

Előzmény: zsorsz (92414)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92418

A nedűvel(a zéro tolerancia óta) csak óvatosan!:)

Előzmény: Feriba51 (92416)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92417

Igen,de az almánál is működhetne!?

Előzmény: Feriba51 (92416)
Feriba51 Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92416

Ez a belső kosaras megoldás. Én a szőlőnél szoktam használni.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: zsorsz (92414)
gorbekukac Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92415

Ok köszönöm,megyek megpróbálom a festékkeverővel.

Előzmény: barkócza (92410)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92414

Egyik öregcimbora a 100l-es szimpla rézüstbe csinált egy kosarat(v.mi kislyukú rézhálóból)és ebbe önti a cefrét,így a darabost távol tartja az üst falától,a híg meg tud körbe cirkulálni.Azt mondja,így soha nem ég le.Egy próbát megér,lehet hogy működik.

Feriba51 Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92413

Szia Juhász Tamás88!

 

Sajnálom, de egy olyan ritka jelenséget írsz le, amire még tippem sincs. Pedig ez is ritka eset:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: Juhász Tamás88 (92384)
Csikky Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92412

Nekem is volt ilyen gondom korábban, azóta én az alszeszbe is belekóstolok néha és ha picit is égett izt érzek, megállok a főzéssel. Szétkapom, megkeverem és mehet tovább...

Igy nem megy gallyra az egész felrakás. Az 50L üstöm minden főzés előtt felöntöm ~10L forróvizzel, erre merem rá a lekvárt és igy indul a főzés. Kihozatal több, mint jó szerintem almából ilyen mennyiségből. Az égett alszesz szerintem felejtős, mehet a lefolyóba, nem lesz jó. Aktiv szenet én még soha nem próbáltam, de azt tudom, hogy az nemcsak az égett izt, hanem a gyümölcs aromáját is jelentősen tompitja!

Előzmény: Babi90 (92404)
barkócza Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92411

:)

Előzmény: Feriba51 (92409)
barkócza Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92410

Nem fog az erjedéstől megpuhulni a gyümölcshús. A répadarálóval történő aprítás elég jó, persze, valamennyi további aprítás semmiesetre sem árt. Mi tegnap cefréztünk egy barátomnál birset, répadarálóval, és még kiélezett festékkeverővel (kis adagokban) még rásegítettünk.

 

Szerintem jó így a cefréd, főzzed.

 

Esetleg próbaként néhány tíz litert festékkeverővel kicsit még pépesíthetsz, ha némileg újraindul utána, akkor van értelme.

Előzmény: gorbekukac (92407)
Feriba51 Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92409

Na, akkor már ketten feleltünk.:-))

Jó nedűt!!!

Előzmény: barkócza (92406)
Feriba51 Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92408

Szia Babi90!

 

Ha ez a 8 liter alszesz legalább 25-30 fokos akkor a kihozatal jó.

 

A leégés elkerülésére millió hozzászólást találsz a fórumon. Első lépés, hogy az alma cefrét higítjuk max 50% vizzel főzés előtt, ha még addig nem adtunk hozzá vizet addig valamilyen formában.

Az odaégett alszeszt nem tudom, hogyan kell kezelni.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Babi90 (92404)
gorbekukac Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92407

Sziasztok!

 

A birs cefrémmel van egy kis gondom, ebben szeretném kérni a segítségeteket.

 

A megmosott, és a rohadt részektől eltávolítottt almát répadarálón ledaráltam ez volt kb 3 mázsa. Ezt beletettem egyy 500 literes kádba felengedtem vízzel került bele 40 kg cukorból szirup fajélésztő, tápsó és 1000 l cefréhez való pektinbontó.

 

10 napig forrt is rendesen naponta csömöszöltem. Aztán 2 nap alatt megállt a forrásfeljött a tetejére a lé, szóval megfordult a cefre. Az illata nagyon finom, de jó pár darab darálékot félbevágtam és ekkor tapasztaltam, hogy a gyümülcshúsnak szinte nyers a közepe, kemény.

 

Mivel birset most csináltam először így azzal nincs tapasztalatom. Szerintem nem forrt le rendesen.

Mit lehetne tenni?

 

Én gondoltam, hogy felmelegítem a cefrét újból teszek bele élesztőt  meg pektinbontót és újból leerjesztem. Mi a véleményetek ezzel kapcsolatosan van ennek értelme, vagy az nagyon a minőség romlására fog menni?

 

Estleg főzzem ki, aztán lesz belőle annyi amennyi, és jövőre meg még apróbbra darálom. 

 

Előre is köszönöm a válaszaitokat.

barkócza Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92406

Gondolom, 8 liter 25%-os alszeszed lett, ez rendben van.

 

Az alma a legkényesebb leégés szempontjából, higítani, higítani, higítani, rinyálni, rinyálni, rinyálni. Mondta Lenin. Igazi megoldás a duplafalú főző.

 

Az aktívktív szenes szűrést az 1x1-ben megtalálod.

Előzmény: Babi90 (92404)
sogi01 Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92405

  vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (92341)
Babi90 Creative Commons License 2013.11.04 0 0 92404

Sziasztok!

 

Sokat olvastam a fórumot visszafele, de konkrét választ nem találtam a kérdésemre.

 

Idén elöször főzök, cefrézek, szóval biztosan nem a legjobb a teknikám, de próbálkozom! :)

 

Alma főzésnél akadtak gondjaim, rögtön kettő is.

Az egyik, a kihozatal. Egy 40literes főzésből körülbelül 8liter alszesz jön ki, kb. 10fokig engedem. Az első egy liter 40-50fok körül van.

Kicsit keveslem, mitől lehet ez? A cefrézés volt rossz?

 

A másik, hogy az első főzés odaégett. 3-4mm vastagon volt kozmás az alja a főzőnek, illetve az alszeszem is barna. Sajnálom kidobni, mert 7literig engedtem, és 30fok körüli. Olvastam az aktívszenes szűrést, az segíthet? És hogyan hajtsam végre?

 

KÖszönöm előre is a válaszokat!

Alex Raps Creative Commons License 2013.11.03 0 0 92403

Ok! Rendben! Megértem. :)

Előzmény: hevezoli64 (92402)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!