a szalma jó! Amíg szimplafalúvan főztem minden cefre ígyment le:
egy cefrém sem égett le, és egyikben sem lehetett érezni a széna ízt...igaz a sűrűbb cefréket hígítottam főzéselőtt és nagyon vékony fával fűtöttem....
...és ha nagyon nagyon jól viselkedek, akkor kérhetem magam Kalocsára...ott van női "szakosztály". Egyébként meg ha Rómeóból Júliát csinálnak belőlem, akkor már annyira mindegy;). Csak halkan jegyzem meg: ha egy "ilyen" helyen van ismerőse az embernek, sok dolgot meg lehet csináltatni...abrikterkés szakszerű éleztetése, políroroztatás...mifene.
A második lepárlásnál már semmit,de most még le lehet szedni,ha szobahőmérsékleten nem megy,hűtsd le,amennyire tudod,és higítsd ki.A szalma jó megoldás,ha nincs más,nem jön át az íze.De a törköly leégésén ez nem segítene,az azért égett le,mert nem tettél alá elég vizet.
Egyébként igazad vagyon, elhamarkodtam a választ.... :)
Én nagy naivan azt gondoltam, hogy ha lefinomitom majd tompul, vagy egészen élvezhetővé válik, de nem igy lett. Bosszankodtam, mire a feleségem azt mondta, neki kell ez az ~5L. Mondom ok, de minek? Kávé likőrt kavart belőle, meg házi Bailey's-t :) Valóban ha jobban belegondolok volt egy kicsit mogyorós lecsengése :) :) !
Higítani v. nem higítani?nem is tudom,elhangzott ez is az is,mindenesetre jó hogy megbeszéljük a dolgokat,a sok jó kis beírásból előbb-utóbb ki lehet szedni valamit....majd kiderül.
Sziasztok olvasgatom a fóruot kifejezetten jó...sajnálom h kevés a kép régen több volt...
A kérdésem:
Alma főzésénél az első főzésnél már látom h kozmaolajos a lejött anyag teteje...a kérdésem h mit tudok sinálni vele a második lepárlásnál...gondolkoztam a kávéfilteren vagy a vattán...d eha valaki tanácsol jobbat szívesen látom...
Olvastam itt a leégés problematikáját..
nekem egy szer tavalyelőtt csúnyán odaégett az egyik adag törköly...akkor mondta egy idős ismerős,,hogy rakjak a cefra alá szalmát akkor nem fog odaégni...nem kell itt nagy mennyiségre gondolni..
Az alszesz szeszfoka természetesen többek között az alma fajtájától, érettségi állapotától is függ tehát hogy eleve mennyire tud a benne levő cukor az erjesztés folyamán alkohollá alakulni-persze feltételezve a hibátlan technológiát.
Aztán az se mindegy például, hogy a ledarált almához mennyi vizet öntöttél - a 40 literedbe mennyi volt a tiszta alma és a hozzáadott víz . Lehet, hogy a 30 literből is kijött volna a 8 liter alszesz , ha nem öntesz hozzá annyi vizet (persze ehhez duplafalú szerkó kellene) - tehát nem érdemes így viszonyítgatni.
Ha lekozmált akkor lehet barna vagy , ha nagyon teleraktad és annyira fűtötted, hogy a bugyogó cucc bekerült a páracsőbe pláne, ha nincs elég esése.
Szerintem az ízéből a kozmásodást már nem tudod kiszedni. Ezt csak gondolom mert duplafalum van és abba még a rizs se ég oda. :)
Ez szerintem nem igy van, mivel az alkoholnak és a viznek más a forráspontja. A viz csak egy higitó anyag, közvetlenül a főzés előtt teszed hozzá az üstben...
Annyi mostanra a módosítás, hogy a középső pöcök köré is teszek egy hengerré hajlított rézlemezt, a lemez és a pöcök közét is föltöltöm kaviccsal. Jó, de ez sem csodaszer.
Az alszesz mennyisége rendben van, a 1,5 órás felfűtéssel sincs baj, a teljes 6 óra soknak tűnik, nem kell ennyire visszavenni a fűtést, miután elkezd csepegni.
A leégésgátlást, higítást neked kell kikísérletezned, le fogsz még égetni pár adagot, arra készülj. Mekkora az üstöd (átmérő, magasság)? A 10-es lyukak nagynak tűnnek, sok kis 2-es, 2,5-es kellene inkább. A lemezt pedig az alatta keletkező gőz simán fel tudja borítani, erre is vigyázni kell.